Dětský aerobik Pod pojmem dětský aerobik rozumíme rozmanitá cvičení za hudebního doprovodu, která vycházejí především z aerobiku pro dospělé, ale také.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARDIORESPIRAČNÍ ADAPTACE NA TRÉNINK
Advertisements

Metodický list  Jedním z cílů sportovní činnosti je upevňování zdraví sportujících. Naplňování tohoto cíle klade nemalé požadavky na trenéry, učitele.
Reakce a adaptace oběhového systému na zatížení
Základy sportovního tréninku mládeže
Fyziologické aspekty PA dětí
ORGANIZAČNÍ FORMY V TĚLESNÉ VÝCHOVĚ
VY_32_INOVACE_2C16 P OSILOVACÍ PROGRAM PRO DNEŠNÍ ŽENY.
Senzitivní období Mgr. Václav Kain.
VYTRVALOST Michl Lehnert.
METABOLICKÁ ADAPTACE NA TRÉNINK
Doc.PhDr. Blanka Hošková,CSc UK FTVS
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
C licence FAČR Biomedicínské aspekty pohybových aktivit.
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
TRÉNINKOVÉ ZATÍŽENÍ Michal Lehnert Osnova přednášky:
ZDRAVÍ 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
VYTRVALOSTNÍ SCHOPNOSTI. VYTRVALOST SCHOPNOST PROVÁDĚT POHYBOVOU ČINNOST PO DLOUHOU DOBU SCHOPNOST ODOLÁVAT ÚNAVĚ PŘEKONÁVAT VZDÁLENOST URČITOU INTENZITOU.
Každému posilování předchází rozcvičení.
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
Zavedení nových trendů a metod předškolního vzdělávání
Funkční testy sportovců
Atletická průprava pro canicross
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
Příklady tréninkových jednotek Praha Veličiny používané u tréninkových jednotek A.Délka zátěže (km, čas) B.Intenzita zátěže C.Délka a intenzity.
ROZVOJ POHYBOVÝCH SCHOPNOSTÍ
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
Osnova přednášky: 1.Charakteristika tréninkové jednotky (TJ), typy TJ. 2.Struktura TJ – úvodní, hlavní a závěrečná část. Obsah a význam jednotlivých částí.
Specifické problémy tréninku a výkonnosti mládeže Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel.
MVDr. Lýdia Lánská Čačková
© Tom Vespa. Měkota Je to soubor předpokladů provádět aktivitu: a) určitou nižší intenzitou co nejdéle b) stanovenou dobu (vzdálenost) co nejvyšší intenzitou.
Motorické schopnosti (Physical Abilities, Motorische Eigenschaften)
ROZVOJ VYTRVALOSTI David Zahradník, PhD.
Fyziologické dispozice dětí, žen a seniorů pro cvičení a sport
OBSAH SEMINÁŘE Č.2 : Rozbor sledované pohybové jednotky
Reforma školství v ČR.
HIPOTERAPIE A CANISTERAPIE
FYZIOLOGIE BADMINTONU
Tělesná výchova patří do vzdělávací oblasti Člověk a zdraví (stejně jako Výchova ke zdraví) učivo je členěno do samostatných a na sebe navazujících etap.
GYMNASTIKA I. Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Celoroční suchá příprava hráčů Fyziologicky je hokej vysoce intenzivní hra, zjistilo se, že během zápasu dojde zvýšení tepové frekvence na 80% - 90%. Nepřerušované.
VIRTUÁLNÍ HOSPITACE TĚLESNÁ VÝCHOVA Cvičení na stanovištích Gymnázium Česká Lípa Vyučující: PhDr. Radek Častulík Expert: Mgr. Šárka Maleňáková.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
PLAVÁNÍ V KONDIČNÍCH PROGRAMECH Lekce č. 26 Irena Čechovská Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky.
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Plavání ve zdravotně orientovaných pohybových programech Lekce č. 27 Irena Čechovská, červen 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Tělesná kultura a tělesná výchova – součásti výchovy ke zdravému životnímu stylu.
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
ESTETICKÁ SKUPINOVÁ GYMNASTIKA
Komplexní testové systémy
Specifické didaktické formy ve vyučovací jednotce
Reforma školství v ČR.
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s Číslo projektu: CZ. 1
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
Anaerobní práh.
LETNÍ PŘÍPRAVA KATEGORIE ML. DOROST, ST. DOROST A JUNIOŘI
Kondiční příprava ve sportu
Bolestivé stavy pohybového aparátu
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
VYTRVALOST Michl Lehnert.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
PŘÍPRAVNÝ KURZ PRO BUDOUCÍ ŽÁKY PRVNÍHO ROČNÍKU
Specifika a požadavky těchto skupin
Transkript prezentace:

