9/26/20161 Česká technologická platforma pro potraviny Priorita: kvalita potravin a výroba Vedoucí priority: Ing. Jiří Celba, CSc. Kaiserštejnský palác,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní technologická platforma pro udržitelnou chemii
Advertisements

MARKETING A MANAGEMENT
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Mendelova univerzita v Brně: Kvalitní partner pro firemní výzkum a vývoj – Olomouc Ing. Miroslav Zapletal Vedoucí Zkušebny STV Zlín.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i. Praha Uhříněves.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
 New Technologies for Mechanical Engineering – Centrum nových technologií pro strojírenství  regionální výzkumné a vývojové centrum  založeno na kvalitní.
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
Institut zemědělské ekonomiky a informací Praha 2 – Slezská 7 Postaven jako Dům zemědělské osvěty v roce 1926.
„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 1 Spolupráce technických univerzit s podniky = významná podpora inovací Český národní komitét IMEKO Vladimír Haasz.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Bakalářský studijní program Elektrotechnika Obor  Aplikovaná a komerční elektronika Oborová katedra  Katedra elektroniky.
OBOR ENERGETICKÉ INŽENÝRSTVÍ
Prostředí pro podnikání a rozhodující faktory růstu MSP Karel Havlíček květen 2008.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
patentový a známkový zástupce
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
Analýza konkurence Harry Löwit 2009/2010
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Inovační potenciál ČR Technologický profil ČR Cena Inovace roku 2011 Pavel Švejda Seminář Inovace a technologie v rozvoji.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR K čemu slouží Technologický profil ČR pro inovační firmy? Jsme připraveni na zvládnutí inovačních procesů? Pavel Švejda.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Petr Štoček, SPZ, part 11 Strategie prodeje textilního zboží Ing. Petr Štoček LS 2005/ 2006 FT, TM3.
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ÚSPĚŠNÝCH INOVAČNÍCH PROJEKTŮ
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
9/27/20161 Česká technologická platforma pro potraviny Priorita: POTRAVINY A ZDRAVÍ Vedoucí priority: ING. JAN DRBOHLAV, CSc. Kaiserštejnský palác, Malostranské.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
Centrum pro výzkum, vývoj a inovace Life for Science. Science for Life.
Skupina UNIPETROL Člen skupiny PKN Orlen Martin Růžička Úsek výzkumu a vývoje.
Marketingový plán podniku
Toleranční analýza Zpracoval: Prof. Ing. Ladislav Ševčík, CSc
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Regionální inovační strategie
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Vedoucí priority: Prof. RNDr Jaroslav Drobník
VVI – nástroj ke zvýšení konkurenceschopnosti
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

9/26/20161 Česká technologická platforma pro potraviny Priorita: kvalita potravin a výroba Vedoucí priority: Ing. Jiří Celba, CSc. Kaiserštejnský palác, Malostranské nám.23, Praha 1

2 Odborná pracoviště Jsou sdružena v Českém komitétu pro potravinářské vědy a technologie při AV ČR: Agronomická fakulta, Česká zemědělská universita v Praze Agronomická a zahradnická fakulta, Mendelova zemědělská a lesnická universita v Brně Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice Fakulta potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha Fakulta veterinární hygieny a ekologie, Veterinární a farmaceutická universita Brno Mikrobiologický ústav AV-ČR Milcom,a.s.,Výzkumný ústav mlékárenský, pracoviště Praha a Tábor PaS, výzkum a služby, a.s., Výzkumný ústav pivovarský a sladařský pracoviště Praha a Brno

Kaiserštejnský palác, Malostranské nám. 23, Praha 13 Odborná pracoviště - pokračování SZÚ Praha, Centrum zdraví a životních podmínek Praha a Centrum potravinových řetězců Brno Ústav organické chemie a biochemie AV ČR Ústav procesní a zpracovatelské techniky, Strojní fakulta ČVUT Ústav zemědělských a potravinářských informací VUC Praha, a.s. Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i. Výzkumný ústav zemědělské ekonomiky Zemědělská fakulta, Jihočeská universita Katedra ekonomiky a hygieny výživy, Vojenská vysoká škola pozemního vojska Vyškov Přírodovědná fakulta University Karlovy, Biotechnologický ústav A řada dalších pracovišť, především zemědělské výzkumné ústavy privátní i veřejné výzkumné instituce (zejména výzkum surovin).

Kaiserštejnský palác, Malostranské nám. 23, Praha 14 Zainteresované strany Trh = spotřebitelé, jejich specifické skupiny a organizace Kontrolní a odborné orgány z oblasti potravinářské (Celní správa, Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Hygienická služba, Vědecký výbor pro potraviny, různá odborná sdružení…), ale i životního prostředí (ČIŽP, ekologická sdružení) Výživáři a lékaři (skladba potravin a výživy) Výrobci a jejich svazy a sdružení (marketing) Výzkumné ústavy, univerzity (sledují trendy)

Kaiserštejnský palác, Malostranské nám. 23, Praha 15 SWOT analýza Silné stránky: Tradice výroby kvalitních potravin, tradice výroby potravinářských strojů Kreativita a přizpůsobivost tuzemských tvůrců (potravin i zařízení) Široké a kvalitní výzkumné potravinářské zázemí Spotřebitel s „pamětí“ tradiční kvality potravin Slabé stránky: Konzervativní spotřebitel inklinující k tradiční české kuchyni Převážně „chudý“ spotřebitel upřednostňující nízkou cenu potravin (neochotný platit za kvalitu) Neorganizovaný spotřebitel masově podléhající reklamě (zavádějící) Převládající lehkovážnost k problematice životního prostředí

Kaiserštejnský palác, Malostranské nám. 23, Praha 16 SWOT analýza - pokračování Příležitosti: Nové trendy stravování, vliv cizích kultur v rámci kosmopolitizace společnosti Bohatnoucí a osvětě zdravého stravování přístupnější spotřebitel (mladá generace) ochotný poznávat nové chuti Neorganizovaný spotřebitel masově podléhající reklamě (inspirující) Rozšiřující se spektrum spotřebitelů (delší věk, specifické skupiny s různými nároky) Hrozby: Masové „zchudnutí“ populace v důsledku reformních kroků vlád a nastalá neochota platit kvalitu Ekoterorismus – přehnaná péče o životní prostředí podlamující efektivnost výroby potravin Krachy tuzemských podniků a v jejich důsledku drahé dovozy potravin Málo výrobců potravinářských strojů, slabý vývojový potenciál

Kaiserštejnský palác, Malostranské nám. 23, Praha 17 Vize pro výzkum: nové inovační výrobní technologie, zacílené na spotřebitelská očekávání ohledně vysoké kvality a ohleduplnosti k životnímu prostředí nové nebo modifikované výrobky s lepší a atraktivnější chutí a snadnější přípravous cílem zvýšení konkurenceschopnosti tuzemského potravinářského odvětví spokojenosti a pohody spotřebitelů podílu vysoce kvalitních tuzemských výrobků na trhu. Výzkum a vývoj v prioritě kvalita potravin a výroba by měl vést k vývoji výrobků a technologií, které budou splňovat očekávání spotřebitelů, budou mít pozitivní vliv na zdraví spotřebitele a přirozeně budou bezpečné. V současné době je jedním z hlavních kritérií pro hodnocení potravin jejich autenticita. Současně je třeba podporovat také aktivity, které povedou k udržení tradičního charakteru našich potravin, zajistí jejich bezpečnost v distribučním řetězci, popřípadě zlepší jejich nutriční profil.

