CENTRUM TRANSFERU TECHNOLOGIÍ A ZNALOSTÍ. Obsah prezentace Program GAMA obecné informace Projekt GAMA na Univerzitě Pardubice 1. výzva informace Harmonogram.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vyhodnocení řešení projektů za rok 2012 Rozvojové projekty
Advertisements

Projektové řízení Modul č.1.
CZ.1.07/2.3.00/ Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Transfer technologií na Technické univerzitě v Liberci Pavel Němeček.
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ října 2014, Plzeň Představení projektu Mgr. Karel Psohlavec.
PRE SEED fond VŠB-Technické univerzity Ostrava Setkání k DP TAČR GAMA
2. veřejná soutěž programu GAMA, Podprogram 1 Pavel Komárek - člen předsednictva TA ČR Markéta Šulcová - vedoucí odd. veřejných soutěží Lenka Pilátová.
Příprava projektového návrhu Lukáš Straňák, Ostrava 2006.
Vývoj výrobku Firmy musí pružně reagovat na změny ( v lidských potřebách, technologii, technice, v počtu a síle konkurence,…) a vyvíjet nové výrobky. Novými.
VaVpI – pracovní skupina 2 FINANCOVÁNÍ A METODIKA Schůzka , MŠMT MAKROSKOPICKÝ MODEL UDRŽITELNOSTI PROBLÉMOVÉ OKRUHY, KTERÉ BUDOU DÁLE ŘEŠENY.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
Podnikatelský plán struktura plánu.
patentový a známkový zástupce
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Zvýšení vědeckovýzkumného potenciálu pracovníků a studentů technických vysokých škol v oblasti dopravy a nových dopravních technologií Registrační číslo:
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_PRA_313 Ročník: 1. Vzdělávací obor:
1. Současnost a budoucnost podpory VaVaI Miroslav Janeček člen předsednictva Praha 2. dubna 2015.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Nové trendy v investování.
PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ÚSPĚŠNÝCH INOVAČNÍCH PROJEKTŮ
Důvody sestavování podnikatelského piánu Struktura podnikatelského plánu poskytuje podnikateli užitečný kontrolní prostředek pro zpracování informací.
… od myšlenek k aplikacím Marcel Kraus Oddělení strategií a analýz.
Transfer technologií v podmínkách VŠ INOVACE 2015 Miroslav Mašláň Univerzita Palackého v Olomouci Praha,
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
CENTRUM TRANSFERU TECHNOLOGIÍ A ZNALOSTÍ. Informační schůzka k projektu GAMA, Obsah Centrum transferu technologií a znalostí4 / 13 1.Srovnání.
Seminář pro předkladatele dílčích projektů na podporu aktivit proof-of-concept (GAMA TA ČR) - modul IGS, finanční řízení Linda Ondráčková, CTTZ UPa1. 10.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Lenka Kšanová (Praha, duben 2016) Výzva dodatkových aktivit- finanční část.
Seminář pro příjemce podpory z OP VK Smlouvy + náležitosti.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Monitorovací zprávy projektů realizovaných v OP LZZ z hlediska obsahu Seminář pro příjemce.
Program EUPRO II podprogram INTER-INFORM
Marketingový plán podniku
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Management projektu Fakulta sportovních studií MU Brno 2013 Ing
Fond rozvoje sdružení CESNET
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
INOVACE ŠVP ZAČLENĚNÍM PŘEDMĚTU FINANČNÍ HOSPODAŘENÍ
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Publikace versus patenty, úskalí licencování
Projekt „CzechELib" – informace od realizátora IPs
I. Dvořák Zahajovací setkání
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Centrum pro přenos poznatků a technologií Univerzity Karlovy (CPPT UK) 10 let
Od „Transferu technologií“ k „Managementu znalostí
Doc. PhDr Stanislav Štech CSc prorektor pro rozvoj
Výzva dodatkových aktivit- finanční část
Transkript prezentace:

CENTRUM TRANSFERU TECHNOLOGIÍ A ZNALOSTÍ

Obsah prezentace Program GAMA obecné informace Projekt GAMA na Univerzitě Pardubice 1. výzva informace Harmonogram 1. výzvy Realizace dílčího projektu Kontakty a další informace

Definice Proof-of-Concept dle TA ČR Program GAMA Proof-of-Concept „Proces ověřování využitelnosti nových výsledků výzkumu a vývoje pro jejich komerční uplatnění v aplikační sféře. Proces začíná identifikací prakticky využitelného výsledku výzkumu a vývoje a končí jeho komerčním ověřením ve formě modelu (i počítačového), funkčního vzorku či prototypu, včetně jeho vlastností, vytvoření zkušební série a posouzení veškerých technologických, ekonomických, sociálních, zdravotních a dalších dopadů inovovaného produktu.“

Cíle projektu TG „Podpora aktivit proof-of-concept na Univerzitě Pardubice“ (1/2) Program GAMA Proof-of-Concept Vytvořit a stabilizovat dlouhodobě životaschopný systém podpory ověřování praktické využitelnosti výsledků aplikovaného výzkumu, kterých bylo dosaženo na UPa: akcelerací komerčně nejnadějnějších dílčích projektů, u kterých není ve finančních zdrojích univerzity k dispozici dostatek prostředků k ověření aplikačního potenciálu a pro následnou komercializaci dokončením komplexního systému vyhledávání, evaluace, ověřování, zajišťování ochrany duševního vlastnictví a komercializace prakticky využitelných výsledků VaV na Univerzitě Pardubice, vč. pilotního ověření managementu stabilního a udržitelného "inovačního a komercializačního fondu" univerzity, který bude postupně naplňován příjmy z prodeje duševního vlastnictví vytvořeného mj. v rámci dílčích projektů

Cíle projektu TG „Podpora aktivit proof-of-concept na Univerzitě Pardubice“ (2/2) Program GAMA Proof-of-Concept Rozdělení příjmů z komercializace předmětu průmyslového vlastnictví dle Směrnice č. 1/2014 „Ochrana práv duševního vlastnictví“: odměna pro původce rozdělení zbylé části příjmů z komercializace Licenční rezerva je zřízena pro účely podpory duševního vlastnictví na Univerzitě, zejména pro účely financování průmyslověprávní ochrany a komercializace předmětů průmyslového vlastnictví

Jak poznám, zda má můj návrh projektu komerční potenciál? Program GAMA Proof-of-Concept Jaký problém zákazníka projekt řeší? Opravdu zákazník tento problém má? Jakou jedinečnou konkurenční výhodu bude mít výstup projektu? Kolik byste byli do projektu ochotni investovat vlastních prostředků?

Očekávané příjmy z komercializace, návratnost investice (1/2) Program GAMA Proof-of-Concept

Očekávané příjmy z komercializace, návratnost investice (2/2) Program GAMA Proof-of-Concept Jaká je exitová strategie? Kolik univerzita získá, když výsledek PoC prodá? Příjem z komercializace by měl být plánován jako 3-4násobek vložených prostředků Trh finálního produktu (ne výsledku PoC!): Velikost trhu – Google, výroční zprávy firem. Nejsou-li k dispozici data, lze provést hrubý odhad ("guesstimation"). Paretovo pravidlo – 20 % velkých hráčů kontroluje 80 % trhu, tzn. získat např. 30 % trhu je nereálné. Reálné je získat 1 % až 5 % a s tím musí byznys plán fungovat Kalkulace ceny nového produktu – aby se investice za 5 let s rezervou vrátila, je třeba počítat s 50 % až 80 % marží (marže = zisk/prodejní cena). Tzn. výrobní cena finálního produktu by měla být kalkulována na úrovni 20 % (př. prací prášek) až 50 % (př. vědecký přístroj) prodejní ceny pro koncové zákazníky.

