ECVET v projektech mobilit. Společné cíle politiky EU  zvýšit mobilitu a zaměstnatelnost žáků/pracovních sil v EU (6% žáků vyjíždějících na zahraniční.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

ZKUŠENOSTI SOŠ a SOU V KRALUPECH NAD VLTAVOU SE SYSTÉMEM ECVET
ECVET A NÁVRH ZPŮSOBU JEHO ZAVÁDĚNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Lenka Chvátalová.
ECVET v Programu celoživotního učení
Analýza dotazníků projektu National Teams of ECVET Experts
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Europas JUDr. Milan Tomeš AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EU JAKO PROJEKT č. COMM/PRG/008-1 V RÁMCI „AKCE NA PODPORU INFORMOVANOSTI A DISKUSE OEVROPSKÉM ROKU.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Centrum uznávání a celoživotního učení Ústeckého kraje, o.p.s. Regionální konzultační centrum Most.
Koordinační centrum pro EQF Implementace EQF v Evropě – současný stav Valná hromada AVOŠ, 19. dubna 2012 Milada Stalker
Jazykové vzdělávání v kontextu Lisabonského procesu Schopnost komunikovat v cizích jazycích - jedna ze základních dovedností občana Evropy.
Koordinační centrum pro EQF (EQF NCP) Setkání zástupců evropských iniciativ NAEP Milada Stalker Antonie Ondrouchová Pavel Hradecký.
YOUTHPASS (Pas mládeže) Akce 2 – Evropská dobrovolná služba (pro Vysílající a Hostitelské organizace)
Pilotní projekt VQTS Ing. Miloš RATHOUSKÝ Mgr. Martina KAŇÁKOVÁ NÚOV, Oddělení mezinárodní spolupráce.
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Evropská komise - GŘ pro vzdělávání a kulturu – odd. A3 Michel Aribaud
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Comenius - Individuální mobilita žáků Slovensko český tematický monitoring Bratislava, 10. a
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
PAS MLÁDEŽE Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
EU - V PRAXI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
EUROPASS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová 2009.
Otevírá dveře ke studiu a práci v Evropě Ing. Karin Jajtnerová Národní ústav odborného vzdělávání Eurocentrum Liberec, 21. února 2007.
Implementace EQAVET v ČR
YOUTHPASS Akce 1.1 – Výměny mládeže (účastníkům).
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
”Národní tým expertů ” Dům zahraniční spolupráce Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Program celoživotního učení Veletrh komunitárních programů, Krajský úřad Ústeckého kraje, Ústí nad Labem, Zdeněk Nebřenský (DZS)
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Michala Čičváková Národní centrum Europass ČR Portfolio dokumentů Europass.
EVROPSKÝ SYSTÉM KREDITŮ PRO ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ A PŘÍPRAVU (ECVET) Ostrava,
Dita Slavíková Národní centrum Europass ČR S Europassem se neztratíte.
PAS MLÁDEŽE Youthpass Akce 2 – Evropská dobrovolná služba (pro mentory)
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) Tomáš Bort,
Jednotky výsledků učení
Zkušenosti s využitím jednotek výsledků učení při výuce v domácím prostředí SOŠ a SOU Kralupy nad Vltavou.
Zahraniční odborné stáže jako nástroj k implementaci ECVET Setkání zástupců škol a podniků působících v oblasti chemického průmyslu Praha
ECVET pro TRAWI Hana Slámová ECVET expert. Výsledky analýzy p ř ihlášených materiál ů KA1 Ze 147 úspěšných přihlášek 63 deklarovalo ECVET 42,8 procent.
Evropské nástroje na podporu mobility žáků Michala Čičváková.
Studijní návštěvy LifeLongLearning Programme Eva Síkorová, odbor politiky zaměstnanosti MPSV.
JAK NA JEDNOTKU VÝSLEDKŮ UČENÍ JAK NA JEDNOTKU VÝSLEDKŮ UČENÍ žádostí o grant.
Evropské nástroje a projekty ve výuce středních škol Výstupy projektu Kurikulum S a perspektivy spolupráce v regionech Zasedání KVZ, Irena Palánová,
Workshop partnerství TTnet ČR Program ERASMUS+ Kostelec nad Černými Lesy, Mgr. Helena Slivková.
ECVET v projektech KA1 odborné vzdělávání a příprava v programu Erasmus+ žádostí o grant.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
Program ERASMUS+ - základní přehled - odborné vzdělávání a příprava Program ERASMUS+ - základní přehled - odborné vzdělávání a příprava
Erasmus+ Certifikát mobility v odborném vzdělávání a přípravě (OVP) – VET Charter Erasmus+ Certifikát mobility v odborném vzdělávání a přípravě (OVP) –
Obecné principy ECVET. Základní prvky a principy ECVET 1. Jednotka výsledků učení (samostatná prezentace) 2. Memorandum o porozumění a Smlouva o učení.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Výsledky učení v pedagogické činnosti vysokých škol Představení metodiky.
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
Erasmus+ odborné vzdělávání a příprava
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
NSK – vazby na evropské procesy
Rozvoj výuky cizích jazyků
Projekt Impuls / Seminář
Projekt Impuls / Seminář
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Cyklus kvality z pohledu kariérového poradenství
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Transkript prezentace:

ECVET v projektech mobilit

Společné cíle politiky EU  zvýšit mobilitu a zaměstnatelnost žáků/pracovních sil v EU (6% žáků vyjíždějících na zahraniční stáž v rámci odborného vzdělávání)  transparentnost a srozumitelnost kvalifikací  zmenšit propast mezi světem práce a světem vzdělávání  vzájemné porozumění a důvěra mezi státy EU

CO je ECVET ECVET- Evropský systém kreditů v odborném vzdělávání Podporuje: vnitrostátní i mezinárodní mobilitu učících se osob transparentnost a srozumitelnost kvalifikací spolupráci škol a podniků u nás i v zahraničí vytváření prostředí vzájemné důvěry a porozumění mezi státy EU celoživotní učení

Principy ECVET ECVET je založen na:  Vzájemné důvěře a partnerství- formálně zakotvené v dokumentech Výsledcích učení- zformulované jako znalosti, dovednosti a kompetence, které jsou jasné, hodnotitelné a měřitelné Jednotkách výsledků učení (JVU)-součást kvalifikací, které lze hodnotit, validovat a uznávat Kreditu – přidané hodnotě udělené za ohodnocené a zdokumentované výsledky učení žáka

Nezbytné kroky  Vypracujte jednotku/y učení  Vyhledejte partnerskou školu/podnik  Zažádejte o finanční příspěvek- např. program Erasmus+  Vytvořte vzájemnou důvěru podpis Memoranda o porozumění - rámcová smlouva o partnerství platná po celou dobu projektu (případně i déle)  Naplánujte konkrétní výměnu žáků a její průběh podpis trojstranné Studijní smlouvy /Smlouvy o učení- týká se jedné konkrétní mobility a podepisují ji vysílající, přijímající organizace a žák  Zaznamenejte a uznejte žákům výměnný pobyt Osobní záznam pro každého žáka Europass – Mobilita. Jedná se o záznam ohodnocených výsledků učení a současně doklad pro vysílající organizaci a pro účastníka mobility

Co je jednotka výsledků učení? složka kvalifikace tvořená uceleným souborem znalostí, dovedností a kompetencí, které lze hodnotit a uznávat jednotku lze přenášet (mezi vzdělávacími institucemi u nás či v zahraničí), kombinovat a shromažďovat (pro získání kvalifikace) obsahuje i konkrétní praktické a hodnotící úkoly vedoucí k získání a ověření získaných výsledků učení jasně a správně nadefinovaná jednotka napomáhá zvýšit kvalitu mobility, konkrétně naplnit obsah stáže a posiluje transparentnost kvalifikací

Jednotka výsledků učení na tvorbě se podílí vysílající a přijímající organizací JVU popisuje způsoby a kritéria pro hodnocení získaných výsledků žáka měla by obsahovat konkrétně definované výsledky učení: znalosti-dovednosti-kompetence nebo způsobilosti (činnosti) VŽDY ve VZTAHU K REÁLNÉ PRAXI 3. osoba/infinitiv Uvedené výsledky učení musí být hodnotitelné (pozor na : orientuje se, chápe, uvědomuje si) x narýsuje, změří, zhodnotí, vysvětlí, svaří atd.

