Implementace zákona o státní službě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Novela ZÁKONA č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů PhDr.
Advertisements

Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
TŘÍDNÍ SCHŮZKY přihlášky na SŠ leden 2012
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Výchovní poradci základních a středních škol.
Porada tajemníků obcí s rozšířenou působností Benešov, Brno Aktuální informace k legislativním návrhům zákonů o ÚSC a dalším.
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky Příspěvek Ministerstva vnitra k informatizaci územních samospráv Ing. Tomáš Holenda ředitel.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Evropská občanská iniciativa
Ing. Marek Šmíd, MBA Institut pro veřejnou správu Praha
Interaktivní personální portál
SLUŽEBNÍ HODNOCENÍ Sekce pro státní službu Ministerstva vnitra Mgr. Iva Hřebíková MV – Sekce pro státní službu 1.
Právní postavení zaměstnanců v institucích EU Referát na konferenci „ČR po rozšíření EU – personálně informatické souvislosti a dopady“ 13. – 14. září.
Zápatí prezentace Vybrané otázky správního práva a veřejné správy III Jaro 2015 Téma: Státní služba doc. JUDr. Soňa Skulová, Ph.D.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Aktuální stav aplikace zákona o státní službě na Ministerstvu financí ČR Mgr. Jan Sixta, státní tajemník v Ministerstvu financí.
Příprava zákona „o úřednících veřejné správy“ odbor veřejné správy Ministerstvo vnitra 8. Národní konference kvality ve veřejné správě Praha, 28. – 29.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Veřejná služba Přednáška M. Horáková. Veřejná služba –rozsah tématu Obecná charakteristika Česká právní úprava Právní poměry úředníků územních samosprávných.
Evidence přestupků Mgr. Radka Paulová ředitelka Rejstřík trestů Soudní Praha 4 Ing. Jan Ladin ředitel Odbor informatiky Ministerstvo spravedlnosti.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
16. prosince 2015 Jednání Rady vlády pro národnostní menšiny.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
XXIII. valné shromáždění a jarní celostátní seminář STMOÚ ČR BRNO, května 2012 František Vavera.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
Pracovní právo pro veřejné správu Prameny práva Vznik pracovního poměru.
Certifikace informačních systémů veřejné správy (ISVS) ve smyslu zákona č. 365/2000 Sb. - atest-
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/18
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Zákon o Generální inspekci bezpečnostních sborů
Novela zákona o místních poplatcích
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Služební poměr státních zaměstnanců
Liberecký inspektorát ČŠI
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Porada s pracovníky školství obcí s rozšířenou působností
PRIORITY A NOVÁ STRUKTURA MINISTERSTVA VNITRA
NOVELA ZÁKONA č. 95/2004 Sb. Konference NCO NZO 12. září 2008
Sekce pro řízení úřadu Robin Povšík náměstek ministryně 10. dubna 2014.
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Obrana státu Zajišťování obrany České republiky (část 1)
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Hejnice 20. – 21. září 2018.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Benefity a odměňování Příspěvek v rámci sekce státní služba
Transkript prezentace:

Implementace zákona o státní službě Mgr. Iva Hřebíková personální ředitelka pro státní službu

Zákon o státní službě č. 234/2014 Sb. plná účinnost 1. ledna 2015 (částečná již od 6. listopadu 2014) cíle zvýšení výkonnosti a efektivity státní správy profesionalizace a stabilizace státní správy depolitizace státní správy změnový zákon č. 250/2014 Sb., o změně zákonů souvisejících s přijetím služebního zákona (účinný od 1.ledna 2015) změna více než 60 zákonů

Postup implementace zákona – 1. část od 6.11.2014, příp. od 1.1.2015 překlopení vedoucích služebních úřadů pod zákon o státní službě a složení slibů únor/březen 2015 výběrová řízení a jmenování náměstka pro státní službu a personální ředitelky vybudování sekce pro státní službu zahájení budování Informačního systému o státní službě

Postup implementace zákona – 2. část do 30.6.2015 výběrová řízení na státní tajemníky jmenováno všech 15 státních tajemníků k 24. 6. 2015 příprava a vydání prováděcích a služebních předpisů k 1. 7. 2015 všechny účinné dle schváleného harmonogramu příprava a schválení 1. systemizace služebních úřadů schválena usnesením vlády č. 465/2015 z 15. 6. 2015 příprava výběrových řízení na představené i „řadové“ státní zaměstnance

Postup implementace zákona – 3. část vznik služebních míst – podle 1. systemizace vedoucí zaměstnanci se stali představenými Informační systém o státní službě byl spuštěn postupným náběhem do 31. 8. 2015 složení slibu představených stávající „řadoví“ zaměstnanci splňující zákonné podmínky podali žádost o přijetí do služebního poměru

Výběrová řízení tzv. přesoutěžení (§ 186, § 188) – týká se představených obsazování volných služebních míst (§ 24-28) – průběžně častá kritika velké administrativní náročnosti (dané nutnou transparentností a právy uchazečů)

Další postup implementace zákona 15. 9. 2015 první termín zkoušky k oboru služby 78 Organizační věci státní služby a správa služebních vztahů státních zaměstnanců, příslušníků bezpečnostních sborů a vojáků z povolání. 15. 10. 2015 další jednání se zástupci Evropské komise k naplňování zákona o státní službě do 31.12. 2015 vydání rozhodnutí o přijetí do služebního poměru dosavadních zaměstnanců, kteří o přijetí do služebního poměru požádali vyhlášení VŘ na vedoucí služebních úřadů a služební místa náměstků pro řízení sekce a ředitelů sekce do 30. 6. 2016 vyhlášení VŘ na služební místa ředitelů odborů a vedoucích oddělení

Prováděcí právní předpisy (účinné k 1. 7. 2015) Nařízení vlády č.92/2015 o pravidlech pro organizaci služebních úřadů Nařízení vlády č.106/2015 o oborech státní služby Nařízení vlády č.134/2015 o podrobnostech služebního hodnocení státních zaměstnanců a vazbě výsledku služebního hodnocení na osobní příplatek státního zaměstnance Nařízení vlády č. 136/2015 o rovnocennosti některých zkoušek a odborných kvalifikací se zvláštní částí úřednické zkoušky Nařízení vlády č.135/2015 o dalších překážkách ve státní službě, za které přísluší státnímu zaměstnanci plat Vyhláška č.162/2015 o podrobnostech úřednické zkoušky Nařízení vlády č. 145/2015 o opatřeních souvisejících s oznamováním podezření ze spáchání protiprávního jednání ve služebním úřadu  Nařízení vlády č. 144/2015 o výkonu státní služby z jiného místa a pravidlech pro vytvoření předpokladu sladění rodinného a osobního života s výkonem státní služby 

Služební předpisy 1/2015 - služební předpis náměstka ministra vnitra pro státní službu ze dne 3. března 2015, kterým se stanoví další požadavky pro služební místa státních tajemníků v ministerstvech a v Úřadu vlády 3/2015 - služební předpis náměstka ministra vnitra pro státní službu ze dne 1. července 2015, kterým se stanoví podrobnosti vydávání služebních předpisů 4/2015 - služební předpis náměstka ministra vnitra pro státní službu ze dne 24. července 2015, kterým se stanoví výše paušální částky nákladů spojených s vykonáním úřednické zkoušky 5/2015 - služební předpis náměstka ministra vnitra pro státní službu ze dne 20. srpna 2015, kterým se zřizuje zkušební komise číslo I pro obor státní služby Organizační věci státní služby a správa služebních vztahů státních zaměstnanců, příslušníků bezpečnostních sborů a vojáků z povolání 6/2015 - služební předpis náměstka ministra vnitra pro státní službu ze dne 19. září 2015, kterým se stanoví obsah osobního spisu státního zaměstnance a způsob jeho vedení

Metodické pokyny metodický pokyn náměstka ministra vnitra pro státní službu č. 1/2015, kterým se stanoví podrobnosti ke vzniku služebního poměru dosavadních zaměstnanců ve služebních úřadech metodický pokyn náměstka ministra vnitra pro státní službu č. 2/2015, kterým se stanoví podrobnosti k přípravě zkušebních otázek zvláštní části úřednické zkoušky metodický pokyn náměstka ministra vnitra pro státní službu č. 3/2015, kterým se stanoví podrobnosti k provádění a organizaci úřednické zkoušky metodický pokyn náměstka ministra vnitra pro státní službu č. 5/2015, kterým se stanoví podrobnosti k rovnocennosti některých zkoušek a odborných kvalifikací zvláštní části úřednické zkoušky metodický pokyn náměstka ministra vnitra pro státní službu č. 6/2015, kterým se stanoví podrobnosti k provádění výběrových řízení na obsazení služebních míst státních zaměstnanců a představených metodický pokyn náměstka ministra vnitra pro státní službu č. 7/2015, kterým se stanoví pravidla pro zpracování návrhu změn systemizace služebních a pracovních míst s účinností od 1. ledna 2016

Informační systém o státní službě – 1. část Moduly dle § 180 až 183 zákona č. 234/2014 Sb.: Rejstřík státních zaměstnanců Evidence obsazovaných služebních míst Portál pro přihlašování na úřednickou zkoušku Evidence provedených úřednických zkoušek

Informační systém o státní službě – 2.část od 1. 7. 2015 postupný náběh systému po modulech a skupinách služebních úřadů k 1. 9. 2015 kompletně zprovozněna část pro služební úřady a 2 moduly z části přístupné veřejnosti (přehled termínů úřednických zkoušek, seznam provedených úřednických zkoušek) od 22. 9. 2015 zpřístupněn kompletně i ve veřejné části (seznam obsazovaných služebních míst) příprava dalšího rozvoje (např. modul systemizace a organizace služebních úřadů)

Odvolací řízení K 21.září 2015 podáno cca 15 odvolání k náměstkovi pro státní službu proti rozhodnutím služebního orgánu ve věcech služby Nejčastější případy: rozhodnutí o oborech služby, o zařazení na služební místo (vč.odměňování) Nejčastější chyby: absence řádného odůvodnění v rozhodnutí chybějící podklady

Informování o implementaci zákona informace na vládu (VEU) - každé 3 týdny porady náměstka pro státní službu se státními tajemníky – každý měsíc metodické porady v Benešově – každý měsíc newsletter Státní služba (příloha časopisu Veřejná správa) – každý měsíc pravidelná aktualizace webových stránek statnisluzba.cz stanoviska a FAQ na webových stránkách statnisluzba.cz

Jednání s Evropskou komisí doposud tři jednání (leden, únor, duben 2015) výměna dopisů předsedy vlády a předsedy EK v březnu 2015: služební zákon je úspěšně implementován a není překážkou pro schvalování operačních programů jednání se zástupci EK 16. dubna 2015 - projednána implementace zákona o státní službě především v oblastech: hodnocení zaměstnanců ve služebním poměru úřednické zkoušky postavení agentury CzechInvest ve vztahu k služebnímu zákonu rozsah působnosti zákona o státní službě příští jednání s EK: 15. 10. 2015

Kolektivní dohoda vyššího stupně Aplikace § 143 odst.3 písm. b): kolektivní dohoda uzavřená mezi vládou a odborovými organizacemi Příprava dle UV č.625/2015. V gesci MPSV za participace MV a MF Orientace na zlepšení podmínek výkonu služby, zejména zdravotních, sociálních nebo kulturních

www.statnisluzba.cz https://portal.isoss.cz