Závislost hustoty kapaliny na teplotě Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Změna objemu kapalin a plynů při zahřívání nebo při ochlazování
STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN II.
Tepelná výměna prouděním
Digitální učební materiál
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Plavání těles.
Skupenské přeměny – práce s tabulkami
Ú VODNÍ HLAVIČKA Doplň číslo lab. práce Ú KOL 1: Z OPAKUJ ZÁKLADNÍ POJMY 1) Co je to hustota? odvozená fyzikální veličina, která určuje hmotnost látky.
TEPLOTNÍ OBJEMOVÁ ROZTAŽNOST
Číslo: VY_32_INOVACE_22_16 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Kapaliny.
Vypařování a kapalnění - úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Sublimace a desublimace Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Zabývá se vedením tepla ve vodě a ve vzduchu. Vysvětlení principu teplovodního.
Var – otázky a úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Šíření tepla prouděním Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Tepelná výměna vedením Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Výkon Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Procvičení – výpočet práce Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK
Optické přístroje VY_32_INOVACE_59_Optické přístroje
Paralelní zapojení rezistorů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Tepelná výměna prouděním TÉMATICKÝ CELEK:
Vlastnosti plynů VY_32_INOVACE_36_Vlastnosti_plynu
Účinnost – řešení úloh VY_32_INOVACE_15_Účinnost
Hydraulická zařízení – řešení úloh
Procvičení – výkon a jeho výpočet
Šíření tepla zářením VY_32_INOVACE_25_Šíření tepla zářením
Archimédův zákon VY_32_INOVACE_28_Archimeduv_zakon,_vztlakova_sila
Schematické značky - opakování
Tepelná výměna prouděním
Stín a polostín VY_32_INOVACE_44_Stin_a_polostin
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Povrchové napětí VY_32_INOVACE_22_Povrchove_napeti
Změny skupenství látek
Vypařování a kapalnění
Termika VY_32_INOVACE_05-42 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Siločáry elektrického pole
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
Tání a tuhnutí - početní úlohy
Energie VY_32_INOVACE_05_Energie Autor: Pavlína Čermáková
Zobrazení zrcadlem dutým.
Polohová energie - úlohy
Čočky Spojky a rozptylky VY_32_INOVACE_53_Spojky a rozptylky
Přeměna polohové energie v pohybovou a naopak
JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES
Elektrování těles při vzájemném dotyku
Dírková komora VY_32_INOVACE_43_Dirkova_komora
Chování těles v kapalině – procvičení 2
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
Účinnost VY_32_INOVACE_15_Účinnost Autor: Pavlína Čermáková
Graf závislosti rychlosti na čase
Lom světla VY_32_INOVACE_52_Lom světla Autor: Pavlína Čermáková
Archimédův zákon.
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
Archimédův zákon.
Paralelní zapojení rezistorů
Druhy optických prostředí
Archimédův zákon pro plyny
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Sériové zapojení rezistorů
Transkript prezentace:

Závislost hustoty kapaliny na teplotě Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách VY_32_INOVACE_24_ zavislost_hustoty_kapaliny_na_teplote

Jak se nazývá zařízení na obrázku? K čemu slouží? Na jakém principu funguje? Jak se mění objem kapaliny s rostoucí teplotou? Bude se měnit i její hustota? A jak? ρ = m : V Objem se zvětšuje Hustota se zmenšuje...teploměr...k měření teploty vzduchu (venkovní)...oteplení – hladina kapaliny v teploměru stoupne...ochlazení – hladina kapaliny v teploměru klesne...s rostoucí teplotou se objem kapaliny zvětšuje Téměř pro všechny kapaliny platí, že s rostoucí teplotou se jejich hustota zmenšuje, s klesající teplotou se naopak jejich hustota zvětšuje. Jediná voda v určitém teplotním rozmezí toto nesplňuje. Téměř pro všechny kapaliny platí, že s rostoucí teplotou se jejich hustota zmenšuje, s klesající teplotou se naopak jejich hustota zvětšuje. Jediná voda v určitém teplotním rozmezí toto nesplňuje.

S rostoucí teplotou se hustota látek zmenšuje. Platí to pro všechny látky? Zkus porovnat a vysvětlit následující obrázky Podle dříve řečené podmínky by voda měla být nejhustší při teplotě 0°C. Nejhustší kapalina se drží u dna. Z obrázků vyplývá, že voda má největší hustotu při 4°C. Tato výjimečná vlastnost se nazývá anomálie vody. U dna velkých rybníků a jezer je i v zimě teplota blízká 4°C a mohou zde přežít mnohé druhy vodních živočichů.

Otázky k zamyšlení Proč je u rychlovarné konvice topné těleso na dně nebo pod dnem?... horká voda má menší hustotu než studená. Horká voda bude stoupat vzhůru a hustší chladnější voda bude klesat dolů. Tak se postupně ohřeje kapalina v celém objemu. Proč se nemůže použít do venkovních teploměrů voda (2 důvody)? 1.Při teplotě 0°C by zmrzla. 2.V rozmezí od 0°C do 4°C by ukazoval špatně (anomálie vody) Proč louže na rozdíl od rybníků mohou zamrznout celé a ne jen na povrchu? Hloubka louže je příliš malá, a proto tenká ledová slupka na loužích neizoluje zbytek louže od zamrzání.

Zápis: Téma: Závislost hustoty kapalin na teplotě Při zvýšení teploty kapaliny: - se zvětší její objem (teploměr) - se zmenší její hustota (hmotnost se zachovává) Výjimkou je voda - její hustota je nejvyšší při 4°C, nikoliv při 0°C - tato vlastnost se nazývá anomálie vody - tato anomálie umožňuje v zimě ve velkých rybnících a jezerech přežít u dna vodním živočichům

Zdroje obr. : Mgr.RAUNER, Karel, et al. Fyzika 7 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, s. ISBN Vytvořeno jako DUM do předmětu fyzika na ZŠ Studentská 895, Mnichovo Hradiště