Možnosti využití MIDAS pro RGI a ZRUIN MIDAS Možnosti využití MIDAS pro RGI a ZRUIN Dr. Ing. Bronislava Horáková, CAGI, OK2

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Zpřístupňování eVŠKP současný stav a záměry.
Advertisements

Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
Podmínky dostupnosti a využitelnosti geodat pořízených a spravovaných orgány a úřady veřejné správy ČR Analytická studie Zpracovala Česká asociace pro.
Metainformační infrastruktura ČR koncepce a současný stav Bronislava Horáková VŠB-TU Ostrava, CAGI sdružené pracoviště-Institut geoinformatiky
INSPIRE Enviro-i-forum, Technická univerzita Zvolen, Implementace INSPIRE v České republice.
Základní registry veřejné správy
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
METADATA „Tvoří velice důležitou složkou geodat (prostorově lokalizovatelných dat) “ Renata Hrabinová.
Metainformační systém - Metaportál MŽP ČR
Projekty PHARE v gesci odboru informatizace veřejné správy Ministerstva vnitra ČR PHARE 97 informační a komunikační systémy VS přednáší Ing. Tomáš Holenda.
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
MIDAS MetaPortál Seminář INSPIRE a metainformace, Praha, 2007 Horáková, Růžička, Ožana.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Luděk Novák dubna 2006 Proč a jak řídit informační rizika ve veřejné správě.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA Cesta k informační společnosti Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
CIS Cizinecký informační systém
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Metadata a metainformační systémy (seminář)
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury veřejné správy (KIVS) Ing. Lubomír Moravčík
INSPIRE a metadata pro VS ISSS Hradec Králové, 2005Dr. Ing. Bronislava Horáková, RNDr. Petr Kubíček, CSc., CAGI.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Výzkum a vývoj, studijní prameny a spolupráce s praxí Ing. Milan Kocáb, MBA Ing. Tomáš Cajthaml.
Realizační tým ICZ duben 2005
GIS Plzeňského kraje a projekty v rámci Digitální mapy veřejné správy Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
MONIS Monitorovací služby veřejné správy ČR
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
INSPIRE Stav a výhled.
Základní registry ISVS je třeba rozšířit o základní datové báze geodat Václav Čada, Západočeská univerzita, Přírodovědecká fakulta ,
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Regionální a municipální informační systém RAMIS Ing. Petra Mikulecká,
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Pilotní projekt Ústřední evidence podnikatelů – RŽP ISSS 2004 Hradec Králové Ing. Jan Pokorný odbor projektů životních situací.
ISSS 2003 ePUSA Elektronický portál územních samospráv – stav projektu Ostrava
MIDAS v kontextu veřejné správy a návaznost na standardy ISVS v oblasti metadat Bronislava Horáková vedoucí projektu MIDAS ISSS 2003 Sdružené pracoviště.
Projekt GINIE - role a přínosy CAGI při vytváření Evropské geoinformační sítě.
MIDAS do praxe Vzdělávací program v oblasti standardizace pracovních postupů v řízení a ve výkonu veřejné správy Štěpán Kafka, Bronislava Horáková, CAGI.
ISSS 2003 ePUSA – Elektronický portál územních samospráv – stav projektu ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
identifikačního registru UIR-ADR
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Tvorba metainformačního systému pro prostorová data s využitím Internetových technologií Zpracovatel: Tomáš Duchoslav Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková.
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
MIDAS – krátké představení Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd. GIS Hornicko – geologická fakulta, VŠB-TU Ostrava 17.listopadu,
Územní identifikace a adresy v RÚIAN Jiří Formánek.
REGISTRY VEŘEJNÉ SPRÁVY Obecné principy schváleného věcného záměru zákona o registrech veřejné správy Seminář sdružení Nemoforum Prostorová identifikace.
1 Národní geoinformační infrastruktura ČR - Program rozvoje v letech , další postup Seminář „NEMOFORUM“. Praha,
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
NEMOFORUM 2004 CZ-INSPIRE RNDr. Josef Hojdar, RNDr. Petr Kubíček, Doc. Milan Konečný,
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
Datové centrum sociálních služeb v Libereckém kraji Interaktivní softwarový program určený pro poskytovatele sociálních služeb, zadavatele a také pro.
Úprava systému cizinecké policie a vytvoření relevantního datového fondu pro ROB Projekt spolufinancovaný Evropskými fondy prostřednictvím Integrovaného.
Certifikace informačních systémů veřejné správy (ISVS) ve smyslu zákona č. 365/2000 Sb. - atest-
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
1 ZRUIN - součást základních datových fondů geodat - souřadnicová lokalizace (diskusní příspěvek - Čada, Hojdar) Seminář „NEMOFORUM“. Praha,
ZÁKON O REGISTRU GEOGRAFICKÝCH INFORMACÍ & NOVÁ KONCEPCE ÚPP VE STAVEBNÍM ZÁKONU odpovídající smyslu VZSZ ÚP, schváleného Usnesení vlády ze dne 20. června.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Koncepce bezpečnosti v infrastruktuře systémů veřejné správy
ZÁKLADNÍ REGISTRY – ANEB CO NYNÍ POTŘEBUJEME VĚDĚT
Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele
Akční plán GISTR na jaře 2016 OS GeoInfoStrategie.
Projekt KA3: ZPRACOVÁNÍ METODIK TVORBY NÁSTROJŮ PRO IMPLEMENTACI NÁRODNÍ STRATEGIE ELEKTRONICKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ (NSEZ)
Transkript prezentace:

Možnosti využití MIDAS pro RGI a ZRUIN MIDAS Možnosti využití MIDAS pro RGI a ZRUIN Dr. Ing. Bronislava Horáková, CAGI, OK2

Co je MIDAS? Metainformační systém o zdrojích geodat – součást NGII ČR –dokument NGII ČR podpořila a projednala na svém jednání 6. září 2001 Rada vlády pro SIP článek 7: Informovanost o dostupných datových fondech geodat, jejich zdrojových místech a podmínkách dostupnosti Stav:…Metainformační systém o datových sadách geodat MIDAS. Tento metainformační systém slouží též potřebám informačních systémů veřejné správy, a to i v oblasti dat, která nemají prostorovou povahu (gesce ÚVIS). Některé orgány veřejné správy budují vlastní metainformační systémy i na úrovni položkové skladby pro resortní účely, často též pro širší veřejnou informovanost (MŽP, MZe a další). Vývoj se postupně daří koordinovat. Cíl: Podporovat zprovoznění Metainformačního systému o datových sadách geodat MIDAS, zejména zajistit jeho úplné a kvalitní datové naplnění. Zajistit jeho propojení s metainformačními systémy účelově orientovanými nebo na nižší rozlišovací úrovni. Přitom respektovat potřeby a povinnosti připravovaného metainformačního systému ISVS. Projekt 7.1: Provoz a rozvoj Metainformačního systému o zdrojích geodat MIDAS jako podprojektu metainformačního systému ISVS. Navrhovaná gesce: CAGI, ÚVIS.

MIDAS = MetaInformační DAtabázový Systém, umožňuje pořizovat metadata spravovat a udržovat metadata analyzovat metadata za účelem získávání informací o geodatech a jiných zdrojích veřejné správy veřejný On-line katalog informačních zdrojů těchto kategorií: Datový soubor (S a BEZ prostorové lokalizace) Organizace Osoba Událost Služba Aplikační programové vybavení Dokument

Schéma obsahu a struktury MIDAS Object standard DS DSO DSOA Organizace Osoba Událost Služba Aplikační software Dokument Standard ISVS pro strukturu a výměnný formát metadat informačních zdrojů (ÚVIS) CEN TC211 European pre-standard for metadata Ø Dublin Core

1998 – oficiálně zaznívají první požadavky na evidenci geodat ve státní správě důvody: přehled o existujících DS geodat požadovaná znalost kvality geodat (měřítko, přesnost, původ, …) – na Internetu zpřístupněna pilotní verze MetaIS – vedena řada jednání s ÚSIS o podpoře a integraci MetaIS do budoucího metainformačního systému ISVS 1999 – MetaIS uznán jako pilotní projekt pro potřeby ISVS – – činnost meziresortní pracovní skupiny (ÚSIS, MŽP, MZe, MMR, MPSV, ČSÚ, MV a další) –1. pololetí úprava systému dle potřeb resortů (změna uživatelského prostředí, rozšíření o nové metadatové třídy) říjen 2000 – smlouva CAGI+ÚSIS –Naplňování metadaty centrálních orgánů státní správy pro potřeby ISVS Vznik Hlavní cíl a smysl