Způsoby komercializace výsledku projektu Formy komercializace – prodej, licencování výsledku nebo založení spin-off firmy Kdo bude výsledek ve fázi PoC (TRL 3-4) kupovat? Jak vysoké náklady jsou spojené s dokončením vývoje, testováním a uvedením na trh? Jasná exitová strategie: př. nové léčivo – kupujícím bude nejspíše fond, který bude schopen investovat dalších 5-10 mil. EUR do klinického testování, jehož výsledky prodá velké farmaceutické firmě př. zařízení „Medical Device“ (HW + aplikace pro smartphone) na hobby úrovni pro domácnosti, které nepodléhá ISO (nebude dávat „lékařské rady“) a lze jej prodávat za 10 USD na amazon.com – kupujícím bude nejspíše malá či střední firma Důležité praktické otázky: Pochopit byznys model potenciálních zájemců o technologii. Př. 1 Vydělává firma X na prodeji nových laboratorních přístrojů, nebo pochází většina jejích příjmů z prodeje reagencií, spotřebního materiálu a ze servisu? Př. 2 Vydělává firma Y na prodeji SW, nebo na placeném update? Spadá daná technologie do regulatorního schématu? Existují významné bariéry vstupu do odvětví? Př. Komunální čistírny odpadních vod – technologie se buduje na desítky let; smysl má pouze to, co lze aplikovat bez dalších investic Program GAMA Proof-of-Concept

Podpora aktivit proof-of-concept na Univerzitě Pardubice (TG ) I nformace o podpoře poskytovatel TA ČR 2. veřejná soutěž Programu aplikovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací GAMA výše podpory činí ,- Kč realizace projektu 08/ /2019 ověřování praktické využitelnosti výsledků aplikovaného výzkumu na UPa (existující trh s pravděpodobností uplatnění) a komercializace těchto výsledků Výsledky a výstupy projektu 2 * P - Patent; 4 * Z - Poloprovoz, ověřená technologie; 4 * F - Výsledky s právní ochranou - užitný vzor, průmyslový vzor; 10 * G - technicky realizované výsledky - prototyp, funkční vzorek; 0 * R - software; 10 * O – jiné (zkušební série; materiál s ověřenými vlastnostmi; metodika s ověřenými vlastnostmi; uzavřená licenční smlouva; založená start-up nebo spin-off společnost; počet dalších uzavřených smluv souvisejících s transferem duševního vlastnictví)

Podpora aktivit proof-of-concept na Univerzitě Pardubice (TG ) I nformace o podpoře Rada pro komercializaci - poradní orgán rektora, který rozhoduje o přijetí, pokračování a ukončení dílčích projektů a schvaluje využití finančních prostředků na dílčí projekty ( Směrnice č. 1/2014) Členové Rady pro komercializaci: prof. Ing. Jiří Kulhánek Ph.D. Výzkumná organizace -prorektor pro vědu a tvůrčí činnost Univerzity Pardubice prof. Ing. Tatiana Molková Ph.D. Výzkumná organizace -prorektorka pro vnitřní záležitosti, statutární zástupce rektora prof. Ing. Petr Kalenda CSc. Výzkumná organizace -děkan Fakulty chemicko-technologické Ing. Miroslav Janeček CSc. Aplikační sféra -různé funkce ve velké chemické firmě Synthesia, a.s. (až po ředitele pro strategii) -generální ředitel Výzkumného ústavu organických syntéz v Rybitví -konzultant v oblasti výzkumu, vývoje a inovací Ing. Zdeněk Jirsa Aplikační sféra -zakladatel a majitel firmy Stapro s.r.o. působící v oblasti zdravotnické techniky a software pro zdravotnictví Ing. Zdeněk Nedvěd Finanční sféra - ředitel pobočky Komerční banky v Pardubicích

Podpora aktivit proof-of-concept na Univerzitě Pardubice (TG ) I nformace o podpoře Centrum transferu technologií a znalostí – zajišťuje celkovou koordinaci a administraci projektu, včetně komunikace s poskytovatelem finanční podpory a Radou pro komercializaci Tým GAMA : Ing. Michal Svoboda ředitel Centra transferu technologií a znalostí, manažer projektu GAMA Ing. Linda Ondráčková, Ph.D. Ekonom/technologický skaut, projektový tým GAMA (finanční řízení, modul IGS) Ing. Karolina Kašparová Manažerka pro uplatnění produktu na trhu, projektový tým GAMA (věcné řízení)