Kaiserštejnský palác, Malostranské nám. 23, Praha 18 Vize pro výzkum - pokračování Návrh problematik, které jsou klíčové k řešení ze dvou hlavních důvodů: Jsou trvale opomíjeny a jsou klíčové pro posílení konkurenceschopnosti. Máme potenciál být klíčovými hráči na celoevropské úrovni. Jelikož se jedná o technologickou platformu, půjde zejména o výzkum v krátké době aplikovatelný v rámci průmyslu (tedy především aplikovaný a průmyslový výzkum a vývoj). Témata pro prioritu kvalita potravin a výroba: Vývoj metod hodnocení kvality surovin a hotových výrobků, metod pro detekci falšování potravin –Vytvoření a rozvoj systému dat a informací o potravinách obecně, včetně potravin dostupných na trhu a propojení této oblasti na evropské struktury a výzkumné trendy –Vytvoření systému a metod hodnocení pravosti / autentičnosti potravin, včetně vývoje systému sledování původu surovin.

Kaiserštejnský palác, Malostranské nám. 23, Praha 19 Vize pro výzkum - pokračování Podpora zlepšování bezpečnosti a výživové hodnoty tradičních potravin –Konstrukce potravin na míru dle potřeb různých populačních skupin a prevenci obezity –Vývoj šetrných konzervačních postupů k zajištění produkce kvalitních, zdravých surovin a potravin odpovídajících změnám životního stylu a vyvíjejícím se nárokům spotřebitelů Vývoj nových a modernizace stávajících technologií –Vývoj moderních metod sanitace v potravinovém řetězci –Technologie pro minimalizaci vedlejších produktů a odpadu. Bio- zpracovávání a zlepšené technologie separace pro nové komponenty –Technologie pro potraviny se snadnou přípravou: se snadnou manipulací, šetřící čas, připravené ke konzumaci

Kaiserštejnský palác, Malostranské nám. 23, Praha 110 Příklady řešené problematiky Čerstvé zeleninové šťávy pasterované vysokým tlakem Jsou výsledkem několika projektů aplikovaného výzkumu financovaného MZe a MPO a především spolupráce VÚPP, VŠCHT, FÚ AVČR a firem ŽĎAS, a.s. a Beskyd Fryčovice, a.s. Byly vyvinuty senzoricky optimální receptury několika druhů šťáv a stanoveny optimální podmínky jejich ošetření a skladování pro uchování čerstvosti. Dnes jsou běžně dostupné za přijatelnou cenu v obchodní síti.

Kaiserštejnský palác, Malostranské nám. 23, Praha 111 Příklady řešené problematiky - pokračování Receptury bezlepkových směsí pro pekařské výrobky určené celiakům Jsou výsledkem projektů aplikovaného výzkumu MZe navazujících na Výzkumný záměr VÚPP a spolupráce se Sdružením celiaků ČR a Jizerských pekáren, a.s. Česká Lípa Byly vyvinuty receptury optimálního složení pekařských směsí nejen z hlediska nutričního, ale i technologického (těstu chybí lepek), dle nichž lze upéct chléb a pečivo podobné klasickým výrobkům bez nutnosti užití forem. Výrobky Jizerských pekáren, a.s. jsou běžně dostupné v obchodní síti

Kaiserštejnský palác, Malostranské nám. 23, Praha 112 Příklady řešené problematiky - pokračování Bílkovinový plátek pro dietní stravování Šmakoun Je výsledkem několika projektů aplikovaného výzkumu MZe a řešení dílčích problematik v rámci Výzkumného záměru VÚPP a dále vývojové spolupráce s firmou Drůbežárna Vejprnice, s.r.o. Bylo stanoveno optimální složení šlehané hmoty, jejíž hlavní komponentou je vaječný bílek a stanoveny parametry celého výrobního procesu a výrobního zařízení. V rámci podnikatelského záměru firmy bylo ve VÚPP vyvinuto a ve VZPT Hrušovany n.Jev. vyrobeno a odzkoušeno produkční zařízení a s odbornou pomocí ústavu zavedena výroba plátku. Plátek s obchodním označením ŠMAKOUN je běžné dostupný v obchodní síti již v několika variantách.

Kaiserštejnský palác, Malostranské nám. 23, Praha 113 Děkuji za pozornost Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.