Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/02.0010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změna objemu kapalin a plynů při zahřívání nebo při ochlazování
Advertisements

Husté pokusy a akce z Plzně a Stříbra
Změny teploty těles tepelnou výměnou
Základy laboratorní techniky
Práce s mechanickou pipetou
Potřebné pomůcky Žák si připraví: ostré nůžky na papír
NÍZKOENERGETICKÝ RODINNÝ DŮM Autor projektu: Petra Ondráčková Vedoucí projektu: Ing. Lucie Hladká Střední škola stavebních řemesel, Brno-Bosonohy.
ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY ZEMĚ NA KAPALINU
Vlastnosti kapalin, povrchové napětí
Mikrobiologické vyšetření
Účinky gravitační síly na kapalinu
Mechanické vlastnosti kapalin Co už víme o kapalinách
ORTOPEDICKÁ KLINIKA JIP, Fn BRNO MEITNEROVÁ HELENA
Kvádr Síť, povrch, objem Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
TLAČENÍ A TAHÁNÍ – KOUZLA SE VZDUCHEM
Jak se přenáší tlak v kapalině?
Praktikum - mikrobiologie
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Jak pracovat s vodováhou
Mechanické vlastnosti kapalin Částice kapalin konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou malé mezery. Kapaliny jsou: téměř nestlačitelné tekuté.
Lumbální punkce Autor: Kristýna Králová Veronika Smékalová
POSTUP PŘI PŘÍPRAVĚ A APLIKACI INZULÍNU
Vyšetření citlivosti k antibiotikům
Intramuskulární aplikace léků
Genetická transformace bakterií II
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Podávání vína Stolničení KC1.
Kvádr Síť, povrch, objem Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Stanovení původu kontaminace pacienta. Souvislosti Pacient nakažený infekcí byl po operaci hospitalizován. V průběhu hospitalizace absolvoval každý den.
Jednorázová aplikace intravenózních léků
Antibiogram bakteriálního kmene
Proces bakteriální identifikace Část 1: Příprava API systému.
2. Laboratorní práce Pozorování ptačího vejce a peří
ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL ŠVEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ PROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/ /
ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL ŠVEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POYTECHNICKÉ PROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ. 1.07/ /
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_BOZENA_SEDIVA_HOLENI_A_ UPRAVA _VLASU_ A_ VOUSU_13 Název školy Střední škola služeb,
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
EXPERIMENTY – ATMOSFERICKÝ TLAK PdF:FY2MP_DF1 Didaktika fyziky 1 Vypracovala : Bc. Lenka Dobešová.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Technika obsluhy – Servis sektu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
BIOLOGIE Nabídka programů pro projekt „Trojlístek“
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Zařízení chemické laboratoře Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Chemické nádobí a pomůcky.
Představení části přírodověda
Druhy topidel VY_32_INOVACE_18_354
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
"The role of the infinitely small in nature is infinitely large"
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Cytologie a morfologie bakterií - cvičení
Výroba špalíku na broušení
Výroba špalíku na broušení
Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.26/
Makroskopické pozorování mikroorganizmů, Gramovo barvení
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Izolace genomové DNA Základní kroky: Biologický materiál:
Výroba špalíku na broušení
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
OPAKOVÁNÍ VNITŘNÍ USPOŘÁDÁNÍ LÁTEK (pevné, kapalné, plynné)
"The role of the infinitely small in nature is infinitely large"
Degradace různých plastů pomocí bakterií:
Transkript prezentace:

Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/

Způsoby očkování na živné půdy Autor: Bc. Petr Sedláček

1) Ze zkumavky na šikmý agar 1. V levé ruce držíme zkumavku s kulturou a nenaočkovaný šikmý agar. 2. V pravé ruce držíme bakteriologickou kličku, kterou opálíme v plameni. 3. Malíčkem vytáhneme vatovou zátku a opálíme hrdlo zkumavky a okraje vatové zátky v plameni. 4. Kličkou sejmeme malé množství kultury. 5. Vlnovým pohybem opatrně naneseme na povrch sterilního šikmého agaru (klička se nesmí dotknout stěn zkumavky a nesmí se potrhat povrch agaru). 6. Při očkování se postupuje ode dna zkumavky k hornímu okraji. NIKDY NE NAOPAK! 7. Kličku, hrdla zkumavek a okraje vatových zátek opět vyžíháme v plameni.

Ze zkumavky na šikmý agar

2) Ze šikmého agaru do kapalné půdy 1. V levé ruce držíme zkumavku s šikmým agarem a zkumavku z kapalnou půdou. 2. V pravé ruce držíme bakteriologickou kličku, kterou opálíme v plameni. 3. Malíčkem vytáhneme vatovou zátku a opálíme hrdlo zkumavky a okraje vatové zátky v plameni. 4. Kličkou sejmeme malé množství kultury ze šikmého agaru. 5. Buňky uvolňujeme do kapalné půdy otíráním kličky o stěnu pod hladinou kapaliny a pak dobře rozmícháme poklepem zkumavky. 6. Kličku, hrdla zkumavek a okraje vatových zátek opět vyžíháme v plameni.

3) Očkování vpichem 1. V levé ruce držíme zkumavku s kulturou a nenaočkovaný agar. 2. V pravé ruce držíme bakteriologickou jehlu, kterou opálíme v plameni. 3. Malíčkem vytáhneme vatovou zátku a opálíme hrdlo zkumavky a okraje vatové zátky v plameni. 4. Jehlou odebereme malé množství kultury. 5. Jehlu s kulturou zabodneme až na dno zkumavky a vytáhneme stejnou cestou zpět. 6. Jehlu, hrdla zkumavek a okraje vatových zátek opět vyžíháme v plameni.

Očkování vpichem

4) Z Petriho misky do zkumavky a naopak 1. Petriho misku si položíme na pracovní stůl, aby byla po levé ruce. 2. V levé ruce držíme zkumavku. 3. V pravé ruce držíme bakteriologickou kličku, kterou vyžíháme v plameni. 4. Malíčkem vytáhneme vatovou zátku a opálíme hrdlo zkumavky a okraje vatové zátky v plameni. 5. Palcem levé ruky a prostředníkem pootevřeme víčko Petriho misky a nabereme kličkou kulturu. 6. Petriho misku uzavřeme a očkujeme kulturu do zkumavky. 7. PODOBNÝM ZPŮSOBEM OČKUJEME ZE ZKUMAVKY NA PETRIHO MISKU.

6) Očkování z Petriho misky na Petriho misku 1. Petriho misku si položíme na pracovní stůl, aby byla po levé ruce. 2. V pravé ruce držíme bakteriologickou kličku, kterou vyžíháme v plameni. 3. Palcem levé ruky a prostředníkem pootevřeme víčko Petriho misky a nabereme kličkou kulturu. 4. Petriho misku uzavřeme a očkujeme kulturu do zkumavky.

Očkování z Petriho misky na Petriho misku

7) Očkování pipetou 1. Mírně odklopte víčko Petriho misky, vsuňte dovnitř pipetu s odebranou kulturou. 2. Suspenzi kápněte na povrch agaru, rozetřete skleněnou „hokejkou“. 3. Skleněnou pipetu dezinfikujte, plastovou špičku mikropipety vyhoďte do speciálního odpadu.

Očkování pipetou /

Zdroje praktikum04/index.html praktikum04/index.html Veselá, M., Drdák, M.: Praktikum z obecné mikrobiologie, 1999, VUT Brno

Děkuji za pozornost !