ZDRAVÁ ŠKOLNÍ JÍDELNA Rodičovská kavárna – 23. února 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Reportáž – naše jídelna Vše, co pot ř ebujete v ě d ě t… Anna Sedláčková Natálie Jermanová.
Advertisements

Občanská iniciativa Bohuslav Sedláček Margit Slimáková Odborný garant
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
Příprava stravy v rodině
BEZMASÉ POKRMY
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI CIZINCŮ
Bylo osloveno 117 žáků. Vyplněných dotazníků bylo vráceno 75, tedy 64%. Odpovědi žáků-respondentů jsou podrobněji vyhodnoceny v následujících grafech.
Grand restaurant pana Septima
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Pondělí BE soup 1 Česká cibulačka 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
BE soup 1 Hovězí vývar se zeleninou a nudlemi 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Zeleninový boršč 16,60 Kč / 21,- Kč Úterý.
BE soup 1 Kuřecí vývar s mušličkami 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Gulášová 10,60 Kč / 16,- Kč Středa.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
KVALITA STRAVOVÁNÍ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLY BUDKOV A JÍDELNĚ DĚTSKÉHO DOMOVA BUDKOV DAGMAR VEVERKOVÁ VEDOUCÍ PRÁCE – RNDR. JANA KREJSOVÁ
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Dietní Normování. Dietní systém Historie jednotného dietního systému sahá do padesátých let minulého století byl publikován v Praze: Nový dietní.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Středa BE soup 1 Toskánská 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 2 Bramborová s paprikou 16,60 Kč / 21,- Kč.
STŘEDA Polévka Hovězí se zeleninovými noky 20,- Kč Polévka Žampionová 25,- Kč.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
PONDĚLÍ Polévka Drůbeží vývar s nudlemi 20,- Kč Polévka Květáková 25,- Kč.
13. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
května PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
10. – 14.října 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
20. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
října 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
16. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
9. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Den mezinárodní kuchyně v českých školních jídelnách
13.3. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
6. – 10. června PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
26. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
září 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Hovězí vývar s játrovou rýží Jemná zeleninová se smetanou
Slepičí vývar s nudlemi
Spotřební koš ve školním stravování
Pořadí pokrmů na jídelním lístku
5.12. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
23.1. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Autor: Mgr. Marcela Holubová
2. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
7. – 11. listopadu 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
5.6. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK Státní svátek
10. – 14. října PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Zeleninový vývar s těstovinou Kuřecí krém se smetanou
27.2. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
BE – Rajčatová polévka a bazalkou a česnekem Hráškový krém s krutony
PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
27.3. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
17.4. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
– PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Sportovní výživa Ing. Babet Linhartová.
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
– PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
8.4. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
25.3. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
10.6. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Transkript prezentace:

ZDRAVÁ ŠKOLNÍ JÍDELNA Rodičovská kavárna – 23. února 2016

Minulost a současnost školního stravování Prvorepublikové snahy charitativních spolků. Základy školního stravování byly v České republice položeny v období po 2. světové válce, kdy celá země hledala způsoby, jak zabezpečit výživu obyvatelstva, na jehož zdravotním stavu se podepsalo válečné utrpení bylo na území ČR na 4000 jídelen. V roce 1989 bylo v ČR téměř 11 tisíc jídelen s 1,4 mil. dětských strávníků, což činilo 57% dětí ve škole.

Funkce školních jídelen Mnoho lidí i strávníků se domnívá, že hlavní a jedinou úlohou školních jídelen je, aby se děti pořádně najedly. Další funkcí školního stravování je funkce zdravotně výživová, školní jídelna musí zajistit zdravotní nezávadnost a vysokou výživovou hodnotu poskytovaných pokrmů. Významná je však i funkce výchovně-vzdělávací. Strávníci se ve školních jídelnách nejen učí kultuře stolování, ale mohou ochutnat pokrmy, které z domova neznají.

Školní jídelna v ZŠ Kunratice Únor 2007 – menu tvořilo jedno jídlo – polévka, hlavní jídlo, jeden nápoj, někdy salát, nebo ovoce nebo moučník Od jara 2007 – postupně výběr nápojů, zkušebně i dvě jídla bez objednávky. V průběhu školního roku 2011/2012 – rekonstrukce školní jídelny – jídlo jsme dováželi ze ZŠ a Gymnázia Nový Porg – majitel jídelny pan Radek Šubrt. Dnes – polévka – výběr dvou nebo tří jídel, výběr až pěti druhů salátů nebo moučníků, výběr ze šesti druhů nápojů.

Školní jídelna v ZŠ Kunratice - DNES WHOO … WHOO … WHOO Naše pokrmy jsou vždy čerstvé! Vaříme také z TRADIČNÍCH i netradičních surovin! Naše menu od 26,- Kč! Ryby i luštěniny umíme připravit velmi chutně! V naší jídelně i výborná pizza!

Školní jídelna v ZŠ Kunratice - DNES Objednávkový systém = možnost výběru pokrmů Výběr lze provést na objednávkovém dotykovém boxu u vchodu do školní jídelny nebo v aplikaci STRAVA - například i přes ŠkoluOnLine Jídelníček je zasílán vždy k 15tému v měsíci stávajícím na měsíc budoucí (např. 15. února na březen). Je tedy dostatek času na výběr pokrmů. Zjištění. Z celkového počtu strávníků objednávalo 91,9% strávníků. Na dotykovém boxu 119 strávníků a přes na respektive přes ŠkoluOnLine 641 strávníků.

