Z očí do očí Lucie Olivíková Kateřina Palkovská Martin Palkovský Kateřina Škvárová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lom světla F f čočky, lidské oko Autor: Ing. Jiřina Ovčarová 2011.
Advertisements

GÁBINA HRABÁČKOVÁ IVANA KUKULOVÁ
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
Oko Kateřina Lasáková, V.A.
MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY
Optické vlastnosti oka
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Smyslová ústrojí Funkce:
Smysly - zrak (c) Mgr. Martin Šmíd.
Optické vlastnosti oka
Složení lidského oka Bloudíčková Gabriela, Radová Jana, Spáčal Josef, Březinová Dagmar, Marek Hrůza, Ludvík Josef.
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Optické vlastnosti oka
Oko jako optická soustava, optické přístroje
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
SOUSTAVA SMYSLOVÁ Informace o okolním světě a o vlastním těle dostáváme prostřednictvím smyslových buněk Smyslové buňky tvoří základ čidel Čidla jsou vybavena.
OKO A VIDĚNÍ Stavba a optická soustava oka Mechanismus vzniku obrazu
Soustavy smyslové Ústrojí zrakové
OKO.
OKO Marcela Hanáková.
Oční vady Krátkozrakost, dalekozrakost, šedý zákal, zelený zákal, vetchozrakost, šilhání, astigmatismus, barvoslepost, šeroslepost.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Nervová soustava- receptory
 Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kate ř ina Č ermáková Datum: Cílový ro č ník: 8.
Oko spojná optická soustava obraz komorová tekutina oční čočka sklivec
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Tyflopedie Katka Hůlová
úvodní prezentace k hodině s využitím aplikace EyeXam pro iPad
STAVBA OKA.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Oko. Oko Jeden ze smyslových orgánů Zrakem vnímáme světlo, jeho intenzitu, barvy, tvary, vzdálenosti Umožňuje rozvoj mysli, vzdělání a zážitků.
Výstup: VY_52_INOVACE_Př.8.26
Oční vady Eliška Gálová, 3.G.
Smyslové vnímání OKO.
Optické vlastnosti oka
LIDSKÉ OKO A JEHO FUNKCE V TĚLE
Zuzana Gocníková Filip Hutečka Hana Koláčková Václav Slivka Prezentace k projektu Z očí do očí (fyzikální část)
VADY A NEMOCI ZRAKU Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_02 TÉMA: VYNÁLEZY.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_19 Fyzika - vady oka Autor: Jana Pěničková Období:
Biofyzika - optika Vady oka a jejich korekce Základní oční vady Vady čočkyVady sítniceVady rohovky KrátkozrakostBarvoslepostAstigmatismus DalekozrakostŠeroslepost.
OČNÍ VADY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_32_Smysly.
Z očí do očí Lidské oko z hlediska fyziky Filip Šefčík, Dominik Nop, Lubomír Pala, Matěj Tomešek.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Optické vlastnosti oka TÉMATICKÝ CELEK:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._33.ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ TÉMA: ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Oko Savců Matějka, Grulich, Preget. Části oka - obrázek.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_20_ Optické přístroje - oko Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Optika - část fyziky zabývající se světlem. Vlastnosti světla Světlo je elektromagnetické vlnění. Šíří se v každém prostředí. Od zdroje se šíří přímočaře.
Projekt „Z očí do očí,“  Komorové oko, dělí se na přední a zadní komoru  Rohovka – propouští světlo do oka  Zornice – ve středu duhovky, rozšiřuje.
Zrak ptáků Jakub Vrána, Zdeněk Dorazil, Štěpán Konečný.
OKO Biologie Schmidtová, Fojtů, Pospíšilová Sexta a.
Projekt „Z očí do očí“, 2012 Dominik Nop, Matěj Tomešek, Filip Šefčík, Lubomír Pala.
PaedDr. Jozef Beňuška OKO JAKO OPTICKÁ SOUSTAVA aneb O akomodaci, brýlích a pod.
Zuzana Gocníková, Filip Hutečka, Hana Koláčková, Václav Slivka Prezentace k projektu Z očí do očí (biologická část č. 1)
ÚSTROJÍ ZRAKU VY_32_INOVACE_18_23. Zrak nejdůležitější lidský smysl pomocí zraku získáváme asi 80 % informací obr. 1.
Lidské oko. Stavba Bělima cévnatka sítnice Žlutá skvrna Zrakový nerv Slepá skvrna Komorová voda čočka duhovka rohovka Řasnaté tělísko sklivec.
Vady oka Vypracoval: Jiří Čamek Obor: Technické lyceum Třída: 1.L
Smyslová ústrojí Funkce:
Z očí do očí.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Jakub Vrána, Zdeněk Dorazil, Štěpán Konečný
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Oko a vidění Mirek Kubera.
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka I.
Jakub Vrána, Zdeněk Dorazil, Štěpán Konečný
Lidské oko Optické čočky Název školy
1) LIDSKÉ OKO AKOMODACE =děj vyklenování či zplošťování čočky – umožňuje zaostřování Oko je vyplněno kapalinou Rohovka je průhledná (vchod světla) Průchod.
Lidské oko
Transkript prezentace:

Z očí do očí Lucie Olivíková Kateřina Palkovská Martin Palkovský Kateřina Škvárová

Biologie

Oko obojživelníků Zaostřeno na dálku Mají až 3 oční víčka –Mžurka Víčko ve vnitřním očním koutku Průhledná Chybí u červorů Sítnice je schopna regenerace Zaostřování se děje přitahováním čočky k sítnici → čočka při akomodaci nemění tvar Vytvářejí se i oční žlázy a slzný kanálek Registrují pohyb

Žáby –Zrak velice dobře vyvinutý –Experimentálně bylo zjištěno barevné vidění –Temenní oko Schopno vnímat vlnovou délku i intenzitu světla Červoři –Velmi malé oči –Téměř slepí –Vnímají jen světlo a tmu

Oko savců Stejné základní schéma a funguje na stejném principu Vpředu je rohovka –Propouští světlo do oka, v němž se světelné paprsky ohýbají, lámou a dopadají na určené místo Za rohovkou je barevná duhovka se zornicí ve středu –Velikost zornice se mění podle síly světla.

Čočka –Vede světelné paprsky na citlivou svrchní plochu očního pozadí na sítnici –Odpovídá za správný lom světla –Ovládána zvláštními svaly, které se smršťují nebo natahují → umožňují zaostření na sledovaný předmět Sítnice se skládá z buněk citlivých na světlo, které jsou očními nervy spojeny s mozkovým centrem. čočka

Světločivné buňky obdrží ze světelných paprsků zrcadlově obrácený obraz → přenáší ho očním nervem do mozku → mozek třídí a upravuje tyto informace → postupně se tvoří obraz Mozek se nejprve musí naučit spolupracovat s jiným smyslovým vnímáním (děje se to při prvních pokusech nemluvněte o poznání svého okolí)

Možnost vidění v noci u savců Stavba očí téměř stejná jako u ostatních savců Rozdíly –větší, více vyklenuté a tím i více citlivé na světlo. Reflexní vrstva za sítnicí, která odráží dopadající světlo, takže světelné paprsky procházejí stejnou cestou ještě jednou. –Př. oči kočky či lišky, na které dopadá světlo - oči totiž nápadně světélkují

Ostrost zraku –závislá na hustotě zrakových buněk. –Sítnice v poměru k čípkům obsahuje neobvykle mnoho tyčinek Zvyšují citlivost ve tmě → musí se chránit před denním světlem → zornice kočky se v denním světle zužuje do úzké štěrbiny

Vidění barev u savců Elektromagnetické vlny, které vydávají jednotlivé objekty, jsou různě dlouhé. –Delší – oko je vnímá jako červeno- oranžové tóny –Kratší – zelené a modré tóny Buňky citlivé na světlo –Obsahuje je sítnice –Tyčinky Nerozlišují žádné barvy Velmi citlivé k vnímání intenzity světla. –Čípky Podle délky světelných vln vnímají barvy.

Někteří savci (hlavně primáti) –3 různé typy čípků –Jedny jsou citlivé na modré světlo –Druhé na zelené –Třetí na světlo žlutozelené a červené –Mozek nakonec zpracovává tyto informace do barevného obrazu Čípky mohou vnímat vlnovou délku jen při dobrých světelných podmínkách Zvířata aktivní hlavně v noci (např. kočky) patrně nerozlišují barvy. Všichni savci barvy vnímají alespoň v určitém stupni.

Jak vidí různí savci Poloha očí na hlavě určuje, co a kolik toho zvíře vidí. Úspěšní lovci, šelmy (např. kočka) –Musí svoji kořist přesně zaostřit, aby ji ulovili –Hloubka ostrosti jim umožňuje plastické vidění oběma očima –Umístěny vpředu na hlavě Zraková ostrost je závislá na počtu zrakových buněk v sítnici (nejvíce jich mají dravci).

Lovená zvěř –Např. králík, myš, jelen –Oči posazené po stranách hlavy → umožňuje široký rozhled na všechny strany –Přesné vidění omezeno, ale zvětšuje se tak celkový rozhled. Např. králík má úhel rozhledu 360 stupňů. Člověk dívající se dopředu (bez otáčení hlavy) má rozhled asi 200 stupňů. Úhel rozhledu kočky obsáhne sotva 180 stupňů.

Lidský zrak a oči většiny primátů jsou umístěny tak, aby zaznamenaly široký vertikální obzor Oči lovné zvěře jsou uzpůsobeny k širokému, avšak více horizontálnímu rozhledu.

Pitva oka viz PDF

Fyzika

Pojmy Akomodace –Z lat. accomodare, přizpůsobit –Zaostřování –Zkracování a prodlužování oční čočky –Proces, při kterém se mění optická mohutnost čočky oka, tím se oko zaostřuje na různě vzdálené předměty –Dochází k ní mimovolně –Částečně se dá vyvolat vědomě

Sítnice –Latinsky retina –Vnitřní tenká vrstva oka obratlovců –Pokrývá celou dutinovou část oka až k okraji duhovky –Zachycuje obraz a zrakovým nervem jej posílá do zrakových center v mozku –Tvořena až z 11 vrstev –Čípky (registrují barvy) + tyčinky (registrují světlo)

Blízky bod oka –Nejmenší vzdálenost, na kterou oko dokáže zaostřit –Oko se velice namáhá –S rostoucím věkem se mění Daleký bod oka –Největší vzdálenost, na kterou oko dokáže zaostřit –Pro zdravé oko se nachází v nekonečnu

Konvenční zraková vzdálenost –d=25cm –Vzdálenost, ve které dokážeme bez větší námahy sledovat předměty –Optimální vzdálenost pro čtení, psaní, apod.

Vady oka Krátkozrakost –Myopie –Člověk není schopen vidět ostře do dálky –Obraz se vytváří před sítnicí –Začíná projevovat zpravidla ve věku kolem 6 až 10 let (i u starších, ale zpravidla do 20 let věku) –Korekce Dioptrické brýle s rozptylkami, kontaktní čočky, operace

Dalekozrakost –Hypermetropie –Člověk není schopen vidět ostře na blízka, protože oční koule je příliš krátká pro normální ostření –Obraz vzniká za sítnicí –Korekce Dioptrické brýle se spojkami, kontaktní čočky, chirurgický zákrok

Astigmatismus –Cylindrická oční vada –Refrakční vada, která způsobuje nepřesné zaostření světla na sítnici → rozmazané vidění –Korekce Toroidní čočky

Barvoslepost –Daltonismus –Porucha barevného vidění oka –Vrozená porucha barev sítnice –Obvykle nerozlišují červenou a zelenou barvu –Genetické onemocnění –Zatím jej není možné léčit

Zelený zákal –Glaukom –Došlo k poškození očního nervu –Příčina Zřejmě zvýšený nitrooční tlak –Není-li léčen, může dojít k oslepnutí –Léčba Při počátečním stavu kapky, které snižují nitrooční tlak, operace

Šedý zákal –Katarakta –Zákal čočky –Způsobuje zastřené vidění a ztrátu vnímání podrobností Pocit jakoby se díval pře špinavé sklo –Bez léčby může dojít k oslepnutí Hlavní příčina oslepnutí v rozvojových zemích –Nejčastěji způsoben stářím –Léčba operace

Zánět spojivek –Konjunktivitida –Zánětlivé onemocnění –Způsobuje pálení a zarudnutí oka –Příčinou zánětu spojivek je infekce (bakteriální, virová) nebo alergie (kosmetika, pyl) –Léčba Antibiotika, výplachy dezinfekčními prostředky

Pracovní list viz PDF

Děkujeme za pozornost!!

Zdroje %C5%AFhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Anatomie_oboj%C5%BEiveln%C3%ADk %C5%AF ljek.htmlhttp://zdravljeonline.blogspot.com/2010/08/katarakt-siva-mrena- ljek.html soustavahttp://fyzika.jreichl.com/main.article/view/487-oko-jako-opticka- soustava