E RICH F ROMM KOŘENY ZLA V ČLOVĚKU. E RICH F ROMM * 23. března 1900 (Frankfurt nad Mohanem) † 18. března 1980 psycholog, filosof, vysokoškolský pedagog,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Světová literatura po 1. svět. válce
RASISMUS Zuzana Dvořáková.
Hodnotová orientace svobodné generace
Etika autenticity-Charles Taylor Zpracoval : J.Lang.
Malá prezentace o hip hopu
I AM LEGEND Matěj Žaloudek. DĚJ Robert Neville je sice špičkový vědec, ale ani on nedokázal zabránit šíření nebezpečného viru, který byl vyvinut lidmi.
(CELÉ ČESKO ČTE DĚTEM…nový projekt…aktuální téma…) CO PŘINÁŠÍ PRAVIDELNÉ ČTENÍ DÍTĚTI? vytváří pevné pouto mezi rodičem a dítětem podílí se na emočním.
Abraham Maslow zakladatel humanistické psychologie
Abraham Maslow Kristýna Chvalová, C4A.
z pohledu pedagogiky a katechetiky
Mezi lidské vztahy a komunikace
1. Tmavým ránem kráčí žena k hrobu pod křížem, cítí se tak opuštěna mrtvým Ježíšem. Ale ještě dřív, stal se tenhle div: Boží sláva z hrobu vstává, Pán.
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
VY_32_INOVACE_29-04 Úvod do politologie.
Joseph Heller Narození 1. květen 1923 Úmrtí 12. prosinec 1999 NárodnostAmeričan.
Erich Fromm Vliv moderní společnosti na člověka
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Tolerance a nesnášenlivost ve společnosti - rasismus
Paulo Coelho Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Sebepoznání a sebereflexe
Hannah Arendtová Politická teorie
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Filosofická antropologie Konrad Lorenz
John Broadus Watson ( – )
Darwin a divoši Evoluční psychologie
JOHN GALSWORTHY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
KŘESŤANSTVÍ.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA1_05
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_17_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Leo Rosten životopis, charakteristika.
PROBLEMATIKA LIDSKÉ AGRESIVITY V ZRCADLE MANIPULACE A POSLUŠNOSTI VŮČI AUTORITĚ II Zdroj: Pedagogická orientace 2001, č. 2, s.79– 89 ISSN Autor:
26. července26. července 1875 – 6. června června1961 Byl švýcarský lékař a psychoterapeut, zakladatel analytické psychologie. Jeho přínos psychologii.
Erich Fromm Pavla Jiráková C4A.
Narcismus.
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
SLOVANÉ.
Frederick Irving Herzberg
D OBRO A ZLO Jakub Novák, C4A. D OBRO X Z LO Nekonečná rivalita protipólů Nikdy nepoznáme dobro bez zla Nekonečná bitva Nejvyšší a nejobecnější kategorie.
TERI – L 2015 – PREZENTACE MAREK JELÍNEK, DAVID FRIC
Nedbalová MartinaDubová KateřinaNedbalová MartinaDubová Kateřina.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Německo.  stal se nepohodlným z politických důvodů  emigroval spolu se svým bratrem do USA  obdržel Nobelovu cenu za literaturu Buddenbrookovi – rozpad.
Abraham Harold Maslow „To, co člověk může být, to musí být.”
Surrealismus.
Eric Berne Marek Zámečík C4A.
Viktor Frankl Eliška Dlouhá V8A.
Anna Freudová.
Michal Pek, C4A. » 1908 – 1970 » Americký psycholog » Profesor psychologie na univerzitě » Zaměřen na pozitivní vlastnosti lidí.
Sociální patologie SCPT SCPA
Humanistická a existenciální psychologie
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
FROMM VY_52_INOVACE_ února 2014
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
VIKTOR FRANKL Adéla Bělinová, C4A. Viktor Emil Frankl Židovský původ Neurolog a psychiatr Existenciální analýza a logoterapie Chirurg, psycholog,
M ARGARET M EADOVÁ Vypracovaly: Veronika Marešová, Dana Peremská.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_VLADIMIR_CELOUD_CESKA_LIT._1._POL._20._ST._MEZIVALECNA_PROZA_PSYCHOLO GICKA_PROZA_PREZENTACE_13.
„Barokní filosofie“ Racionalismus.
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_06 Vztahy mezi lidmi
Erich Maria Remarque Eva Švančarová
Humanistická a existenciální psychologie
Dějiny psychologie současná psychologie.
Americká próza mezi válkami
Člověk a jeho svět, 2 Název školy, adresa:
Transkript prezentace:

E RICH F ROMM KOŘENY ZLA V ČLOVĚKU

E RICH F ROMM * 23. března 1900 (Frankfurt nad Mohanem) † 18. března 1980 psycholog, filosof, vysokoškolský pedagog, sociolog humanista z židovské rodiny emigroval do USA New York University díla o psychoanalýze, psychologie náboženství a úpadku kapitalistické společnosti vyčítána přílišná jednoduchost

KONCEPT PŮVODU ZLA zlo v lidech jediný živočich schopný úmyslného zla člověk není z přirozenosti zlý nebo dobrý stejná možnost stát se zlým nebo dobrým a sám si vybírá roly hraje i prostředí, především v raném dětství Kniha: The Heart of Man (česky Lidské srdce)

KONCEPT PŮVODU ZLA Původ: patologicky vyhrocené formy nekrofilie, narcismu a incestu nekrofilie - nenávist k živému narcismus - přehnaná láska k vlastní domnělé dokonalosti incest - nezdravou duševní vázanost na své rodiče každý má tyto vlastnosti do jisté míry Patologicky vyhrocené všechny tři – „syndrom rozpadu“ (Adolf Hitler) další známka zla - tzv. zhoubné násilí vychází z pomstychtivosti nebo z chladnokrevnosti

Z DROJE Článek: Erich Fromm, 2015 [cit ] Dostupné z: CHYBÍ DRUHÝ ZDROJ