Zajímavé případy roku 2012 vyjma prezentovaných. Zajímavé případy roku 2012 Požár skladu – škoda 45 mil. Kč na zboží + 7,2mil. Kč na DPH Nezákonný dovoz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Razantní opatření proti daňovým únikům na trhu s pohonnými hmotami
Advertisements

Kybernetické trestné činy v českém trestním zákoníku
LEASING z pohledu daně z příjmu
Aktuální úkoly celní správy v oblasti práva duševního vlastnictví
Identifikace podvodu s nezdaněnými minerálními oleji využívaných jako motorová nafta – realizace případu s krycím názvem „FORM“
Úprava vedení účetnictví a daňové evidence zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve.
Bankovní obchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 3 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2014.
Peníze Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Osvobození od DPH U plnění, která jsou předmětem DPH, přichází v úvahu pouze 3 možnosti: Uplatnění DPH podle příslušné sazby DPH a to u plnění, která nejsou.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Peněžní prostředky.  při hotovostním platebním styku se používají hotové peníze = peněžní prostředky, které jsou:  v podobě papírové  v podobě v mincí.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Téma: Účtování v rámci účtové třídy 1
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Bankovní systém ČR Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 1 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Právní procesy.
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH, Opravy základu.
Charakteristika a členění bankovních produktů
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 3 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ pro výpočet DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH,
Odpovědnost za porušení předpisů v oblasti platebního styku omezení plateb v hotovosti opatření proti „praní špinavých peněz“
Zajišťování majetku v trestním řízení v roce 2012 POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 6. dubna 2016.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji. DŮLEŽITÉ INFORMACE K EKONOMICKÉ STRÁNCE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. listopadu 2015.
Vyhodnocení činnosti hospodářské kriminality za rok 2012.
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
Peníze. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
E- SHOP WWW. FASHIONAVENUE. CZ Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY Krajské ředitelství policie Středočeského kraje Odbor obecné kriminality.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_14 Název materiáluPadělané.
FINANČNÍ GRAMOTNOST NAKLÁDÁNÍ S PROSTŘEDKY NA BĚŽNÉM ÚČTĚ HOTOVOSTNÍ VKLADY.
Platební styk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY ÚTVAR ODHALOVÁNÍ KORUPCE A FINANČNÍ KRIMINALITY Vyhodnocení činnosti za rok 2014 Praha,
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY ÚTVAR ODHALOVÁNÍ KORUPCE A FINANČNÍ KRIMINALITY Vyhodnocení činnosti za rok 2013 Praha, 13. února února 2014.
Požáry 2011 Kpt. Ing. Pavel Rajtr Kpt. Mgr. Rudolf Huněk.
Technika pro integrovaný záchranný systém plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
Vražda postiženého seniora. dne oznámil pohřešování postiženého seniora z Mladé Boleslavi jeho syn při ohledání bytu poškozeného byla kromě.
OCHRANA PLATIDEL Petr Mrkývka. Ochrana měny Součást péče o cenovou stabilitu Realizace lex monetae – měnová suverenita Devizové právo Ochrana platidel.
Vysvědčení. V průběhu let 2009 až 2011, Nabídka na internetových portálech na získání: Vysokoškolského diplomu, Maturitního vysvědčení, Výučního listu,
SPOTŘEBNÍ DANĚ zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních
Měnové právo II 12. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Struktura obchodní faktury
Workshop I. Téma: Kauce Vytvořeno: Odborem 34 – Státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi Praha 27. červenec 2016.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE ODBOR HOSPODÁŘSKÉ KRIMINALIY Padělání bankovek.
Prezentace činnosti 2010 Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje 1. února 2011 – tisková konference.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Krajské ředitelství policie Středočeského kraje Služba kriminální policie a vyšetřování Odbor obecné kriminality LOUPEŽE ZLATNICTVÍ.
Účetní dokumentace a její náležitosti
Jihomoravský kraj 2013 Základní statistické údaje
Vnější systémová charakteristika finančního práva
Zajišťovací úkony v trestním řízení
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Spotřební a energetické daně
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček Finanční právo II 15. října 2018
Odbor cizinecké policie Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje v roce 2013 Pro orientaci počet legálně pobývajících cizinců (údaje.
Transkript prezentace:

Zajímavé případy roku 2012 vyjma prezentovaných

Zajímavé případy roku 2012 Požár skladu – škoda 45 mil. Kč na zboží + 7,2mil. Kč na DPH Nezákonný dovoz cigaret – Ks Předražené nákupy – škoda 38mil. Kč/ Podvody při podávání platebních příkazů transakcí Zcizení pohledávky – škoda 30mil. Kč Padělání bankovek – 4ks KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE ODBOR HOSPODÁŘSKÉ KRIMINALIY

Pojistný a daňový delikt – došlo k zahoření skladu, Uplatněna pojistná událost v důsledku požáru v hodnotě ,-Kč, což bylo deklarováno nákupem z roku 2008 v hodnotě 68 mil. Kč od subjektu, kde byli také statutárními orgány, V souvislosti se shořelým materiálem byl jednateli uplatněn požadavek na vrácení DPH za 2Q/2008 až 4Q/2008 v hodnotě ,-Kč, které uplatnili až v 1Q/2009. KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE ODBOR HOSPODÁŘSKÉ KRIMINALIY

Pojistný a daňový delikt  Mimo předložené kupní smlouvy neexistovaly k nakoupenému zboží žádné jiné doklady, které by prokazovaly jejich existenci. U zboží nebyl prokázán nákup v zahraničí ani od společností v ČR /specifické zboží/.  Daňové přiznání k DPH bylo podáno dodatečně.  Znaleckým zkoumáním bylo zjištěno, že skutečná hodnota shořelého zboží je maximálně ,- Kč a co do objemu by se do skladu nemohlo vejít. KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE ODBOR HOSPODÁŘSKÉ KRIMINALIY

Pojistný a daňový delikt Kvalifikováno jako zločiny Pojistný podvod dle ust, § 210 odst. 1, písm. c), odst. 6 písm. a) trestního zákoníku ve stádiu pokusu dle ust, § 21 odst. 1 tr. spáchaný formou spolupachatelství dle ust, § 23 trestního zákoníku, Zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby dle ust, § 240 odst. 1 odst. 3 trestního zákoníku spáchaný ve formě spolupachatelství dle ust, § 23 trestního zákoníku, Zajištěné hodnoty – na účtech společnosti ,-Kč v bezpečnostní schránce banky ,-Kč a na majetku /nemovitostech/ obviněných ,-Kč. Trestní sazba u obou věcí 5 až 10 let – NPO a obžaloba – probíhá hlavní líčení KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE ODBOR HOSPODÁŘSKÉ KRIMINALIY

Foto: Hasičský záchranný sbor Česká Lípa Pohled na požářiště skladu Ohořelá torza skútrů a gufer KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE ODBOR HOSPODÁŘSKÉ KRIMINALIY

Nezákonný dovoz cigaret zadržení kamionu s návěsem s deklarovaným nákladem obilí ze Slovenské republiky, Pod nákladem obilí schránka po celé ložné ploše návěsu o rozměrech 9,80 x 2,35 x 1,35 metru, Ve schránce ks cigaret různých značek bez ochranných nálepek /kolků/, z toho Ks cigaret opatřeno nápisem Chesterfield, Za dovozem dva cizí státní příslušníci, Původ cigaret neprokázán KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE ODBOR HOSPODÁŘSKÉ KRIMINALIY

Nezákonný dovoz cigaret  Finanční únik na spotřební dani je ,-Kč  Na ochranném označení ,-Kč,  Kvalifikováno jako zločin Zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby dle ust, § 240 odst. 1 odst. 3 trestního zákoníku spáchaný ve formě spolupachatelství dle ust, § 23 trestního zákoníku,  Přečin Porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží dle ust, § 244 odst. 1 trestního zákoníku,  Trestní sazba 5 až 10 let u zločinu a přečinu 1 až 5 let. KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE ODBOR HOSPODÁŘSKÉ KRIMINALIY