Podpora aktivit proof-of-concept na Univerzitě Pardubice (TG ) I nformace o podpoře

1. výzva na UPa – výzva detaily alokace 10 mil. Kč rozpočet dílčích projektů 0,75 – 2 mil. Kč doba řešení dílčích projektů 6 – 36 měsíců řešitelé dílčího projektu“ fyzická osoba musí být s příjemcem (UPa) v pracovněprávním Vztahu nebo musí na základě udělené podpory tento vztah vzniknout povinné výsledky, alespoň 1 povinný výsledek RIV na každý dílčí projekt elektronické podání v Interním grantovém systému IGS proces hodnocení Radou pro komercializaci

Harmonogram 1. výzvy na UPa 1. výzva harmonogram 15. září 2015Vyhlášení první výzvy PoC na UPa 14. října 2015 Ukončení první výzvy (termín odevzdání návrhů dílčích projektů vč. povinných příloh v IGS) do 29. října 2015Revize projektových návrhů na CTTZ do 28. listopadu 2015 Hodnocení projektových návrhů Radou pro komercializaci Zasedání Rady - výběr projektů doporučených k přijetí, příp. úpravy rozpočtu dílčích projektů Vyjádření předkladatelů k navrženým úpravám rozpočtu Doporučení vybraných projektů k přijetí rektorem UPa Schválení projektů rektorem UPa, informace předkladatelům Předání vybraných projektů poskytovateli (TA ČR) k finálnímu posouzení do 18. prosince 2015 Finální schválení projektů navržených k přijetí poskytovatelem 1. ledna 2016Předpokládané zahájení realizace projektů z první výzvy

Schéma realizace dílčího projektu Realizace dílčího projektu

Life cycle úspěšného dílčího projektu Realizace dílčího projektu Úvodní zpráva dílčího projektu proof-of-concept (začátek ledna 2016) Kvartální průběžná zpráva dílčího projektu proof-of-concept (1. průběžná zpráva 2. pol. března 2016) Závěrečná zpráva dílčího projektu proof-of-concept Plán komercializace výstupů dílčího projektu Roční monitorovací zpráva dílčího projektu proof-of-concept REALIZACE UDRŽITELNOST 5 LET

Lean Canvas dílčího projektu Cost Structure Přehled nákladů Revenue Streams Kdo platí a za co? Placený SW – licence na SW Volný SW – implementace a poradenství Problem Co řeší zákazník? Lépe: Co by potřeboval řešit, ale ještě to neví? Solution Naše technologie - top 3 features Key Metrics Lepší účinnost Nižší cena Levnější suroviny Rychlost apod. Unique Value Proposition Proč by si měl zákazník vybrat naše řešení? Jsme jediní? Jsme výrazně lepší než konkurence – ano, v čem? Unfair Advantage Duševní vlastnictví Channels Cesta k zákazníkům B2B, B2C, B2G Retail Tendry Customer Segments Kdo je zákazník? Firma, osoba, stát? PRODUCTMARKET

Vzorové dokumenty v interním systému IGS Realizace dílčího projektu Vzorový krycí list dílčího projektu Vzorový Lean Canvas Odhad trhu SWOT analýza Plán realizace

DĚKUJEME ZA POZORNOST Ing. Michal Svoboda ředitel Centra transferu technologií a znalostí, manažer projektu GAMA telefon Ing. Linda Ondráčková, Ph.D. Ekonom/technologický skaut, projektový tým GAMA (finanční řízení, modul IGS) telefon Ing. Karolina Kašparová Manažerka pro uplatnění produktu na trhu, projektový tým GAMA (věcné řízení) telefon Informace o projektu GAMA na webu CTTZ Další dokumenty ke stažení v systému IGS