Směsi Chemie 8. ročník. SMĚSI Jsou to látky, ze kterých můžeme oddělit fyzikálními metodami jednodušší látky- složky směsi. Třídění směsí a) RŮZNORODÉ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_Slo_I_07 Vzduch, kyslík ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Advertisements

ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
Procenta: složení roztoků. Roztok homogenní směs dvou a více látek rozpouštědlo a rozpuštěné látky –kapalné (voda se štávou) –pevné (slitiny) –plynné.
Metody oddělování složek směsi. Krystalizace Krystalizací se oddělují složky směsí na základě jejich rozdílné rozpustnosti. Látka méně rozpustná vykrystalizuje.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Škola 21. století Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Směsi – opakování základních znalostí Autor: Mgr. Studená Iveta Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Směsi Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Směsi-II USAZOVÁNÍ, ODSTŘEĎOVÁNÍ, FILTRACE, KRYSTALIZACE, DESTILACE, REKTIFIKACE, SUBLIMACE Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova.
Urči druh směsi OPAKOVÁNÍ. ROZTOKY Mgr. Petra Toboříková, Ph.D. VOŠZ a SZŠ Hradec Králové.
 Objemový zlomek  vyjadřuje poměr objemu rozpuštěné látky V (A) a objemu celého roztoku V . Pokuste se formulovat definici objemového zlomku: Napište.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ látka složená s týchž částic se může vyskytovat ve skupenství pevném, kapalném a plynném skupenství látky se liší vzdálenostmi mezi částicemi.
Poměr Co je poměr. Dělení v daném poměru..
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
Výpočet procentové koncentrace roztoku
Výpočet hmotnostního zlomku
Molekulová fyzika 4. prezentace.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-14
Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK CHEMICKÝCH SMĚSÍ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiří Hajn Dělení směsí Chemie – 8. ročník
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
1.3 Vlastnosti látek a lidské smysly.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Hmotnostní zlomek převáděný na %
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/ Chemie
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Předtest – vlastnosti látek
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
Směsi stejnorodé se oddělují krystalizací nebo destilací
Směsi.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Poměr v základním tvaru.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Obecná a anorganická chemie
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Hustota 8. ročník.
Teplo.
Autor: Stejskalová Hana
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_05
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Měrná tepelná kapacita látky
výpočty „kádinkovou“ metodou
výpočty „kádinkovou“ metodou
1.3 Vlastnosti látek a lidské smysly.
Poměr Co je poměr. Dělení v daném poměru..
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ.
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
Název: VY_32_INOVACE_CH_8A_15G
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
Poměr v základním tvaru.
Atomy a molekuly Z čeho jsou složeny látky?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_19 Fyzika,
Základní chemické veličiny
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Základní pojmy.
Transkript prezentace:

směsi Chemie 8. ročník

SMĚSI Jsou to látky, ze kterých můžeme oddělit fyzikálními metodami jednodušší látky- složky směsi. Třídění směsí a) RŮZNORODÉ - jednotlivé složky lze od sebe rozlišit okem, lupou nebo mikroskopem např. žula b) STEJNORODÉ – jednotlivé složky odlišit od sebe nejde, označujeme je jako roztoky: 1.plynné – vzduch 2.kapalné – voda 3.pevné – sklo

RŮZNORODÉ SMĚSI

Př.Jak se nazývá směs, která vzniká: stříknutí voňavky do vzduchu, klepání koberců, ropa v moři, tvorba oblak, hoření pevných paliv, příprava šlehačky, mytí ve vodě se saponátem STEJNORODÉ SMĚSI a) Slitiny - produkty smíchání dvou nebo více kovů (např. bronz Cu+Sn; mosaz Cu+Zn) b) Roztoky - Nejvýznamnější jsou kapalné- skládají se z rozpouštědla (voda, benzin, ethanol aj.) a z rozpuštěné látky. rozpouštědlo rozpuštěná látka roztok += +

Rozpouštění pevných látek urychluje : 1. Rozetření 2. Míchání 3. zahřívání Nasycený roztok : je to roztok, ve kterém se při určité teplotě už více látky nerozpustí. (opakem je roztok nenasycený)

SLOŽENÍ ROZTOKŮ Podíl jednotlivých složek ve směsi vyjadřujeme veličinou nazývanou hmotnostní zlomek. Označuje se jako w a je to bezrozměrné číslo → nemá jednotku. Vypočítá se ze vztahu : w (s) = m (s) / m m (s) = hmotnost složky jejíž hm. zlomek počítáme m = hmotnost celé směsi (roztoku) Obě veličiny musí být ve stejných jednotkách! Výsledek s vyjadřuje v % (násobí se stem).

1. Zápis obecné rovnicew = m(s) / m 2. Zápis známých i nezná- mých veličin m = 5+95=100g w = ? m(s) = 5g 3. Dosazení do vzorce a výpočet w = 5 / 100 g w= 0,05 w= 0,05.100=5% 4. OdpověďHmotnostní zlomek NaCl v roztoku je 5%. Vypočti hmotnostní zlomek kuchyňské soli(NaCl) v roztoku, který obsahuje 5g NaCl a 95g vody.

Čím je hmotnostní zlomek rozpuštěné látky v roztoku menší, tím je roztok zředěnější. Čím je hmotnostní zlomek rozpuštěné látky v roztoku větší, tím je roztok koncentrovanější.

ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ Při výzkumu, výrobě i v praktickém životě je často nutné oddělit ze směsi určitou látku. Používají se k tomu různé metody. 1.Přebírání (separace) Oddělování složek směsi pevných látek, kde se využívá rozdílné hmotnosti, tvaru nebo magnetických vlastností (třídění odpadu, oddělování železa aj.)

2. Usazování Používá se k oddělení vzájemně nerozpustných složek směsí, které mají odlišnou hustotu (čištění vody, příprava turecké kávy) Lze ho ovlivnit proudem vzduchu nebo tekoucí vody. V laboratoři lze pro směs kapalin použít dělící nálevku 2. Odstřeďování Rychlejší způsob usazování, využívá se odstředivé síly. (oddělování složek krve) v=nz05TDZJooE

4. Destilace k oddělování složek směsí se využívá jejich rozdílné teploty varu (dříve se odpařuje složka s nižší teplotou varu). (výroba destilované vody, výroba lihu aj.) /watch?v=Dl9iGmmD2us ube.com/watch? v=XCFfjofKj6U

5. Filtrace Používá se k oddělování pevných složek od kapalných (popř. plynných) složek různorodých směsí →pevné složky se zachytí na filtru, rozpuštěné protečou jako filtrát. Filtrem může být síto, tkanina, vata, filtr.,papír, písek (vodárny). (příprava čaje, vysávání prachu, cedění těstovin aj.)

6. Krystalizace Využívá se schopnosti některých látek vylučovat se z roztoků v podobě krystalů. (Lze urychlit prudkým ochlazením) (výroba cukru, získávání soli) 7. Sublimace Oddělování složek směsí, které mají schopnost sublimovat. c87Zi4p3Vss

8. Extrakce Využívá se rozpustnost látky v určitém rozpouštědle. 9. Chromatografie Oddělování složek směsí na základě rozdílné schopnosti vázat se ke dvěma látkám – jedna je pevná a druhá rozpouštědlo v=vLwiIp5EVsM