PROJEKT ZDRAVÁ ŠKOLNÍ JÍDELNA Projekt Státního zdravotního ústavu ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví a krajskými hygienickými stanicemi Školní jídelna Kunratice vstoupila do projektu ZŠJ i na Facebooku

PROJEKT ZDRAVÁ ŠKOLNÍ JÍDELNA CÍLE PROJEKTU ZDRAVÁ ŠKOLNÍ JÍDELNA : 1.zvýšení nutriční hodnoty školního stravování 2.zvýšení nutriční gramotnosti zaměstnanců školních jídelen 3.pestré, chutné a vyvážené pokrmy

10 KRITÉRIÍ projektu ZŠJ 1.Pitný režim s omezením jednoduchých cukrů 2.Plánování jídelníčku dle Nutričního doporučení k spotřebnímu koši 3.Správné a bezchybné vedení spotřebního koše 4.Omezení používání dochucovadel a instantních dehydratovaných směsí 5.Nepoužívání polotovarů vysokého stupně konvenience 6.Veřejně dostupný jídelníček 7.„Vím, co jím“ – zařazování receptur s limitovaným množstvím soli 8.Výzdoba jídelny 9.Komunikace jídelny s rodiči, žáky a pedagogy 10.Čtvero roční období - zařazování sezónních potravin

Sezonní potraviny Zelenina a ovoce, které můžeme konzumovat celoročně Začátek podzimu (září, říjen) Konec podzimu (listopad, prosinec) + začátek zimy Zima (prosinec, leden, únor)

Sestavování jídelníčku musí být nutričně vyvážený podle doporučené měsíční četnosti musí být splňován spotřební koš musí být brán zřetel na technologické možnosti kuchyně Jídelníček je výběrový 2 – 3 druhy jídel denně

Doporučená měsíční četnost Polévky Zeleninová12x Luštěninová3 – 4x Obilné zavářky (jáhly, vločky, krupky, pohanka, bulgur, kuskus, aj.) 4x Vhodná kombinace polévek a hlavních jídel ;-)

Doporučená měsíční četnost Hlavní jídla Drůbež (kuře, krůta, slepice) nebo králík3x Ryby2 – 3x Vepřové masomax. 4x Bezmasé, nesladké jídlo (včetně luštěnin bez masa)4x Uzeninynikdy Sladké jídlomax. 2x Nápaditost pokrmů, zařazení regionálních pokrmůnápadité Luštěniny1 – 2x

Doporučená měsíční četnost Přílohy Obiloviny (celozrnné těstoviny, rýže, kuskus…)7x Houskové knedlíkymax. 2x Zelenina Zelenina čerstvá8x Zelenina tepelně upravená4x Nápoje Neslazený, nemléčný nápoj – každý denano Mléčný nápoj - vždy doplněný možností zvolit nemléčnýano

Jeden oběd = …. Polévka Hlavní menu Doplněk Nápoj Polévka hovězí se zeleninou a kapáním Kořeněná cizrna s bramborovými placičkami

Co také nabízíme? Nudle s tuňákem a mrkvovými nudličkami, sypané parmezánem Filety z aljašské tresky pečené na másle s kmínem, vařené brambory

Co také nabízíme? Těstovinový salát farfalle apetit se šunkou, hráškem a sušenými rajčaty Hrachová kaše s moravskou čalamádou, vejce vařené, čerstvý chléb

Co také nabízíme? Brokolicový salát se strouhanou mrkví a rajčaty, vícezrnná večka Kuřecí řízek obalovaný se sezamovými semínky, vařené brambory

V našich pokrmech nově najdete Jáhly Bulgur Kuskus Červená čočka Tarhoňu Pohanku Cizrnu

Součástí každého oběda je doplněk ve vitríně Vitrína je každý den jiná rajčatový salát hlávkový salát s vařeným vajíčkem, rajčetem, dipem a strouhaným sýrem zakysaná smetana s karamelem ovocný kompot hrušky

Součástí každého oběda je doplněk ve vitríně Vitrína je každý den jiná nektarinky rajčatový salát salát z červené řepy corn flakes zelný salát s mrkví

Součástí každého oběda je doplněk ve vitríně Vitrína je každý den jiná salát z bílého zelí ve sladkokyselém nálevu jablka hlávkový salát s vařeným vajíčkem, rajčetem, dipem a strouhaným sýrem jahodový pudink s piškoty

Z Á V Ě R E M … na nový trend jídelníčků je potřeba si zvyknout chceme pozitivně ovlivnit výživové zvyklosti dětské a dorostové populace „zdravé – jiné“ pokrmy neznamená, že jsou méně chutné než pokrmy „obvyklé“ Děkujeme za pozornost a přejeme dobrou chuť!

… a nyní je prostor pro Vaše otázky a diskusi. ŠKOLNÍ JÍDELNA Marie Polívková, vedoucí ŠJ při ZŠ Kunratice telefon: , fax: , mobil: