BRUTTO, NETTO, TÁRA. BRUTTO, NETTO, TÁRA BRUTTO, NETTO, TÁRA - jde o druhy objemových jednotek (hmotnosti, objem, obsah, délka) - tyto termíny se používají.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KAMENIVO SPŠ stavební, České Budějovice.
Advertisements

Obaly Ivan Gros
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 4/14.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
KRYCHLE POVRCH A OBJEM.
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
Velkoobchodní sklady se spotřebním zbožím
Identifikace sortimentu spotřebního zboží ve velkoobchodě
Název materiálu: HMOTNOST – výklad.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01, KČ3,C3,SM3.
Tato prezentace byla vytvořena
LOHMANN & RAUSCHER NITRIL SHINE / Technické údaje  Materiál – nitril butadien.  Barva – bílá.  Velikosti – XS, S, M, L a XL. POZOR – prozatím nevedeme.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Násobení a dělení desetinných čísel 10, 100, 1000,..
Autor: Ing.Holenda Jiří
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Přírodní vědy moderně a interaktivně ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 DOPRAVA „ KREV HOSPOD Á ŘSTV Í“ 1.
Zbraně.
Fyzikální veličiny.
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
Fyzika 7.ročník ZŠ Tlak,Tlaková síla Creation IP&RK.
Měření 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Test ze znalostí: tělesa a látky
Jednotky základní Prezentace_19
STOJAN TEREZA NA CD/DVD/mini DV
13..
BALENÍ: Speciální balení jako součást distribučního procesu aneb
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
 p. – pan  s. - sestra /věřící, sokolové, ve zdravotnictví/  s. - stránka – doplněno číslem s. 78  č. - číslo – např. č. 13  č. – český – např.
BRUTTO, NETTO, TÁRA VÝPOČTY
UKLÁDACÍ BEDNY - přepravní prostředky na úrovni základních manipulačních jednotek - jsou určeny pro skladování materiálu - pro mezioperační manipulaci.
ZÁKLADNÍ POJMY VE SKLADOVÉM HOSPODÁŘSTVÍ
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jitka Jirmanová Název materiálu:
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Najdi černé ovce metr tuna látka miligram atom l kilogram kg gram.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 12Číslo.
Název: Přepravní prostředky-EUR paleta Autor: Ing. Jaroslav Vrchota
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Дац.В.А.Міхедзька Геапалітычнае становішча Беларусі ў я гг. XX ст. Заходняя Беларусь у складзе польскай дзяржавы 1.Рыжская мірная дамова 1921 г.
JWC48B6/1 011– ruční ČISTIČ OKEN JIVE WINDOW CLEANER
> Speciální projekt <
PŘÍKLADY NA JEDNOTKY PŘEVODY JEDNOTEK
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál pro 7.ročník
TE70_TE SÁČKOVÝ vysavač TELIOS PLUS
SJ24DWO6/ Ruční vysavač Jive
Jednotky délky, hmotnosti, obsahu
Autor: Mgr. Marie Hartmannová Název : VY_32_INOVACE_7B31Fy6_Hustota 1
MĚŘENÍ HMOTNOSTI Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
CCBS 6184WH/1 187 Volně stojící kombinovaná chladnička
SJ36DWV6 011 – ruční bezSÁČKOVÝ vysavač JIVE
SJ4000DWB6/1 011 – ruční bezSÁČKOVÝ vysavač JIVE
Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Listopad 2012 Ročník 6.
MBC500UV – ruční bezSÁČKOVÝ čistič matrací ultra vortex
PROVĚRKY Převody jednotek (délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
Autorem je PaedDr. Štěpánka Vondrášková
Jednotka síly. Gravitační síla. Vypracoval: Lukáš Karlík
LY71 LY bezSÁČKOVÝ vysavač LYRA
SR71_SR SÁČKOVÝ vysavač SYRENE
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_07Délka,hmotnost-test
Výpočet hmotnosti tělesa
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
JEDNOTKY DÉLKY A HMOTNOSTI
PŘEVODY JEDNOTEK Jitka Mudruňková 2012.
Výroba dřevěných obalů na trhu od roku 2000
Povrch krychle.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Převody jednotek – 2. část
Transkript prezentace:

BRUTTO, NETTO, TÁRA

BRUTTO, NETTO, TÁRA - jde o druhy objemových jednotek (hmotnosti, objem, obsah, délka) - tyto termíny se používají hlavně v obchodním styku, u nákladní dopravy

BRUTTO HMOTNOST = B - brutto (ital. ošklivý, z lat. brutus, hrubý) znamená hrubý, neočištěný V soudobé češtině se užívá například v těchto spojeních: · Brutto váha – hrubá hmotnost (včetně obalu, případně přepravního prostředku) · Brutto mzda – hrubá mzda (včetně daní) · Brutto registrovaná tuna – zastaralá jednotka lodního objemu

BRUTTO HMOTNOST Hrubá hmotnost je termín, který obvykle se nachází v obchodním styku a odkazuje na celkové hmotnosti výrobku a jeho obalu. Nákladní doprava je hodnocena na její hrubé hmotnosti. Například skleněné vázy, balení arašídů, karton, lepicí páska a označení spojů tvoří hrubou hmotnost. Hmotnost palety, roltejneru, kontejneru (které mohou být značné) musí být zahrnuty do hrubé hmotnosti.

HMOTNOST MANIPULAČNÍ JEDNOTKY

NETTO HMOTNOST = N - netto hmotnost = „ čistá hmotnost “ - jde o hmotnost samotného výrobku bez obalu ( např.kompotované ovoce, váza sama o sobě ) Čistá hmotnost je zřídka faktorem v oblasti námořní dopravy.

NETTO HMOTNOST

TÁRA = T - jde o rozdíl mezi hmotnostmi brutto a netto ( např. hmotnost obalů, přepravního prostředku) - jde o hmotnost prázdného obalu, vozidla nebo přepravního prostředku

VÝPOČET HMOTNOSTÍ B = N + T celková N = B - T čistá T = B - T tára

Příklad Kusů v kartonu 12 Kusů na paletě 144 Balení na paletě 1728 Karton velikost (DxVxŠ) mm 260x135x270 Brutto váha ks 191 g Netto váha ks 165 g Brutto váha balení 2.12 kg Netto váha balení 1.98 kg Brutto váha paleta 330 kg Netto váha http://www.lakoz.cz/zbozi/pro-domacnost/auto- max/car-wipes-83 - 11.2kb

Odkazy : J.Švarcová : Ekonomie stručný přehled p3.focus.de/.../g/x/HBgxtrz1_Pxgen_r_700xA.jpg www.hepnar.cz/img/ekonomicka-vaha-cas-ed-h.jpg searchwarp.com/swa325932.htm www.svetbaleni.cz/.../baleniobchod/beznzvu.jpg image.tvnoviny.sk/.../Sep2008/2000605.jpg i.idnes.cz/09/022/gal/VES290f35_zelenina_01a.jpg static.etrend.sk/.../05/00_kvetyPRhlavna.jpg www.czechfrost.cz/images/ovoce.jpg

Odkazy : www.poziadavka.sk/img_users/ponuky/full/78081.gif www.extrainzerce.eu/.../DSCN2630.JPG www.omnipack.cz/files/papirove_obaly/lepenky.jpg