Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní soustava povolání
Advertisements

Úloha sektorových rad v systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Národní soustava kvalifikací
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Setkání se členy Svazu obchodu a.
Rekvalifikace realizované Úřadem práce ČR a projekt UNIV 3
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
Aktuální uplatnění praktických zkušeností na trhu práce z pohledu FDV
Sektorové rady RNDr. Zdeněk Somr viceprezident Hospodářské komory České republiky.
Národní soustava povolání a úloha Sektorových rad
Národní soustava kvalifikací v aktivitách Úřadu práce ČR.
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
NSK – ZÁKLADNÍ FILOSOFIE Dle zákona – 179/2006 Sb. Nová filosofie vzdělávání – orientace na výsledek Přestává platit – získané vzdělání vystačí na celý.
Národní soustava povolání III Konference Národní soustava povolání - moderní nástroj světa práce Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Konference projektu KRUH
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Systém ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
Národní soustava kvalifikací (NSK) Evropský rámec kvalifikací (EQF)
Sektorové dohody Ing. Zdeněk Liška generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy České republiky.
Svaz průmyslu a dopravy České republiky. Aktuální bariéry sociálního partnerství škol a zaměstnavatelů Ing. Miloš Rathouský ředitel sekce RLZ a regionálních.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro řešení nerovnováhy na trhu práce Proč jsme šli do NSK? Jaroslava Doležalová personální ředitelka Synthesia,
Národní soustava kvalifikací a její přínosy pro zaměstnavatele
Zaměstnavatelé jako spolutvůrci systému
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro zaměstnavatele Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Národní soustava povolání. Národní soustava povolání  Popis světa práce v ČR: otevřená, veřejně dostupná databáze.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Národní soustava kvalifikací. N á rodn í soustava kvalifikac í –  Hlavní cíl: umožnit občanům,
NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ. Národní soustava povolání (NSP) je otevřená soustavně aktualizovaná databáze informací o potřebách trhu práce, vytvářená zaměstnavateli.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje
Výsledky referenčního procesu NSP, NSK, EQF Pavel Hradecký.
Organizační struktura
Rozvoj dalšího vzdělávání jako jedna ze strategických priorit MŠMT Celostátní seminář, Celoživotní učení 12. května 2010 Kroměříž, Dům Kultury Kroměříž.
Národní soustava povolání (NSP) Klasifikace ekonomických činností (CZ-NACE)  
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.
1 Vzpomínky starého zbrojnoše Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Informační systém NSK Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Personální plán pro podnikatelský plán
Národní soustava kvalifikací Semináře ve spolupráci s UNIV3 Seč, říjen 2015 Ing. Zorka Husová, NÚV Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Veřejná zakázka na realizaci projektu MPSV NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ ing. Jaromír Janoš, Trexima spol. s r.o. Zlín 2. Národní konference projektu NSK,
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ (NSK) Hlavní cíl Umožnit občanům, aby jim mohly být uznávány skutečné znalosti a dovednosti, bez ohledu na to, jakou cestou.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
Aktuální vývoj v oblasti vzdělávání dospělých Konference k 10. výročí evropského programu Grundtvig 9. září 2010 Praha, Hotel President.
“DOBROVOLNICTVÍ JAKO IMPULS PRO UPLATNĚNÍ SE NA TRHU PRÁCE“ PŘEDÁVÁNÍ PRAKTICKÝCH ZKUŠENOSTÍ BAVORSKO – JIŽNÍ ČECHY Mgr. Bohdana Břízová, Ph.D. Zdravotně.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 3 Seminář Seč 6. října 2015.
3. BLOK Aktuality v DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 20. prosince 2010 CVLK - Liberec.
UPLATNITELNOST A PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ INOVATIVNÍMI METODAMI Projekty Národního ústavu pro vzdělávání Jana Bydžovská KONFERENCE SOŠ TŘINECKÝCH.
1 Kvalita prověřená časem. 2 Národní soustava kvalifikací v praxi Třineckých železáren Ivo Žižka Třinec
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
5. NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ, CZ NACE A NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ
Ostravská univerzita (1991 → )
Budoucnost odborného školství
Praha, Sekce vzdělávání Zlata Houšková
NSK Jednání k PK chůva na MPSV
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Organizační struktura
Setkání kariérových poradců
Volba povolání-ISTP 8.ročník VY_32_INOVACE_04.2/11
Transkript prezentace:

Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014

Co je NSK a NSP? 2 Hlavním cílem projektu NSK je umožnit občanům, uznávání skutečných znalostí a dovedností, bez ohledu na to, jakou cestou je získali (ve škole, v kurzu, praxí, sebevzdělá- váním apod.) Národní soustava povolání (NSP) je otevřená a všem dostupná elektronická databáze povolání, monitorující požadavky trhu práce zastoupeným zaměstnavateli sdruženými v sektorových radách. Národní soustava kvalifikací (NSK) slouží pro uznávání a certifikaci dalšího vzdělávání – tvoří základní stavební kamen Zákona č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání NSP a NSK jsou tedy spojené nádoby, jedno bez druhého by těžko existovalo. Měly by být jakousi „rychlou injekcí“ pro akutní nedostatek pracovních sil v určitém oboru. K tomu jsou důležitá odborná vzdělávací zařízení, která zájemce připravují ke zkoušce u tzv. Autorizovaných osob (AOs).

