30.1. LIDSKÉ RASY Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis Autor: Mgr. Lenka Hrdá Lidská.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol
Advertisements

VY_32_INOVACE_Fi_III_14 Název Státy světa podle původu a počtu obyvatel Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP.
Problémy světa. Vývoj obyvatelstva a problém výživy Počet a rozmístění světového obyvatelstva Rasová struktura Etnická a jazyková struktura Náboženská.
13.1 Pedosféra Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis Autor: Mgr. Lenka Hrdá Pedosféra.
Souřadnicová síť, určování zeměpisné polohy
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
LIDSKÉ RASY Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Ing. Lubor Dvořák Název: VY_32_INOVACE_05_A_13_Kožní soustava Téma: Biologie člověka Číslo projektu:
Anotace Čtení s porozuměním, schopnost vyhledávat informace z vnějších zdrojů a doplnit tak učební látku Autor Dagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena Afrika – SAHARA, SAHEL.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Silvie Šimečková NÁZEV:VY_52_INOVACE_24_Přírodopis 9. ročník TÉMA: lidská plemena ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Hronková Pavlína Název : VY_52_INOVACE_11_Člověk.
VY_32_INOVACE_Fi_III_01 Název Lidé na Zemi Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
ANOTACE Materiál je určen k získání informací o tom, kde a jak žijí lidé na Zemi. V úvodní výkladové části se žáci seznámí s rozložením obyvatelstva na.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK Č. DUMu: VY_32_INOVACE_13_holocaust Jméno autora:Mgr. Lenka Habartová.
Obyvatelstvo Na Zemi žije v současnosti více než 7 miliard lidí.
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
Elektronická učebnice - II
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
V_ _ _ _ _ _ _ _E SVÁTKY JARA
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost POZNÁVÁME RODINU
Tolerance k národnostním menšinám
Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace
JARO? LÉTO? ZIMA? PODZIM? ROČNÍ OBDOBÍ
25.1 Druhy a vlastnosti rovnoběžníků II. OBSAH a OBVOD
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640
MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA
56.1 Goniometrické funkce a jejich vlastnosti I.
VY_28_INOVACE_01 _LIDSKÁ PLEMENA
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Světadíly a oceány
Autor: Mgr. Helena Nováková
HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29.
Mezinárodní migrace AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
VY_32_INOVACE_47_TK projekt v rámci vzdělávacího programu
Základní škola, Hradec Králové
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Autor: Mgr. Jana Burdzová
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Republika Jižní Afrika
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
USA – MNOHONÁRODNOSTNÍ STÁT
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_CERTOVSKE_RYMOVANI Název materiálu:
LIDSKÉ RASY.
11.1 Sčítání do 20 s přechodem přes desítku
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.15_lidska_prava-soutez Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_28_ZEMĚPIS
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
Název školy: Speciální základní škola, Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_20_IV_Z6_Typy_Krajin.
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
34.1 Obecná pravidla pro mocniny s přirozeným mocnitelem
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Vl_03_Vodstvo ČR
27.1 Vlastnosti a konstrukce lichoběžníků I.
Původní obyvatelé byli Indiáni, tvořili velké říše Aztékové, Mayové,
AUTOR: Mgr. Erika Hovorková TEMA: VY_32_INOVACE_15_Lidské tělo II.
20.1 Malá násobilka - násobení
5.1 Místo, kde žijeme – ČESKÁ REPUBLIKA
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
14.1 Objem krychle a kvádru Zdroje:
NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_11_Z7_Skála TÉMA: Atlantský oceán
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

30.1. LIDSKÉ RASY Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis Autor: Mgr. Lenka Hrdá Lidská rasa je skupina lidí, kterou spojuje dlouhodobý společný vývoj a u níž se vytvořily shodné morfologické a fyziologické znaky ( barva pleti, barva a tvar vlasů, očí, rysy tváře atd.)

30.2. DĚLENÍ RAS, ZNAKY A ROZŠÍŘENÍ Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis Rasy se obvykle dělí na: bílou (europoidní) černou (negroidní) žlutou (mongoloidní) Smíšeným rasám říkáme: Mestic (bílá + žlutá) Mulat (bílá + černá) Zambo (černá + žlutá) Znaky bílé rasy: světlé zbarvení kůže, úzký dopředu vystupující nos, úzký nebo středně široký obličej, úzké rty, ochlupení, mírně vlnité vlasy Znaky černé rasy: tmavé zbarvení kůže, široký plochý nos, plné masité rty, většinou kudrnaté vlasy Znaky žluté rasy: rovné černé vlasy, šikmé černé oči, světlá až snědá pleť, slabé ochlupení, malý vzrůst Existuje i spousta jiných dělení ras, například australoidní, rudou atd.

30.3. ROZŠÍŘENÍ RAS Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis Bílá rasa – Evropa, Blízký Východ, severní Afrika, střední Asie, severozápad indického subkontinentu,… Černá rasa – subsaharská Afrika, Amerika,… Žlutá rasa – východní Asie, jižní Asie, Oceánie, Severní Amerika (Eskymáci), Amerika (Indiáni),…

30.4. RASOVÁ NENÁVIST Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis Rasismus = názor o nerovnosti ras, objevuje se v souvislosti s nadřazováním jedné rasy vůči ostatním. Rasismus není rozšířen pouze mezi bílou rasou! Znaky rasismu: předsudky založené na odstínu pleti, šikana, propagování nacismu a jiných extremistických ideologií,… Xenofobie = odpor, nepřátelství, strach, nedůvěra ke všemu cizímu Apartheid = politika rasové segregace (oddělování). V Jihoafrické republice mezi lety 1948 – 1994 byla černá rasa přísně oddělována od bílé (černoši nesměli jezdit stejným autobusem jako běloši, atp.). Za 2. světové války byla páchána genocida (= hromadné vyvražďování) na příslušnících různých ras či vyznání, nejčastěji to byli Židé, Romové, ale také homosexuálové a jiní.

30.5. Procvičování a příklady Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis Vysvětli pojmy: negroidní rasa, mestic, subsaharská Afrika, rasismus, genocida Ke které rase se řadí Inuité (Eskymáci)? Která rasa je světově nejrozšířenější? Odhadněte proč. Porovnejte znaky bílé a černé rasy. RasaZnaky europoidní negroidní

30.6. Pro šikovné Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis Jak tento symbol souvisí s rasami? Kdo byl tvůrce ideologie? 45% 40% 10% ostatní Dokážeš z procent udělat koláčový graf a správně zapsat o jakou rasu se jedná? 45% 40% 10% ostatní Dokážeš z procent udělat koláčový graf a správně zapsat o jakou rasu se jedná? Víš, co znamená pojem árijská rasa? Míšenci Správně doplň a zapiš si: Nejvíc míšenců žije v A , s oblasti Afriky, I---- a JV A----- / 2x světadíl, 1 stát + jedna oblast/ Míšenci Správně doplň a zapiš si: Nejvíc míšenců žije v A , s oblasti Afriky, I---- a JV A----- / 2x světadíl, 1 stát + jedna oblast/ Na obrázku jsou příslušníci jedné tajné rasistické organizace v USA. Jak se jmenuje? Proč je rasistická a k tomu ještě tajná? / pomůže ti obrázek/ Na obrázku jsou příslušníci jedné tajné rasistické organizace v USA. Jak se jmenuje? Proč je rasistická a k tomu ještě tajná? / pomůže ti obrázek/ K jaké menšině patří herečka na obrázku?

30.7. CLIL Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Geography 3 main human races : white (caucasian) black (negroid) yellow (mongoloid) During the World War II were many people of various races and religious belief being killed. We talk about the genocide. Nazis killed mostly Jews, Gypsies and even homosexuals. skin colour = barva pleti caucasian race = europoidní rasa religious belief = náboženské vyznání genocide = genocida Nazi = nacista Jew = Žid Gypsy = Rom Apartheid was a system of racial segregation in South Africa enforced through legislation by the National Party.

30.8. Test znalostí Správné odpovědi: 1. Vyber skupinu lidí, která nepatří do skupiny míšenců: a/ zambo b/ zombee c/ mulat d/ mestic 3. Bojovníkem za lidská práva určitě nebyl : a/ Nelson Mandela b/ Václav Havel c/ Martin Luther King d/ Benito Mussolini 2. Kde žije míšenců velice málo? a/ v saharské části Afriky b/ v Austrálii c/ v Americe d/ v Indii 4. Slovo Eskymák znamená: a/ jedlík kaše b/ jedlík syrového masa c/ zálesák z iglú d/ požírač tuleňů 1.b 2.b 3.d 4.b Test na známku Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis

30.9. Použité zdroje, citace

AutorMgr. Lenka Hrdá ObdobíZáří 2014 Ročník7. Klíčová slovaLidské rasy, míšenci AnotaceDělení obyvatel podle znaků na rasy Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis Anotace