Hygiena zvěřiny a veterinární předpisy MVDr. Rastislav Lagín.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Vybraná ustanovení z platné legislativy ČR a EU
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
PRODEJ MALÉHO MNOŽSTVÍ VLASTNÍCH PRODUKTŮ („Prodej ze dvora“)
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Registrace podniku – živočišné produkty.
Prodej ze dvora legislativní požadavky
Elektronický podpis.
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1702/2003 ze dne 24. září 2003.
Nástroje územního plánování
Informace Státní veterinární správy
Biopotraviny ve školním stravování
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
ORGANIZACE STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Potravinová bezpečnost z pohledu Státní veterinární správy
Legislativní nástroje v oblasti péče o handicapované živočichy Ing. Jan Šíma Odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Ministerstvo životního.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
Hygienická problematika produkce zpracování a prodeje medu
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
Veterinární asanace Veterinárními asanačními činnostmi jsou
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Odborná veterinární činnost
Dozor státní veterinární správy v zařízení stravovacích služeb
Navrhované změny legislativy ČR a EU v oblasti veterinární hygieny
Hygiena Masa volně žijící zvěře
Práva spotřebitele.
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární.
HACCP.
Nejčastější závady v označování
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
Přímý prodej produktů prvovýroby konečnému spotřebiteli MVDr. Jana Horňáčková SVS ČR Klatovy.
Zvěřina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross-compliance v oblasti výroby a skladování krmiv a s tím souvisejících.
Státní veterinární správa České republiky Úloha černé zvěře v epizootologii klasického moru prasat v České republice MVDr. Josef Holejšovský Praha,
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Jan Katina, 24. listopadu 2016, Café Louvre, Praha
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
MKA VZOM – mimořádná kontrolní akce „VZOrky Mléka“
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Odborná veterinární činnost
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Odbor životního prostředí
Pracovně právní vztahy
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Novela veterinárního zákona
Kontrola zdraví zvířat – myslivost rok 2017
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Změna veterinární legislativy
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
Znění k Zákon má k tomuto datu 54 novel
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
FARMÁŘSKÁ BURZA 6. ročník – 30. května 2018
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Hygiena zvěřiny a veterinární předpisy MVDr. Rastislav Lagín

Činnost v oblasti produkce zvěřiny je vymezen veterinárními předpisy: předpisy Evropské unie o nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 o nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 o Nařízení Komise (ES) č. 2075/2005 národní předpisy o zákon č. 166/1999 Sb. (veterinární zákon) o vyhláška č. 289/2007 Sb.

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) 178/2002 stanovuje obecné požadavky na bezpečnost potravin stanovuje co je bezpečná potravina dosledovatelnost potravin Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) 852/2004 vztahuje se na všechny fáze s potravinou (výroba, zpracování a distribuce) nevztahuje se na případy, kdy prvovýrobce přímo dodává malá množství vlastních produktů konečnému spotřebiteli nebo místnímu maloobchodu

předpisy Evropské unie o nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 o nařízení Komise (ES) č. 2075/2005 národní předpisy o zákon č. 166/1999 Sb. (veterinární zákon) o vyhláška č. 289/2007 Sb.

Školení lovců ve zdravotních a hygienických otázkách pokud lovec uvádí volně žijící zvěř na trh k lidské spotřebě musí mít znalosti z patologie, zpracování a manipulace po lovu zvěře postačuje však, aby znalosti měla alespoň jedna osoba loveckého týmu Rozsah školení: anatomie, fyziologie a chování volně žijící zvěře patologické změny v důsledku choroby, znečištění životního prostředí hygienická pravidla a řádné techniky manipulace se zvěřinou po usmrcení

Manipulace s volně žijící zvěří po usmrcení musí být velké volně žijící zvěři odstraněn žaludek a střeva musí se provést vyšetření těla a veškerých vyjmutých vnitřností po usmrcení musí být v přiměřené době provedeno chlazení, aby bylo dosaženo ve všech částech masa teploty u velké volně žijící zvěře 7 ºC, u malé volně žijící zvěře 4 ºC

Proškolená osoba: je fyzická osoba, která absolvovala specializované školení se zaměřením na vyšetřování těl ulovené volně žijící zvěře, stanovené předpisy Evropských společenství (Nařízení EP a R 853/2004) a získala tak osvědčení o způsobilosti k této činnosti školení zajišťuje vysoká škola s veterinárním studijním programem (vydává osvědčení proškoleným osobám, vede seznam těchto osob a předává jej Státní veterinární správě)

Povinnosti proškolené osoby vést záznamy o druzích a počtech ulovené a vyšetřené volně žijící zvěře o místě a době jejího ulovení o výsledcích vyšetření záznamy, kam byla tato zvěř dodána identifikační údaje lovce, kterými jsou jméno, příjmení a adresa bydliště, jde-li o fyzickou osobu, nebo název, sídlo, IČ a umístění organizační jednotky, jde-li o právnickou osobu, a evid.číslo plomby datum a výsledek vyšetření zvěře slovy 1. BEZE ZMĚN; jestliže nebyly nalezeny žádné znaky, které by mohly znamenat, že maso zvěře představuje zdravotní riziko 2. SE ZMĚNAMI; jestliže byly nalezeny znaky, které by mohly znamenat, že maso zvěře představuje zdravotní riziko pořadové číslo, evidenční číslo osvědčení a podpis uchovávat tyto záznamy po dobu nejméně 2 let na požádání poskytovat záznamy orgánům vykonávajícím státní veterinární dozor

Proškolená osoba provede vyšetření těl zvěře, při němž se posuzují výživný stav, povrch těla, zejména se zřetelem na výskyt výrazných změn na kůži a osrstění způsobených ektoparazity, zánětlivých změn na kůži a poranění pokousáním, a dále, jde-li o: a) velkou volně žijící zvěř, vyšetří se tělní otvory a jejich okolí, výstelka tělních dutin, vnitřní orgány, svalovina a na hlavě zejména sliznice dutiny ústní a jazyk b) zajíce a divoké králíky, vyšetří se oči, tělní otvory a jejich okolí, břišní krajina a vnější pohlavní orgány c) zvěř pernatou, vyšetří se oči a tělní otvory

Proškolená osoba rozhodne zda ulovená volně žijící zvěř představuje pro konzumenta zdravotní riziko NE – zvěřina může jít na přímý prodej ANO - musí být předložena úřednímu veterinárnímu lékaři k veterinárnímu vyšetření v tomto případě musí být k veterinární prohlídce předložena hlava (kromě klů, paroží a rohů) a veškeré vnitřnosti kromě žaludku a střev

Ulovená volně žijící zvěř, kterou lovec použije výlučně pro spotřebu ve své domácnosti, nemusí být vyšetřena proškolenou osobou ani veterinárním lékařem.

Prodej malých množství vlastních produktů z prvovýroby přímo konečnému spotřebiteli uživatel honitby nebo lovec může v malých množstvích těla ulovené volně žijící zvěře v kůži nebo peří prodat přímo spotřebiteli pro spotřebu v jeho domácnosti nebo dodávat do maloobchodní prodejny, která zásobuje přímo konečného spotřebitele a je na území kraje, v němž byla zvěř ulovena malé množství = 30% kusů lovcem skutečně odlovené zvěře ročně

Prohlédnuta proškolenou osobou, doprovázena prohlášením a v prodejně označena nápisem: „Zvěř byla vyšetřena proškolenou osobou - určena po tepelné úpravě ke spotřebě v domácnosti spotřebitele„

předmětem prodeje zvěře v maloobchodní prodejně je pouze tělo zvěře, které a) je provázeno plombou a lístkem o původu zvěře vydanými podle zákona č. 449/2001 Sb., o myslivosti b) je uchováváno při teplotě od 0 o C do 7 o C po dobu nejdéle 7 dnů od data ulovení, nebo při teplotě od 0 o C do 1 o C po dobu nejdéle 15 dnů od data ulovení c)je skladováno odděleně od zboží jiného druhu pro prodej zvěře přímo spotřebiteli pro spotřebu v jeho domácnosti platí stejné ustanovení obdobně

Dodání zvěřiny do podniku zpracovávající zvěřinu Prohlídka proškolenou osobou - pouze tělo bez hlavy a vnitřností Přímé dodání bez prohlídky proškolenou osobou – tělo s hlavou (kromě klů, paroží a rohů) a veškeré vnitřnosti kromě žaludku a střev Výjimka: u vnímavé zvěře na trichinelu – s tělem musí jít hlava (kromě klů, paroží a rohů) a bránice, i v případě, že zvěřina byla prohlédnuta proškolenou osobou

Vyšetření na trichinelózu musí být vyšetřena veškerá vnímavá zvěř určená pro lidskou spotřebu v případě přímého prodeje má povinnost zajistit vyšetření lovec laboratoř, které bylo vydáno osvědčení o akreditaci k provádění tohoto vyšetření,nebo v SVÚ, nebo v laboratoři, které bylo KVS vydáno povolení pro tento druh vyšetřování

Svozová linka inspektorát Chrudim inspektorát Pardubice VHS Mlékárna Hlinsko doba odvozu: po 14:00 hodině v Po, St a Pá SVÚ Jihlava, nebo SVÚ Hradec Králové vyšetření je hrazeno státem okres Chrudim 1023 ks a okres Pardubice 463 ks černé zvěře

Metody vyšetřování trávicí metoda je přesnější, vyšetřují se směsné vzorky, tato metoda se používá v SVÚ kompresní metoda vyšetření se provede v zařízení, které neuvádí na trh více než 10 ks divokých prasat denně tělo musí být dodáno přímo konečnému spotřebiteli nebo prodejně zásobující přímo konečného spotřebitele tělo musí být označeno jinak než oválem maso nesmí být použito k výrobě produktů, ve kterých výrobní postup neusmrcuje trichinely

Vzorky svaloviny Trávicí metoda: vzorek z přední končetiny, jazyka nebo bránice první vyšetření z 5 g svaloviny, v případě pozitivního vzorku druhé vyšetření z 50 g je nutné, aby se odesílalo dostatečné množství čisté svaloviny (ne tuk) Kompresní metoda: vzorky z obou bráničních pilířů, z čelisti, dolní části kýty, mezižeberní svaloviny a svaloviny jazyka tj. celkem 6 vzorků od 1 zvířete