NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
„EU peníze středním školám“
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Vitamíny rozpustné ve vodě
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Lidské zdraví a potrava
Příprava stravy v rodině
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
BÍLKOVINY Proteiny.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/ „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ7_03.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Č LOVĚK A JEHO PROSTŘEDÍ Životní podmínky člověka.
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_JABLKO Výchova.
Buňka  organismy Látkové složení.
PESTROST STRAVY.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA: Výživa a zdraví ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/

Anotace: Materiál je určen jako doplněk k výkladu učiva o výživě a zdraví k předmětu Přírodopis pro žáky 8. ročníku

Výživa a zdraví Zdravá výživa je taková, která udržuje organismus v tzv. homeostázi – rovnováze Aby se zabránilo chronickým nemocem, jako jsou například obezita, srdeční choroby, cukrovka nebo rakovina, je nutné, aby konzumované potraviny obsahovaly vyvážené množství živin, dostatečné množství vody, ale především ovoce a zeleninu Zdravá výživa vyžaduje vyvážený příjem základních živin (bílkoviny, sacharidy a tuky), živin (vitamíny, stopové prvky a vlákniny) a dostatečné množství vody, aby nenastala otrava organismu nadměrnou spotřebou určité látky.

Lidská výživa Lidská výživa je závislá na příjmu výživových látek z potravy. Výživové látky, které potřebuje lidský organismus k získání energie, růstu a obnově buněk, tkání a orgánů, a které přijímá v potravinách, musí obsahovat bílkoviny, sacharidy, tuky, vitamíny, minerály, vlákniny a vodu. Energetická hodnota potravin se obvykle vyjadřuje v kilokaloriích nebo joulech.

Skupiny potravin

Potraviny a jejich výživové látky PotravinyVýživové látky Chléb, obiloviny, brambory, rýže, těstoviny a luštěniny sacharidy, bílkoviny, vlákniny, vitamín B a minerály Zelenina a ovoce Vitamin C, kyselina listová, kalium, vlákniny, biogenní prvky Mléčné výrobky, maso, ryba, vejce, sója bílkoviny, železo, vápník, vitamin B, mastné kyseliny Tuky a oleje Vitamin A, vitamín D, vitamín E, esenciální mastné kyseliny Nápoje (bez alkoholu)voda

Bílkoviny Bílkoviny jsou základem všech známých organismů, a plní v nich různé funkce: Stavební: kolagen, elastin, keratin Transportní a skladovací: hemoglobin Zajišťující pohyb: aktin Katalytické, řídící a regulační: enzymy, hormony, receptory Ochranné a obranné: imunoglobin, fibrin, fibrinogen Zdrojem bílkovin jsou potraviny rostlinného i živočišného původu Jsou obsažené především v libovém mase, rybách, mléku a kysaných mléčných výrobcích, v tvarohu, sýrech, vejcích a luštěninách

Sacharidy Sacharidy jsou jedny ze základních přírodních látek v rostlinných i živočišných organismech Člověk je závislý na jejich příjmu V organismech plní sacharidy několik důležitých funkcí: zdroj a krátkodobá zásoba energie: glukóza a fruktóza zásobní látky: škrob, glykogen, inulin stavební materiál: celulóza složka některých složitějších látek: hormony, koenzymy

Tuky Podle skupenství rozlišujeme pevné tuky, u nichž převažují zejména nasycené mastné kyseliny, a oleje, jejichž skupenství je kapalné a které obsahují větší množství nenasycených mastných kyselin Dalším základním dělením je dělení na tuky rostlinné a tuky živočišné. Mastné kyseliny jsou přítomny v každé rostlině. Nacházejí se především v semenech či plodech V lidském těle se tuky podílí na stavbě mnoha struktur, ale hromadí se zejména v tukové tkáni. Tuky jsou především potravinami.

Vitamíny Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a sacharidů Existuje 13 základních typů vitamínů. Lidský organismus si, až na některé výjimky, nedokáže vitamíny sám vyrobit, a proto je musí získávat prostřednictvím stravy Vitaminy rozpustné ve vodě: Vitamín B – zdrojem je mléko, zelenina, kvasnice, játra, srdce a ledviny Vitamín C - zdrojem je ovoce a zelenina Vitamín D - zdrojem jsou vnitřnosti, tučné ryby kvasnice, vejce a mléko Vitamín E - zdrojem jsou rostlinné oleje, živočišné tuky a obilná zrna. Vitamín K - vyskytuje se v zelenině: květák, kedlubna, zelí, špenát, kapusta, salát, hrách a v obilovinách, vejcích, mase a v mléce.

Minerály Minerály, především stopové prvky, potřebuje ke správnému vývoji v malém množství každý organismus. Nejdůležitější minerály: Železo Fluor Jod Kobalt Měď Hořčík Mangan Zinek

Vláknina Vláknina je nestravitelná část rostlinné stravy, která pomáhá pohybu potravy trávicí soustavou, vstřebává vodu a váže na sebe některé látky z potravy, jako například cholesterol Zdroje vlákniny: Luštěniny, hrách, sojové boby, fazole Oves, žito, ječmen některé ovoce (především jablka a banány), a bobule některá zeleniny jako brokolice a mrkev Kořenová zelenina brambory (jejich slupka obsahuje nerozpustnou vlákninu) Zdroje nerozpustné vlákniny celozrnná jídla Otruby, ořechy a semena zelenina jako zelené fazole, květák, cuketa, celer

Voda Voda je základní podmínkou života Lidské tělo obsahuje 70 % a rostliny až 90 % vody. Už ztráta 20 % tělesné vody je smrtelná Na dehydrataci člověk umírá asi během 7 dnů. Obsah vody v některých potravinách: máslo 18 % chléb 40 % sýr 30 až 60 % jogurt, mléko 87,5 % maso % jablko, hruška 85 % vodní meloun 90 % mrkev 94 % okurky, rajčata 98 %

Citace: Lidská výživa, dostupné z: www: v%C3%BD%C5%Beiva, cit [cit ].