ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Letecké měřické snímkování a ortofotografické zobrazení území ČR Plzeň 18. 5. 2016 Petr Dvořáček.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kvalita – klíčový parametr GEODAT?
Advertisements

Podklady pro GP vydávané z ISKN prostřednictvím NVF
Podpora terénních prací v projektu NIKM - národní inventarizace kontaminovaných míst, automatizace úloh Roman Bukáček, Jiří Chroust, Petr Pala, Jiří Zvolánek,
GEOGRAFICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM (GIS) V ZEMĚDĚLSKÉ PRAXI
Účelová katastrální mapa GeoData června 2012.
Informace o geografických podkladech pro veřejnou správu
Získávání topografické informace
Aktuální Státní mapové dílo
Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje (DMVS PK) + ortofoto Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Zdroje dat GIS Sekundární Primární Vstup dat do GISu:
Vypracoval: Ptáček Ondřej H2KNE1, L Digitální topografické mapy (Zabaged, DMÚ, internetové portály)
GEOPORTÁL ZEMĚMĚŘICKÉHO ÚŘADU
Kristýna LEIMEROVÁ Katedra geoinformatiky
Zeměměřické a kartografické služby ČR – současná nabídka, řešení, cíle, problémy a výzvy ke spolupráci Michal Traurig
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Program přednášky - Jednosnímková fotogrammetrie - Digitální ortofoto
Jednosnímková metoda rovinaté území Jednosnímková metoda  rovinaté území Výškově členité území  ??? 7Digitální ortofoto Digitální ortofoto ortofoto v.
Geodatové zdroje (ve veřejné správě)
Vymezení základních geoprostorových dat na úrovni pozemkového datového modelu Doc. Ing. Václav Čada, CSc. Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta aplikovaných.
Digitální mapa Prahy.
Barbora Kušová Obor: Geoinformatika HGF, VŠB-TU Ostrava 2002/2003
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
Úvodní stránka - partner v digitálním světě Poskytování dat pro ÚAP úloha navazující na EMS.
Zkušenosti se ZABAGED 1 Zlínský kraj RNDr. Ivo Skrášek, GIS.
ISKN informační systém katastru nemovitostí
Web GIS Praha – geografické informace o území hlavního města pro úřad i veřejnost Jiří Černý Magistrát hlavního města Prahy tel:
Archeologie a GIS Jan Mařík Archeologický ústav AV ČR, Praha, v. v. i.
Technické řešení Mapových služeb Portálu veřejné správy Jiří Kvapil.
Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje aktuální stav 01/2012 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
MONIS Monitorovací služby veřejné správy ČR
Ortofotomapa Jihočeského kraje Krajský rok informatiky Zlín 6. – 7. října 2005.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Využitelné služby z Informačního systému katastru nemovitostí pro městské části ISSS, Hradec Králové, Rastislav Wartiak Ness Czech s.r.o.
Vytváření registru územní identifikace a adres v ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí Odbor informatiky Mgr. Karel Lux vedoucí oddělení koncepce
Digitální forma státních mapových děl středních měřítek – díla ČÚZK
Portál ÚAP MSK (Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP) Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, v.v.i.
Zpřístupnění geodat v rámci veřejné zprávy prostřednictvím Webových mapových služeb (WMS) Petr Kubíček, INTERGRAPH CR.
Digitální mapa veřejné správy - DMVS.  Memorandum  o spolupráci, přípravě a realizaci projektu DMVS podepsáno na ČÚZK  Ministerstvo vnitra,
Přehled zdrojů prostorových dat v ČR využitelných pro obnovu krajiny
VOJENSKÉ DATABÁZE Mapové zdroje Milan Konečný, Tomáš Řezník.
1 Fotogrammetrie - úvod Proč?? Co ?? Jak?? snímek mapa.
GIS - geografické informační systémy Jednotlivé části GIS jsou zobrazeny ve vrstvách a z nich se skládá výsledná mapa. …je na počítačích založený informační.
Seminář o datech a službách resortu zeměměřictví a katastru Jak Plzeňský kraj využívá data resortu ČÚZK Představení služeb Geoportálu Plzeňského kaje Plzeň.
Interaktivní mapy. Mapa a Internet Mapy jsou významným zdrojem informací, skrze které lidé vyjadřují své dojmy o místech. Každá mapa je pohledem na.
Konference „Pět let činnosti Nemofora“, Ing. Václav Čada, CSc., ČÚZK 2004 Katastr nemovitostí pracovní skupina č. 3 Ing. Václav Čada, CSc. ZČU v Plzni,
GeoData územního plánování JMK Mapový portál odboru územního plánování a stavebního řádu Krajského úřadu Jihomoravského kraje Od roku 2006 je v provozu.
Geoportál – příspěvek ČÚZK pro naplňování směrnice INSPIRE Petr Dvořáček – Zeměměřický úřad Ivana Valdová – Český úřad zeměměřický a katastrální Workshop.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o kartografii Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: získá nové informace a základním.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE Jaro 2012 Monika RUSNÁKOVÁ Hana KOČOVÁ 2.
ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Státní mapové dílo Petr Dvořáček Plzeň
ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Geografická data pro veřejnou správu - data resortu zeměměřictví a katastru Plzeň Petr Dvořáček.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE Monika RUSNÁKOVÁ Hana KOČOVÁ.
Digitální technická mapa Plzeňského kraje Služby DTM DMVS PK Setkání partnerských obcí DTM DMVS Plzeň Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky.
Katastr nemovitostí na internetu a reálné možnosti jeho využití fyzickými a právnickými osobami Č e s k ý ú ř a d z e m ě m ě ř i c k ý a k a t a s t r.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
Seminář k problematice katastru nemovitostí, Ing. Václav Čada, CSc., ČÚZK 2001 Seminář k problematice katastru nemovitostí Ing. Václav Čada, CSc. vedoucí.
Mapové servery v lesnictví Připravil: Jakub Štrbík DIPLOMOVÁ PRÁCE Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně LESNICKÁ A DŘEVAŘSKÁ FAKULTA.
24 let DTM Plzně Techmania SC Ing. Stanislav Štangl.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
APLIKOVANÁ GEOINFORMATIKA
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
Autorské právo !.
Autorské právo pro praxi
Podmínky užití dat ČÚZK
Přesnost map M1: , M1: ve vztahu k ZÚR JMK /3
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
Geografická kartografie
Rozvoj GIS na Karlovarském kraji
ZEMĚMĚŘICKÝ ODBOR PARDUBICE MAPOVÁNÍ NOVÉHO VÝŠKOPISU ČR
Transkript prezentace:

ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Letecké měřické snímkování a ortofotografické zobrazení území ČR Plzeň Petr Dvořáček

Snímkování území ČR (Československa) již od 30. let 20. stol. Až do 90. let prakticky výhradně v kompetenci resortu MO Využití snímků zejména pro stereofotogrammetrické vyhodnocení - topografické mapování vč. výškopisu (v podobě vrstevnic) 2 Historie leteckého měřického snímkování území ČR

Umístěn ve Vojenském geografickém a hydrometeorologickém úřadě (VGHMÚř) v Dobrušce V současné době cca 750 tis. snímků. 3 Archiv leteckých měřických snímků

Od roku 1998 snímkování i pro potřeby resortu ČÚZK: černobílé snímky – pro č.b. ortofoto, s rozlišením 50 cm v kladu m.l. ZM 10 (mapové listy o ploše cca 18 km 2 ) Barevné snímkování od roku pravidelně periodicky se opakující snímkování Od roku 2003 každý rok 1/3 území ČR Od roku 2012 každý rok 1/2 území ČR V prvních letech snímkování na film s následnou digitalizací snímků na ftg. skenerech, v současné době snímkování digitálními kamerami Snímkování smluvně zajišťují externí dodavatelé Období snímkování od cca konce dubna – na počátku vegetace z důvodu požadavků primárního odběratele – resortu Ministerstva zemědělství 4 Letecké měřické snímkování po roce 1998

Barevné bezešvé ortofoto – rozlišení 25 cm (do 2008 rozliš. 50 cm) Pro ortorektifikaci se používá DMR z vlastní produkce ZÚ Přesnost ortofota 25 – 50 cm Distribuce Jako souborová data - mapové listy SM 5 (2km x 2,5km), TIFF nebo JPEG, souřadnicový systém S-JTSK, ETRS 89 Prohlížecí služby WMS a WMTS Nabídka tisku, event. s vrstvou katastrální mapy 5 Ortofoto ČR - základní charakteristika

Pro LPIS – resort Ministerstva zemědělství – termín dodání listopad téhož roku, ve kterém bylo provedeno snímkování Podklad pro aktualizaci ZABAGED® Souborová data pro distribuci uživatelům – veřejná správa, právnické osoby, fyzické osoby – pro vlastní potřebu i komerční využití WMS (WMTS) služby – mapové portály, podklad pro další tematické vrstvy – v resortu ČÚZK např. aplikace Nahlížení do KN, klient Geoprohlížeč resortního Geoportálu Prohlížecí služby jsou veřejné, bezplatné, bez omezení na klienta WMS – Ortofoto: 6 Využití Ortofota ČR

Využití Ortofota ČR Nahlížení do KN Geportál ČÚZK - Geoprohlížeč

Využití Ortofota ČR ArcGIS server Národní Geoportál INSPIRE (CENIA)

Využití Ortofota ČR Geoportál Kraje Vysočina

Jak používat ortofoto Ortofotomapa je nejaktuálnější zobrazení zemského povrchu – nenahradí ale topografickou mapu (je nutné doplnit popis, výškopis,…) Může být vhodným doplňkem katastrální mapy – tuto mapu však nahradit nemůže. Dokáže ale například odhalit zásadní polohové nesoulady v mapě KN. Absolutní polohová přesnost ortofotomapy nezávisí na rozlišení ortofotomapy (velikosti pixelu), ale na kvalitě ortogonalizace (rozhodující je určení prvků vnější orientace snímků a použitý digitální model reliéfu)

Jak používat ortofoto

Poskytování dat z LMS Aktuální Ortofoto ČR souborová data v kladu SM 5 prostřednictvím prohlížecích služeb WMS nebo WMTS prostřednictvím prohlížecích služeb Esri ArcGIS Server Archivní Ortofoto ČR - černobílé i barevné prostřednictvím prohlížecích služeb WMS Letecké měřické snímky soubory - digitalizované snímky z archivu prohlížení v nové aplikaci

úřad, Pod sídlištěm 9, Praha 8 Děkujeme za pozornost