VÝNOSY Z POPLATKU ZA SKLÁDKOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ 24. DUBNA 2013 BRNO SDRUŽENÍ PROVOZOVATELŮ TECHNOLOGIÍ PRO EKOLOGICKÉ VYUŽÍVÁNÍ ODPADŮ „ODPADY 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt KIC pro nakládání s odpady
Advertisements

Česká republika KRAJE Klikni na správný kraj.
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Studentská PARDUBICE
SITUACE V ODPADECH Z POHLEDU SVAZU MĚST A OBCÍ ČR Bc. Marek Sýkora člen Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky XII.
ZEMĚPIS KRAJE ČR - ADMINISTRATIVNÍ ROZDĚLENÍ 9. roč.
ČESKÁ REPUBLIKA – ADMINISTRATIVNÍ ČLENĚNÍ
Členění území naší vlasti
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Zdeněk Bergman1 Příjmy gymnázií Statistické údaje za rok 2006.
Česká republika: poloha, historický vývoj a obyvatelstvo a sídla
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Kraje a sídla ČR Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová.
Česká Republika a její kraje
Jindřichův Hradec Spolupráce mezi knihovnami v koncepcích a v realitě.
INFORMACE O ČINNOSTI INSPEKCE PRÁCE
RUD – rozpočtové určení daní přílohy zákona č. 243/2000 Sb,
Navyšování platů zdravotníkům MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název krajePodíl kraje v %Podíl obce v % Praha14,39,0 Jihočeský2,85,6 Jihomoravský5,713,5 Karlovarský4,25,1 Královéhradecký10,37,6 Liberecký11,59,3.
Členění území naší vlasti
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Nová dotace pro jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí v roce MINISTERSTVO VNITRA ČESKÉ REPUBLIKY Brig. gen. Ing. Drahoslav Ryba Generální ředitel.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Výkon státního odborného dozoru v roce 2015 Ministerstvo dopravy.
Olomoucký kraj Mgr. Yvona Kubjátová náměstkyně hejtmana.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Milena RÁČKOVÁ Název:VY_32_INOVACE_523_ČESKÁ REPUBLIKA Téma: OPAKOVÁNÍ – KRAJE.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
IT ve škole 2499/21/7.1.4/2010 Kraje ČR VY_32_INOVACE_C03 Sada 1 Člověk a příroda ZŠ Pačejov.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jak se vyvíjely kraje v minulých letech ? Základní tendence demografického, sociálního.
Reforma psychiatrické péče z pohledu Asociace krajů MUDr. Jan Tuček, Ph.D.
Obsah veřejných rozpočtů I 4. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 37.
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Kraje ČR Číslo: EU DUM 6_03 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová Projekt:
Hospodaření obcí v roce 2016
VY_32_INOVACE_03_Členění území České republiky
Aktuální vývoj pracovní úrazovosti
Produkce odpadů obce ORP Šumperk
Srovnej kraje podle velikosti rozlohy VY_32_INOVACE_03
Výroční zpráva o plnění regionálních funkcí krajských knihoven na území ČR za rok 2015 Vícezdrojové financování – možný trend regionálních funkcí… PORADA.
VY_52_INOVACE_40_Členění území ČR
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: logopedie 2007–2016
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: oftalmologie 2007–2016 NZIS REPORT č. K/11 (08/2017)
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: pracovní lékařství 2007–2016 NZIS REPORT č. K/27 (08/2017)
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: infekční 2012–2016
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: lékařská genetika 2007–2016 NZIS REPORT č. K/15 (08/2017)
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: lékárenská péče 2007–2016 NZIS REPORT č. K/30 (08/2017)
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: zdravotnická dopravní služba 2007–2016 NZIS REPORT č. K/32 (08/2017)
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: radiologie a zobrazovací metody 2007–2016 NZIS REPORT č. K/19 (08/2017)
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Migrační tendence v Moravskoslezském kraji
PODÍL ŽÁKŮ, KTEŘÍ ÚSPĚŠNĚ SLOŽILI MATURITNÍ ZKOUŠKU Z CELKOVÉHO POČTU KONAJÍCÍCH MATURITNÍ ZKOUŠKU (ČISTÁ MÍRA ÚSPĚŠNOSTI) Nebudeme-li uvažovat ty přihlášené.
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: gastroenterologie 2007–2016 NZIS REPORT č. K/2 (08/2017)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Česká republika územní členění.
Členění území naší vlasti
zpracovaný v rámci projektu
Vyjmenuj kraje ČR VY_32_INOVACE_01
ČERPÁNÍ DOTAČNÍCH PROSTŘEDKŮ Z OPERAČNÍCH PROGRAMŮ V ÚSTECKÉM KRAJI
Financování silnic II. a III. třídy
Vyjmenuj tři kraje ČR podle velikosti VY_32_INOVACE_03
Dokončení DŘ 2012 a Podmínky DŘ 2013
Pacienti s poruchou autistického spektra v datech NRHZS
ODBOR AZYLOVÉ A MIGRAČNÍ POLITIKY
Transkript prezentace:

VÝNOSY Z POPLATKU ZA SKLÁDKOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ 24. DUBNA 2013 BRNO SDRUŽENÍ PROVOZOVATELŮ TECHNOLOGIÍ PRO EKOLOGICKÉ VYUŽÍVÁNÍ ODPADŮ „ODPADY 2013 A JAK DÁL ?“

Zákon o odpadech § 46 1)Poplatek za ukládání odpadů na skládky se skládá ze dvou složek. Základní složka poplatku se platí za uložení odpadu, za uložení nebezpečného odpadu se dále platí riziková složka. 2)Poplatek od původce vybírá provozovatel skládky při uložení odpadů na skládku. 3)Poplatek je příjmem obce, na jejímž katastrálním území je skládka umístěna, a Státního fondu životního prostředí České republiky. 4)Pokud je původcem obec a ukládá odpad na skládku, která je na jejím katastrálním území, nevybírá se od této obce základní složka poplatku. 5)Kontrolu placení poplatků u provozovatele skládky provádí obec a krajský úřad, na jejichž katastrálním území leží skládka. „ODPADY 2013 A JAK DÁL ?“ Odpad / rok Od 2009 Komunální a ostatní v Kč/t

Obecně zcela určitě. V ČR dosud nikoliv. Základní složka poplatku je příjmem obce, na jejímž katastrálním území skládka leží. Vybrané finanční prostředky jsou používány na rozpočtové potřeby těchto obcí a jsou používány mimo systém odpadového hospodářství. „ODPADY 2013 A JAK DÁL ?“ Je poplatek za skládkování odpadů ekonomický nástroj?

Aktuální podoba poplatku nemá vliv na snižování množství skládkovaných odpadů „ODPADY 2013 A JAK DÁL ?“ Skládka Petrůvky

Počet skládek (bez skládky Ďáblice) 144 Množství KO uložených do skládky celkem (dopočet) tun Množství odpadů SKO a OO dle ISOH tun Příjmy ze skládkování za rok Kč Počet obyvatel obcí majících na svém území skládku (bez Prahy) Počet obyvatel obcí majících na svém území skládku v %14 % Průměrný výnos z poplatku za 1 obyvatele za rok v těchto obcích1 195 Kč Nejvyšší zjištěný výnos z poplatku na 1 obyvatele za rok ,- Kč „ODPADY 2013 A JAK DÁL ?“ Příjmy obcí z poplatku za ukládání KO Údaje za rok 2011

„ODPADY 2013 A JAK DÁL ?“ Většina odpadů je ukládána do velkých skládek v relativně malých obcích

„ODPADY 2013 A JAK DÁL ?“ Výnosy z poplatku a jejich toky mezi jednotlivé obce a regiony jsou nerovnoměrné Platbu jednotlivým obcím za odpady lze tedy chápat skutečně jen jako kompenzaci za újmu spojenou se skládkou. Je otázkou, do jaké míry má jít o spravedlivou kompenzaci a odkud se již jedná o plýtvání penězi občanů a zda by tyto prostředky neměly být použity na jiné nakládání s odpady, především na jejich využívání.

„ODPADY 2013 A JAK DÁL ?“ Výnosy z poplatku zejména u některých malých obcí dosahují neuvěřitelných hodnot 1)Není výjimkou, že výnos poplatku ze skládkování v přepočtu na 1 obyvatele obce dosahuje několik desítek tisíc Kč ročně. Jsou obce, kde tento výnos dosahuje kolem ,- Kč na 1 obyvatele za rok. 2)V takových obcích pak příjmy z poplatku za skládkování v řádech mnoha desítek milionů ročně tvoří 80 – 90% jejich celkových rozpočtových příjmů. 3)Tyto obce zejména v letech následujících po roce 2007, kdy došlo k dalšímu navýšení poplatku, se těší značnému bohatství. Největší výnos byl dopočten ve výši ,- Kč na 1 obyvatele za rok, a to v obci s méně než 100 obyvateli.

„ODPADY 2013 A JAK DÁL ?“ Výnosy z poplatků mezi kraji jsou obdobně nerovnoměrné Kraj Příjmy ze skládkováníPočet obyvatel krajů Výnos na 1 obyvatele v Kč/rok 1 Hlavní město Praha Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Královéhradecký kraj Liberecký kraj Moravskoslezský kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Zlínský kraj CELKEM ČR bez Prahy Údaje za rok 2011

„ODPADY 2013 A JAK DÁL ?“ Výnosy z poplatku v přepočtu na 1 obyvatele a velikost krajů podle počtu obyvatel

„ODPADY 2013 A JAK DÁL ?“ Charakteristická nevyváženost rozdělení výnosů z poplatků Pro výnosy z poplatku za skládkování v mezikrajovém srovnání, které vycházejí ze stávajícího principu rozdělení (podle množství odpadů uložených do skládky v daném regionu), je charakteristická nerovnoměrnost a nevyváženost. Nejvyšší výnos poplatku za ukládání odpadů do skládky v přepočtu na 1 obyvatele je v krajích Ústeckém, Středočeském a Pardubickém. Nejnižší je pak v krajích Libereckém, Jihomoravském a Královéhradeckém. Tři počtem obyvatelstva největší kraje Středočeský, Moravskoslezský a Jihomoravský se od sebe velmi liší ve „výnosnosti“ poplatku, a z pohledu výnosnosti poplatku a velikosti kraje nevykazují příznivý poměr. Tento naopak vykazuje Karlovarský kraj.

„ODPADY 2013 A JAK DÁL ?“ Výnosy z poplatku v přepočtu na 1 obyvatele za rok

„ODPADY 2013 A JAK DÁL ?“ Nutná revize určení poplatku za skládkování 1)Má-li poplatek plnit funkci ekonomického nástroje ke snížení množství odpadů do skládky a mají-li výnosy s poplatku podpořit plnění POH, musí být rozdělení peněz mezi obce a kraje založeno na jiném principu než na množství skládkovaných odpadů. 2)Určitá přímá kompenzace obcím, které mají na svém území skládku, má opodstatnění. Je otázkou, jak dalece jde o spravedlivou kompenzaci a kdy se už jedná o plýtvání penězi vybranými od občanů. 3)Rozdělování výnosu z poplatku za ukládání odpadů na skládky na základě množství skládkovaných odpadů zakládá, zejména při jeho postupném navyšování, nespravedlivé, nerovnoměrné a věcně neodůvodněné finanční toky velkého objemu finančních prostředků. Bylo by chybou pokračovat či dokonce rozvíjet tento mechanismus do budoucnosti!

ZDROJE Rozpočet obce – tzv. rozklikávací rozpočet- ISOH – Informační systém odpadového hospodářství - Atlas zařízení pro nakládání s odpady, 2. Díl – Skládky ostatních odpadů, Výzkumný ústav vodohospodářský T.G. Masaryka, 2010 Český statistický úřad, údaje za rok 2011 „ODPADY 2013 A JAK DÁL ?“

STEO Jiřina Vyštejnová web: SDRUŽENÍ PROVOZOVATELŮ TECHNOLOGIÍ PRO EKOLOGICKÉ VYUŽÍVÁNÍ ODPADŮ „ODPADY 2013 A JAK DÁL ?“