Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_10.2.5. Literatura 1. světové války Název sady: Český jazyk 9. ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vztahy mezi velmocemi na přelomu století
Advertisements

Světová literatura po 1. svět. válce
Téma: Ztracená generace
I. světová válka, vznik Československa
Erich Maria Remarque
1. Světová válka Roman Valenta.
Světová literatura 1. poloviny 20. století - 1
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _15_CJL_3 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
První svĚtová válka.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Identifikátor: VY_32_INOVACE_VL SADA č. 8
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_724_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA.
Evropa před 1. světovou válkou
VY_32_INOVACE_1_1. SVĚTOVÁ VÁLKA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Světová próza v 1. polovině 20. století
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_2D.9.02 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
I. světová válka – konec války
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
I. světová válka ve světové literatuře PaedDr. Hana Vítová
Bilance 1. světové války Oběti 1. světové války
1. SVĚTOVÁ VÁLKA
1.Světová válka 28. července 1914 až 11. listopadu 1918.
SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Meziválečná literatura
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
1. světová válka – Boje na 4 hlavních frontách:
Mgr. Marie Havránková ODRAZ 1. SVĚT. VÁLKY VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Odraz 1. světové války v literatuře Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti.
DĚJEPIS 8. a 9. ročník Autor: Miroslav Janata Škola: ZŠ,PŠ a MŠ Česká Lípa VY_32_INOVACE_17_ 19_opakování 1. sv ě tová válka.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.1 Opakování – I. světová válka Název sady: Moderní dějiny.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ světová válka Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:První světová válka TÉMATICKÝ CELEK:Moderní.
První světová válka. Před válkou – nová spojenectví TROJDOHODA Velká Británie + Francie + Rusko TROJSPOLEK Německo + R-U = Centrální mocnosti + Itálie.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaroslav Hašek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:Mgr. Pavel Jelínek NÁZEV:VY_32_INOVACE_03_HISTORIE ČR_PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek II. Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_01_PRVNI_SVETOVA_VALKA Název materiálu:První světová válka Předmět:Člověk a jeho světRočník: 5. Časová dotace:45 minutDatum.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. VY_32_INOVACE_60_První_světová_válka.
AUTOR: Marcela Kaderová
VY_32_Inovace_ Antická literatura Český jazyk 8. ročník
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Směřujeme k samostatnosti
TÉMA: ERICH MARIA REMARQUE AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Erich Maria Remarque VY_12_INOVACE_Rů_I_36
AUTOR: Marcela Kaderová
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
Erich Maria Remarque Eva Švančarová
Druh učebního materiálu
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
VY_12_INOVACE_Vl_4.58 VY_12_INOVACE_Vl_4.71.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
První světová válka 8. třída.
Téma: Člověk a jeho svět – Vlastivěda
Rakousko-Uhersko.
Německá próza mezi válkami
Základní škola Čelákovice
I. světová válka.
VY_12_INOVACE_Jir_I_05 E.Hemingway Název projektu: OP VK
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Literatura 1. světové války Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Prezentace je určena žákům 9. ročníku. Seznamuje je se světovou literaturou 1. světové války, tématy, autory a díly.

Literatura 1. světové války

1. světová válka – historické pozadí Myšlenková mapa na téma 1. světová válka 1. světová válka nové zbraně vznik ČSR atentát zákopová válka T. G. Masaryk Dohoda Trojspolek Německo Rakousko- Uhersko Itálie Francie Rusko V. Británie František Ferdinand d´Este Srbsko tanky rychlopalné zbraně František Josef I.

Literatura díla vznikají za války i po ní Témata:  vystřízlivění z vlasteneckých iluzí  přesvědčení o nesmyslnosti války  odpor vůči morálnímu rozvratu autory takřka vesměs bývalí vojáci a důstojníci francouzské, německé, anglické a americké armády, kteří válku zažili z bezprostřední blízkosti válečné povídky, básně, romány, reportáže

Ztracená generace spisovatelé, kteří zažili 1. světovou válku a tuto zkušenost promítli do svých děl vyjadřují pocity vojáků po návratu z války (nedůvěra, neschopnost zařadit se do společnosti, duševně zničení) Představitelé: Ernest Hemingway (USA) William Faulkner (USA) Francis Scott Fitzgerald (USA) Erich Maria Remarque (Německo) – ke „Ztracené generaci“ se sám přihlásil „Tato kniha nemá být ani obžalobou, ani vyznáním. Má být toliko pokusem podat zprávu o generaci, která byla zničena válkou – i když unikla jejím granátům.“ E. M. Remarque - úvod díla Na západní frontě klid „Tato kniha nemá být ani obžalobou, ani vyznáním. Má být toliko pokusem podat zprávu o generaci, která byla zničena válkou – i když unikla jejím granátům.“ E. M. Remarque - úvod díla Na západní frontě klid

Erich Maria Remarque (1898 – 1970) německý spisovatel a novinář aktivní účastník války, po zranění na západní frontě prožil konec války v lazaretu po návratu z války měl problémy začlenit se do společnosti Díla:  Na západní frontě klid  Cesta zátky  Tři kamarádi  Vítězný oblouk  Nebe nezná vyvolených …Tropili jsme jim drobná alotria, ale v podstatě jsme jim věřili. Leč první mrtvý, kterého jsme spatřili, toto naše přesvědčení roztříštil. Zatímco oni ještě psali a mluvili, my jsme viděli nemocnice a umírající - zatímco oni označovali službu státu za to největší na světě, my už věděli, že smrtelná úzkost je silnější. Ale proto se z nás nestali zběhové a zbabělci - pro žádné z těch slov Kantorci nechodili daleko - ale prohlédli jsme. A viděli jsme, že z jejich světa už nezbylo nic. Najednou jsme byli strašlivě sami - a sami se s tím museli vyrovnat. úryvek z díla Na západní frontě klid

Použité zdroje AUTOR NEUVEDEN. Academia knihy [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: klid.html AUTOR NEUVEDEN. Amazonek.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: vydani-v-emg-1-vydani.htmlhttp:// vydani-v-emg-1-vydani.html AUTOR NEUVEDEN. Bux.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online] [cit ]. Dostupný na WWW: R04034,_Erich_Maria_Remarque.jpg R04034,_Erich_Maria_Remarque.jpg