Průmyslová revoluce Vzešla z Anglie mezi lety 1760-1780 V průběhu 19. století zasáhla přímo, či nepřímo všechny státy světa přechod od řemeslné a manufakturní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Advertisements

Parní stroj Info.
Tato prezentace byla vytvořena
EVROPA PO ZÁMOŘSKÝCH OBJEVECH
Parní stroj.
Čtyřdobý zážehový motor (čtyřtakt)
Jirka, Marek, Vašek, Honza
Jak se žilo na konci 18. století obyčejným lidem?
Průmyslová revoluce v 18. století
Parní stroj.
Život na počátku 19. století
SVĚTOVÁ EKONOMIKA.
Proč si myslíte, že byla Anglie takto označována?
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE DĚJEPIS.
Parní lokomotiva A její konstruktéři.
Spalovací motory vznětové
VYUŽITÍ TEPELNÉ ENERGIE V PRAXI
Vznětový motor Zbyněk Plch, Tercie, 2008.
Tato prezentace byla vytvořena
Osvícenství 2. pol. 18. století VY_32_INOVACE_145 pro 5. ročník ZŠ
James Watt * Greenock Handswort.
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE 1. pol. 19. století.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_114.
Společenské a hospodářské prostředí
Vynález lodě na parní pohon a lodního šroubu
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
VY_32_INOVACE_3D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Společnost na počátku 19. století
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Průmyslová revoluce Klasicismus / Historismus
Historické experimenty
Průmyslová revoluce.
Parní stroj Parní stroj je nejstarší tepelný motor.
● Téma:Průmyslová revoluce v Anglii, Evropě a českých zemích ● Vypracovala: Mgr. Monika Vlková, SPŠ Uh. Brod ● OB21-VVP-HUM-DEJ-MVLK-M
Ondřej Kašík 8.B oo9. Parní stroj - je pístový tepelný stroj, přeměňující tepelnou energii vodní páry na energii mechanickou, nejčastěji rotační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Spalovací Motory Benzínové
Téma: Průmyslová revoluce v Anglii Vypracovala: Mgr. Monika Vlková, SPŠ Uh. Brod OB21-VVP-HUM-DEJ-MVLK-L
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Průmyslová revoluce se projevila na vzhledu mnoha měst. Vznikla nová města.
PARNÍ STROJ Jan Lameš 5.B. CO JE TO PARNÍ STROJ Je to mechanický stroj poháněný parou.
Jana Máčková, 8.B. - - Pístový tepelný stroj - - Přeměna tepelné energie na energii mechanickou - - První mechanický stroj – Hérón Alexandrijský (1.století)
Anotace Žáci se prostřednictvím prezentace seznamují s vynálezy v 2.pol. 19.století Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření březen 2012 Ročník V. Vzdělávací.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Soldánová Dáša Název: VY_32_INOVACE_12C_7_Průmyslová revoluce Téma:
Předpoklady přechodu k průmyslové společnosti 18.stol. Základní škola Čelákovice VY_32_INOVACE_114_Přechod k průmyslové společnosti.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Průmyslová revoluce V Anglii.
Pístové spalovací motory
MANUFAKTURY A PRVNÍ STROJE
Průmyslová revoluce.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Test – (řešení) 1) Vodní pára je v tomto stroji pracovní látka.
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
Novověk – průmyslová revoluce
Termika VY_32_INOVACE_05-52 Ročník: Vzdělávací oblast:
Tepelné motory VY_32_INOVACE_29_Tepelné motory
Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Uničov, Školní 164
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Test – (řešení) 1) Vodní pára je v tomto stroji pracovní látka.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE.
Průmyslová revoluce.
Společnost na počátku 19. století
Železniční doprava 19. stol.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_24_19._století_století_páry_vynálezy_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/
Průmyslová revoluce v Anglii
Transkript prezentace:

Průmyslová revoluce Vzešla z Anglie mezi lety V průběhu 19. století zasáhla přímo, či nepřímo všechny státy světa přechod od řemeslné a manufakturní výroby k výrobě tovární (za použití pracovních strojů a nových technologií) Anglie = „dílna světa“ (britské koloniální impérium)

Předpoklady 1) Nové technologie v zemědělství: demografický růst → potřeba produktivnějších agrárních metod - v Anglii tzv. ohrazování nebo scelování polí → likvidace malých hospodářství. Tradiční trojpolní hospodaření nahrazeno střídavými osevními cykly, které dovolovaly využívat půdu naplno každý rok k pěstování různých plodin (pícniny, obilniny, okopaniny) + hnojiva (dusík, fosfáty a soli) Zvýšení a uskladnění rostlinné výroby napomáhaly nové zemědělské technologie (např. secí stroj Jethro Tull, žací stroj McCormick), které nepotřebovaly ke své obsluze a údržbě mnoho lidí. Uvolnění pracovních sil ze zemědělství, rolníci se stávají svobodnou pracovní silou → manufaktury → továrny

2) Industrializace: Dlouhodobý proces postupného oddělování řemesla od zemědělství a dělby práce → průmyslová revoluce zlomem → rozvoj manufaktur (později továren) - dělba práce (technický předpoklad pro nahrazení lidské práce mechanismem). Obchod v rámci britského impéria (kolonie) → hromadění kapitálu a vysoká poptávka po zboží (textil) – nízké náklady, levná pracovní síla (ženy i děti) – rychlá návratnost kapitálu. Úbytek zemědělsky činného obyvatelstva → migrace obyvatelstva z venkova do měst - urbanizace (převaha města nad vesnicí), nejvzdělanější pracovníci z venkova zaměstnáni v průmyslu.

