SVÚM a.s. – Research and testing centre Vývoj sondy pro kontinuální měření rosného bodu spalin v energetických kotlích Ing. Jan Hruška Ing. Jakub Mlnařík,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.
Advertisements

Komplexní dodávky řídicích systémů po systémy s vysokým výkonem
Tepelná čerpadla.
Klimatizační zařízení
Regulace a měření doc.Ing.Karel Kabele,CSc.
Centrum výzkumu a využití obnovitelných zdrojů energie (CVVOZE) Regionální výzkumné centrum.
TZ přednáška Otopné soustavy
TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF CZ.1.07/2.2.00/
Měření dielektrických parametrů ztrátových materiálů
Zážehový motor 1,4 l / 92 kW TSI
6. Řízení a monitoring procesů. Řízení, regulace, měření, monitoring, automatizaceve farmaceutickém průmyslu Řídicí systémy Měřicí a monitorovací systémy.
Vznětové motory Vznětový motor je v principu konstruován stejně jako zážehový motor. Palivo je do spalovacího prostoru dopravováno odděleně.
ČVUT V PRAZE Fakulta stavební Katedra TZB ČVUT V PRAZE Fakulta stavební Katedra TZB TZB20- Vytápění Regulace, automatizace a měření ve vytápění.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Vytápění Armatury měřící
© Emotron AB Účinný a spolehlivý provoz Ventilátory Kompresory Dmychadla.
Vývoj inteligentního senzoru relativní vlhkosti vzduchu
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Elektrotechnika Automatizační technika
Progresivní technologie a systémy pro energetiku1 V001 Analýza rozhodujících uzlů oběhů parních elektráren Doc. Ing. Michal KOLOVRATNÍK, CSc.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
POROVNÁNÍ VYBRANÝCH SYSTÉMŮ KLIMATIZACE A VĚTRÁNÍ Z POHLEDU SPOTŘEBY ENERGIE A NÁVRATNOSTI 2VV s.r.o. 8/08.
MĚŘENÍ EMISÍ ZÁŽEHOVÉHO MOTORU.
PŘÍPRAVA TEPLÉ VODY (TUV)
Technické prostředky PLC OB21-OP-EL-AUT-KRA-M Ing. Petr Krajča.
Zprovoznění návratové sondy na tokamaku Compass
Imobilizér s palubním počítačem Lubomír Sehnálek SLE4.
TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF CZ.1.07/2.2.00/
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Stanovení vodní páry v odpadních plynech proudících potrubím
Řízení motorových vozidel
Identifikace zdrojů rizik cementační pece Leisan Mukhametzianova Ing
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
TZB21- Regulace otopných soustav
Měření emisí u zážehového motoru
Témata pro spolupráci s VUT Petr Hill
VYBRANÉ PARAMETRY ZDROJŮ V PROJEKTU OBNOVY ZDROJŮ ČEZ Michal Říha, ČEZ, a. s. 29. listopadu 2005.
Nakolik vzduch ohýbá lžičku? Petr Šafařík Index lomu vzduchu.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Ondřej Prokeš,
Progresivní technologie a systémy pro energetiku1 V001 Analýza rozhodujících uzlů oběhů parních elektráren Doc. Ing. Michal KOLOVRATNÍK, CSc.
Klepnutím lze upravit styly předlohy textu. Druhá úroveň Třetí úroveň Čtvrtá úroveň Pátá úroveň Klepnutím lze upravit styly předlohy textu. –Druhá úroveň.
Elektrárna Dětmarovice Elektrárna Dětmarovice Elektrárna Dětmarovice postavena v r a svým výkonem 800 MW je nejvýkonnější elektrárnou spalující.
Programovatelné automaty Popis PLC 02
ODPORNÍKY TRAKČNÍ APLIKACE
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Systém pro automatizované měření chemických veličin v bioreaktoru Václav SteigerBrno 2014.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Laserová difrakce pro měření velikost částic Ing. Jana Kosíková SUPMAT – Podpora vzdělávání pracovníků center pokročilých stavebních materiálů Registrační.
A PLIKACE OZE NA SPŠ A VOŠ, P ÍSEK, K ARLA Č APKA 402 Ing. Jiří Uhlík Ing. Miroslav Paul.
Vytápění Ostatní zařízení otopné soustavy. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
1 JE – jaderne elektrarny JE – Jaderné elektrárny 2 1 DDZ, rozdělení elektráren, Princip výroby elektřiny, 2 Objev elektronu, Historie JE.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Diagnostika řídících jednotek II. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
VY_32_INOVACE_AUT2_19 Retardéry. Účelem retardéru je vozidlo zpomalit, nikoliv však zastavit. Retardér nelze použít ani jako brzdu parkovací. Používají.
Hydraulická soustava vrtulníku EC 135 Poslední aktualizace: Verze: 1.0 © Použití pouze se svolením autora. ČVUT FD, Ústav letecké dopravy.
Reaktor na odstranění organických plynných látek D. Jecha
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Ministerstvo průmyslu a obchodu, 24. listopadu 2016
ČSN EN Výbušné atmosféry – Část 37: Neelektrická zařízení pro výbušné atmosféry – Neelektrické typy ochrany bezpečnou konstrukcí „c“, hlídání.
Vytápění Plynové kotelny
Spalovací motory Témata cvičení
Základní pojmy v automatizační technice
Zvýšení účinnosti kotelny
Teplovodní kotle UT do tepelného výkonu max. 50 kW Vypracovala: Ing
Základy chemických technologií
Možnosti zvýšení účinnosti záchytu SO2 v rozprašovacím
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Elektrárenský popílek jako nový sorbent pro snižování emisí CO2
SOŠ a SOU Centrum odborného vzdělávání Libereckého kraje pro oblast služeb Projekt je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální.
Použití hydrogenuhličitanu sodného pro čištění spalin v malém měřítku
Transkript prezentace:

SVÚM a.s. – Research and testing centre Vývoj sondy pro kontinuální měření rosného bodu spalin v energetických kotlích Ing. Jan Hruška Ing. Jakub Mlnařík, Ph.D. TVIP 2016

Úvod Časté korozní problémy v chladnějších částech kotlů ekonomizéry ohřívače vzduchu chladiče Koroze způsobená kondenzací kyselých složek ze spalin – nejčastěji H 2 SO 4 Neznalost teploty rosného bodu vede ke koroznímu riziku nebo naopak ke komínové ztrátě

Rosný bod Teplota rosného bodu spalin je funkcí tlaku a chemického složení spalin Vznik kyselých kondenzátů – koncentrace kyselin je proměnlivá Výpočetní metody obvykle uvažují vznik jedné kyseliny – H 2 SO 4 závislé zejména na obsahu SO 3 ve spalinách – problematické stanovení při výpočtu z obsahu SO 2 – neznámý konverzní poměr výpočty neuvažují další kinetické vlivy * 1000/T=1,7842−0,0269log10(pH 2 O)−0,1029log10(pSO 3 )+0,0329log10(pH 2 O)log10(pSO 3 ) * F.H. Verhoff and J.T. Banchero (1974), "Predicting Dew Points of Gases", Chemical Engineering Progress, Vol. 78, Issue 8, pp )

Příklad aplikace měření

Systém pro měření teploty rosného bodu Sonda s měřicím senzorem umístěna přímo v proudu spalin galvanicky oddělený elektrodový systém, který detekuje ovlhčení termočlánek v místě ovlhčení konstrukce chlazená vodou vyrobena z korozivzdorných materiálů Funkční senzor i po několikaměsíčním provozu v proudu spalin v uhelné elektrárně/spalovně odpadu

Systém pro měření teploty rosného bodu Chladicí agregát autonomní chladicí okruh – voda + nemrznoucí směs zásobní nádoba (8l) s chladicím šnekem vrtulové čerpadlo elektromagnetický ventil – umožnuje řízení průtoku chladicí kapaliny (neproporcionálně) konstrukce z korozivzdorné oceli

Systém pro měření teploty rosného bodu Řídící jednotka systém řízen pomocí PLC automatu automatické ovládání čerpadla a řízení průtoku vody sběr a vyhodnocení naměřených dat – ukládání na paměťovou kartu Vzdálená komunikace pomocí GSM modulu (přenos dat, úprava měřicích parametrů, aktualizace řídícího softwaru) odolná rozvaděčová skříň pro venkovní použití

Schéma přístroje

Princip měření odečet teploty RB při chlazení i ohřevu

Pilotní provoz v EMĚ II (ČEZ a.s.) blok 10, hnědouhelný kotel (110 MW) umístění ve kouřovod mezi elektro- odlučovačem a spalinovým ventilátorem teplota spalin do 200°C provoz dvou nezávislých měřidel instalace zařízení 12/2013

Pilotní provoz v EMĚ II (ČEZ a.s.)

EMĚ II (ČEZ a.s.) – detekce netěsnosti

Provoz v ZEVO Praha (Pražské služby a.s.) Kotel K2, mezi katalyzátorem a absorbérem

Provoz v ZEVO Praha (Pražské služby a.s.) Kotel K2, mezi katalyzátorem a absorbérem

Shrnutí Pilotní provoz celkem tří zařízení (2 v EMĚ a jedno v ZEVO Praha) Sondy v provozu již cca rok (stále funkční) Výsledky korelují s nestandartními provozními stavy Možnost využití zařízení pro detekci netěsností na tlakovém celku Průběžná aktualizace řídícího softwaru Průběžné vylepšování měřicího senzoru

Děkuji za pozornost Tento projekt je spolufinancován TAČR v rámci projektu TA ve spolupráci se společností ČEZ a.s.