DIGITÁLNÍ SVĚT, GARTNER HYPE CYCLE A INFORMAČNÍ SPOLEČNOST DIGITÁLNÍ SVĚT, GARTNER HYPE CYCLE A INFORMAČNÍ SPOLEČNOST DIGITÁLNÍ KOMPETENCE MICHAL ČERNÝ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hristo Trajkovski – VerbaVoice GmbH Komunikační podpora pro neslyšící a nedoslýchavé lidi Přepis na mobilu – Přepis mluvené řeči – Živé.
Advertisements

Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Internet Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_internet
Historie a princip INTERNET.
Internet - historie.
INTERNET.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Praktická realizace bezpečnostních požadavků standardů ISVS při tvorbě.
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
INTERNET - Je počítačová síť celosvětového rozsahu, spojující stovky zemí, miliony počítačů a miliony uživatelů.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_130_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
e-learning Lucie Rohlíková
Internet Pojem Internet se začal vymezovat v polovině šedesátých let, kdy Američané hledali způsob, jak propojit důležitá vojenská pracoviště a tím zajistit.
Globalizace z různých úhlů dopadu
KOMUNIKACE V PRAXI METODIKA. Vznik metodiky Čtyři moduly v rozsahu 40 hodin 20 hodin e-learningového studia 20 hodin prezenčního studia.
Přístup státu k budování informačních systémů veřejné správy ing. Tomáš HOLENDA odbor informatizace veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR.
Jan Majer UČO: Využití informačních technologií Vznik elektronického bankovnictví Vývoj elektronického bankovnictví Charakteristika elektronického.
Aleš Chudý IW BG Lead Microsoft Corporation. Lidé jsou klíčové aktivum firem Nové trendy práce Software jako platforma Strategická iniciativa (horizont.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Informační podpora při krizovém řízení
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Informační kulturní portál
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: říjen.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Využití infrastruktury školské sítě pro internetizaci obcí Daniel Dočekal.
Hledání rovnováhy mezi podnikatelským subjektem a zákazníkem Seminář ČMS Říjen 2012.
Sekce digitální ekonomiky Digitální Česko v. 2.0 Cesta k digitální ekonomice Milníky cesty k digitální ekonomice Co bude dál? 1.
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
Na cestě k ASP Jiří Voříšek VŠE - KIT publikováno: červen 2002.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace

MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Sdílení dat o veřejné správě Jaroslav Svoboda MV, úsek informatiky odbor informatizace veřejné správy.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
ELearning na počátku nového tisíciletí a pět let poté Miloslava Černá Petra Poulová.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
Pojmy internetu - test Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2013.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Trhové Sviny CZ /0.0/0.0/15_005/
Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Internet Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny.
Ekonomika veřejného sektoru František Svoboda, Konzultační hodiny: čtvrtek, 13-15, kancelář 414
Pojmy internetu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2012.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
SAFETY 2017 Význam a zásady fyzické bezpečnosti při ochraně (nejen) utajovaných informací. Hradec Králové duben
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Sdílená katalogizace z pohledu manažera
Integrovaný regionální operační program
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
Elektronický obchod z pohledu České republiky
Internet - historie.
Historie Internetu.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Ekonomika veřejného sektoru
Globalizace z různých úhlů dopadu
Změny na trhu práce?.
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ SVĚT, GARTNER HYPE CYCLE A INFORMAČNÍ SPOLEČNOST DIGITÁLNÍ SVĚT, GARTNER HYPE CYCLE A INFORMAČNÍ SPOLEČNOST DIGITÁLNÍ KOMPETENCE MICHAL ČERNÝ

PRVNÍ POČÍTAČE A SÍTĚ 1939 John Atansoff – 15 operací/s, elektronkový a binární John Atansoff – 15 operací/s, elektronkový a binární. 1938, 1939, 1941 Konrad Zuse Z1-Z3 1938, 1939, 1941 Konrad Zuse Z1-Z ENIAC ENIAC 1965 paketová síť 1965 paketová síť 1969 V USA byla vytvořena experimentální síť ARPANET, která umožní vznik mezinárodní decentralizované sítě – internetu V USA byla vytvořena experimentální síť ARPANET, která umožní vznik mezinárodní decentralizované sítě – internetu Bylo vydáno RFC 760, jež popisuje IPv4, a ve stejném roce zahájen experimentální provoz TCP/IP v síti ARPANET Bylo vydáno RFC 760, jež popisuje IPv4, a ve stejném roce zahájen experimentální provoz TCP/IP v síti ARPANET Poprvé se objevuje pojem „internet.“ 1987 Poprvé se objevuje pojem „internet.“ 1990 Po dvou letech úvah a testů se objevuje první finální specifikace GSM, standardu, na kterém dnes pracuje většina mobilních telefonů Po dvou letech úvah a testů se objevuje první finální specifikace GSM, standardu, na kterém dnes pracuje většina mobilních telefonů První užití WWW a hypertextu, za kterým stojí projekty v CERNu První užití WWW a hypertextu, za kterým stojí projekty v CERNu Finsko se stalo první zemí, kde mají lidé podle zákona nárok na internet Finsko se stalo první zemí, kde mají lidé podle zákona nárok na internet Více než 2 miliardy uživatelů internetu jej postupně definují jako univerzální komunikační kanál napříč celým světem Více než 2 miliardy uživatelů internetu jej postupně definují jako univerzální komunikační kanál napříč celým světem.

INFORMAČNÍ SPOLEČNOST 1975 poprvé použit pojem informační společnost (Francie) poprvé použit pojem informační společnost (Francie) v Japonsku plán Teletopie v Japonsku plán Teletopie v USA NTIA Telecom v USA NTIA Telecom Evropský akční plán Evropský akční plán.

TECHNOLOGIE Rozvoj mobilních zařízení. Rozvoj mobilních zařízení. Počítače postupně střídají tablety, telefony a SMART TV. Počítače postupně střídají tablety, telefony a SMART TV. U operačního systému nejde o bezpečnost či výkon, ale o ekosystém v vzhled. U operačního systému nejde o bezpečnost či výkon, ale o ekosystém v vzhled. Nástup Cloud Computingu. Nástup Cloud Computingu. Rozvoj (nejen národních) informačních systémů -> Estonsko. Rozvoj (nejen národních) informačních systémů -> Estonsko. …

EKONOMIKA Změny, kterých jsme svědky, je možné chápat ve čtyřech základních rovinách, které mají na ekonomiku bezprostřední dopad: Změny, kterých jsme svědky, je možné chápat ve čtyřech základních rovinách, které mají na ekonomiku bezprostřední dopad: ve struktuře ekonomiky a ekonomických subjektů, ve struktuře ekonomiky a ekonomických subjektů, v povaze práce a její praktické náplni, v povaze práce a její praktické náplni, v nových pracovních místech a struktuře trhu práce vůbec, v nových pracovních místech a struktuře trhu práce vůbec, ve zcela nových (či pozměněných) potřebách v systému formálního i neformálního vzdělávání. ve zcela nových (či pozměněných) potřebách v systému formálního i neformálního vzdělávání.

EKONOMIKA

EKONOMIKA Ekonomické cykly (Joseph Alois Schumpeter), lze chápat ve dvou rovinách: Ekonomické cykly (Joseph Alois Schumpeter), lze chápat ve dvou rovinách: Makroekonomicky, kdy můžeme hovořit o období uhlí a páry, železnic a elektřiny s tím, že dnes bychom k nim mohli přiřadit také éru mikroprocesorů a dnes snad informační stádium vývoje ekonomiky. Je zřejmé, že dochází k jejich zkracování, což jen ukazuje, jak rychlý je vědecký a technický vývoj. Makroekonomicky, kdy můžeme hovořit o období uhlí a páry, železnic a elektřiny s tím, že dnes bychom k nim mohli přiřadit také éru mikroprocesorů a dnes snad informační stádium vývoje ekonomiky. Je zřejmé, že dochází k jejich zkracování, což jen ukazuje, jak rychlý je vědecký a technický vývoj. Druhou možnou rovinou je chápání cyklů na úrovni mikroekonomie, kde dochází nejen k jejich zrychlování, ale také překrývání. Druhou možnou rovinou je chápání cyklů na úrovni mikroekonomie, kde dochází nejen k jejich zrychlování, ale také překrývání.

MANAGEMENT Znalostní a informační management. Znalostní a informační management. Řízení inovací Řízení inovací Změna struktury firem a organizací na adhorkratické dynamické struktury. Změna struktury firem a organizací na adhorkratické dynamické struktury. Možnost nadnárodních týmů, home office, organizace na dálku. Možnost nadnárodních týmů, home office, organizace na dálku. Problémy s kulturním paradigmatem. Problémy s kulturním paradigmatem. Mění se firemní kultura a identita. Mění se firemní kultura a identita. Možnosti analýzy sociálních sítí na pracovišti. Možnosti analýzy sociálních sítí na pracovišti.

KULTURA Nárůst počtu publikací a publikujících (druhá renesance). Nárůst počtu publikací a publikujících (druhá renesance). Lidová tvořivost ala Fler.cz Lidová tvořivost ala Fler.cz Sociální sítě pro umělce, možnost globální tvorby, inspirace a interakce. Od dvora Rudolfa II. v Praze k DeivantArt. Sociální sítě pro umělce, možnost globální tvorby, inspirace a interakce. Od dvora Rudolfa II. v Praze k DeivantArt. Umění může zasáhnout více lidí. Umění může zasáhnout více lidí. Servery pro fotografy, pisálky, kameramany,… Servery pro fotografy, pisálky, kameramany,… Umělcem se může stát každý => postmoderní kultura. Umělcem se může stát každý => postmoderní kultura. Design a umění v průmyslu, hrách, GUI, HCI,… Design a umění v průmyslu, hrách, GUI, HCI,… Nové formy umění – esingles, digitální storytelling,… Nové formy umění – esingles, digitální storytelling,…

DEMOKRACIE A ECITIZEN Možnost snadné publikace vlastních postojů. Možnost snadné publikace vlastních postojů. Globální zájmy a témata. Globální zájmy a témata. Organizace demonstrací prostřednictvím sociálních sítí. Organizace demonstrací prostřednictvím sociálních sítí. Možnosti eCitizen: Možnosti eCitizen: Dostupnost zdravotní dokumentace. Dostupnost zdravotní dokumentace. Možnost volit online. Možnost volit online. Rozvoj referend. Rozvoj referend. Přístup do národních IS. Přístup do národních IS. Snazší podnikání. Snazší podnikání. Rychlá a levná komunikace s úřady. Rychlá a levná komunikace s úřady.

VZDĚLÁNÍ E-learning: E-learning: Khan Academy Khan Academy TED TED Coursera Coursera Boj s nízkou gramotností Boj s nízkou gramotností Globalizace vzdělání. Globalizace vzdělání. Rozvoj neformálního a celoživotního vzdělávání (knihovny?). Rozvoj neformálního a celoživotního vzdělávání (knihovny?). Dynamické změny. Dynamické změny. Individualizované vzdělávání, zpracování emocí. Individualizované vzdělávání, zpracování emocí. Rozvoj nových oborů a interdisciplinarita. Rozvoj nových oborů a interdisciplinarita.

DIGITÁLNÍ SVĚT

Post-PC věk Post-PC věk Řada přidružených problémů: Řada přidružených problémů: Ochrana soukromí Ochrana soukromí Zpracování emocí Zpracování emocí Wearables Sémantické technologie Sémantické technologie

GARTNER

DĚKUJI ZA POZORNOST