Huť kolem roku 1700 Bessemerování – nový způsob výroby kujné oceli ze surového železa v prostředí s kyselou vyzdívkou dmýcháním vzduchu kolem r. 1870

V 18. století se nejvíce rozvíjí výroba textilu (dovoz bavlny) – snaha urychlení výroby → nové mechanismy a technologie → vznik továren. Továrna je podnik s účelnou dělbou práce, kde se zhotovují výrobky pomocí strojů. Tovární výroba postupně vytlačuje rukodělnou práci – s rozvojem technologií zaujímá vedoucí postavení tzv. těžký průmysl. Základem tovární výroby a symbolem průmyslové revoluce je parní stroj, který stojí za rozvojem strojírenství. Suroviny :1) železo se stalo nejdůležitějším stavebním materiálem (předení látek, orba půdy, mletí obilí, těžba nerostných surovin, doprava osob, zboží a výroba zbraní - (Napoleon Bonaparte: „Potřebuji především peníze a železo, abych mohl diktovat mír“) 2) dřevěné uhlí později kamenouhelný koks

„Pára a ocel“ Počátek průmyslové revoluce označuje období mimořádného zrychlení růstu, změn a technických inovací. Toto období úzce souvisí s využitím páry a oceli, tedy s vynálezem a postupným vylepšováním parního stroje. Němec Otto von Guericke (1602 – 1686) objasnil sílu tlaku vzduchu, když předvedl zhroucení koule, v níž vytvořil vakuum. Magdeburgský experiment

Nejznámější experiment předvedl Otto von Guericke v roce 1650 v Magdeburgu. Guericke spojil dvě kovové polokoule, mezi které vložil kožené těsnění. Svou pumpou pak vyčerpal přes ventil vzduch z vnitřku koule. Tlak okolního vzduchu pevně přitiskl polokoule k sobě. Ani 16 koní zapřažených po 8 ke každé polokouli v opačných směrech nedokázalo polokoule od sebe oddělit. To se podařilo až poté, co Guericke do koule napustil vzduch.

O něco později našel Denis Papin způsob, jak tuto energii využít: je třeba vytvořit vakuum ve válci kondenzací páry, kterou tam přivedeme. Papinův tlakový hrnec Tlakový hrnec z roku 1679 je uzavřená nádoba vybavená pojistným ventilem, v níž se vroucí voda stlačuje a zahřívá na teplotu vyšší než je teplota varu při normálním tlaku.

Na základě Papinových prací vznikají tzv. atmosférické stroje, které vyvinuli kolem r Thomas Newcomen a Thomas Savery. Sloužily k čerpání vody z uhelných dolů. Čerpadla se neustále vylepšovala, což vedlo k vynálezu prvního účinného parního stroje, jehož otcem je Skot James Watt Papinův atmosférický stroj. Z parního kotle 1 se vede pára do válce 2, kde tlačí na horní plochu pístu 5 a pohybem směrem k dolnímu konci válce vytlačuje z pod pístu vodu potrubím 3 do nádržky 4. V dolní úvrati zavře ventil 7 přívod páry, otevře se ventil 6, pára z válce unikne do vzduchu, tím vznikne ve válci podtlak, do válce vnikne nová dávka vody a vytlačí píst vzhůru. Uzavře se ventil 6, otevře ventil 7 - přívod páry a celý děj se opakuje.

Newcomenův atmosférický stroj. Z kotle je vpuštěna pára do válce nad ním. Když vytlačila píst vyvážený protizávažím k hornímu konci válce, stlačilo vahadlo píst důlní pumpy. V témže okamžiku se uzavřel přívod páry do válce, otevřel se kohout v potrubí od nádrže s vodou a do válce vstříkla studená voda. Tím se pára srazila ve vodu, tlak ve válci se snížil pod atmosférický tlak, venkovní vzduch srazil píst ve válci dolů a vahadlo se závažím zvedlo píst důlní pumpy. Tak se to střídavě opakovalo a pumpa čerpala vodu z dolu.

Jamesi Wattovi se podařilo parní stroj zdokonalit tak, že jeho využívání vyvolalo technickou revoluci. Nejdůležitější bylo převést svislý pohyb pístu na pohyb otáčivý; pak mohl být vedle mechanického a vodního pohonu využíván ve výrobě, nejprve v přádelnách a tkalcovnách, pak ve strojírenství a jinde.

Robert Fulton postavil první kolesový parník, s nímž v roce 1807 uskutečnil první plavbu - plul proti proudu řeky Hudson; New York–Albana. Roku 1818 parník přeplul Atlantik. "Nyní nejsme již závislí na tom, až zafouká vítr.“ (R. Fulton) Stephensonova parní lokomotiva z roku 1829 – „Rocket“

Zdroje