Bc. Jan Hutl a Základy práce s lupou a mikroskopem 4. Žáci se naučí zásady práce s lupou a mikroskopem Práce s lupou, postup práce, práce s mikroskopem,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Advertisements

(biologická technika)
Čočky (Učebnice strana 110 – 114)
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
OBECNÁ BIOLOGIE MIKROSKOPOVÁNÍ
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: ZKOUMÁME PŘÍRODU
Lupa a mikroskop (Učebnice strana 117 – 120)
Optické přístroje A. Zobrazovací A1) Subjektivní – obraz neskutečný (brýle, mikroskopy, dalekohledy) A2) Objektivní – obraz skutečný (fotografické přístroje,
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Optické přístroje.
Užití čoček v praxi Lupa (wikipedie)
Světelné jevy Optika II..
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Oko jako optická soustava, optické přístroje
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Pozorování přírody stavba květu.
Mikroskopy příčné zvětšení objektivu příčné zvětšení okuláru
Optické odečítací pomůcky, měrení délek
Mikroskopy.
Optické přístroje (Fotoaparát – Mikroskop – Lupa)
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Mikroskopování Mgr. Zuzana Holemá-Skřivánková
Mikroskopie.
Mikroskopické pozorování buněk cibule
60.1 Základy mikroskopování
Základní postupy v biologii. Práce s lupou a mikroskopem Práce s lupou a mikroskopem Vedení protokolů a pozorování, dokumentování nákresů s popisy Vedení.
ČOČKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
DALEKOHLEDY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Dalekohledy.
Základní postupy v biologii
MIKROSKOP prima osmiletého studia Mgr. Ladislav Fedor
MIKROSKOP Mgr. Helena Roubalová
Mikroskop Kristýna Hoffmannová.
Pozorování rostlinných buněk a jejich struktur
Optická mikroskopie Marek Vodrážka.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR6_10
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: MIKROSKOPOVÁNÍ
OPTIKA ZRCADLA A ČOČKY VY_32_INOVACE_17 - ZRCADLA A ČOČKY.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Mikroskopování 6. třída Mgr. Zuzana Holemá-Skřivánková
Pozorování krevních nátěrů
LUPA A MIKROSKOP Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Průduchy v pokožce listů
Jak zkoumáme přírodu?.
MYŠLENÍ A ZPŮSOB ŽIVOTA LIDÍ
Práce s mikroskopem.
Významný vynález Vypracoval:Lukáš Běhal.
JAK ZKOUMÁME PŘÍRODU.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Mikroskop
1 ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR POZOROVÁNÍ PŘÍRODY Zpracovala : Mgr. Jana Richterová Přírodopis 6. třída.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubuje. Lupa, mikroskop, dalekohledy Název školy:
Geometrická optika. Geometrická optika je částí optiky, která se zabývá studiem šíření světla v prostředí, jehož rozměry jsou velké ve srovnání s vlnovou.
Mikroskop. poprvé sestaven v roce 1590 v Nizozemsku Zachariasem Jansenem.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 14Číslo.
OPTICKÉ PŘÍSTROJE Investice do rozvoje vzdělávání.
OPTICKÉ PŘÍSTROJE Lupa slouží k pozorování malých blízkých předmětů spojná čočka s ohniskovou vzdáleností do 25 cm zvětšuje 10x předmět.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Užití čoček TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické.
délka 1,2 m Johann a Zacharias Jansenové (16. stol.) Systém dvou čoček Typy světelných mikroskopů.
ČOČKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.21_Zivoni_prostredi_makrosvet_a_mikrosvet.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název projektu: Moderní škola
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Nativní preparát, vitální barvení
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Riskuj - optika 2
Transkript prezentace:

Bc. Jan Hutl a Základy práce s lupou a mikroskopem 4. Žáci se naučí zásady práce s lupou a mikroskopem Práce s lupou, postup práce, práce s mikroskopem, složení mikroskopu, mikroskopický preparát Vy_32_INOVACE_4B_08_Práce_s_lupou_a_mikroskopem

ZÁKLADY PRÁCE S LUPOU A MIKROSKOPEM

PRÁCE S LUPOU Lupa (zvětšovací sklo) se používá na zvětšení pozorovaného předmětu. Skládá se: - ze spojné čočky (skleněné nebo plastové) - držátka (tyčka, stojan, pouzdro).

POSTUP PRÁCE 1. Lupa se přiloží těsně k předmětu, který chceme pozorovat. 2. Díváme se do ní a postupně zvětšujeme vzdálenost mezi lupou a pozorovaným předmětem. 3. Oddálením lupy se zvětšuje obraz pozorovaného předmětu na lupě. 4. Pokud je však vzdálenost od předmětu příliš velká, můžeš pozorovat změnu obrazu.

Mikroskop (česky drobnohled) je optický přístroj, který slouží k pozorování drobných objektů. Složení mikroskopu: Základem mikroskopu jsou dvě čočky. První, do které se díváme, se nazývá okulár. Okulár se vkládá do tubusu. Druhou čočkou je objektiv, který je blíže k pozorovanému předmětu. Většina mikroskopů má objektivy tři (každý s jiným zvětšením) a jsou upevněny na otáčivém nosiči. PRÁCE S MIKROSKOPEM

mikroskop ZM 6 Objektiv Tubus Okulár Otáčivý nosič

DALŠÍ ČÁSTI MIKROSKOPU … Preparát, vložený mezi podložní a krycí sklíčko, se upíná pomocí svorek na stolek mikroskopu. Uprostřed stolku je otvor, kterým prochází k preparátu zespoda světlo, odražené zrcátkem nebo osvětlením (LED žárovka). Pozorovaný preparát zaostříme pomocí zaostřovacího šroubu. Vše je upevněno na stativu, který má dvě části (nohu a rameno mikroskopu).

mikroskop ZM 6 Svorky Stolek mikroskopu Podložní a krycí sklíčko (není vyobrazeno) Osvětlení (LED žárovka) Zaostřovací šroub Stativ

Mikroskopický preparát je speciálně upravený objekt (vzhledem k požadavkům zkoumání) určený k mikroskopickému pozorování. MIKROSKOPOVÁN Í – POZOROVÁNÍ MIKROSKOPICKÉHO PREPARÁTU Dělíme je: - podle stavu rostlinného materiálu – vitální, fixované - podle trvanlivosti mikropreparátu – dočasný, trvalý - podle aplikace barviv – nebarevné, barevné - podle mechanické úpravy – celkové, roztlakové, řezové

- používáme jen dokonale čistých mikroskopických skel - pozorované objekty vkládáme tak, aby ležely uprostřed pod krycím sklem - je-li objektů více, nesmí se překrývat - preparát zhotovujeme z co nejmenšího množství preparátu - řezy musí být co nejtenčí a nepotrhané - voda nebo jiné médium se nesmí dostat na vrchní plochu krycího skla - přítomnost vzduchových bublin pod krycím sklem je nežádoucí - krycí sklo nesmí plavat nebo při naklonění preparátu klouzat PRAVIDLA PRO ZHOTOVENÍ JEDNODUCHÉHO PREPARÁTU:

CITACE OBRÁZKŮ: Sdílené obrázky z kolekce programů MS Office 2010 Vlastní obrázky a texty. CITACE: