Mgr.J. Mareš PRAHA EU-OP VK VY_32_INOVACE_717 územní jednotka Praha PRAHA- hlavní město České republiky - centrum hlavního politického, ekonomického, kulturního,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRAHA.
Advertisements

PRAHA.
Sídla Mgr. Jana Nováková. osídlení a jeho vývoj kolonizace = je proces, který má za následek vytvoření nového trvalého společenství na novém území a případně.
VY_12_INOVACE_Rů_II_12 PRAHA Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Zpracovala Mgr. Andrea Žylová DUM/VYDMUCHOV/ŽYLOVÁ/ČLOVĚK A PŘÍRODA /006.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/7_KRAJE V ČR Téma: Praha, Středočeský kraj.
Česká republika – Praha VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_Česká republika Praha Dětský domov, Základní škola, Střední škola Duchcov, Školní 1, příspěvková organizace.
MÍSTO, KDE ŽIJI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_ZEMĚPIS Téma: Jihočeský kraj Ročník: 9. Číslo.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ZEMĚPIS Téma: Liberecký kraj Ročník: 9. Číslo.
SEVERNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme do států severní Evropy?
Plzeňský kraj. Základní údaje Plzeňský kraj má výhodnou polohu mezi Prahou a zeměmi západní Evropy. Turisticky významnou oblastí je NP Šumava.
PRAHA. Praha je hlavní město České republiky. 14 největší město v EU. Leží na severu od středu Čech na řece Vltavě. Rozkládá se na 496km 2, a má
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ZEMĚPIS Téma: Ústecký kraj Ročník: 9. Číslo.
Administrativní členění ČR VY_32_Inovace_17KR-1 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
OSTRAVA AUTOR: MICHAL GŘEŠEK. Poloha města MAPA MĚSTA Praha 380km Slovensko 50km 15km Polsko D1.
-Adriana Štosová 8.A ZÁKLADNÍ INFORMACE: Krajské město:České Budějovice Rozloha:10056 km 2 Počet obyvatel: – (r.2008) Hustota zalidnění:63.
Královéhradecký kraj. Základní údaje Na severu kraje se vypínají Krkonoše a Orlické hory, směrem k jihozápadu se krajina svažuje do úrodné Polabské nížiny.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ZEMĚPIS Téma: Zlínský kraj Ročník: 9. Číslo.
Londýn II.- oblasti cestovního ruchu Mgr. Simona Steinbauerová Zeměpis cestovního ruchu Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Vlastivěda Tematický okruh: Místo, kde žijeme Téma: Hlavní město Praha Jméno autora:
Plzeňský kraj mapy.cz.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Sídla.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 01 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Vlastivěda.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Ústecký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Středočeský kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
VY_32_INOVACE_14_Praha – hlavní město ČR Vlastivěda pro 4. a 5. ročník
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
Vzdělávací materiál: Plzeňský kraj Operační systém:
Německo AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_09_Z8_Skála
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Z - 8. ročník
VY_32_INOVACE_09_Praha – hlavní město České republiky
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_18_VLASTIVĚDA
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_05_VLASTIVĚDA
TÉMA: Karlovarský kraj
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_LIBERCKY_KRAJ.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Města České republiky kvíz 1.část spustit
Naše vlast Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státními symboly ČR, s polohou ČR v rámci Evropy a s našimi nejbližšími.
Základní škola, Hradec Králové
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ, KRÁTKÁ 676 AUTOR: MGR
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Praha matka měst autor: Honza S. - 9.A.
Praha matka měst autor: Honza S. - 9.A.
Cestovní ruch České republiky
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_STREDOCESKY_KRAJ.
Středočeský kraj.
Základní škola, Hradec Králové
Jihočeský kraj.
Ústecký kraj Marková Vendula.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Liberecký Kraj Ondřej sedlák.
Karlovarský kraj Zárubová Eliška.
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Z - 8. ročník
Transkript prezentace:

Mgr.J. Mareš PRAHA EU-OP VK VY_32_INOVACE_717 územní jednotka Praha PRAHA- hlavní město České republiky - centrum hlavního politického, ekonomického, kulturního, sportovního a společenského dění. Žije zde přes 1,2 miliónu obyvatel, řada z nich si pořídila nové domečky v satelitních oblastech Prahy/ byty si však ponechali/.Nejlepší pracovní podmínky v ČR- dlouhodobě nejmenší míra nezaměstnanosti. Vzhledem k výborné poloze, stoupající úrovni ubytovacích a restauračních zařízeních se stává často místem různých obchodních jednání. Je na seznamu UNESCA- historická část- velký cestovní ruch. Má 10 základních územních částí.

