Spolupráce sexuologa a androloga Taťána Šrámková Sexuologické oddělení FN Brno Urologická klinika a Sexuologický ústav 1.LF Karlovy univerzity a VFN Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sexuální zneužívání v České republice: Výsledky národního výzkumu
Advertisements

Charcot – Marie – Tooth v dětském věku
Patologie mužského pohlavního systému
Somatologie Reprodukční systém muže. Pohlavní vývoj. Stavba a funkce varlat. Sperma. Spermiogram.Testosteron.
Seminář o všech aspektech choroby Charcot-Marie-Tooth Senát ČR 7. 11
TROMBOFILNÍ MUTACE A RIZIKOVÉ FAKTORY U MLADÝCH DÍVEK ČESKÉ POPULACE UŽÍVAJÍCÍCH HORMONÁLNÍ ANTIKONCEPCI MUDr. Zdenka Vlčková GHC GENETICS, s.r.o. –
ZKUŠENOSTI PRACOVIŠŤ ZAPOJENÝCH DO ŘEŠENÍ PROJETŮ EU NA LF UK PLZEŇ ENDOKRINOLOGICKÝ ÚSTAV V. Zamrazil Endokrinologický ústav Praha Subkatedra endokrinologie.
doc.MUDr.Alexandra Žourková,CSc. Psychiatrická klinika LF MU Brno
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ II.
Možnosti genetického vyšetření u párů s poruchami reprodukce
Preimplantační genetická diagnostika
Biologie dítěte PhDr. Pavla Pikardová.
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
Azat Chamzin UK FN Brno, LF MU Brno
Plánované rodičovství
PORUCHY PLODNOSTI Pro 6. ročník Stáž v ÚPMD.
Světový den ledvin – Prof. MUDr Vladimír Tesař,DrSc. Klinika nefrologie 1.LF UK a VFN, Praha, Česká nadace pro nemoci ledvin.
Světový den ledvin – Prof. MUDr Vladimír Tesař,DrSc. Klinika nefrologie 1.LF UK a VFN, Praha, Česká nadace pro nemoci ledvin.
Centrum MEDIOL s.r.o. - praxe v oboru sexuologie
ANTIKONCEPCE Dana Mastíková - porodní asistentka
Asistovaná reprodukce
Sexuální poruchy Olga Bürgerová.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Kvalita života po protinádorové terapii Kateřina Kubáčková Odd. onkologie a radioterapie.
Preimplantační genetická diagnostika Oddělení lékařské genetiky FN Brno Gynekologicko - porodnická klinika Masarykovy univerzity v Brně.
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Přístup k neplodnému páru Prof. Bruno DEVAL.
Rozmnožovací soustava
Využití cytogenetických metod v reprodukční medicíně
Indikátory kvality mamografického screeningu v podmínkách senologického centra Večeřová L., Zemanová G., Vachoušek J. Centrum pro nemoci prsu, Praha 10.
PREVENCE genetických patologických stavů (GPS). Prognózování GPS a genetické poradenství Principem genetického prognózování je předpovědění vzniku určitého.
Inspirováno přednáškou Doc. MUDr. Ondrejčáka, CSc.
První prenatální diagnostika u choroby Charcot-Marie-Tooth typ 1A v ČR. P. Seeman 1, M. Čtvrtečková 1, A. Lipková 2 1-Klinika dětské neurologie 2. LF UK.
Sexualita uživatelů pervitinu a Subutexu
XIX.den profesora Vladimíra Staška Onkologie 21. století
Didaktická část diplomové práce
prof.MUDr.Alexandra Žourková,CSc. Psychiatrická klinika LF MU Brno
Lékařská genetika a gynekologie a porodnictví 2010
Reprodukční genetika Možnosti genetického vyšetření
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
Klinická hodnocení a farmakologie pro 3.tisíciletí – multimodální edukační platforma CZ.1.07/2.4.00/
Epidemiologie, dědičné riziko, možnosti genetického testování a prevence MUDr. Marie Navrátilová, PhD. Oddělení epidemiologie a genetiky nádorů, Masarykův.
EVito systém aktivního zdraví Součást prevence a léčby civilizačních nemocí Ing. Filip Linhart, MBA, 13. listopadu 2014.
Užívání tabákových výrobků v dospělé české populaci (15 let a více) Výsledky studie GATS WHO/CDC 2012 MUDr. Hana Sovinová, PhDr. Ladislav Csémy Státní.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS.
Hereditární nádorové syndromy spojené s karcinomy kolorecta MUDr. Dagmar Štenglová, Genetika Plzeň s.r.o.
Organizace Screeningových Programů z Pohledu MZ ČR Josef Vymazal Poslanecká sněmovna září 2015.
Česká iniciativa pro astma obecně prospěšná společnost Prof. MUDr. Petr Pohunek, CSc.
Funkce = vyloučit z těla odpadní látky rozpustné ve vodě.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_20_Rozmnožovací soustava muže Autor.
Současný stav klinické genetiky a její perspektivy v klinické medicíně.
UZ akutních stavů podbřišku u žen Sedláková J., Foukal J. Radiologická klinika FN Brno a Lékařské fakulty MU přednosta: prof. MUDr. Vlastimil Válek CSc.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_PŘÍRODOPIS.
Možnosti a přínosy rehabilitace u pacientů s roztroušenou sklerózou Prim. MUDr. Martina Kövári Klinika rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK.
Jana Haberlová Neuromuskulární centrum 2. LF UK a FN Motol, Praha
Co potřebují oběti znásilnění ?
Klinický popis projevů
Transplantologie České republiky v kostce
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Charcot-Marie-Tooth v dětském věku
Reprodukční genetika Možnosti genetického vyšetření
v onko-urologii Využití radiofarmak v diagnostice a léčbě
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Jana Chrásková, Ivana Lamková
Transplantologie České republiky v kostce
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Transkript prezentace:

Spolupráce sexuologa a androloga Taťána Šrámková Sexuologické oddělení FN Brno Urologická klinika a Sexuologický ústav 1.LF Karlovy univerzity a VFN Praha

Sexuologie Počátky sexuologie jako vědy sahají do 19. století, základy se formovaly hlavně v prvních dvou desetiletích 20. století. Kolébkou sexuologie byla Evropa a hlavní úlohu při jejím vzniku hráli německy mluvící lékař (Richard von Kraft- Ebing) Praha, první univerzitní pracoviště na světě - Ústav pro sexuální patologii (prof. Ferdinand Pečírka ) 1935 – vedením ústavu pověřen Josef Hynie( ) do roku název změněný na Sexuologický ústav, který je dnes univerzitním a klinickým pracovištěm patřícím pod 1. LF Karlovy univerzity a VFN Praze koncepce sexuologie jako samostatného nadstavbového oboru (Věstník MZ ČSSR). Vzdělávací program oboru: Věstník MZ, Částka 7, červen 2015

Sexuologie Historie ČR: Prof. Josef Hynie (testimetr, Lék. Sexuologie 1970 a 1984) MUDr. Kurt Freund (pletysmografie) MUDr. Vladimír Barták (andrologie) MUDr. Karel Nedoma (deviantologie) Prof. Jan Raboch (SÚ , IASR)) MUDr. Jaroslava Pondělíčková Doc. MUDr. Jaroslav Zvěřina Prof. PhDr. Petr Weiss MUDr. Slavoj Brichcín

Impotence po traumatu, 1930

Sexuologie Náplň: lidská sexualita, lidské sexuální chování, párová sexualita (partnerský sexuální nesoulad) fyziologický vývoj a funkce/dysfunkce pohlavních orgánů problematika sexuálně rizikového chování parafilie

Sexuologie jako interdisciplinární obor andrologie (urologie) gynekologie (CAR, embryologie) endokrinologie dermatovenerologie, sexuálně přenosné nemoci (AIDS poradna Sex. ústav) psychologie, psychiatrie sociologie, kriminologie antropologie, etnologie biologie, etologie

Křest knihy „Sexuologie“ P. Weiss (editor) a kolektiv Faustův dům, Praha

 Kontinuální výzkum sexuálního chování české populace realizovaný v letech 1993, 1998, 2003, 2008 a 2013  Autoři a odborní garanti výzkumu: prof. PhDr. Petr Weiss, Ph.D., a doc. MUDr. Jaroslav Zvěřina, CSc., ze Sexuologického ústavu 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze  Realizace projektu 2013: společnost Cegedim CZ s.r.o.

 Výběrové soubory byly reprezentativním vzorkem populace ČR starší 15 let, a to podle posledního sčítání lidu  Dotazováno bylo celkem – osob v roce 1993 – osob v roce 1998 – osob v roce 2003 – osob v roce 2008 – osob v roce 2013  Terénní sběr dat: prosinec 1993, prosinec 1998, prosinec 2003, prosinec 2008, prosinec 2013

 Muži i ženy uvádějí, že jejich soulož trvá v průměru 15 až 16 minut, tedy podobně jako v předchozích letechodobně jako v předchozích letech Podle mužů trvá délka milostné předehry průměrně minut, podle žen o minutu méně.  Vzhledem k průměrné frekvenci styků (asi 2x týdně), lze konstatovat, že se Češi a Češky věnují sexu v průměru asi jednu hodinu týdně.  V současné populaci 5 % žen při partnerském sexu nikdy nedosahuje orgasmu, cca 70 % z nich ho dosahuje alespoň v polovině těchto styků a častěji. Přibližně 24 % žen je tzv. multiorgastických, tedy dosahuje více orgasmů během jednoho pohlavního styku.

Ot.1: První soulož - věk % báze – respondenti, kteří odpověděli

Ot.8B: Antikoncepce se stálým partnerem % báze – respondenti, kteří odpověděli ŽENY

Ot.14: Nejčastější sexuální poruchy u mužů % báze – respondenti, kteří odpověděli

Ot.17: Sexuální zneužití v dětství ŽENY MUŽI % báze – respondenti, kteří odpověděli

Sexuologie, andrologie „S historií naší sexuologie je tradičně spojeno také vyšetřování a léčení poruch mužské plodnosti“ Andrologie má ve srovnání se sexuologií kratší historický vývoj, o to bouřlivější je její vývoj v posledních letech ve vztahu k reprodukční medicíně a stoupajícímu zájmu o léčbu organických poruch erekce Jaroslav Zvěřina 2010 Historie sexuologie, in P.Weiss Sexuologie

Andrologie Andrologie je relativně mladým interdisciplinárním oborem medicíny, název je odvozen od řeckého „andros“ = muž Zabývá se fyziologií a patologií mužských reprodukčních funkcí primárně se vyvíjela s klinickým zaměřením na diagnostiku a terapii poruch mužské plodnosti.

Andrologie První historická zmínka koncem 19. stol. v USA ve vztahu ke snaze diferencovat péči o urogenitální onemocnění dle pohlaví pacienta, Termín andrologie byl poprvé prokazatelně použit v roce 1891, JAMA, editorial: „Andrologie jako specializace“ Editorial obsahuje pasáže, které jsou ještě po více než 120 letech zcela validní, a lze je považovat za základní kameny oboru. Za zakladatele moderní klinické andrologie je považován Edward Martin, první chirurg, který úspěšně operoval obstrukční azoospermii v roce 1902 zdůrazňoval nutnost přesné diagnostiky při léčbě mužské infertility

Andrologie Definice andrologie Mezinárodní andrologické společnosti (ISA = International Society of Andrology ) : „Andrologie je definována jako odvětví vědy a medicíny, zabývající se mužskými (samčími) reprodukčními orgány u člověka i u zvířat, a jejich onemocněními. V této definici jsou zahrnuta všechna příbuzná odvětví vědy.“

Andrologie Podle WHO se andrologie má zabývat veškerými aspekty mužského reprodukčního zdraví. V některých částech světa je proto úzce napojena na centra in vitro fertilizace a asistované reprodukce.

Významné mezníky andrologie: výzkum erektilní funkce 1973 V. Michal: arteriální patologie a vztah k ED, rekonstrukční chirurgie 1976 E. A. Tanagho: elektrostimulace kořenů sakrálních nervů 1982 R. Virag: vazoaktivní látky v diagnostice a terapii ED Breza: Erektilné poruchy, : první inhibitor PDE5 sildenafil Druhá polovina 90. let: nástup klinicky účinných léků umožňujících efektivní terapii erektilní dysfunkce, prostaglandin E1, PDE5-I

Andrologie, významné mezníky, infertilita Éra klinicky úspěšné in vitro fertilizace, první polovina 90. let 20. století nástup techniky ICSI

Významné mezníky andrologie Velký rozvoj diagnostiky v andrologii v posledních 25 letech přinesly neinvazivní diagnostické metody dopplerovská sonografie, hormonální diagnostika a minimálně invazivní operativa

Andrologie v ČR, rozvoj a mezníky Mezinárodního významu byla práce cévního chirurga doc. MUDr. Václava Michala, CSc., který jako první na světě v 70. letech diagnostikoval a operačně léčil arteriogenně podmíněné erektilní dysfunkce Práce prof. MUDr. RNDr. Lubomíra Stárky, DrSc. v oblasti endokrinologické Sexuologický výzkum prof. PhDr. Petr Weiss, PhD, doc.MUDr. Jaroslav Zvěřina, CSc. Dvacetileté kontinuální sledování sexuálního chování české populace,

Andrologie v ČR V ČR se andrologie začala vyvíjet na poli reprodukční medicíny s předstihem v oblasti veterinární: Výzkumný ústav veterinárního lékařství Brno prof. MVDr. Zdeněk Věžník, DrSc. nejrozsáhlejší výzkum vývoje spermatogeneze v populaci českých mužů

Andrologie v ČR V humánní medicíně se u nás začali systematicky zabývat andrologií lékaři v rámci urologie: MUDr. Karel Kočí,CSc. MUDr. Vladimír Kubíček, CSc.

Andrologie Andrologie současnosti: péče o reprodukční a sexuální funkce a celkový zdravotní stav muže, který je s těmito funkcemi spojen. Zabývá se i sexuálními funkcemi u žen ve spojitosti s cévním zásobením a inervací ženského genitálu, aktivitou svalstva dna pánevního, hormonálním stavem a neuroendokrinními funkcemi. Andrologická oddělení se budují při urologických a gynekologických pracovištích

Andrologie, oblasti Erektilní funkce / dysfunkce Vzhledem k výrazným změnám demografické věkové pyramidy přibývá v posledních letech andrologii péče o stárnoucí muže: poměr žijících mužů ve věku pod a nad 20 let se výrazně mění v neprospěch mladších mužů Late-onset hypogonadism, Guidelines EAU 2015

Andrologie, oblasti Mužská plodnost a neplodnost Záněty a infekce mužské reprodukční soustavy Onemocnění varlat (tumory) Onemocnění prostaty (hyperplazie, karcinom) Primární a sekundární hypogonadizmus Mezinárodní konsensus Schill, W.B., Comhaire, F., Hargreave, T.B., 2006

Andrologie, další oblasti Kryoprezervace spermatu a testikulární tkáně Forenzní problematika paternity Plánování rodičovství Mužská antikoncepce Základní andrologický výzkum Opožděná puberta Prevence a rehabilitace Vedlejší účinky léků Znečišťující faktory prostředí Mezinárodní konsensus Schill, W.B., Comhaire, F., Hargreave, T.B., 2006

Andrologie – současnost ČR založení Andrologické sekce České urologické společnosti MUDr. Vladimír Kubíček, CSc. ( Současnost: předseda MUDr. Libor Zámečník PhD, místopředseda MUDr. Aleš Horák, konzultant MUDr. Vladimír Kubíček CSc interdisciplinární Česká společnosti pro sexuální medicínu (ČSSM, jejíž činnost navazuje na aktivitu mezinárodních společností v rámci European a International Society for Sexual Medicine a International Society of Andrology. Sympatibulum České společnosti pro sexuální medicínu XX. andrologické sympózium a III. feminologické sympózium Český Krumlov 2015

Andrologie-Sexuologie, společné oblasti Erektilní dysfunkce Ejakulatorní dysfunkce Stárnoucí muž a hormonální substituční terapie Plánování rodičovství Mužská plodnost a neplodnost

Sexuolog Urolog (androlog) ED- diagnostika a operační řešení venookluzivní erektilní dysfunkce m. Peyronie infertilita- operační odběr spermií obstrukční azoospermie mužská sterilizace choroby urotraktu: CaP (PSA, DRE) orchiepididimitis a další zánětlivá onemocnění, suspekce na Ca penisu, fimóza patologie skrota – hydrokéla, varikokéla, Tu varlat

Urolog (androlog) Sexuolog ED- „komplikovanější“ případy nereagující na konvenční léčbu (př. nediagnostikovaná homosexualita nebo sexuální parafilie) psychogenní ED pacienti k intrakavernózní léčbě jiná sexuální dysfunkce – apetence, orgasmu, satisfakce infertilita – ejakulatorní dysfunkce partnerský sexuální nesoulad

Kazuistika Muž VŠ, nar. 1983, situační ED, problém i s dosažením ejakulace, nemohou otěhotnět, 2 roky při plánované koncepci bez úspěchu. Rodiče zdraví, sestra koncepce bez potíží unilaterální kryptorchismus, spont. sestup do roku zánět ledvin v 7 letech léky 0, alergie žádné, 5cig/týden somaticky ochlupení maskulinní, hraniční velikost varlat, stranově souměrná, DRE malá prostata spg (podpora PDE5-I): opakovaně azoospermie, hypospermie, 0,8 ml (1,5), Ph7 (7,2), velmi vysoká viskozita, 0 zkapalnění kultivace ejakulátu: negativní hormonální profil v normě: LH 3,26 IU/l, FSH 5,52 IU/l,PRL 16,32 ug/l,TST 22,79 nmol/l, fT4 18,9 pmol/l, TSH 1,679 mlU/l Plán: genetické vyš, urol. TRUS, TESE

Kazuistika TRUS: prostata 12ml, semenné váčky nedetekovány, later. v sagitální rovině pouze venózní plexy USG varlat: oboustranně normální morfologický nález na varlatech, vlevo větší žilní pleteně v oblasti nadvarlete, vpravo dilatované kanálky nadvarlete, vlevo méně MRI pánve se zaměřením na prostatu: absence normálně utvářených semenných váčků v obvyklé lokalizaci. V oblasti semenných váčků jsou patrné velmi diskrétní vazivové proužky. Dorzokraniálně od prostaty a dorzálně od močového měchýře se zobrazují dvě oválné kolekce tekutiny cca 29x11x11 a x8x8, které by mohly odpovídat rudimentálním ektopickým semenným váčkům

Kazuistika Genetické vyšetření: karyotyp 46 XY, bez aneuploidie gonosomu, detekována mutace CFTRdele2,3(21kb) na jedné alele genu CFTR a mutace R117H na druhé alele tohoto genu, smíšený heterozygot Molekulárně-genetické vyšetření – nebyla prokázána delece v AZFa,AZFb ano AZFc v oblasti dlouhého raménka chromozomu Y F bez nosičství genu Doporučena AR, při graviditě UZ vyšetření plodu se zaměřením na projevy CF, molekulárně-genetické vyšetření genu CFTR plodu, IVF a PGD(scoring mutací CFTRdele2,3(21kb) a R11

Kazuistika Provedeno TESE (prim Zámečník) První stimulovaný cyklus 6/2015,10 oocytů, ICSI, Oplozeny všechny oocyty, prodloužená kultivace, vyvíjelo se 8 embryí, 7 zástava vývoje ve stadiu 8 buněčného embrya transfer jednoho embrya, gravidita 0 Další stimulovaný cyklus 10/2015

Take home message Cílem úspěšné spolupráce sexuologa a androloga je spokojený pacient i jeho partnerka

Děkuji za pozornost