SEKTY ÚOOZ SKPV PČR PRAHA ODBOR METODIKY, PREVENCE A MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Advertisements

EU peníze školám Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732 Název projektu: Moderní škola – naše budoucnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Hodnotová orientace svobodné generace
Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
Personální řízení a jeho úloha v podniku
Abraham Maslow zakladatel humanistické psychologie
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Ochrana osobních údajů v České republice
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
¨ Kriminogenní faktory
SVOBODA ČLOVĚKA Mgr. Michal Oblouk.
Osvícenství.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Trestní právo Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:listopad.
AKTUÁLNÍ PROBLÉMY NA ÚSEKU ODHALOVÁNÍ A VYŠETŘOVÁNÍ SEXUÁLNĚ MOTIVOVANÉ TRESTNÉ ČINNOSTI PÁCHANÉ NA DĚTECH mjr. Mgr. Jan Machuta 3. oddělení SKPV OOK.
Politický extremismus a radikalismus
Digitální učební materiál
SOCIOLOGIE 10 Náboženství
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
Zdravá škola.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
SIK Skupina odhalování informační kriminality
Péče o seniory.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
O ZAKLADATELÍCH AMERICKÉ SOCIOLOGIE Lester F.WARD ( ) patřil k nejstarší generaci zakladatelů americké sociologie. Jeho dílo bylo polemikou s názory.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
REAKCE NA SEKTÁŘSTVÍ. MOŽNOSTI INTERVENCE organizace, studující vliv náboženských hnutí  Ústavu religionistiky  pardubická Katedra religionistiky a.
Filosofie křesťanského středověku
Model transkulturní péče
Kriminalita mládeže.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
STAVBY PRO KULTURU, OSVĚTU A DUCHOVNÍ SLUŽBY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České.
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_FYZICKE_A_PRAVNICKE_ OSOBY_09 Název školyStřední škola.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Adopce na dálku. Mnozí z nás často mívají pocit, že pomoc jednoho nic nezmůže. Není tomu tak. Pomoc každého jednotlivce je důležitá.
Právní aspekty boje s teroristickou a extremistickou propagandou na internetu Renata Novotná CYBER 2008 Praha, 14. listopadu 2008.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Mezioborovým vzděláváním ke zvýšení bezpečnosti seniorů 29. října 2015 Republikový výbor pro prevenci kriminality.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK_A_SVET_NABOZENSKY_EXTREMISMUS_19 Název školyStřední škola služeb,
Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie.
Občanská práva a povinnosti
Politologie a mezinárodní vztahy
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol,
Kybernetická kriminalita
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Digitální učební materiál
Akční plán Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Stát Definice, funkce, typy.
SEKTA je náboženská skupina, která nějakým způsobem omezuje své členy.
Občanská práva a povinnosti
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Psychoterapie a náboženství
Pedagogika a psychologie
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Transkript prezentace:

SEKTY ÚOOZ SKPV PČR PRAHA ODBOR METODIKY, PREVENCE A MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Obsah 1.Obecné informace 2.Vymezení pojmů 3.Příklady z ČR 4.Způsob manipulace u scientologů

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Obecné informace Právní existenci církví a náboženských obcí upravuje v ČR především Listina základních práv a svobod, Zákon č. 308/91 Sb., o svobodě náboženské víry a postavení církví a náboženských společností a Zákon č. 3/2002 Sb. o svobodě náboženského vyznání a postavení církví a náboženských společností

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Mimo registrovaných církví a náboženských společností však u nás působí další nejrozmanitější náboženská alternativní hnutí, která se na našem území objevila hlavně po roce 1989.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Nikdo z rodičů by nechtěl, aby jeho dítě do sekty vstoupilo. Dospívající však hledají odpovědi na tíživé otázky lidské existence a zcela logicky se obrací k náboženství, které je schopno na takové otázky odpovědět. Nová náboženství a sekty uspokojují potřebu mladých odlišit se a najít svoji vlastní pozici ve světě. Pro většinu představují tyto skupiny „pouze“ inspiraci v duchovním životě a v hledání sebe sama.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Vymezení pojmů Organizovaná skupina nábožensky zaměřených lidí s dogmaticky nekonvenčními názory na úlohu a postavení člověka ve společnosti. Je založena na kultu osobnosti s výraznou psychickou manipulací osobnosti se zaměřením na rozložení osobní integrity jedince, což vede až k vytvoření duševního otroctví a absolutní závislosti jedince na vůdci sekty. Bezpečnostní riziko představuje snaha o proniknutí do státních struktur, do politické či ekonomické sféry či ohrožováním demokratických základů státu.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Znaky sekty autoritářství - do krajnosti rozvedený princip autority - fundamentalismus /fundament = základ/ - nekritické přijímání určitého učení např. posvátné knihy - ideologie slibující členům sekty osobní spásu a vykoupení - jednoduché odpovědi na složité otázky - utajování - o podstatě nauky - o organizační struktuře - uzavřenost - izolace od společnosti i rodiny a všeho mimo sektu - nepřátelství, nenávist a opovržení vůči okolní společnosti - omezující a uniformní životní styl, především věnovaný službě kultovním cílům

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Trestné činy sekt Protiprávního jednání se v souvislosti se svojí činností dopouští podle stávající právní úpravy jen malé procento sekt. Na základě zkušeností však nelze vyloučit, že některé uzavřené skupiny porušují zákon jak ve vztahu k vlastním členům, tak k okolní společnosti. Odhalování takové trestné činnosti však ztěžuje její latentnost a dále fakt, že poškozený je jen ve vyjímečném případě ochoten podat trestní oznámení nebo svědčit (oznámení podávají většinou rodinní příslušníci nebo přátelé). V této souvislosti nelze opomenout ani běžně používaný postup zastrašování a diskreditace, kterého některé skupiny používají proti svým odpůrcům, kterými mohou být bývalí členové sekty, novináři, ale i policisté.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Dianetika a Scientologie První scientologické církve byly založeny v roce 1954, aby bylo možné uspokojit duchovní potřeby rostoucí náboženské komunity, která se řídila díly Hubbarda o Scientologii. Hubbard sloužil coby výkonný ředitel církve až do svého odchodu z funkce v roce Poté se věnoval hlavně dokončování svých výzkumů a materiálů scientologického náboženství a vyšších úrovní duchovního vědomí. Hubbard zemřel v roce 1986 a zanechal svůj značný majetek scientologickému náboženství.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Dianetika a Scientologie V dnešní době je Scientologie šířena prostřednictvím mezinárodní struktury tohoto náboženství, která sestává z 3700 církví, misí a scientologických skupin ve 156 zemích světa. Scientologie rovněž sponzoruje a podporuje mnoho organizací pracujících na sociálně prospěšných programech, které se zabývají problémy užívání drog, zvyšování kriminality, nedostatku vzdělávání a úpadku morálních hodnot

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Poznámka na závěr -Ne každá uzavřená náboženská skupina je destruktivní sektou a naopak na první pohled„ nevinná společnost„ se může změnit postupem času v nebezpečnou sektu. - Členy sekt a nových náboženských směrů nebývají z velké části osoby psychicky nemocné nebo s podprůměrnou inteligencí. Snaha o řešení sociálních nebo psychických problémů může ale přispět ke vstupu do náboženské skupiny.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Děkuji za pozornost. plk. Mgr. Ivo ŠPIČAN Extremismus-analýza možných rizik