PRAHA

Základní informace rozloha: 496 km2 (14. místo) počet obyvatel: obyvatel (1. místo) hustota osídlení: obyvatel/km2 (1. místo) krajské město (počet obyvatel): Praha ( obyvatel) nejvyšší bod: vrch Teleček u Zličína (399 m n.m.) nejnižší bod: hladina Vltavy na severním okraji města v Suchdole (177 m n.m.) oficiální internetová adresa kraje:

Přírodní podmínky Praha zabírá vltavské údolí a část Pražské plošiny (velké výškové rozdíly – dopravní problémy a problémy s čistotou ovzduší). Meteorologické pracoviště Klementinum.Klementinum Ochrana přírody: čtyři státní přírodní rezervace (Prokopské údolí, Radotínské údolí, Divoká Šárka,Roztocký háj, Satalická bažantnice), dvě chráněné přírodní památky (Petřínské skály, Královská obora)

Obyvatelstvo Praha měla k obyvatel (údaje ČSÚ). Kvůli práci do ní dojíždí kolem lidí, převážně ze Středočeského kraje. V Praze se zvyšuje podíl národnostních menšin. Současně probíhá další urbanizace a suburbanizace Prahy.

Hospodářství V průmyslu převládají obory se složitými technologickými procesy: a)Strojírenství – auta, lodě (ČKD, Avia) b)Potravinářství – pivovar Smíchov, čokoládovny Orion, mlékárny Lacrum a Zott c)Farmaceutický – Zentiva, Spofa d)Polygrafický – tisk novin a časopisů, výroba CD v Loděnicích Centrum služeb, finančnictví (ČNB, Czechinvest) a cestovního ruchu.

Památky a zajímavosti Praha je všeobecně uznávána jako jedno z nejkrásnějších měst v Evropě. Historické centrum města je památkovou rezervací UNESCO. Název města Prahy patří k záhadám hlavního města – tradičně se odvozuje od slova práh nebo od slovesa pražiti Více zde: 40 NEJ z Prahy40 NEJ z Prahy

Závěrečné shrnutí Praha je hlavní město ČR (a zároveň nejmenší kraj v ČR). Představuje největší soustředění obyvatel (asi 1,2 mil.),úřadů(parlament,senát,vláda, prezident, ministerstva, ČSÚ, ambasády atd.), průmyslu (strojírenský, potravinářský, polygrafický, farmaceutický) a služeb. Je centrem cestovního ruchu, vědy a školství (Karlova Univerzita, ČVUT, AMU, ČSAV atd.) a kultury. Je velkým dopravním uzlem( BUS- Florenc, letiště – Ruzyně, železnice – hl. nádraží Wilsonovo, Praha střed Masarykovo, Metro – trasy ABC). Divadla- Národní, Tylovo, Vinohradské, Opera Stadióny- Sazka a O2 Arény, Rošického

Samostatná práce - zadání Největším přítokem na území Prahy je řeka………….. Praha leží v geomorfologické oblasti……….. Za vlády, kterého z Lucemburků měla Praha největší význam…….. (jaké stavby byly v té době postaveny………….). Ovšem největšího kulturního rozvoje získala Praha za vlády…………..II. Čemu slouží významné pražské budovy: Karolinum, Klementinum, Rudolfinum, Belveder. Jaké dálnice a rychlostní komunikace vybíhají z Prahy. Kde se nachází přestupní stanice metra A-B……, B-C……, A-C……

Samostatná práce - řešení Největším přítokem na území Prahy je řeka Berounka Praha leží v geomorfologické oblasti Pražská plošina Za vlády, kterého z Lucemburků měla Praha největší význam: za Karla IV. (jaké stavby byly v té době postaveny: zasloužil se o stavbu sv. Víta, Karlův most, Hladovou zeď, Týnský chrám atd.). Ovšem největšího kulturního rozvoje získala Praha za vlády Rudolfa II. Čemu slouží významné pražské budovy: Karolinum, Klementinum, Rudolfinum, Valdštejnský palác, Pražský hrad.KarolinumKlementinum Rudolfinum Valdštejnský palácPražský hrad Jaké dálnice a rychlostní komunikace vybíhají z Prahy: D1 – brněnská, D11 – hradecká, D8 – na Ústí, D5 – plzeňská, R4 – České Budějovice, R10 – Liberec, R6 – Karlovy Vary. Kde se nachází přestupní stanice metra A-B Můstek, B-C Florenc, A-C Muzeum Zdroje: Zeměpis ČR, Wikipedie, Zeměpis naší vlasti