Dětský aerobik Pod pojmem dětský aerobik rozumíme rozmanitá cvičení za hudebního doprovodu, která vycházejí především z aerobiku pro dospělé, ale také z pohybových her, základní a rytmické gymnastiky, tance a pohybové výchovy vůbec. Dětský aerobik se na rozdíl od aerobiku pro dospělé liší především náplní lekce a zaměřením, která závisí zejména na věku dítěte. Dětský aerobik se zaměřuje především na nenásilné zlepšování pohybových schopností, zejména na rozvoj – koordinace, kondice a flexibility.

Význam aerobního cvičení u dětí: nárůst srdečního svalu, zlepšení kardiovaskulárního systému, pokles klidové tepové frekvence, nárůst svalové hmoty a zesílení šlach a vazů, funkční přestavba kostí, pokles hladiny krevních tuků, snižování sklerotizace cév, zlepšení tolerance vůči stresům a rozvíjení intelektuálních schopností.

Zásady bezpečnosti při cvičení s dětmi znát zdravotní stav dítěte, případně jaké má zdravotní omezení a nechat potvrdit rodiči, že zodpovídají za zdravotní stav dítěte, čistá a dobře větratelná místnost, herna, tělocvična, dostatek prostoru na cvičení, vhodné a bezpečné uložení cvičebních pomůcek, nářadí a náčiní, bezpečná neklouzavá plocha, vhodná teplota prostředí (u podlahy ° C), používat vhodnou pevnou obuv, nevhodná je špinavá obuv určená na hřiště, bačkory, sandály, pantofle apod. dbát na to, aby děti neměly cenné věci jako řetízky, náramky, korále, velké náušnice, zajistit dětem dostatečný pitný režim, zákaz žvýkaček, bonbónů do hodin cvičení.

STAVBA LEKCE DĚTSKÉHO AEROBIKU Z hlediska dětí musí být hodina především hrou a zábavou a TF u dětí je velmi individuální a liší se velmi výrazně u každého jedince. Cvičení s dětmi není závislé na správné či nesprávné úrovni TF v hodině. Vzhledem k jednotlivým věkovým kategoriím je jasné, že TF bude v průběhu hodiny kolísat vzhledem k neustálým změnám pohybových činností tak, aby hodina nebyla pro děti nudná a jednotvárná.

Pro děti jsou vhodné a) krátkodobé, přerušované pohybové aktivity – zatížení není vysoké a při střídání aktivit nedochází k psychické únavě b) pohybové aktivity vytrvalostního charakteru, za přístupu dostačeného množství kyslíku, oddaluje se překyselení svalů (tvorba laktátu) a vnitřní prostředí je v rovnováze. Pravidelným cvičením vytrvalostního charakteru u dětí je možné zlepšit i kardiovaskulární činnost. Doporučená intenzita pro děti je % jejich maximální tepové frekvence (TF max), TF max = 220 – věk.

Hlavním cílem při cvičení s dětmi musí být radost, prožitek z pohybu, dobrý pocit, že to zvládly a měly by se těšit na další hodinu. Při cvičení bereme ohled na pravolevou rovnováhu a provádíme stejný počet opakování na pravou a levou stranu. Snažíme se tím předcházet jednostrannému přetěžování pohybového systému, případným svalovým dysbalancím.

Říkadla a písničky při nácviku AE

Cvičení s náčiním zlepšení koordinace pohybů - vedený pohyb paží, orientace v prostoru, nenásilné provádění zdravotních cviků, podporuje fantazii a kreativitu dětí, zvýšení fyziologického účinku cvičení,