Legislativa v dopravě na LNG pro Evropu a ČR Václav Chrz, Chart Ferox, a.s. Výstava Czechbus Kulatý stůl „LNG v dopravě“ Praha – výstaviště, 24.11.2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GAS BUSINESS BREAKFAST, Corinthia Hotel
Advertisements

Snižování emisí škodlivin u vznětových motorů
stlačený zemní plyn vs. nafta
Podklad pro veřejné projednávání PÚR ČR září 2008 Brno.
Opel a stlačený zemní plyn (CNG) Zbyněk Janeček Fleet & CV Manager GM Southeast Europe (Opel, Chevrolet) Branch office Praha Praha,
Zemní plyn v dopravě Česká plynárenská unie
Masná 18, Praha 1 Prezentace oboru Provoz a ekonomika dopravy zaměření Silniční doprava z pohledu studentů.
ALTERNATIVNÍ PALIVA ČESKÁ ASOCIACE PETROLEJÁŘSKÉHO PRUMYSLU A OBCHODU Pracovní skupina pro bezpečnost petrolejářského průmyslu a obchodu.
Z pohledu studentů.  Obory jsou koncipované pro vzdělávání odborníků pro dopravní praxi  Znalosti evropského dopravního systému  Znalosti dopravního.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Jaké jsou technické prostředky ke snižování vlivu dopravy na životní prostředí - Jaká auta budeme používat? Patrik Macháček ZŠ Vítězná, Litovel 1250.
Masná 18, Praha 1 z pohledu studentů školy
1 Globální energetické trendy a akční plán Evropské Unie Ing. Hugo Kysilka Ředitel marketingu «VEMEX s.r.o.» Mikulov 2013.
Charakteristické znaky MHD
možnosti a význam použití
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
CNG SUMMER ECO TOUR 2010 KONCEPT A EVALUACE PROJEKTU.
Užití zemního plynu v dopravě Tisková konference Praha 16. března 2006 Lubomír Kolman, Project Manager RWE Transgas, a.s.
CNG jako lék na znečištěný vzduch Karel Havel, člen dozorčí rady Svazu dopravy, předseda představenstva ČSAD Česká Lípa a.s. CNG jako lék na znečištěný.
Adsorpční sušení zemního plynu za zvýšeného tlaku
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_108_Zemní plyn AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Skupina RWE v České republice
DOPRAVA Nenahraditelná složka hospodářství každé země – brzdí nebo urychluje ekonomický rozvoj. Poloha uprostřed Evropy – ČR je křižovatkou transevropských.
Drážní úřad v resortu dopravy Konference technologická platforma Interoperabilita železniční infrastruktury Drážní úřad – Rail Authority.
Filip Zelenka. Základy dopravní politiky jsou obsaženy již v Římských smlouvách, které zavádějí společná pravidla mezinárodní dopravy, volný přístup k.
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
mobilní kontejnerové nůžky
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Zemní plyn v dopravě Ing. Markéta schauhuberová, Česká plynárenská unie , Jednání sekce silniční dopravy.
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
ALTERNATIVNÍ POHONY AUTOMOBILŮ Miroslav Kubíska
BOHEMIAKOMBI spol. s r.o. Opletalova Praha 1 Tel Fax Kombinovaná.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Situace CNG v České republice Workshop CNG Vítkovice Cylinders a.s., Ostrava
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Název přednášky Společnost Funkce, mail, případně další vhodné informace Zemní plyn - CNG a LNG - v nákladní dopravě E.ON Energie, a.s. – Jiří Šimek, Michal.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
DOPRAVNÍ PROSTŘEDKY – POHON CNG Z POHLEDU VÝROBCE Josef Jeleček TEDOM.
Cloud pipeline – mobilní plnící stanice CNG se zásobníkem nezávislá na distribuční soustavě.
CZECHBUS CNG nejlepší řešení pro čistá města Využití CNG ve veřejné autobusové dopravě Bc. Ludomír Landa ředitel ČSAD MHD Kladno a.s. 1.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
ČSN EN – Výtahy pro dopravu osob a osob a nákladů ČSN EN – Konstrukční zásady, výpočty a zkoušky výtahových komponent.
Co jsou normy Technické normy jsou dokumentované dohody, které zajišťují, aby materiály, výrobky, postupy a služby vyhovovaly danému účelu. V dnešní společnosti.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Vodíkové aktivity Linde Gas
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Ekonomické hodnocení alternativních druhů Městské autobusové přepravy osob Hodnocené druhy autobusové MHD: DIESEL POHON HYBRIDNÍ DIESEL CNG POHON ELEKTRICKÝ.
Perspektiva vysokoprocentních biopaliv v ČR Ing. Martin Kubů, 10_2015.
Materiál je určen pro 4. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Ing. Eduard Muřický Národní akční plán čisté mobility NAP ČM Ing. Eduard Muřický 18. října 2016 “CNG jako dostupná ekologická alternativa”,
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Strana 1 DEFINOVÁNÍ HRANICE ZAŘÍZENÍ Gijs van Luyn InfoMil.
Zkušenosti se sledováním uhlíkové stopy Airport Carbon Accreditation
Kompresní stanice Jirkov
náměstek Ministerstva životního prostředí
Osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy a osvědčení dopravce
STANDARDY ČAPPO SEMINÁŘ BEZPEČNOST DISTRIBUCE POHONNÝCH HMOT
Jednou nohou v Bruselu – Česko a normalizace prevence kriminality
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie
Vývoj CNG v České republice
Paliva Benešová Markéta 2015/16.
Prázdniny bezpečnější – NÁKLADNÍ DOPRAVA
Ing. Jiří Kalenský Odbor drážní a vodní dopravy
Allied Progress Consultants Česká doprava pro třetí tisíciletí
Konference dopravní infrastruktura JUDr. Ing. Zdeněk Dufek, Ph.D.
Vážení vozidel za jízdy WIM
Transkript prezentace:

Legislativa v dopravě na LNG pro Evropu a ČR Václav Chrz, Chart Ferox, a.s. Výstava Czechbus Kulatý stůl „LNG v dopravě“ Praha – výstaviště,

Požadavky direktivy AFI: 2014/94/EU o infrastruktuře pro alternativní paliva Vybudování plnicích stanic ve vzdálenostech LNG maximálně 400 km CNG maximálně 150 km Normy EN na plnicí stanice LNG a CNG Norma na plnicí koncovky LNG a CNG Norma na vozidlové nádrže a palubní systémy LNG

Realizací pověřen výbor CEN/TC326 „Natural gas vehicles – Fuelling and Operation“ (Vozidla na zemní plyn – plnění paliva a provoz) Navrhuje převedení norem ISO LNG stanice ISO CNG stanice v rámci vídeňské dohody do systému EN se zahrnutím požadavků Evropských direktiv a směrnic. Současný stav: Po schůzi výboru ISO/PC252 jsou obě normy po technické stránce zpracovány. Po nezbytných formálních krocích mají být vydány do konce 1. pololetí 2016.

Výbor CEN/TC326 Mandát výboru (M533) StandardtermínPracovní skupina LNG plnicí stanice pro námořní a říční plavbu 12/2017Delegováno do výboru TC282 LNG plnicí koncovky12/2016 LNG plnicí stanice pro motorová vozidla12/2016WG4 CNG plnicí stanice pro motorová vozidla12/2016WG1 CNG plnicí koncovky12/2016

Další pracovní skupiny výboru CEN/TC326 Další činnost Předmět činnostitermínPracovní skupina Palivové systémy NGVWG2 Převést činnost do ISO/TC22/SC41 ve spolupr. s NGVA-Europe Použití a provoz CNG vozidelWG3 Použití a provoz LNG vozidelWG5 Domácí plnicí stanice CNGWG6

výbor ISO/TC22/SC41 ISO Komponenty palubních systémů LNG vozidel (celkem 18 částí normy pro každou komponentu) platnost od roku 2014 (pracuje se na části 19: Automatický LNG ventil)

výbor ISO/TC22/SC41 ISO Plnicí koncovka LNG platnost od roku 2015 Standardizuje dosud široce používané systémy plnicích koncovek Parker, JC Carter a Macrotech

výbor ISO/TC220 ISO LNG – nádrže na palubní skladování jako paliva pro motorová vozidla platnost od roku 2012 Konvertováno do směrnice UN/ECE/R110, původně pouze pro CNG, doplněné o LNG v roce 2014

NGV Global + NGVA-Europe V roce 2015 se dosáhlo doplnění Evropské dohody o přepravě nebezpečného zboží po silnici (ADR) o možnost použití LNG jako paliva pro vozidla pro přepravu LNG. (Dříve pouze s kapalnými palivy. Dodnes není povoleno se CNG.) To je významný příspěvek pro zjednodušení a zlevnění dopravy LNG. Příklad z Australie: Tři nádrže LNG po 500 litrech na tahači

Budoucí úkoly ISO/TC22/SC41 ISO a 2: Bezpečnostní požadavky na CNG palivový systém (ve stadiu FDIS) ISO a 2: Bezpečnostní požadavky na LNG palivový systém Posuzuje se záměr na novou normu nového, dosud nevyvinutého typu koncovky LNG (Menší tlak, menší rozměr, menší ztrátový objem).

Budoucí úkoly ISO/PC252 Domácí plnicí zařízení CNG Integrované systémy plnicích zařízení CNG

Závěr Současná legislativa podporuje dostatečně schvalování a provoz vozidel na pohon LNG, jak svědčí 1500 LNG vozidel v provozu v Evropě. Další pokrok ve standardizaci poslouží ke zjednodušení schvalovacích postupů a zpřesnění požadavků. Společnost Chart se významně podílí na pokroku ve standardizaci systémů LNG a tvorbě mezinárodních norem. Děkujeme Vám za pozornost