Příprava MAP ORP Olomouc – 1. fáze přípravy doc. PhDr. Hana Marešová, Ph.D. Workshop 25.4.2016, Pedagogická fakulta UP MAP VZDĚLÁVÁNÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1. setkání Řídícího výboru MAP rozvoje vzdělávání území SO ORP Nýřany Nýřany
Advertisements

Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje CZ /0.0/0.0/15_002/ Regionální stálá konference 27. dubna 2016.
Projekt: Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území ORP Bystřice pod Hostýnem Informace o projektu.. Projekt „Místní akční plán rozvoje vzdělávání na.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Projekt: Cesta rozvoje středních škol v JmK CZ.1.07/1.3.10/ název operačního programu: OP VK číslo prioritní osy: 7.1 název prioritní osy: Počáteční.
Klíčová aktivita 2 Systém vzdělávání Mgr.Regina Jonášová Praha
MAP rozvoje vzdělávání v SO ORP Neratovice 2. Setkání Řídícího výboru MAP Neratovice 20. června 2016, MěÚ Neratovice.
Porada ředitelů SŠ Čerpání finančních prostředků ve školství z OP na období srpna 2015.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Registrační číslo: CZ.1.07/2.4.00/ O PROJEKTU Cílem projektu E-SYNERGIE je vytvořit funkční vědeckovýzkumnou, aplikační, komunikační a vzdělávací.
Projekt „Diagnostika stavu znalostí a dovedností žáků v česko–slovenské příhraniční oblasti se zaměřením na jejich rozvoj“ Fyzika pro 3. stupeň Autor:
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání Ustavující setkání Partnerství MAP v rámci obvodu Prahy 21.
PROJEKT Podpora krajského akčního plánování P-KAP 1) Časový rámec projektu 2) Vymezení působnosti projektu 3) Finanční náklady projektu 4) Lidské zdroje.
Řídící výbor MAP Českolipsko od hodin Program jednání: 1) MAP a harmonogram jeho zpracování 2) Volba předsedy ŘV 3) Statut řídícího výboru.
1. veřejný workshop Místní akční plán ORP Sokolov
Inkluzivní vzdělávání pro Olomoucký kraj
Základní údaje p-kap, KAP
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Dokument KAP MSK - obsah
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování (Pavla Chocholová) a Krajský akční plán Plzeňského kraje (Petr Duda) Národní ústav pro vzdělávání.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Výzva OP VVV 02_16_034 Implementace krajských akčních plánů I.
Ing. Kateřina Lichtenberková
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP Náměšť nad Oslavou
Komplexní systém hodnocení
PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ
SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ V KONTEXTU OP VVV
Jednání pracovních skupin k tvorbě Ročního akčního plánu (RAP)
KONCEPT NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Science centrum Lázně Chomutov???
Aktuální informace o KAP a MAP
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v Kraji Vysočina
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Analýza potřeb škol Hlavní zjištění
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Podpora krajského akčního plánování
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Implementace Krajského akčního plánu Jihočeského kraje I
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Stipendia a Krajský akční plán rozvoje vzdělávání
Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území MČ Praha 10, CZ
MAP II. MAP Praha 12 pokračuje
Co dělá Olomoucký kraj pro podporu polytechnického vzdělávání?
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Ustavující setkání Řídícího výboru MAP,
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v Jihočeském kraji
Model intenzivní podpory
MAP rozvoje vzdělávání v SO ORP Neratovice
reg. číslo projektu: ​ CZ /0.0/0.0/17_052/
Model intenzivní podpory
Dotazníkové šetření II – koncepce a nastavení
Klíčové aktivity projektu
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Šablony I a jejich realizace
Inovace VOV informace o projektu
Model intenzivní podpory
Počítač ve škole a MŠMT Mgr. Jaroslav Faltýn
Řídící výbor – , hod. Městský úřad Český Krumlov projekt „MAPII – ORP Český Krumlov“ reg. č. CZ /0.0/0.0/17_047/
Model intenzivní podpory
Vzdělávání a příprava na digitální budoucnost z pohledu Statutárního města Liberec Mgr. Šárka Prachařová.
Ing. Alena Opletalová, Ph. D. , 9. 6
Transkript prezentace:

Příprava MAP ORP Olomouc – 1. fáze přípravy doc. PhDr. Hana Marešová, Ph.D. Workshop , Pedagogická fakulta UP MAP VZDĚLÁVÁNÍ

Důvody přípravy MAP pro ORP -„Dotace z ESF do vzdělávání ANO, ovšem pokud jsou jasně specifikované potřeby.“ -MAP je podmínkou pro žádost o dotace do regionálního školství. -Podklad pro územně zaměřené výzvy OP VVV a IROP -Koordinace aktivit v území

Důvody přípravy MAP pro ORP -Potřeba souvislosti s KAP: oblasti: Podpora polytechnického vzdělávání Podnikavost a iniciativa Kariérové poradenství Excelentní a nadstandardní projekty -Potřeba synergie a spolupráce: Koordinace a zacílení výzev v OP VVV zaměřených na oblasti MAP Koordinace a zacílení výzev IROP na oblasti MAP Koordinace se strategií ITI Olomoucké aglomerace

Přínosy přípravy MAP pro ORP -sdílení zkušeností a společné vzdělávání managementu škol -sdílení zkušeností a společné vzdělávání pedagogů škol -společné sdílení zkušeností managementu škol a pracovníků zřizovatele -vyhledávání aktivních pedagogů pro mentoring na školách (viz mj. kariérní systém učitelů) -spolupráce MŠ a ZŠ v oblasti neformálního vzdělávání (DDM, sdílené dílny, NNO)

Proč se zapojit do přípravy MAP 1) Možnost využít vzdělávání dle výběru škol: -viz evaluační dotazníky 2) Přehled o aktuální situaci škol v ORP v oblastech vymezených OP VVV a IROP 3) Lepší příprava škol na šablony (v rámci šablon je možné získat až 100 % prostředků z dotace)

Postup přípravy MAP ANALYTICKÁ ČÁST - analýza potřeb území – dosavadní strategie, agregovaná data MŠMT, šetření MASK, výstupy workshopů, výstupy RT, výstupy PS STRATEGICKÁ ČÁST – diskuze v území (do srpna 2016) - Návrh priorit – PS + RT >> ŘV > stanovení priorit = Strategický rámec MAP do 2023 AKČNÍ PLÁN - Návrh opatření – PS + RT >> Cíl opatření, popis kroků k naplnění cíle: aktivity škol, aktivity spolupráce, infrastruktura

Postup přípravy MAP – 1. fáze ANALYTICKÁ ČÁST -analýza potřeb území – dosavadní strategie a data (ČSÚ, ČŠI, MŠMT), agregovaná data MŠMT, šetření MASK, výstupy workshopů, výstupy RT, výstupy PS -Interpretace stávajících známých dat, nalezení shody na klíčových (prioritních) oblastech -Činnosti: a)Vyhodnocení agregovaných dat b)Zjištění potřeb investic ve školách a stupně připravenosti c)Metaanalýza stávajících strategických záměrů a dokumentů v území d)Vymezení problémových oblastí a klíčových problémů e)Projednání analytické části MAP

Vyhodnocení dotazníkového šetření Metaanalýza stávajících strategií Vyhodnocení a zpětná vazba Vymezení klíčových oblastí a problémů Zjištění potřeb investic ve školách Agregovaná data MŠMT Strategie + přehled projektů OP VK + IROP Agregovaná data MŠMT + MAS + ITI Agregovaná data MŠMT + MAS + Strategie Zpětná vazba RT - porady Práce pracovních skupin MAP

Role odborného garanta 1) Na národní úrovni: odborný garant MŠMT – konzultační činnost, webináře, informování o výsledcích 2) Na lokální úrovni: odborný garant – Univerzita Palackého, Pedagogická fakulta: pomoc při přípravě strategie, konzultace návrhů opatření (soulad s národními strategiemi, současným stavem poznání v oblasti pedagogiky a didaktiky, vhodné metody a formy práce na jednotlivých typech škol, oblast dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků, ad.) Oblast inkluze: prof. PaedDr. Libuše Ludíková, Ph.D., proděkanka pro vědu, výzkum a doktorská studia, Ústav speciálněpedagogických studií PdF UP Oblast MŠ: doc. PhDr. Eva Šmelová, Ph.D., vedoucí Katedry primární a preprimární pedagogiky PdF UP Oblast ZŠ: doc. PhDr. Hana Marešová, Ph.D., proděkanka pro organizaci, rozvoj a celoživotní vzdělávání, Katedra českého jazyka a literatury, Centrum inovací ve vzdělávání PdF UP

Agregovaná data pro ZŠ

Interpretace dat – prioritizace Zdroj: Výzkum PISA, ČŠI 2009

Interpretace dat – prioritizace PISA 2000 x 2009:  Významné zhoršení – 5 zemí, z toho o 13 bodů Česká republika  ČR je jednou ze 6 zemí, ve kterých významně vzrostlo zastoupení žáků pod 2. úrovní způsobilosti (celkem 6 úrovní) – ze 17,5 % na 23,1 % PISA 2012:  zlepšení, stále za zeměmi jako je Polsko, Estonsko…

Zdroj: Výzkum PISA, ČŠI 2012

Interpretace dat – prioritizace Zdroj: Výzkum PIRLS, ČŠI 2011

Interpretace dat – prioritizace Zdroj: Výzkum PISA, ČŠI 2009

Interpretace dat – prioritizace Zdroj: Výzkum PISA, ČŠI 2009

Interpretace dat – prioritizace  Země s nejlepšími výsledky PISA (anglicky mluvící země, severní Evropa) > nejvyužívanějšími zdroji nejsou učebnice, ale např. materiály z jiných předmětů, dětské knihy, internetové materiály apod.  Využitím metod kritického myšlení lze u žáků docílit osvojení si technik práce s textem, zdokonalení se ve čtení s porozuměním a nácviku dílčích složek čtenářské gramotnosti (M. Tušková, 2011)

Interpretace dat - prioritizace  Země s nejlepšími výsledky PISA (anglicky mluvící země, severní Evropa) > nejvyužívanějšími zdroji nejsou učebnice, ale např. materiály z jiných předmětů, dětské knihy, internetové materiály apod.  Závěry ČŠI (2011): Je třeba pracovat s informacemi, které mohou žáci získat z různých zdrojů;  J. Průcha (2007): Pro rozvoj jazykových kompetencí je nezbytné používat také texty autentické, které nejsou primárně vytvořeny pro výuku a neslouží k didaktickým účelům.

Zdroj: Výzkum PIRLS, ČŠI 2011

Interpretace dat – návrhy opatření  Závěry ČŠI (2011): 1.učitelé nevedou žáky k samostatnému myšlení tak, aby žáci dokázali naučené znalosti vhodně využít 2.Učitelé by měli žáky naučit porozumět textu a hledat v něm důležité informace, které pak budou umět zpracovat a zhodnotit  Využitím metod kritického myšlení lze u žáků docílit osvojení si technik práce s textem, zdokonalení se ve čtení s porozuměním a nácviku dílčích složek čtenářské gramotnosti (M. Tušková, 2011)

Interpretace dat – návrhy opatření 776 respondentů (učitelé 2. stupně ZŠ všech krajů), L. Hejsek (2014) Metody kritického myšlení

Interpretace dat – příklad

Interpretace dat – návrhy opatření Možné návrhy opatření z analytické části:  Kurzy DVPP v oblasti kritického myšlení  Materiálové vybavení škol v oblasti různorodých autentických dokumentových zdrojů  Implementace metod kritického myšlení do ŠVP + data z agregovaných dat MŠMT:  Realizace pravidelných čtenářských kroužků…ad.

Příprava MAP ORP Olomouc – 1. fáze přípravy Děkuji za pozornost… Workshop , Pedagogická fakulta UP MAP VZDĚLÁVÁNÍ