Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM NAPĚTÍ A ODPOR.
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zapojení a činnosti ledky, schematická značka ledky a obrázky.
Jméno autora: Eva Směšná Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): Únor 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Matematika – vzorce Téma: Procvičení vzorců.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum ověření ve výuce: Ročník, pro který.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_10_09_F9_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Vedení elektrického proudu v polovodičích.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_19 Název materiáluElektrický.
Vodič a izolant v elektrickém poli Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Prohloubení již probraného učiva polovodičů typu N a P a polovodičové.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vedení elektrického proudu v plynech Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektů EU peníze školám
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření elektrického proudu a napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Střídavý elektrický proud
Elektrický proud Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VLASTNOSTI LÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
Vedení elektrického proudu v látkách
Elektřina VY_32_INOVACE_05-25 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Vznik střídavého proudu
Sčítání a násobení výrazů
Změny skupenství látky
Elektromotor a jeho využití
Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektů EU peníze školám
Elektrický proud.
Částicová stavba látek
ELEKTRONIKA Unipolární tranzistor
Vedení elektrického proudu v kovech
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
ELEKTŘINA VY_32_INOVACE_05-22 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:
Další součástky s jedním přechodem PN
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Sériové řazení rezistorů
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrický proud
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_15.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
AZ kvíz - opakování SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
všechny animace a obrázky - archiv autora
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu pevných látek
jako děj a fyzikální veličina
ELEKTRICKÝ PROUD.
zpracovaný v rámci projektu
Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektů EU peníze školám
Elektromagnetické jevy - 9. ročník
Vzájemné silové působení těles
Název: VY_32_INOVACE_CH_8A_15G
Závislost elektrického odporu
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Atomy a molekuly Z čeho jsou složeny látky?
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_19 Fyzika,
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Siločáry elektrického pole
Transkript prezentace:

Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8. a 9. ročníku ZŠ Téma: Co je elektrický proud? Metodický list (anotace): V úvodu materiálu je zopakováno skupenství látek, následuje rozdělení na vodiče a izolanty, vč. rozdělení částic s nábojem. Dále je vysvětleno, které částice a jak tvoří elektrický proud v kovech a kapalinách a jak je stanoven směr elektrického proudu. Na závěr je pro žáky připraven pracovní list jako shrnutí učiva, který je současně i testem. Vzděl á vac í mate ri á l zpracovaný v r á mci projektů EU pen í ze š kol á m (Operačn í ho programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost)

CO JE ELEKTRICKÝ PROUD?

Už víme: látky podle skupenství dělíme na:

Už víme: látky podle skupenství dělíme na: 1.Pevné 2.Kapalné (kapaliny) 3.Plynné (plyny) uveď příklad

Už víme: látky dělíme na: 1.Elektrické vodiče – mají volné částice s nábojem 2.Elektrické izolanty – nemají volné částice s nábojem nebo jen velmi málo které částice s nábojem znáš?

Napiš si: látky dělíme na: 1.Elektrické vodiče – mají volné částice s nábojem 2.Elektrické izolanty – nemají volné částice s nábojem nebo jen velmi málo volné částice s nábojem: elektrony – kladné ionty + záporné ionty –

1.Kovy (pevné látky) zdroj elektrického napětí (např. elektrický článek) má na jednom pólu stále kladný náboj a na druhém záporný náboj připojíme-li kovový vodič, vytvoří se v něm elektrické pole jeho silovým působením se dají všechny volné elektrony do pohybu od + k – vodičem prochází proud

1.Kovy (pevné látky) elektrický proud v kovovém vodiči je tvořen usměrněným pohybem volných elektronů

1.Kovy (pevné látky) která žárovka se rozsvítí dříve a proč?

1.Kovy (pevné látky) ihned po uzavření obvodu se vytvoří ve všech částech obvodu elektrické pole, které působí okamžitě silou na všechny volné elektrony, které jsou současně uvedeny do pohybu el. proud prochází okamžitě ve všech místech obvodu, žárovky se rozsvítí současně

2.Kapaliny elektrický proud v kapalinách je tvořen usměrněným pohybem kladných a záporných iontů

2.Kapaliny elektrický proud v kapalinách je tvořen usměrněným pohybem kladných a záporných iontů jaký je tedy směr proudu?

Závěr: elektrický proud je tvořen usměrněným pohybem částic s nábojem (elektronů, iontů) směr proudu je stanoven dohodou, od kladného pólu k zápornému pólu zdroje napětí

Zakroužkuj správnou odpověď: 1. Látky podle skupenství dělíme na: a. pevné, tekuté, netekuté a plynné b. pevné, kapalné, nekapalné c. tvrdé, tekuté, plynné d. pevné, kapalné a plynné 2. Látky podle přítomnosti částic s nábojem dělíme na: a. elektrické vodiče a elektrické polovodiče b. tepelné vodiče a tepelné polovodiče c. elektrické vodiče a elektrické izolanty d. elektrické nevodiče a elektrické izolanty 3. Částice s elektrickým nábojem jsou:4. V kovech elektrický proud tvoří:a. elektrony, protony a neutronyb. elektrony a kladné a záporné iontyc. pouze elektronyd. pouze záporné ionty 5. V kapalinách elektrický proud tvoří:6. Směr proudu je: a. elektrony, protony a neutronya. stanoven dohodou od – k + b. kladné a záporné ionty b. není stanoven c. pouze elektronyc. stanoven dohodou od + k – d. pouze záporné iontyd. stanoven podle skupenství

Zdroje: Kolářová, R., Bohuněk, J.: Fyzika pro 8. ročník základní školy, Prometheus, Praha 1999, str