Aktuality k NSP a NSK: 3 Hlavním cílem projektu NSK je umožnit občanům, uznávání skutečných znalostí a dovedností, bez ohledu na to, jakou cestou je získali (ve škole, v kurzu, praxí, sebevzdělá- váním apod.) Národní soustava povolání (NSP) -zpracováno je celkem 2922 popisů „jednotek práce“ (1169 povolání a 1750 typových pozic) -aktuálně je NSP ve správě Fondu dalšího vzdělávání (FDV) Národní soustava kvalifikací (NSK) -aktuálně je zpracováno již 572 profesních kvalifikací (PK) -získávají se podněty zaměstnavatelů pro tvorbu nových PK -každý zaměstnavatel má možnost se vyjádřit či spolupodílet -firemní využití v personální praxi je osvědčeno certifikátem o společenské zodpovědnosti firmy „NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ V PRAXI“

NSP viz 4

NSK viz 5

Certifikát NSK v praxi 6 Zapojte se i Vy!

Jakou to má logiku? Souvislosti Kvalifikace v NSK jsou zařazeny do Evropského rámce kvalifikací (EQF). Zkoušky DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ Kurzy, programy Školní vzdělávací programy Rámcové vzdělávací programy POČÁTEČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Národní soustava povolání Typové pozice Povolání NSK ÚPLNÉ KVALIFIKACE DÍLČÍ KVALIFIKACE DÍLČÍ KVALIFIKACE PROFESNÍ (DŘÍVE DÍLČÍ ) KVALIFIKACE Praxe,… 7

Co přináší Národní soustava kvalifikací do praxe? Určování aktuálně požadovaných kvalifikací a kompetencí ve svém oboru podnikání Řešení nedostatkových kvalifikací nezávisle na počátečním vzdělávání Ovlivňování obsahu počátečního odborného vzdělávání Kvalitnější státem financované rekvalifikace Efektivnější komunikace s Úřadem práce ČR Aktivní zapojení do procesů ověřování kvalifikací prostřednictvím získání autorizace od příslušného resortu Zcela nový nástroj pro každodenní práci personalisty: získané osvědčení je jasným dokladem o kompetencích, kterými budoucí zaměstnanec disponuje 8 NSK je výsledkem práce odborníků z praxe – sektorových rad a pracovních skupin, v nichž jsou zastoupeni zaměstnavatelé z velkých, středních i malých firem!

Využívání profesních kvalifikací a katalogu povolání v procesech HR managementu Nábor pracovníků Adaptace pracovníků Rozvoj lidských zdrojů Oblast vzdělávacích aktivit Odměňování a motivace Optimalizace profesní skladby zaměstnanců 9 NSK je rychlá a levná alternativa současného vzdělávacího systému

Jak se můžete konkrétně zapojit do NSK a NSP? 10 Využíváním popisů profesních kvalifikací z NSK – aktuálně: – 2 PK: Pracovník TC a Vedoucí pracovník TCPracovník TC Vedoucí pracovník TC Využíváním popisu jednotek práce z katalogu povolání NSP Návrhem vzniku nových nebo návrhem úpravy stávajících profesních kvalifikací Ověřováním znalostí jako Autorizovaná osoba a přezkušováním zájemců o získání profesních kvalifikací Spoluprací na vzniku profesních kvalifikací v rámci činnosti sektorových rad Hodnocením správnosti kvalifikačních standardů v roli tzv. „stvrzovatele“ čili oponenta Do tvorby soustav je nyní zapojeno více než 1600 zaměstnavatelů z celé České republiky!

Zaměstnavatel Podnět pro vznik profesní kvalifikace Vznik profesní kvalifikace v sektorové radě Zájemce o získání profesní kvalifikace Ověření znalostí autorizovanou osobou Kvalifikovaný pracovník Zaměstnanec ve firmě nebo na pracovním trhu 11 Jak mohou zaměstnavatelé získávat kvalifikované pracovníky? Zkoušky již nyní složilo přes 80 tis. Lidí (pro srovnání - v roce 2011 bylo cca 98 tis. absolventů středních škol)

Potřebujete více informací o NSK a NSP? Zapojte se i Vy! Zajímají Vás konkrétní možnosti zapojení? Kontakt: Honza Kelar zpětnovazebný tazatel pro MS kraj Svaz průmyslu a dopravy České republiky mobil: , zaměstnanec Sdružení pro rozvoj MS kraje – MS Pakt zaměst.