Právo sociálního zabezpečení Důchodové pojištění.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
Advertisements

Dávky sociální péče pro občany těžce zdravotně postižené
DŮSLEDKY SOCIÁLNÍCH UDÁLOSTÍ V RODINĚ Šimon Plecháček.
Důchodové pojištění I
Systémy zabezpečení ve stáří
Úvod do systému důchodového pojištění v ČR Mgr. Terezie Pemová.
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Důchodové pojištění invalidní důchod Sociální zabezpečení.
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
Učíme se podnikat Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Jan Škorpík a Martin Štěpánek 3. prosince 2008 Zavedení II. pilíře povinného důchodového systému v ČR, hlavní principy a návrh řešení.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Důchodová reforma Pavel Rusý 1. Průběžnost vs. Akumulace Ekvivalence vs. Solidarita 2 Základní aspekty zajištění v důchodu Průběžný systém Fondový systém.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Alternativy reformy penzijního systému března 2007 S 36 14:00 – 17:15.
1 Dopad rozhodovací praxe ESD Důchodové pojištění.
Městská knihovna v Hodoníně dne 14
DŮCHODOVÉ POJIŠTĚNÍ II.
Navrhovaná reformní opatření důchodový systém Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
Důchodový systém v České republice a jeho reforma zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění ve znění pozdějších předpisů.
Právo sociálního zabezpečení
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 4. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
Metropolitní Univerzita Praha o. p. s. Výukové středisko Plzeň
Starobní důchod. 1. Kdo má nárok na důchod? a) každý, kdo byl pojištěn nejméně 25 let a dosáhl důchodového věku nebo b) byl pojištěn nejméně 15 roků a.
Důchody v EU pokračování MUP Praha
Důchodové pojištění II.
Správa sociálního zabezpečení
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Právo sociálního zabezpečení
Důchodové pojištění I
Penzijní systém ČR Pátek 30. března 2007 S 34 13:45 – 17:00 hod.
Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
ŽIVOTNÍ A EXISTENČNÍ MINIMUM
ZÁLOHY NA DAŇ Z PŘÍJMU. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1271Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Záloha na daň z příjmu.
Správa sociálního zabezpečení Nemocenské pojištění druhá část.
Pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti X Zdravotní pojištění X Úrazové pojištění zaměstnanců Mgr. Ilona Kostadinovová.
Zákon o nemocenském pojištění doc. JUDr. Zdeňka Gregorová, CSc.
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení Důchodové pojištění.
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
Právo sociálního zabezpečení
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení
Zákon 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, v platném znění
Právo sociálního zabezpečení
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
1. Pilíř sociálního zabezpečení
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_17 Název materiáluZákonná.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Právo sociálního zabezpečení Státní sociální podpora.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_399.UCE.34 Sociální pojištění.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.17 Ročník3. ročník.
7. PENZIJNÍ SYSTÉM ČR Základní parametry systému.
DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.
Právo sociálního zabezpečení Důchodové pojištění.
Správa sociálního zabezpečení
Koordinace důchodových dávek
Právo sociálního zabezpečení
Důchodové pojištění a jeho produktové modifikace
Právo sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení
Právo sociálního pojištění
Jak počítá analyzátor - výdaje
DUM - Digitální Učební Materiál
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Správa sociálního zabezpečení
Transkript prezentace:

Právo sociálního zabezpečení Důchodové pojištění

Systém důchodů z důchodového pojištění druhy důchodů: originální starobní důchod plný invalidní důchod částečný invalidní důchod derivativní vdovský důchod vdovecký důchod sirotčí důchod další charakteristika obligatorní, opakující se, peněžité nahrazující příjem vlastní nebo zemřelého živitele

Starobní důchod obecné důchodové schéma - § 28 potřebná doba pojištění (čekací doba) důchodový věk případné další podmínky druhy důchodových schémat základní - § 29 písm. a) alternativní - § 29 písm. b) zvláštní (tzv. předčasné důchody) kvalifikované - § 30 odst. 1 a 2 (pozor jen do ) obecné - § 31

Jednotlivé podmínky důchodového schématu čekací doba obecná – 25 let účasti na pojištění zahrnuje dobu pojištění i náhradní dobu pojištění používá se u všech důchodových schémat s výjimkou § 29 písm. b) zvláštní – 15 let účasti na pojištění - § 29 písm. b)

Důchodový věk nutno rozlišovat pojmy důchodový věk a věk odchodu do důchodu jádro – tzv. starobní věk lidský organizmus stárne individuálně, což pro systém DP nelze využít používají se presumce presumpce výsluhy presumpce invalidity v ČR se používá presumpce výsluhy

Důchodový věk - pokračování určení důchodového věku je možné různými způsoby pravděpodobný věk dožití udržování určitého konstantního podílu starých osob proporcionálně ve vazbě na ekonomickou aktivitu vzhledem k populačnímu vývoji se důchodový věk zvyšuje vývoj věkové struktury v ČR

Důchodový věk - pokračování důchodový věk do muži 60 let ženy od 53 do 57 let podle počtu vychovaných dětí důchodový věk od muži 63 let ženy od 59 do 63 let podle počtu vychovaných dětí důchodový věk od do muži nárůst o 2 měsíce za každý kalendářní rok, o který dosáhnou původního důch. věku po roce 1995 ženy nárůst o 4 měsíce za každý kalendářní rok, o který dosáhnou původního důch. věku po roce 1995

Důchodová formule starobního důchodu každý starobní důchod se skládá základní výměra stanovena pevnou částkou (v současné době 1.700,- Kč) a odráží sociální hledisko procentní výměra odvozuje se od výpočtového základu vyjadřuje minulou zásluhu prvky ovlivňující výši procentní výměry výpočtový základ procentní sazba celková doba pojištění krácení u předčasných důchodů