Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie ELDO, o. p. s.
Advertisements

Spolupráce se vzdělávacími institucemi. Projekt iYouth – Modely integrace a prevence sociálního vyloučení: podpora migrantské mládeže je spolufinancován.
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Obchodní akademie ELDO, o. p. s.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Sebehodnotící zpráva oboru speciální pedagogika na PdF MU
PhDr. Zuzana Hadj Moussová
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Doc. Michal Kaplánek, Th. D.
Výzkumy realizované v roce Právní analýza dokumentů vztahujících se k dětem a mládeži 2. Zdroje informací a kritéria při výběru volnočasových.
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Zdokonalování systému celoživotního vzdělávání v oblasti pedagogické, psychologické a výchovné péče o děti se sociokulturním znevýhodněním Arteterapie.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Akademické centrum poradenství a supervize Nový subjekt mezi vysokoškolskými poradnami Vznik ACPS je součástí projektu „Zkvalitnění vzdělávání a odborné.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Komunitní a otevřená škola
Minimální preventivní program školy
Včasná péče v České republice Zora Syslová. OBSAH 1.Vymezení pojmů 2.Co znamená včasná péče, její význam 3.Charakteristiky dětí ze sociokulturně znevýhodněného.
Zapojení ZŠ Krnov, Dvořákův okruh 2 do projektu. Mgr.Ivana Procházková Krnov
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI A PRÁCE S NEZAMĚSTNANÝMI Téma: Programy vzdělávání a pracovního výcviku FSS MU Brno, 2006.
Komunitní centrum Amaro Phurd - Pražská
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Dnes ty mně, zítra já tobě!
Děti v riziku Lenka Hloušková Dana Knotová Petr Novotný Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
„Pomáháme imigrantům stát se našimi spoluobčany.“ Příprava učitelů na výuku češtiny jako cizího jazyka Mgr. Lenka Pavelková, MSc. 1.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
6. Lokální partnerství Frýdlantsko.
VÝMĚNA ZKUŠENOSTÍ S REALIZACÍ PROJEKTŮ OP VK SEMINÁŘ.
OVĚŘENÍ EFEKTIVITY FIE U ROMSKÝCH DĚTÍ PhDr. Anna Páchová, Ph.D. Katedra psychologie Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
1 Budoucnost péče o ohrožené děti Mgr. Jaroslav Fidrmuc zástupce náměstka ministryně pro vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
Město Velké Hamry – inkluzivní opatření v oblasti vzdělávání Mgr. Štěpán Bolf, lokální konzultant.
Základy pedagogiky volného času Jihočeská univerzita - Teologická fakulta Bakalářské studium pedagogiky volného času ZS 2005/2006 Mgr. Michal Kaplánek,
Kvalita života Chybí zázemí pro setkávání lidí Chybí setkávání a společně trávený čas lidí, jako prostředek komunikace, posilování sociálních vazeb atd.
Škola pro všechny Setkání koordinátorů inkluze ZŠ Jeseník, Fučíkova
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
NABÍDKA PROGRAMŮ A KURZŮ CCV PF UJEP
Katedra sociální pedagogiky a multikulturní výchovy na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně.
Šablony OP VVV a podpora nadání
Pedagogické disciplíny
Plán vzdělávacích aktivit
Pedagogika jako vědecká disciplína
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Centrum celoživotního vzdělávání Pedagogické fakulty Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem 2017/2018.
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Š A B L O N Y II.
PORADENSTVÍ A KONZULTACE KE SPOLEČNÉMU VZDĚLÁVÁNÍ V KAŽDÉM KRAJI
Mgr. Veronika Dembická, DiS.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin

Sociální pedagogika – mechanismus, který pomáhá

Sociální pedagogika Věda zkoumající prostředí, které ovlivňuje vývoj člověka Věda zkoumající prostředí, které ovlivňuje vývoj člověka Věda o sociálních aspektech výchovy Věda o sociálních aspektech výchovy Disciplína zaměřená na sociálně znevýhodněné skupiny Disciplína zaměřená na sociálně znevýhodněné skupiny Sociální pedagogika jako životní pomoc Sociální pedagogika jako životní pomoc......

Úkoly sociální pedagogiky ve vztahu k prostředí Diagnostikování prostředí Diagnostikování prostředí Minimalizace ohrožení prostředím Minimalizace ohrožení prostředím Prevence ohrožení prostředím Prevence ohrožení prostředím Kompenzace ohrožení prostředím Kompenzace ohrožení prostředím

Nepodnětné rodinné prostředí má negativní vliv na prospívání a školní úspěšnost dětí a dospívajících

Dítě, které má tři roky, tedy 36 měsíců má slovní zásobu v tomto rozsahu; 1200 slov mají běžně děti ze střední společenské vrstvy, dítě z nižší společenské vrstvy, kde rodiče pracují v dělnických profesích má zásobu 600 slov, chudé děti ještě méně. Dítě, které má tři roky, tedy 36 měsíců má slovní zásobu v tomto rozsahu; 1200 slov mají běžně děti ze střední společenské vrstvy, dítě z nižší společenské vrstvy, kde rodiče pracují v dělnických profesích má zásobu 600 slov, chudé děti ještě méně. Děti z chudých prostředí jsou velmi ochuzeny, nemají zkušenosti pro rozšíření slovní zásoby, jazykové schopnosti se rozvíjejí na základě zkušeností, pro děti je důležité prostředí, nedostává-li se mu podnětů doma, je třeba kompenzovat tento nedostatek prostřednictvím dalších aktivit v oblasti vzdělávání, pedagogiky volného času, sociální pedagogiky Děti z chudých prostředí jsou velmi ochuzeny, nemají zkušenosti pro rozšíření slovní zásoby, jazykové schopnosti se rozvíjejí na základě zkušeností, pro děti je důležité prostředí, nedostává-li se mu podnětů doma, je třeba kompenzovat tento nedostatek prostřednictvím dalších aktivit v oblasti vzdělávání, pedagogiky volného času, sociální pedagogiky Specifická situace romských dětí a dětí migrujících cizinců Specifická situace romských dětí a dětí migrujících cizinců Děti, které ve škole neprospívají, bývají mnohdy ignorováni učitelem, mnohé z nich jsou stále na chvostu zájmu učitele. Schopnosti se rozvíjejí na základě zkušeností. Děti, které ve škole neprospívají, bývají mnohdy ignorováni učitelem, mnohé z nich jsou stále na chvostu zájmu učitele. Schopnosti se rozvíjejí na základě zkušeností.

Výsledky českých žáků ve škole velmi silně závisí na jejich socioekonomickém zázemí[1] a to znamená, že výsledky jednotlivých žáků vykazují závislost na jejich rodinné situaci a sociálně ekonomické charakteristice.[2] Výsledky českých žáků ve škole velmi silně závisí na jejich socioekonomickém zázemí[1] a to znamená, že výsledky jednotlivých žáků vykazují závislost na jejich rodinné situaci a sociálně ekonomické charakteristice.[2][1][2][1][2] [1][1] Zpráva OECD [1] [2][2] Pokud se rodiče rozvádí nebo je rodina zasažena různými sociálně patologickými jevy, mezi něž patří alkoholismus, delikvence rodičů, kriminalita, chudoba, nezaměstnanost, atd., tak mnohé z dětí vykazují zhoršené výsledky ve škole [2]

Pokud chceme změnit situaci dítěte musíme pracovat s celou rodinou, se školou, působit v rámci lokality, zaměřit se na prostředí, v kterém dítě vyrůstá

Sociální pedagogika na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin

Vzdělávací programy zaměřené na sociálně znevýhodněné skupiny Programy směřují o k rozvoji profesních a životních perspektiv dětí a mládeže pocházejí ze sociálně znevýhodněného prostředí o k prohloubení multikulturní výchovy v oblasti teorie a praxe (práce s předsudky pedagogů i dětí) o rozšíření oblastí sociální pedagogiky ve vztahu k sociálně znevýhodněným skupinám

Programy v číslech (2000 až 2010) Asistent pedagoga – 147 absolventů Asistent pedagoga – 147 absolventů Příprava na VŠ – 148 frekventantů; 82 přijatých na VŠ, 27 absolventů, 37 aktivních studentů Příprava na VŠ – 148 frekventantů; 82 přijatých na VŠ, 27 absolventů, 37 aktivních studentů Program doučování – až 100 studentů převážně v romských rodinách/semestr Romský jazyk – 160 absolventů z řad studentů (velmi cenná zkušenost studentů) Program doučování – až 100 studentů převážně v romských rodinách/semestr Romský jazyk – 160 absolventů z řad studentů (velmi cenná zkušenost studentů) Volnočasové aktivity zaměřené na děti a mládež Volnočasové aktivity zaměřené na děti a mládež Program multikulturní výchovy ve školním prostředí Program multikulturní výchovy ve školním prostředí Romologie – 113 absolventů z řad studentů Romologie – 113 absolventů z řad studentů Poradenství ke vzdělávání Poradenství ke vzdělávání Předmět a specializace multikulturní výchova zasáhne ročně až 1386 studentů Předmět a specializace multikulturní výchova zasáhne ročně až 1386 studentů Čeština pro migrující cizince a další vzdělávací kurzy, anglický jazyk, počítačové kurzy, atd.... Čeština pro migrující cizince a další vzdělávací kurzy, anglický jazyk, počítačové kurzy, atd.... Projekt Sociálně pedagogického centra v Angole, aj. Projekt Sociálně pedagogického centra v Angole, aj.

Zapojení studentů do projektů zaměřených na sociálně znevýhodněné skupiny Osobností rozvoj Osobností rozvoj Cenná profesní zkušenost Cenná profesní zkušenost Pedagogická praxe Pedagogická praxe Reflexe vlastních předsudků Reflexe vlastních předsudků Axiologická dimenze – uvědomění si vlastních hodnot v kontextu náročného prostředí sociálně znevýhodněných rodin Axiologická dimenze – uvědomění si vlastních hodnot v kontextu náročného prostředí sociálně znevýhodněných rodin

Perspektivy Zkvalitňování a rozšiřování nabídky vzdělávacích programů Zkvalitňování a rozšiřování nabídky vzdělávacích programů Programy zasahující všechny věkové skupiny pocházející ze sociálně znevýhodněného prostředí Programy zasahující všechny věkové skupiny pocházející ze sociálně znevýhodněného prostředí Publikace, projekty, výzkumy, výzkumný záměr, nové strategie,...vzdělávání pedagogických pracovníků Publikace, projekty, výzkumy, výzkumný záměr, nové strategie,...vzdělávání pedagogických pracovníků

Konference na PdF MU dne 5. dubna 2011 Kultura uznání Hodnoty v kultuře školy Hodnoty v kultuře školy Iniciativa ŠKOLA – ČLOVĚK – HODNOTY Iniciativa ŠKOLA – ČLOVĚK – HODNOTYwww.skola.archa.info

Kontakty a info Mgr. Lenka Gulová, Ph.D Mgr. Lenka Gulová, Ph.D Katedra sociální pedagogiky a Kabinet MV PdF MU Tel.: