Linoryt. Autor Mgr.art. Kristýna Pražáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže aplikovat techniku linorytu Speciální vzdělávací potřeby Počítač, projektor,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorka: Ivana Brožová
Advertisements

Název projektu: Učení pro život Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony: III / 2 Název sady C: NEROVNICE Autor: Mgr. Alena Štědrá Název.
VY_32_INOVACE_27. What colour is it? VY_32_INOVACE_27.
Základní škola a mateřská škola Tomáše Ježka Ralsko – Kuřívody Šablona II/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji výuky cizích jazyků EU 1/01.
ICT VLASTNOSTI TÓNŮ – výška tónů
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceZemědělství Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní informace.
ICT VL Pískovcové útvary ČR 4.R
GRAFICKÉ TECHNIKY 9. ročník
32_09_21: Výtvarné materiály: Jak? Čím?
Anotace Žák se orientuje v záznamových médií (zařízení) Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže rozdělit záznamová média Speciální vzdělávací.
Některé grafické techniky a grafické sounáležitosti
Anotace Žák se seznámí s víceúrovňovým číslováním v aplikaci MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže využít funkci víceúrovňové.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceNerostné suroviny Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní nerostné.
Žáci procvičují znalosti o stavbě věty,souhlásek, samohlásek. Autor
Anotace Žák se seznámí s odrážkami a číslováním v aplikaci MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže využít funkci odrážky a číslování.
CHEMICKÉ REAKCE A ROVNICE
Identifikátor materiálu: EU
ILUSTRACE VE WORDU Ing. Petr Hanáček MS OFFICE - WORD
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p. o., Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 27 Číslo.
Anotace Žák se seznámí s aplikací MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže spustit aplikaci MS Word Speciální vzdělávací potřeby.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMoravská a slezská města Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje významná.
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI _ VV, DUM 6
Anotace Seznámení nebo opakování tvorby času. – 2.část Autor Mgr. Ladislava Cagášková Jazyk Angličtina Očekávaný výstup Žáci zvládnou vyjádřit „anglický“
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Anotace Žák se seznámí s textovými editory Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže vysvětlit pojem textový editor a ví jeho funkci Speciální.
EU ICT2/1/1/3 Člověk a svět práce – 4.,5. ročník Téma: Přírodninový tisk – zpracování přírodního materiálu Průřezová témata: enviromentální výchova, mediální.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Anotace Žák se seznámí s prostředím aplikace MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Orientuje se v prostředí aplikace MS Word Speciální.
Roční doby © Petra Lillová
Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Výtvarná výchova
Anotace Žáci zvyšují slovní zásobu, učí se naslouchat krátkému textu a dále jej reprodukovat… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Naslouchat.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceSvětadíly a oceány Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně je schopen rekapitulovat jednotlivé.
Otázky osobní, sociální zralost Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec.
česká abeceda obsahuje 42 písmen pořadí písmen nelze měnit
Anotace Upevňování tvorby času v anglickém jazyce. Autor Mgr. Ladislava Cagášková Jazyk Angličtina Očekávaný výstup Žáci ovládají tvorbu času. Speciální.
Škola.
Anotace Žáci si zvyšují slovní zásobu, učí se soustředěně naslouchat mluvenému textu, reprodukují text, probíhá asociace dle obrázků Autor Mgr. Eva Dvořáková.
PROSTŘEDÍ MICROSOFT WORD 2003
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Inkoustová tiskárna
WORD Stínování, barva písma Zpracovala: Mgr. Jana Krejčová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
WORD Úpravy obrázků Zpracovala: Mgr. Jana Krejčová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Anotace Prezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou českých mincí Autor Čekalová Sylva Jazyk Čeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů.
Anotace Sčítání bankovek - kvíz Autor Holomková Lenka Jazyk Čeština
Zpracovala: Mgr. Iva Novotná
Práce s papírem a barvami
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Práce s papírem a barvami
Tisk fotografií v Adobe Lightroom
WORD Používání písma Word Art – pozvánky, diplomy, apod.
Sčítání a odčítání do zpaměti VY_32_Inovace_01KJ-1
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Tisk fotografií v Adobe Lightroom
Zpracovala: Mgr. Jana Ottová
Povrch krychle a kvádru VY_32_Inovace_18SOU-2
VY_32_INOVACE_
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Zpracovala: Mgr. Jana Ottová
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
ZAJÍMAVOSTI OBCE ANOTACE
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
PRVOUKA LETNÍ SPORTY, BEZPEČNOST
HUDEBNÍ VÝCHOVA STUPNICE
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Věcné učení Zásady osobní hygieny
HUDEBNÍ VÝCHOVA NOTOVÁ OSNOVA, HOUSLOVÝ KLÍČ
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Transkript prezentace:

Linoryt

Autor Mgr.art. Kristýna Pražáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže aplikovat techniku linorytu Speciální vzdělávací potřeby Počítač, projektor, připojení k internetu Klíčová slova Linoryt, grafický tisk Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Aktivita / Výklad Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Typická věková skupina let Datum vytvoření Květen 2012

Anotace Prezentace seznamuje žáky s grafickou technikou linorytu Je rozdělena do několika částí, od úvodního seznámení s pomůckami až po různé možnosti výsledků Závěrečné úkoly jsou zaměřeny na samostatné rozšiřování znalostí žáků a také na začlenění této techniky do jejich vlastní tvorby Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.

je technika tisku z výšky využívá nabarvených nevyrytých ploch k tisku za pomoci silného přítlaku matricí je lino, alternativně lze použít plexisklo, sololit a jiné podobné materiály barva se na matrici nanáší válečkem nebo hadříkem využívá různých stop výřezů lze po tisku dále odrývat a tisknout na původní výtisk v jiných barvách, poté se jedná o soutisk Linoryt

Ukázky stop různých nástavců rydel Zdroj: vlastní archiv POMŮCKY: lino rydla různých velikostí smirkový papír olejové nebo temperové tiskařské barvy váleček na nanášení barvy výkresy pro tisk

Postup upevnění násady a její výměny Zdroj: vlastní archiv 1.Násadu nastrčíme na vršek nástroje 2.Pro vyjmutí použijeme dřívko, které nasuneme na násadu a poté vyjmeme

Lino obrousíme jemným smirkovým papírem Zdroj: vlastní archiv

Ukázka správného používání rydla – ryjeme směrem od sebe Zdroj: vlastní archiv

Na sklo naneseme přiměřené množství barvy Zdroj: vlastní archiv

Barvu rozválíme válečkem různými směry Zdroj: vlastní archiv

Poté naneseme barvu válečkem na připravené lino Zdroj: vlastní archiv

Připravený linoryt umístíme na podkladový papír se značkami do grafického lisu Zdroj: vlastní archiv

Překryjeme jej čistým formátem, tak aby lícoval s připravenými značkami podkladového papíru Zdroj: vlastní archiv

Vše zakryjeme fólií a filcem Zdroj: vlastní archiv

Projedeme grafickým lisem v obou směrech Zdroj: vlastní archiv

Odkryjeme fólii a opatrně oddělíme výkres od linorytu Zdroj: vlastní archiv

Matrice a výsledný tisk Zdroj: vlastní archiv -je těžké nanést barvu rovnoměrně - velký nános barvy může způsobit špatnou ostrost obrázku, málo barvy naopak nedotištěné plochy -po smirkování je dobré plochu matrice odmastit -nezapomínejme, že obrázek se tiskne zrcadlově

Náčrt tužkou Zdroj: vlastní archiv Výsledný tisk Zdroj: vlastní archiv

Náčrt tuší Zdroj: vlastní archiv Výsledný tisk Zdroj: vlastní archiv

Linoryt na téma Moje město Zdroj: vlastní archiv Linoryt na téma Moje město Zdroj: vlastní archiv

Soutisky více barev Zdroj: vlastní archiv Soutisky více barev Zdroj: vlastní archiv

Experimenty abstrakce Zdroj: vlastní archiv Experimenty abstrakce Zdroj: vlastní archiv

Úkol: Naskenujte váš vlastní linoryt a zkuste jej v programu CorelDraw vytrasovat. Můžete zkusit měnit barvy a tím i celkovou atmosféru obrázku. Výsledky přiložte k sobě a porovnejte. Úkol: Vyhledejte na internetu, kteří ze slavných umělců této techniky využívali a jaké náměty volili.