Mgr. Rudolf Jászay ZÁKONNÉ POVINNOSTI PŘI NAKLÁDÁNÍ S AZBESTEM.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

s dopravní infrastrukturou
TECHNOLOGIE VÝSTAVBY OBJEKTŮ
Rekonstrukce historického areálu FF MU
Dokumentace k zajištění BOZP
POZEMNÍ STAVITELSTVÍ III cvičení
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Střešní nástavby panelových objektů
STAVEBNĚ – TECHNICKÝ AUDIT
Úvod do předmětu Technologie
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Návrh a konstrukce otopných ploch II
stavebnictví POZEMNÍ STAVBY TEPELNÉ A ZVUKOVÉ IZOLACE STA 36
STAVEBNICTVÍ Technologie
stavebnictví Dřevěné konstrukce a stavby IZOLACE PROTI OHNI STA2
Základní zadání POPR (2009 ZS) 1.základní informace k sestavení modelu objektu 2.pro model použijte stávající projekt z výuky nebo jiný dostupný projekt.
SÁDROKARTONY Použití:- příčky - podhledy - suché podlahy
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Natálka, Anička a Štěpánka
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Inženýring část 2 Likvidace azbestové zátěže
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci
Obklady stěn a stropů Mají praktický, hygienický a estetický význam.
STAVEBNICTVÍ Dřevěné konstrukce a stavby Obklady STA3
Legislativa.
STAVEBNICTVÍ Dřevěné konstrukce a stavby Obklady STA3
Zateplování staveb.
Záchranné a likvidační práce a evakuace historicky cenných materiálů
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
Riziková zpráva Bytový komplex Sluneční vršek
STUŽKONOSKAIII - areál asistenční péče Zadání DP 2005.
Dokumentace k zajištění BOZP
LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Azbestové nebezpečí ve stavbách
HACCP.
Odměňování pedagogických pracovníků
Zhotovování příček a dělících stěn
Lázeňský komplex lázně Hluboká voda. Riziková zpráva se zaměřuje na požární riziko 8 objektů včetně technického zázemí Komplex samostatně stojících objektů,
Rozdělení pozemních staveb do typologických skupin
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Rekonstrukce historického areálu FF MU Druhá etapa 2013 –
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Snížení energetické náročnosti ZŠ Mosty u Jablunkova Škola po opravě.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky poruch panelových staveb.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad druhů materiálů a jejich použití pro tepelné.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje kreslení jak se kreslí jednoplášťová střecha, jak.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_20-02 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Vytápění Otopné soustavy parní. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky bezpečnosti práce při bourání.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Asociace dodavatelů montovaných domů Dokument národní kvality pro dřevostavby Zasedání odborné sekce Rady kvality ČR "Kvalita v průmyslu a stavebnictví",
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů tepelných izolací a materiálů.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad technologie montovaných skeletových staveb.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Požární ochrana 2015 BJ13 - Speciální izolace
Vytápění Otopné soustavy teplovodní, horkovodní
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Bezpečnost hostů v hotelu, ochrana jejich zdraví a majetku
Speciální izolace BJ13.
ZDRAVOTNÍ RIZIKO PŘI UŽÍVÁNÍ PLASTOVÝCH OKEN V DOMECH PRO SENIORY
Ploché střechy dvouplášťové
Transkript prezentace:

Mgr. Rudolf Jászay ZÁKONNÉ POVINNOSTI PŘI NAKLÁDÁNÍ S AZBESTEM

Zdravotní rizika nakládání s azbestovými materiály – hygienické limity  Azbest - karcinogenní Nejvýraznější dopady: mesoteliom pleury a azbestóza  Hygienické limity pro pobytové místnosti

Legislativa  Práce z azbestem a hygiena práce  Nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zaměstnanců při práci v platném znění a Nařízení vlády 68/2010 Sb., kterým se mění nařízení vlády 361/2007 Sb.  Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění zákona 274/ 2003 Sb., kterým se mění zákony na úseku ochrany veřejného zdraví  Metodický pokyn MŽP č. 9 k nakládání s odpady ze stavební výroby a s odpady z rekonstrukcí a odstraňování staveb (Publikováno ve Věstníku MŽP ČR č. 5/2001)  Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 394/2006 Sb., kterou se stanoví práce s ojedinělou a krátkodobou expozicí azbestu a postup při určení ojedinělé a krátkodobé expozici u těchto prací  Vyhláška č. 432/2003 Sb., náležitosti hlášení prací s azbestem  Nakládání s odpady  Zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů

Průzkum staveb  Průzkum se provádí před zpracováním projektu.  Při průzkumu stavby je nutné reflektovat § 6 zákona 185/ 2001 Sb., o odpadech a vyhlášku 376/ 2001 Sb., o identifikaci materiálů, které obsahují azbest a jejich odstranění ze stavby v souladu s nařízením vlády č. 361/2007 Sb., kterým se také stanoví podmínky ochrany zaměstnanců při práci.

Stavby  PRŮMYSLOVÁ VÝRO B A,  POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL  ŠKOLY  ÚŘADY  VELKÉ PRŮMYSLOVÉ KOMPLEXY, VÝROBNÍ HALY  LEHKÁ VÝROBA  Výrobní haly: např. bývalá výroba televizních obrazovek v Rožnově pod Radhoštěm  Těžký slévárenský průmysl: např. ALSTOM  Automobilový průmysl: např. TOWER AUTOMOTIVE, FERODO  Potravinářský průmysl: např. NESTLÉ ČESKO, NESTLÉ UKRAJINA  Obr. 1 Pohled na personální propusť  Obr. 2 Odstraňování azbestu speciální technologií  Obr. 3 Sanace na základní škole

Nejčastější typy staveb  stoupačky v bytových domech  odstraňování střešních krytin  odstraňování boletických panelů  odstraňování dočasných dřevěných montovaných staveb – tzv. Tesco baráky.  montované stavby typu KORD  různé typy objektů, kde jsou vnitřní příčky z azbestu  vzduchotechnika – azbestové šňůry

Výskyt azbestu na stavbách Mezi nejtypičtější místa výskytu azbestu patří:  zdi (ve formě izolačních desek v příčkách)  nátěry a ochranné vrstvy s tvarovaným povrchem  tepelná izolace kotlů  dlaždice  izolace ocelových konstrukcí staveb  podlahy kryté linoleem  ventilační roury  stropy (v požárních uzávěrech ve stropních dutinách)  elektrická izolace a obklady elektrických rozvodů  protipožární dveře  stropní obkladačky  vytápěcí systémy (v tepelné izolaci potrubí, topných těles a kotlů)  střechy (v azbestocementových výrobcích)  střešní krytina  fasády včetně okapových žlabů a obkladů  omítky a izolační provazy  vodovodní a odpadové trubky  ventily, příruby a těsnění, které mohou obsahovat azbestová obložení, nebo v nichž azbest zajišťuje neprodyšnost  nádržky k sanitárnímu zařízení, prvky okenních rámů, vložky z azbestového papíru

Důsledky neodborné manipulace s azbestovými materiály  Použití nesprávných nástrojů (krumpáč apod.)  Neproškolený a odborně nezpůsobilý personál (na černo zaměstnaní apod.)  Neznalost nebezpečí spojených s nakládáním s azbestovým materiálem

Sanace speciálních technologií PROSTORY CENTRÁLNÍ FITRAČNÍ STANICE PRO PRŮMYSLOVOU VÝROBU Obr. 1 Násypky ve filtrační stanici p řed sanací Obr. 2 Po ukončené sanaci

10 Co je kontrolované pásmo  Obr. 1 Učební pavilon základní školy uzavřen do kontrolovaného pásma  Obr. 2 Struktura kontrolovaného pásma pro demontáž stoupacích kanalizačních rozvodů v panelovém bytovém domě

Důsledná příprava kontrolovaného pásma – ochrana vnějšího prostředí před kontaminací Obr. 1 Odsávací a filtrační jednotky Obr. 2 Struktura ochranného pásma

Otevřené kontrolované pásmo S

Kvalitní příprava pracovníků a jejich pracovní kázeň je hlavním předpokladem úspěšné sanace Obr.1 Příprava techniky a rozdělení úkolů Obr. 2 Provádění sanace Obr. 3 Je nutná pravidelná kontrola podtlaku

Speciální sanace se neobejde bez ochranného nátěru Obr. 1 Nanášení ochranného nátěru na podlahu Obr. 2 Provádění en kapsulace

Předání hotového díla 1. Provedení závěrečného měření ve vnitřním prostoru kontrolovaného pásma v souladu s ČSN EN Vypracování dokumentační zprávy - identifikační údaje stavby - chronologie technologických postupů prací včetně fotodokumentace - výsledky průběžných a závěrečných monitoringů - přehledy odvezených a uložených odpadů na příslušné zařízení (vážní lístky, ELPNO) - závěrečná doporučení 3. Předání díla