Co má obsahovat jednotka výsledků učení? Název Kód a název kvalifikace nebo oboru vzdělání Stupeň EQF (3,4,6) Očekávané výsledky učení Způsoby ověření výsledků učení Další údaje- délka, hodnoticí kritéria

Co má obsahovat jednotka výsledků učení? NÁVRH ŠABLONY PRO TVORBU JEDNOTKY VÝSLEDKŮ UČENÍ Název oboru/kvalifikace Úroveň EQF Název jednotky výsledků učení Očekáváné výsledky učení (znalosti, dovednosti, kompetence) Hodnoticí úkoly Výsledky hodnocení (splněno- nesplněno)

Co má obsahovat jednotka výsledků učení? Jednotku výsledků učení je možné přizpůsobit potřebám každého partnerství a daného oboru Šablona je doporučená, nikoliv závazná Důležité je, aby se na tvorbě jednotky podílely obě partnerské instituce Úskalí: Vágnost formulovaných výsledků učení Délka JVU Absence způsobu ověření získaných výsledků učení

Osobní záznam Europass-mobilita -doklad o absolvované stáži -podepsán PŘIJÍMAJÍCÍ a VYSÍLAJÍCÍ institucí PO skončení stáže -popisuje znalosti, dovednosti a kompetence získané během stáže -žák/student tak může zdokladovat získané praktické zkušenosti při pracovním pohovoru -tvoří součást portfolia dokumentů EUROPASS -NC Europass ČR

EUROPASS-mobilita popis získaných znalostí a dovedností

Synergie a využití evropských nástrojů  transparentně definované/hodnotitelné výsledky učení (pomocí dovedností, znalostí a kompetencí)  s jednoznačným vztahem ke kvalifikaci a její úrovni-odkaz na úroveň EQF  využití jednotné mezinárodní terminologie slovník DISCO, ESCO, NSK, Europass- dodatek k osvědčení  zajištění kvality

Záznam získaných výsledků učení:  dokumenty Europass-mobilita; Europass- životopis; osobní záznam součástí Evrospkého pasu dovedností  zjednodušení uznání získaných dovedností (kvalita, důvěra)  usnadnění hledání práce u nás či v zahraničí  více na Synergie a využití evropských nástrojů

Programové období: Určen pro: školní vzdělávání odborné vzdělávání a přípravu vysokoškolské vzdělávání vzdělávání dospělých mládež sport Program ERASMUS+ ERASMUS+ (2014 – 2020)

ECVET v projektech Erasmus+ Od roku 2014 se v České republice začal ve větším rozsahu využívat Evropský systém kreditů v odborném vzdělávání (ECVET), jehož zásady se do té doby uplatňovaly jen v několika pilotních projektech. Širšímu nasazení nového systému pomohlo zejména aktivní zapojení žadatelů o podporu z programu Erasmus+ v oblasti odborné- ho vzdělávání a přípravy (KA 1). Mnozí z nich vyhověli výzvě, ECVET zařadili a jeho principy obsahuje téměř polovina schválených projektů mobility. DZS vypracované jednotky výsledků shromažďuje a analyzuje, prostřednictvím národního týmu ECVET expertů vede předkladatele projektů mobility k vypracování kvalitních JVU. Od roku 2016 bude využití ECVET v projektech KA1 povinné, pravidla budou přísnější

Výsledky analýzy p ř ihlášených materiál ů KA1 Ze 147 úspěšných přihlášek 63 deklarovalo ECVET (42,8 procent) Stav k 7/2015-vytvořeno více než 50 jednotek v celkem 14 oborech, zastoupeny jsou učební i maturitní obory. Struktura vzorku: nejvíce Praha a Olomoucký kraj 95 procent odborné školy (47 maturitní úroveň, EQF 4) Nejčastěji oblast gastronomie, hotelnictví a turismus, ekonomika a administrativa, zdravotnictví, strojírenství, doprava a spoje, informatické obory Délka praxe 2 týdny Zahraniční zkušenosti (Europass)

Inspirace Publikace Domu zahraniční spolupráce:  Jak vytvořit jednotku výsledků učení  ECVET-Otázky a odpovědi  ECVET- Příklady ECVET v praxi Naleznete na: Poradenství- skupina národních ECVET expertů při DZS a NÚV

Děkuji za pozornost.