Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: 4.1.2012 Název: VY_32_INOVACE_04_PŘ8_BO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIOLOGIE ČLOVĚKA SVALOVÁ KOSTERNÍ SOUSTAVA
Advertisements

Pohybová soustava Soustava svalová
Svalstvo.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
SVALOVÁ SOUSTAVA.
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
SVALSTVO.
Svalstvo = souhrn všech svalů v těle
BIOLOGIE ČLOVĚKA SVALOVÁ KOSTERNÍ SOUSTAVA
= základem jsou svaly = máme jich v těle asi 600
SOUSTAVA SVALOVÁ.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Svalstvo Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci svalstva člověka.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Svalstvo člověka autor: David Hainall.
Obr. 1 Svalová soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Svalová (pohybová) soustava
SVALOVÝ SYSTÉM I. část.
Svalová soustava 8. ročník.
ANATOMIE ČLOVĚKA SVALOVÁ SOUSTAVA.
Zápis SVALY umožňují pohyb celého těla upínají se na kostru
Soustava pohybová - svalstvo
Jaroslava Megová a Markéta Vrchotová
Soustava pohybová – SVALOVÁ
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
EU peníze středním školám
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_PŘÍRODOPIS.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_PŘ8_BO.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Test. cílová skupina: střední školy anotace : ověření znalostí z oblasti svalových skupin a svalů lidského těla klíčová slova : dvojhlavý sval pažní,
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_11_01_svaly. POPIS č.4 - na tomto snímku je základní výklad ke svalům, vhodné pro výklad učitele č.5 - na tomto snímku.
Popis svalů lidského těla
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Svalová soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Znáš se? Hráč nebo skupina si vyberou oblast a odpoví na otázku. Za správnou odpověď si body připočítají, pokud odpoví špatně, mají šanci další. Vyhrává.
Člověk Korunování krále v Edinburgu ve Skotsku. Homo sapiens - člověk moudrý pohybuje se vzpřímeně dorozumívá se řečí charakteristická je rozumová inteligence.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_25 II Pohybová soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
 umožňují pohyb celého těla  upínají se na kostru  Svaly ovládané lidskou vůlí:  - svaly velké - umožňují skákání, běhání, práci  - svaly menší -
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_PŘÍRODOPIS.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_PŘ8_BO.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_PŘ8_BO
SVALOVÁ SOUSTAVA.
Anotace Prezentaci slouží jako úvod do nové kapitoly: Svalová soustava
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Svalová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_PŘ8_BO
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: LIDSKÉ TĚLO Téma: SVALSTVO
ZÁKLADNÍ FUNKCE SVALOVÉ SOUSTAVY
Obr. 1 Svalová soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Svalová soustava.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_PŘÍRODOPIS
SVALY ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_28_Svaly.
SVALSTVO LIDSKÉHO TĚLA
VY_52_INOVACE_08_01_opěrná a pohybová soustava
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_PŘÍRODOPIS
zpracovaný v rámci projektu
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Svaly horní a dolní končetiny
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Svalová tkáň = soubor buněk stejného tvaru i funkce
Myologie = nauka o svalech, jejich funkcích, chorobách a léčení
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_PŘ8_BO Téma: Anatomie a fyziologie člověka – Pohybová soustava Ročník: 8. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Pohybová soustava Skládá se z asi 600 kosterních svalů. Kosterní svaly jsou připojeny ke kostře. Můžeme je ovládat svou vůlí. Skládá se z asi 600 kosterních svalů. Kosterní svaly jsou připojeny ke kostře. Můžeme je ovládat svou vůlí.

Sval Kosterní svaly jsou hybnou, aktivní částí pohybového systému. Sval je orgán složený ze svalové tkáně, vaziva, nervů a cév. Největší část aktivní hmoty svalu připadá na příčně pruhovanou svalovou tkáň. Kosterní svaly jsou hybnou, aktivní částí pohybového systému. Sval je orgán složený ze svalové tkáně, vaziva, nervů a cév. Největší část aktivní hmoty svalu připadá na příčně pruhovanou svalovou tkáň.

Svalové vlákno Základní stavební jednotkou příčně pruhované svaloviny je svalové vlákno. Svalová vlákna jsou spojena vazivem ve snopečky – ty se sdružují ve snopce – ty tvoří svalová bříška, která na konci přecházejí ve vazivové šlachy – jimi se sval upíná na kostru. Povrch svalu kryje vazivová blána – povázka. Základní stavební jednotkou příčně pruhované svaloviny je svalové vlákno. Svalová vlákna jsou spojena vazivem ve snopečky – ty se sdružují ve snopce – ty tvoří svalová bříška, která na konci přecházejí ve vazivové šlachy – jimi se sval upíná na kostru. Povrch svalu kryje vazivová blána – povázka.

Činnost svalu Podstatou činnosti svalu je přeměna chemické energie v energii mechanickou. Zdroj energie je glykogen – živočišný škrob uložený ve svalech. Zvýšená fyzická námaha klade vysoké nároky na činnost srdce. Činnost svalů pomáhá udržovat stálou tělesnou teplotu. Podstatou činnosti svalu je přeměna chemické energie v energii mechanickou. Zdroj energie je glykogen – živočišný škrob uložený ve svalech. Zvýšená fyzická námaha klade vysoké nároky na činnost srdce. Činnost svalů pomáhá udržovat stálou tělesnou teplotu.

Svaly hlavy a krku 1. Svaly žvýkací - jsou uloženy okolo čelistního kloubu - mají význam při rozmělňování a ukusování potravy a při mluvení 1. Svaly žvýkací - jsou uloženy okolo čelistního kloubu - mají význam při rozmělňování a ukusování potravy a při mluvení

Svaly hlavy a krku 2. mimické svaly - při smrštění pohybují kůží a ovlivňují výraz obličeje podle duševního stavu - kruhové oční svaly pohybují víčky - kruhový ústní svěrač pohybuje rty 2. mimické svaly - při smrštění pohybují kůží a ovlivňují výraz obličeje podle duševního stavu - kruhové oční svaly pohybují víčky - kruhový ústní svěrač pohybuje rty

Svaly hlavy a krku 3. Svaly krku - slouží k pohybům krku a hlavy - nejmohutnější je zdvihač hlavy - upínají se na kosti hlavy, na páteř a žebra 3. Svaly krku - slouží k pohybům krku a hlavy - nejmohutnější je zdvihač hlavy - upínají se na kosti hlavy, na páteř a žebra

Svaly trupu - velký a malý prsní sval – pomocné dýchací svaly - mezižeberní svaly - bránice – hlavní dýchací sval - přímé a šikmé břišní svaly – břišní lis – důležité při vyprazdňování - trapézový sval a široký zádový sval – zajišťují pohyb horní končetiny a zdvihání trupu - velký a malý prsní sval – pomocné dýchací svaly - mezižeberní svaly - bránice – hlavní dýchací sval - přímé a šikmé břišní svaly – břišní lis – důležité při vyprazdňování - trapézový sval a široký zádový sval – zajišťují pohyb horní končetiny a zdvihání trupu

Svaly horní končetiny - deltový sval – pro pohyb v ramenním kloubu - dvojhlavý a trojhlavý pažní sval - ohybače a natahovače prstů a ruky uložené na předloktí - svaly ruky – hluboké dlaňové svaly, zajištění opozice palce - deltový sval – pro pohyb v ramenním kloubu - dvojhlavý a trojhlavý pažní sval - ohybače a natahovače prstů a ruky uložené na předloktí - svaly ruky – hluboké dlaňové svaly, zajištění opozice palce

Svaly dolní končetiny - svaly kyčelního kloubu – hýžďové svaly – podílí se na možnosti chůze - stehenní svaly – čtyřhlavý sval stehenní - bércové svaly - trojhlavý lýtkový sval, který se upíná Achillovou šlachou ke kosti patní - svaly nohy – důležité k zajištění podélné klenby nohy - svaly kyčelního kloubu – hýžďové svaly – podílí se na možnosti chůze - stehenní svaly – čtyřhlavý sval stehenní - bércové svaly - trojhlavý lýtkový sval, který se upíná Achillovou šlachou ke kosti patní - svaly nohy – důležité k zajištění podélné klenby nohy

Vady a nemoci pohybové soustavy - svalová ochablost – atrofie – nejčastěji při nepoužívání svalů - obrna – nemožnost ovládat svaly např. při poškození míchy - svalová ochablost – atrofie – nejčastěji při nepoužívání svalů - obrna – nemožnost ovládat svaly např. při poškození míchy

Otázky 1. Popište svaly hlavy a jejich hlavní funkci. 2. Které svaly umožňují pohyb v ramenním kloubu ? 3. Zjistěte na internetu, proč jsou důležité malé svaly nohy. 4. Pozorujte práci svalů při pohybu prstů na ruce. 1. Popište svaly hlavy a jejich hlavní funkci. 2. Které svaly umožňují pohyb v ramenním kloubu ? 3. Zjistěte na internetu, proč jsou důležité malé svaly nohy. 4. Pozorujte práci svalů při pohybu prstů na ruce.

Odpovědi 1. prezentace str. 8 a 10 – žvýkací – rozmělňování potravy, mimické – pohyb v obličeji 2. prezentace str. 13 – hlavně deltový sval 1. prezentace str. 8 a 10 – žvýkací – rozmělňování potravy, mimické – pohyb v obličeji 2. prezentace str. 13 – hlavně deltový sval

Anotace Cíl hodiny - seznámení s rozložením a funkcí jednotlivých svalů v lidském těle - upozornění na vhodnou fyzickou aktivitu, která přispívá k rozvoji svalstva, předcházení otylosti a k udržování dobré životní kondice. Znalosti je možno využít ve fyzice, výchově ke zdraví, chemii.

Použitá literatura, zdroje  LUDĚK J. DOBROURUKA, BLANKA VACKOVÁ, REGINA KRÁLOVÁ, PAVEL BARTOŠ. Přírodopis III. Praha: Scientia, ISBN  IVAN DYLEVSKÝ. Anatomie a fyziologie člověka. Olomouc: Epava, ISBN  JAN KANTOREK, JAROSLAV JURČÁK,JIŘÍ FRONĚK A KOL. Přírodopis 8. Olomouc: Prodos, ISBN  EDUARD KOČÁREK, EDUARD KOČÁREK. Přírodopis pro 8. ročník základní školy. Praha: Jinan,  JIŘÍ FRONĚK. Lidské tělo. Praha: Blug, ISBN  Zdroje : Vlastní tvorba 