Očkování proti pneumokokům v České republice Roman Prymula.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Regionální konference cestovního ruchu
Advertisements

Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR. Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč.
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Nový zákon o zdravotnických prostředcích Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění 22. března 2013, Praha.
Kalmetizace novorozenců a její komplikace
Učíme se podnikat Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Můžeme eradikovat očkováním pneumokokové infekce?
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Vaše budoucnost s FM GROUP
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Očkovací centra společnosti Avenier, a.s. Mirka Kohoutková Sales and Marketing Manager.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Očkovací centra Avenier (nejsou jen pro cestovatele) Mirka Kohoutková Obchodní a marketingová manažerka Praha Avenier, a.s., Bidláky 20, 639.
Česká republika a Slovensko dvě země, dvě reformy Dialogem ke změně – slovenská zkušenost CERGE-EI, Praha, PhDr. Lucie Antošová Ministerstvo.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
1 UNIQA slaví 15. výročí působení v ČR Slavíme narozeniny ! Ale dárky dostanete Vy a Vaši klienti !
TÉMA 10 VÝDAJE NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ. Člověk se dostane v životě do nesnází, v nichž potřebuje pomoc a podporu - peněžní, věcnou i jinou POMOC může.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Světový den zdraví 2014 Nemoci přenášené vektory - prevence MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. náměstek pro ochranu a podporu veřejného zdraví a hlavní hygienik.
Léková politika v České republice Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
ZÁSADY TRANSFORMACE ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN Praha,
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada41 AnotaceSociální.
CO PŘINESOU NOVÉ ZÁKONY ANEB REFORMA POKRAČUJE Praha, 6. listopad 2008.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Konference SLAĎOVÁNÍ PRACOVNÍHO, RODINNÉHO A SOUKROMÉHO ŽIVOTA: VÝZVA SOUČASNOSTI 3. února 2015.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
OČKOVÁNÍ – vzdělávání PLDD MUDr.Alena Šebková, PLDD, předsedkyně OSPDL ČLS JEP Parlamentní seminář, duben 2015.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování zdravotnictví Financování zdravotnictví je odvozené od zdravotní politiky státu, ta vychází z: Stanovených.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Jak prosadit protikrizová opatření ve zdravotnictví? 16. června 2009.
Financování zdravotnictví v ČR Kde jsme a jak dál? Ladislav Friedrich.
1 Očkování proti pneumokokovým nákazám MUDr. Hana Cabrnochová Odborná společnost praktických dětských lékařů ČLS JEP.
1 Důchodové pojištění. 2 Důchodové pojištění v roce 2012 Důchodové pojištění musí mít každý občan ČR Sociální pojištění se skládá ze tří složek: - důchodové.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Očkování dětí v ČR z pohledu PLDD MUDr. Ilona Hülleová SPLDD ČR PSP
Možnost změny očkovacího kalendáře v závislosti na změně
OČKOVÁNÍ PROTI MENINGOKOKOVÝM ONEMOCNĚNÍM NRL pro meningokokové nákazy Centrum epidemiologie a mikrobiologie Státní zdravotní ústav Praha VI. SLOVENSKÝ.
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
Připravované změny v očkovacím kalendáři v České republice MUDr.Michael Vít, PhD.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Novela seznamu zdravotních výkonů
CO PŘINESOU NOVÉ ZÁKONY ANEB REFORMA POKRAČUJE
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Ministerstva zdravotnictví ČR
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Správa sociálního zabezpečení
Ošetřovatelství v primární péči
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Je nutné za očkování platit ?
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Rozpočetnictví a kalkulace
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Daně.
Transkript prezentace:

Očkování proti pneumokokům v České republice Roman Prymula

Otitis media Pneumonie Bakterémie Meningitis Prevalence Závažnost onemocnění Pediatrická pneumokoková onemocnění

Motlová J., Beneš Č., Křížová P. Invazivní pneumokokové onemocnění v České republice v letech 2000 – Zprávy Epidemiologie, Mikrobiologie 2009; 18 (6), Invazivní pneumokokové onemocnění

Pokrytí vakcínou: 63,4 – 80,5 % Distribuce sérotypů

Motlová J., Beneš Č., Křížová P. Invazivní pneumokokové onemocnění v České republice v letech 2000 – Epidemiol Mikrobiol Imunol 2008;57(1), IPO pokrytí sérotypů vakcínou dle věku ČR,

 Chr á n í jednotlivce  Chr á n í komunitu – kolektivn í (komunitn í, herd) imunita Očkov á n í :  N á kladov á prospě š nost Prospěšnost očkování proti pneumokokům

vnímaví Nepřímý účinek - mechanismus ochrany

vnímaví imunní Nepřímý účinek - mechanismus ochrany

Proočkovanost v jednotlivých zemích Evropy - DTP v jednom roce věku (%)

% hrazeno st á tem či poji š ťovnou (3) Univerz á lně (19) Rizikov é sk. (2) Priv á tn í trh (6) Zdroj: Data on file Pneumokokové očkování dětí v Evropě

Běžná populace týden min. o měsíc později min. o měsíc později min. o 6 měsíců později (do z. 18. měsíce) Systém očkování proti pneumokokům v očkovacím kalendáři v ČR

Změny od Novela zákona č. 48/1997 Sb. stanovila, že od je možné z veřejného zdravotního pojištění hradit očkování proti pneumokokovým infekcím

Pravidla pro plně hrazené očkování Očkování je zahájeno mezi třetím a pátým měsícem věku pojištěnce 3 dávky očkovací látky jsou aplikovány do sedmého měsíce věku pojištěnce nebo jde o přeočkování tohoto dítěte ve druhém roce věku dítěte I po (tedy stejně jako v minulých letech) probíhá očkování u dětí do 5 let věku, které mají dané zdravotní indikace

Jde některým lékařům skutečně o pacienty?  „Na poslední schůzi PLPDD jsme se dohodli, že nebudeme očkovací látky kupovat za své peníze. Nebude-li toto splněno, očkování nezahájíme.“  „Nevíme, proč máme nést zodpovědnost za pacienta, zodpovědnost za zdraví dítěte nesou rodiče, lékař jim poskytuje informace a servis, lidé se musí rozhodnout sami.“  „Je naprosto nepřijatelné, aby z důvodu populismu nebo chyby nějakého úředníka protékaly peníze za očkování účetnictvím soukromých lékařů.“  „Musíte dobře vědět, že administrativní a technická náročnost plynoucí z očkování je pro praktického lékaře naprosto nevýhodná a finančně jej navíc ještě zatěžuje.“  „Vakcínu v ceně například 1000 Kč, kterou aplikuji a kterou dle vašich dohod musím koupit za své peníze od lékárny, dostanu od ZP 1000 Kč a následně dle daňové politiky státu odvedu 40 %. Při počtu 60 dětí = 180 dávek x 400 Kč/rok – můj osobní příspěvek.“

Za hranou zákona...

Očkování nic nebrání Vakcín je u distributorů dostatek Lékař má vakcínu pro pacienta v ordinaci Přínos pro pacienty Zvýšení komfortu - rodičům s dítětem odpadá cesta do lékárny a zpět (běžná praxe u povinných očkování) Bezpečnost - zajištění dodržení chladového řetězce

Pojišťovny proplácí očkovací látku lékaři do 30 dní Distributor požaduje platbu za vakcínu od lékaře až po 80 – 90 dnech Lékař neinvestuje žádné své prostředky, od zdravotní pojišťovny dostane platbu dříve, než platí distributorům Očkování nic nebrání

Navíc… Úhrada vakcíny pojišťovnou činí 1163 Kč Úhrada zahrnuje DPH, marži pro distributora a pro lékaře, který očkuje Obvyklá cena, kterou hradí lékař distributorovi, je 1004 Kč S účinností od uhradí zdravotní pojišťovna lékaři výkon očkování za každou dávku 184 Kč

Dochází ke zvýšení administrativy? Očkovací látky na povinné očkování jsou již dnes dováženy přímo do ordinací lékařů, tedy jde o způsob již efektivně fungující distribuce K žádné jiné administrativě nedochází Lékař nově přijme od distributora 1 fakturu měsíčně a jednu fakturu vystaví pojišťovně

Stávající způsob – zásadní přínos pro zdravotní pojištění Cena jedné dávky vakcíny před zavedením tohoto způsobu úhrady: Kč Celková roční úspora Kč pro systém zdravotního pojištění Cena jedné dávky vakcíny po zavedení změny je Kč Úspora 32%

Důvody Komfort pacienta Bezpečnost Zisk pro lékaře Úspora systému zdravotního pojištění

Děkuji za pozornost!