Nezákonný dovoz cigaret Zajištěné hodnoty: - Cigarety v hodnotě ,-Kč - Tahač zn: Scania v hodnotě ,-Kč - Návěs zn: Banalu Optilliner na přepravu sypkých hmot v hodnotě ,-Kč 2013 podáno NPO KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE ODBOR HOSPODÁŘSKÉ KRIMINALIY Foto: Celní ředitelství Ústí nad Labem Odkrytý a otevřený

Záběry zajištěné soupravy Foto: Celní ředitelství Ústí nad Labem Zajištěná souprava Foto: Celní ředitelství Ústí nad Labem Rentgenové záběry KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE ODBOR HOSPODÁŘSKÉ KRIMINALIY

Pohled na schránku návěsu Foto: Celní ředitelství Ústí nad Labem Odkrytý nákladový prostor Foto: Celní ředitelství Ústí nad Labem Záběry do skryté schránky KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE ODBOR HOSPODÁŘSKÉ KRIMINALIY

Předražené nákupy Zaměstnanec společnosti na funkci vyjednavače obchodních smluv uzavíral s dodavateli smlouvy o dodání zboží a to v rozporu s vnitřními předpisy společnosti. /ze své funkce mohl podepisovat objednávky max. do ,-Kč/, Celkem se jednalo o 64 předražených nákupů o celkovou částku ,-Kč, Vše za období let 2006 až KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE ODBOR HOSPODÁŘSKÉ KRIMINALIY

Předražené nákupy  Kvalifikováno jako trestný čin Porušování povinnosti při správě cizího majetku dle ust. § 255 odst. 1 odst. 3 trestního zákona,  Zajištěné hodnoty v částce ,-Kč, z toho: - V bankovních schránkách obviněného ,-Kč a ,-EUR, 1.825,-GBP a 1.000,-CHF - Na účtu obviněného ,-Kč - Směnka v hodnotě ,-Kč  Trestní sazba 2 až 8 let – podáno NPO KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE ODBOR HOSPODÁŘSKÉ KRIMINALIY

Podvody při podávání plat. příkazů V různých bankovních ústavech zadrženy příkazy k úhradě finanční hotovosti na různé částky, které byly podány prostřednictvím samoobslužných boxů a internetovým bankovnictvím Vše v období druhé poloviny roku 2012 Celkem odhaleno 111 kusů padělaných příkazů k úhradě Hodnota převáděných finančních částek ,- Kč Bankovními ústavy realizována pouze částka ,-Kč, ostatní příkazy nerealizovány z důvodu špatných podpisových vzorů KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE ODBOR HOSPODÁŘSKÉ KRIMINALIY

Podvody při podávání plat. příkazů  Osoba pachatele byla ustanovena pomocí kamerových systémů policie a bankovních ústavů  Kvalifikováno jako zločiny Neoprávněné opatření padělání a pozměnění platebního prostředku dle ust. § 234 odst. 3 odst. 4 písm. b) trestního zákoníku  Podvod dle ust, § 209 odst. 1 odst 4 písm. d) trestního zákoníku, z části ve stádiu pokusu dle ust. § 21 odst. 1 trestního zákoníku  Trestní sazba 5 až 10 let, a 2 až 8 let Probíhá vyšetřování KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE ODBOR HOSPODÁŘSKÉ KRIMINALIY

Zcizení pohledávky – na základě padělané plné moci od jednatele a společníka společnosti s.r.o., byly vyhotoveny smlouvy o převodu 100% obchodního podílu společnosti na třetí osobu bez jejího vědomí, byly tyto listiny předloženy jako pravé z důvodu získání oprávněné pohledávky za třetím subjektem v hodnotě , -Kč, Tímto by se nový nabyvatel obohatil o částku ,-Kč ve formě vymahatelné pohledávky – zajištěné nemovitostí, Pachatel podvodně převedl společnost na jiný subjekt, za což inkasoval částku ,-Kč, za převod OP, KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE ODBOR HOSPODÁŘSKÉ KRIMINALIY

Zcizení pohledávky  Vzhledem k včasnému oznámení poškozeného subjektu a činnosti policie nedošlo k faktickému převodu obchodních podílů, ani vyvedení pohledávky, čímž se podařilo pro oprávněného vlastníka nemovitost zadržet,  Pachatel po vyinkasování ,-Kč vycestoval do Velké Británie – stíhán jako uprchlý,  Do České republiky zaslal kopie smlouvy o převodu svého družstevního podílu k bytu, včetně svých dokladů – písemnosti zadrženy policií – zjištěna přesná adresa KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE ODBOR HOSPODÁŘSKÉ KRIMINALIY

Zcizení pohledávky  Vydán Mezinárodní a Evropský zatýkací rozkaz, zatčen Interpolem ve Velké Británii, eskortován do České republiky, kde byl uvězněn,  Kvalifikováno jako zločin Podvod dle ust. § 209 odst. 1 odst. 5 písm. a) trestního zákoníku, z části dílem dokonaným a z části dílem Pokusu dle ust. § 21 odst. 1 trestního zákoníku,  Pachatel se pokusil způsobit škodu ,-Kč  Trestní sazba 5 až 10 let NPO a obžaloba – nepravomocný rozsudek 2 roky KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE ODBOR HOSPODÁŘSKÉ KRIMINALIY

Padělání bankovek Papírové peníze na dnešním území České republiky zavedeny dekretem císařovny Marie Terezie v roce 1762 S výrobou bankovek se začalo rozvíjet i padělatelství, což se později stalo i mezinárodním problémem Již za Rakouska-Uherska byl tehdejší národní bankou zaveden systém řazení padělků, který se používá dodnes Stupně nebezpečnosti padělků:Platební prostředky jsou: st. 1 – velmi nebezpečnýa)bankovky a mince st. 2 – nebezpečnýb)platební karty st. 3 – zdařilýc)šeky st. 4 – méně zdařilýd) ostatní /stravenky, dárkové st. 5 – neumělýpoukazy …… KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE ODBOR HOSPODÁŘSKÉ KRIMINALIY

Padělání bankovek Ochranné prvky Celkem sedm ochranných prvků /viz. příručka ČNB/ Testovací zařízení KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE ODBOR HOSPODÁŘSKÉ KRIMINALIY

Padělání bankovek – záchyt 4 ks bankovek v nominální hodnotě 1.000,-Kč při odevzdání tržby do banky Zkoumáním bankovky vyhodnoceny jako padělky jako nezdařilé – stupeň 4 Bankovky byly vyrobeny na domácí kopírce Pachatel bankovky uvedl do oběhu po domluvě s obsluhou baru, která bankovky vyměnila za pravé, kdy pravé bankovky si rozdělili Pachatel vyrobil další bankovky v nominální hodnotě 100,-Kč a 200,-Kč, jednalo se však o velmi nekvalitní napodobeniny, tak je sám zničil KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE ODBOR HOSPODÁŘSKÉ KRIMINALIY

Padělání bankovek  V roce 2012 byly zadrženy padělky málo zdařilé s označení pouze 4. což svědčí, že padělatelé v tomto období nebyli moc zruční,  Zločin padělání a pozměňování peněz dle ust. § 233 odst. 2 trestního zákoníku,  Trestní sazba 3 až 8 let – NPO a obžaloba KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE ODBOR HOSPODÁŘSKÉ KRIMINALIY

Padělání bankovek Ukázka padělaných bankovek Po prohlédnutí, vraťte nejen padělky, ale i originály

Děkuji za pozornost KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE ODBOR HOSPODÁŘSKÉ KRIMINALIY