pokračuje naplňování systému metadaty o DS centrálních orgánů příprava a realizace nové verze systému –profesionalizace uživatelského rozhraní –úpravy struktury dle nově přijatého Standardu ISVS pro strukturu a výměnný formát metadat informačních zdrojů –nové editační rozhraní červen-listopad 2001 – evidence geodat na OkÚ (koordinátor MV) září 2001 – smlouva CAGI+ÚVIS –analýza metadat OkÚ –závěry a doporučení pro OPS-krajů –vytvoření MIDASLite – lokální metaIS (plnička) pro pořizování, správu metadat a jejich přenos do centrálního skladu MIDAS 6. září 2001 – začlenění MIDAS do Národní geoinformační infrastruktury ČR Přelomový rok 2001

DS v gesci ministerstev –naplňování probíhá od října 2000 –cca 250 DS DS v gesci OkÚ –naplňování probíhá od června 2001 –cca 3000 DS připravuje se spolupráce s KrÚ Současný stav naplnění MIDAS Úzká spolupráce probíhá s MMR prostřednictvím ČVUT, Fakulty architektury (zpracovatel dÚTP ČR a provozovatel systému dÚTP ČR)

Problém počtu DS –není rozhodující pro posouzení stavu GIS databáze OkÚ –chybí exaktní pravidlo pro jednoznačné vymezení DS Problém terminologie –názvy DS nejednotné Problém klasifikace DS –řada DS je mezioborových – klasifikace není jednoznačná –závisí na zkušenostech a názorech pořizovatele metadat Problém kvality metadat –krátký čas na pořízení metadat –rozdíly v pečlivosti, erudovanosti a přístupu jednotlivých pracovníků –velká fluktuace pracovníků GIS – dnešní často nemají přehled o datech na svém pracovišti –neexistence dokumentace (metadat) k datům GIS – řada údajů již není snadno k dispozici, proto nebyla vyplněna Výsledky analýzy metadat o geodatech OkÚ Závěrečné zprávy: Analýza GIS na OkÚ Stávající metody sběru metadat ve státní správě a návrh nové metodiky Praktická zkušenost – malá vynutitelnost metadat – v podstatě neexistuje dokumentace=metadata k DS

Závěry a doporučení Zásadní a prioritní problém vidíme v nedostatečné podpoře ze strany legislativy - absence jednotných pravidel při tvorbě, správě, používání a poskytování geodat ve veřejné správě ZávěryCesta k řešení? potřeba standardizace geodat veřejné správy (nekompatibilita dat na úrovni metodiky sběru dat, klasifikace (domén), datové struktury a prostorové přesnosti) Zákon o registrech VS Zákon o ZRUIN Zákon o RGI navazující zákony a předpisy, … potřeba standardizace obsahu GIS ve veřejné správě (chaotický růst GIS v 90. letech zapříčiněný nekoordinovaností ze strany nadřízených orgánů – nekoncepčnost tvorby GIS uvnitř jednotlivých organizací státní správy) Zákon o registrech VS Zákon o ZRUIN Zákon o RGI navazující zákony a předpisy, … nedostatečná dokumentace (metadata) a chybějící centrální evidence zakotvení zákonné povinnosti evidovat registry GI v centrální evidenci MIDAS

Zákon o registrech VS Zákon o ZRUIN Zákon o RGI. Prováděcí předpisy, … Registry GI Centrální evidence MIDAS vznikevidence Role MIDAS v procesech vzniku a existence geodat Právní rámec provedení a správu, sdílení, předávání a poskytování aktuálních a správných údajů

Praktické přínosy MIDAS jako centrální evidence garantovaných geodat 1.koordinovaná tvorba a správa geodat 2.přehled o spolehlivých, garantovaných datech 3.efektivní využívání geodat omezení duplicitní tvorby úspora nákladů 4.podpora při vytváření trhu s geodaty

Děkuji Dr. Ing. Bronislava Horáková, CAGI, OK2 tel.: 069/ , VŠB-TU Ostrava, tř. 17. listopadu Ostrava Poruba