Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: 12. 10. 2012 Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_05_LITERATURA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Josef Čapek.
Advertisements

Print Slide Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Karel Čapek - cestopisy.
KAREL ČAPEK -ŽIVOT * Malé Svatoňovice u Trutnova
Josef Čapek (23. března 1887 – duben 1945) autor: Kateřina Marková.
Anotace Žáci se seznámí s životem a dílem Mikoláše Alše, jeho typickými kresbami, ilustracemi… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci.
Bratři Čapkové.
Karel Čapek.
Český spisovatel, novinář,
KAREL ČAPEK.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
OSVOBOZENÉ DIVADLO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Bratři Čapkové. Společně se podíleli na některých knihách a povídkách: Povídky Zářivé hlubiny Krakonošova zahrada Devatero pohádek Dramata Loupežník Ze.
Karel a Josef Čapek Štěpánka Bořková Naty Kalousková Terka Koldinská Pája Kormošová Monča Bartůšková 9.A.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Sourozenci Čapkovi.
Karel Čapek Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Roku 1915 ukončil studium na Filosofické fakultě UK v Praze, poté studoval.
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
VY_III/2_INOVACE_99_Josef Čapek
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Vojtěch Hynais.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
KAREL ČAPEK 1890 – 1938.
Karel a Josef ČAPKOVI bratři a spisovatelé.
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Karel Čapek.
Karel Čapek 9. ledna 1890 Malé Svatoňovice – 25. prosince 1938 Praha
Jeho rodiště jsou Malé Svatoňovice, poté se přestěhoval do Úpice. Jeho křtiny proběhly 13. ledna roku Studium probíhalo v Hradci Králové na gymnáziu.
Karel a Josef Čapkovi.
Téma: KULTURA A VĚDA V PRVNÍ REPUBLICE Předmět: Dějepis
Karel Čapek.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Spisovatelé dětské literatury
KUBISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Nela Sováková, Johana Černá
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_35.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_34.
Josef a Karel. Památku bratří Čapků připomíná pamětní deska na Josefově části dvojvily, kterou si slavní sourozenci postavili ve 20. letech v Úzké ulici.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek II. Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Josef Čapek a Karel Čapek Ilustrace Anotace: Seznámení s ilustracemi a dílem bratří.
Tomáš Garrigue Masaryk. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Tomáš Garrigue.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_17_LITERATURA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_14_LITERATURA.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_34.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Karel Čapek - cestopisy
VY_32_INOVACE_14_Kultura za první republiky
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_20   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Kultura v předválečném Československu
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ JAZYK
Kubismus Název školy: Zš Karla klíče Hostinné
Josef Čapek proti zkáze
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_44_Karel Čapek
Karel Čapek.
Spisovatelé dětské literatury
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_05_LITERATURA – Josef Čapek (životopis, výtvarné dílo, novinářská tvorba) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Téma: LITERATURA Josef Čapek (životopis, výtvarné dílo, novinářská tvorba) Ročník: 9. ročník Klíčová slova: životopis, malíř, výtvarné dílo, spisovatel, novinář, kubismus, civilismus, satira

ANOTACE Tento materiál slouží k rozšíření vědomostí v oblasti literatury. Seznámí se se životopisem, výtvarnou a novinářskou tvorbou Josefa Čapka.

JOSEF ČAPEK Obrázek 1: Josef Čapek

ŽIVOTOPIS Narozen: Hronov, Rakousko-Uhersko Úmrtí: 13. – 15. duben 1945 Bergen-Belsen, Třetí říše (koncentrační tábor) Povolání: malíř spisovatel fotograf grafik knižní ilustrátor

své dětství prožil v Malých Svatoňovicích u Trutnova roku 1890 se s rodinou přestěhovali do Úpice v letech 1892 – 1897 navštěvoval obecnou školu v letech 1897 – 1900 navštěvoval měšťanskou školu v letech 1900 – 1902 chodil do odborné školy tkalcovské ve Vrchlabí v roce 1903 pracoval jako dělník v úpické továrně F. M. Oberlӓndera v roce 1904 se přestěhoval do Prahy a studoval zde VŠ Uměleckoprůmyslovou po absolvování VŠ odjel do Paříže, kde navštěvoval Academii Colarossi v roce 1911 se vrátil do Prahy, vystoupil z pražského spolku Mánes a byl spoluzakladatelem Skupiny výtvarných umělců v roce 1912 se vrátil opět do spolku Mánes

v letech 1910 – 1945 se věnoval různým oborům – malířství, psaní knih a divadelních her, knižní grafice, novinařině a fotografování byl v Želiví u Humpolce zatčen gestapem byl převezen do koncentračního tábora Dachau u Mnichova převezen do Buchenvaldu v roce 1941 byl přidělen do malířské a písmomalířské dílny (zde maloval rodokmeny esesáků) byl převezen do koncentračního tábora v Sachsenhausenu – pracoval zde v malířské dílně a tajně překládal anglickou, španělskou a norskou poezii – v prosinci 1942 zde vytvořil báseň Za bratrem Karlem převezen do koncentračního tábora v Bergen-Belsenu – pravděpodobně zemřel mezi 13. – 15. dubnem 1945 (tyfová epidemie) – není znám skutečný hrob, symbolický je na Vyšehradském hřbitově v Praze

VÝTVARNÉ DÍLO výstava 1. obrazů v roce 1912 výstava 1. obrazů pod záštitou Skupiny výtvarných umělců obraz: Matka s dítětem (Obrázek 2)Obrázek 2 v roce 1913 se rozvíjela jeho malířská tvorba obrazy: Novostavba Ženský akt (Obrázek 3)Obrázek 3 v roce 1914 vystavil 8 kubistických olejomaleb na 45 výstavě SVU Mánes v Praze KUBISMUS: KUBISMUS: umělecký směr počátku 20. století převádějící zobrazovaný předmět do geometrických tvarů v roce 1918 vystavoval 31 svých děl ve Weinertově umělecké a aukční síni – výstava s názvem A přece! Výstava několika tvrdošíjných

v roce 1920 proběhla 2. výstava Tvrdošíjných obrazy:Piják (Obrázek 4)Obrázek 4 Kuřák v krajině Muž se zavázanou rukou v roce 1921 vystavoval v Berlíně společně s třemi dalšími Tvrdošíjnými – Hofman, Špála, Zrzavý ―objevil se zde vliv civilismu CIVILISMUS: CIVILISMUS: umělecký směr počátku 20. století zdůrazňující střízlivý vztah ke skutečnosti a obdiv k technické civilizaci v letech se v jeho tvorbě projevovalo období „chlapů“ (maloval žebráky, lůzu) samostatná výstava v pražském Domě umělců ―vystavoval 106 olejů (z let 1910 – 1924) ―116 temper, akvarelů, kreseb a grafiky

po nástupu Hitlera reagoval na politickou situaci publikacemi kreseb z cyklu Ve stínu fašismu obraz: Mrak (Obrázek 5)Obrázek 5 v letech 1933 – 1937 vytvořil cyklus pod názvem Nocí v roce 1937 vydal kresby Diktátorské boty v roce 1938 vytvořil cyklus satirických kreseb Modern Times (reakce na občanskou válku ve Španělsku) SATIRA: SATIRA: umělecké dílo využívající výsměchu, ironie, komičnosti ke kritice nedostatků a záporných jevů v letech 1938 – 1939 vytvořil cyklus obrazů Oheň a Touha obrazy: Republika (Obrázek 6), Touha (Obrázek7)Obrázek 6Obrázek7 ―protest proti Mnichovu ―názvy vznikly až po válce v roce 1945 při výstavě v Umělecké besedě ―zamýšlel i třetí cyklus, který měl oslavovat vítězství

NOVINÁŘSKÁ TVORBA psal referáty o výstavách, recenze, publikoval drobné prózy Psal například do:  Lidových novin  Moravskoslezského revue  Národního obzoru  Ženského revue  Snaze  Národních listů  Uměleckého měsíčníku  Volných směrů

POUŽITÉ ZDROJE Obrázek 1: ODAHA, Tomáš. odaha.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. Obrázek 2: AUTOR NEUVEDEN. artbohemia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. Obrázek 3: ODAHA, Tomáš. odaha.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. Obrázek 4: ODAHA, Tomáš. odaha.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:.

Obrázek 5: AUTOR NEUVEDEN. radio.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. Obrázek 6: ŠIMOŇÁK, Marek. simonak.eu [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. Obrázek 7: AUTOR NEUVEDEN. bratri-capkove.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. Text: AUTOR NEUVEDEN. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:.

Obrázek 2: Matka s dítětem Obrázek 3: Ženský akt

Obrázek 4: Piják Obrázek 5: Mrak

Obrázek 6: Republika z cyklu Oheň Obrázek 7: Touha