25.9.2016Spoje potrubí-lisované spoje1 VY_32_INOVACE_467.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tato prezentace byla vytvořena
Advertisements

Charakteristika DUM Název školy a adresa
Kovové výrobky z oceli Střední odborná škola Otrokovice
Kovové výrobky – z litiny, mědi, hliníku
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: LIBOR VOSÁHLO Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_MATERIÁL.
ROZBRUŠOVÁNÍ - BRUSKY Název školy
Materiál potrubí vnitřního vodovodu
Čepy a kolíky - přehled cz Název školy
Uzavírací armatury Střední odborná škola Otrokovice
SVAŘOVÁNÍ.
Spoje potrubí-pájené spoje1 VY_32_INOVACE_456.
Lisované spojení Autor: Vojtěch Rozsíval Lisované spojení Lisované spojení je možné použít na měkké, polotvrdé a tvrdé měděné trubky. K dispozici je.
Spoje potrubí-svařování potrubí z plastů1 VY_32_INOVACE_464.
Přehled materiálů pro vodovodní potrubí vnitřních vodovodů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Šmíd. Dostupné z Metodického.
04-03/AWT-BA HERZ - Pipe fix HERZ - spolehlivé spojování.
Spoje potrubí-rozvod vody1 VY_32_INOVACE_472.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 Anotace.
Vytápění Materiály potrubí ve vytápění. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 17 Anotace.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 16 Anotace.
Izolace-tep. izolace v domov. rozvodech1 VY_32_INOVACE_478.
Spoje potrubí-rozvod plynu-závitové spoje1 VY_32_INOVACE_475.
Přehled materiálů pro kanalizační potrubí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Šmíd. Dostupné z Metodického portálu
Spoje potrub-hrdlové spoje kamenin. a beton trub1 VY_32_INOVACE_444.
Spoje lisované Jde o poměrně novou instalační metodu potrubních nerozebíratelných spojů. V dnešní instalatérské praxi hojně využívanou. Autorem materiálu.
Spoje potrubí-rozvod plynu-spoje u rozvodů z mědi1 VY_32_INOVACE_476.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Josef Gorčík Název šablonyVY_32_INOVACE SPV Název DUMuSTZ U Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada22 AnotaceJednořadé.
Spoje potrubí-spojky a přechodky1 VY_32_INOVACE_469.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Spoje potrubí-lepené spoje1 VY_32_INOVACE_465.
Spoje potrubí-kanalizace1 VY_32_INOVACE_473.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 Anotace.
Spoje potrubí-svařované spoje- zákl. informace1 VY_32_INOVACE_461.
Spoje potrubí-hrdlové spoje-zákl. info.1 VY_32_INOVACE_443.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 18 Anotace.
Spoje závitové vypracoval: Pavel Šmíd Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Spoje potrubí-hrdlové spoje litin. a ocel. trub1 VY_32_INOVACE_447.
Spoje potrubí-rozvod plynu-zákl. info.1 VY_32_INOVACE_474.
Přehled materiálů pro plynovodní potrubí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Šmíd. Dostupné z Metodického portálu
Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
Spoje potrubí-hrdlové spoje plastových trub1 VY_32_INOVACE_448.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 16 Anotace.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada16 AnotaceHrdlové.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 16 Anotace.
Spoje potrubí-přírubové spoje- zákl. informace1 VY_32_INOVACE_450.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_451 Spoje potrubí-přírubové spoje litin., ocel. a plast. trub
Strojní zařízení - Zásady bezpečnosti při práci
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
VY_32_INOVACE_454 Spoje potrubí-závitové spoje
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
VY_32_INOVACE_ Izolace-tep.izolace venkovních sítí.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Stroje a zařízení - spoje
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
VY_32_INOVACE_ Izolace-zákl. informace.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Stroje a zařízení - spoje
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Spoje pájené pájení mědi
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Stroje a zařízení - spoje
Stroje a zařízení - spoje
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: LIBOR VOSÁHLO Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_VNITŘNÍ.
Stroje a zařízení - spoje
Transkript prezentace:

Spoje potrubí-lisované spoje1 VY_32_INOVACE_467

Spoje potrubí-lisované spoje2 Anotace: Materiál je vytvořen pro žáky 1. ročníku středního odborného vzdělávání s výučním listem oboru H/01 Instalatér. Materiál žáky seznamuje s lisovanými spoji, jejich použitím u různých materiálů, technikou spojování a těsnění. Datum: – Autor:Vladimír Piskalla Jazyk:čeština Vzdělávací cíl:umět určit druhy spojů a jejich využití v praxi Speciální vzdělávací potřeby:žádné Druh učebního materiálu:prezentace Vazby na ostatní materiály:

Lisované spoje

 Tyto spoje se používají u plastových trubek, které nelze svařovat, lze je použít i pro spojování vícevrstvých trubek a měděných trubek.  Jde o nerozebíratelné spojení, které se provádí za studena Spoje potrubí-lisované spoje4

 Spoj přesuvnou objímkou (obr.) (obr.) ◦ ke spojování se používají mosazné spojky s přesuvnou objímkou, která je plastová nebo mosazná, ◦ spoj se používá hlavně pro menší průměry trubek ze síťovaného polyetylenu (PEX), které nelze svařovat, Spoje potrubí-lisované spoje5

◦ k vytvoření spoje je potřeba kromě běžného nářadí na dělení trubek ještě speciální nářadí: ◦ lisovací ruční kleště, ◦ mechanický nebo elektrický hydraulický lis, ◦ roztahovací kleště (expandér) Spoje potrubí-lisované spoje6

 Lisovaný spoj vícevrstvých trubek ◦ vícevrstvé trubky mají nosnou část z hliníkové trubky, která je z vnitřní i vnější strany opatřena vrstvou plastového materiálu typu PEX, ◦ tvarovky jsou z červeného bronzu, na trnu tvarovky je těsnící kroužek a u nálitku pro vedení nástroje je podložka k oddělení tvarovky od hliníku v trubce Spoje potrubí-lisované spoje7

 Lisovaný spoj u měděných trubek ◦ Zhotovení lisovaného spoje u měděných trubek lze shrnout do těchto úkonů:  1. trubku zkrátit kolečkovým řezákem nebo jednozubou pilkou, Spoje potrubí-lisované spoje8

 2. trubku vnitřně i vně zbavit otřepů a případně zkalibrovat (odstranit nekruhovitost),  3. zkontrolovat správné dosednutí těsnícího prvku, Spoje potrubí-lisované spoje9

 4. lisovanou spojku lehkým otáčením posouvat až na doraz,  5. lisovací čelist nastrčit na lis a fixační čep vsunout- zasmeknout, Spoje potrubí-lisované spoje10

 6. provést lisování Spoje potrubí-lisované spoje11

 1. Kde se používají lisované spoje?  2. Popište postup zhotovení lisovaného spoje u měděných trubek.  3. A pamatujete si ještě toto? Spoje potrubí-lisované spoje12

Trnková, M.: Instalace vody a kanalizace I.. Praha: Informatorium Buchta, J., Burišin, M.: Plynová zařízení v budovách v otázkách a odpovědích. Praha: Agentura ČSTZ Obrázky z galerie Google x1500/3734-image [online] [cit /2012]. Dostupné z: imaterialy.cz Spoje potrubí-lisované spoje13

Spoje potrubí-lisované spoje14