SLOVENSKO SLOVENSKO Krásná země Geografická poloha Slovenská republika je vnitrozemský stát nacházející se ve střední Evropě Slovenská republika je vnitrozemský.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Island.
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Slovensko.
Česká republika – poloha, hranice, základní údaje
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁPADNÍM SOUSEDEM ČR JE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
SLOVENSKÁ REPUBLIKA.
49.1 Zlínský kraj – poznáš jeho dominanty?
Zlínský kraj Přírodní poměry
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
SLOVENSKO Martin Schwarz.
SLOVENSKO.
Slovensko, Slovinsko, Maďarsko III2-Z7-III-16
Geologický Vývoj Karpat
Naše vlast – Česká republika
vypracovala: Monika Palasová zdroj: hlava , internet , učebnice
Česká Republika a její kraje
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Česká Republika.
POLOHA ČESKÉ REPUBLIKY A JEJÍ OBYVATELSTVO
Švýcarsko vlajka a znak.
Švédsko.
HOKEJ V EVROPĚ, KHL.
Město Brno.
Slovenská republika 5. ročník
Slovensko aneb země nám nejbližší stát střední Evropy
Polská republika je stát ležící ve střední Evropě.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Velká Británie vlajka Velké Británie znak Velké Británie.
Rumunsko Rumunsko je stát ležící z větší části na Balkánském poloostrově v jihovýchodní části Evropy. Sousedí s Ukrajinou a Moldavskem na severovýchodě,
Vsetín Město ve kterém žiji
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Francouzská republika Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Velká británie ( Anglie ) Hlavní město je Londýn ( obyvatel ). Sousedí s Irskem. Sousedí s mořemi Severní moře, Keltské moře, Irské moře, průliv.
Janík, Rídl.  N ě mecko (oficiální název Spolková republika N ě mecko), je st ř edoevropský stát, rozd ě lený na 16 spolkových zemí. Na západ ě sousedí.
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis SLOVENSKO Bratislava hokej fotbal Tatry Košice Ľudovít Štúr Dunaj M. R. Štefánik Jánošík euro horská.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_03_Slovensko Téma:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Jana Hyklová VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_12_Vlastivěda_23_Hranice, sousední.
Česká republika Zlínský kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Zlínským krajem.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_295 _Polsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Československo, Česko a Slovensko Autoři: Veronika Hlávková Jana Kamenická Nikola Košařová Natálie Pokorná.
Sousední státy ČR Vlastivěda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
ČESKÁ REPUBLIKA Znak ČR Mapa ČR Vlajka ČR. 1. Základní informace o ČR  Rozloha: km² (113. místo na světě)  Počet obyvatel: (k ,
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_14_22_RAKOUSKO.
Polsko, Maďarsko a Slovensko
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Ukrajina Bělorusko Moldavsko
Česká republika Členění státního území ČR.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Slovenská republika Název školy: ZŠ Salvátor
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_11_22_SLOVENSKO.
VLASTIVĚDNÝ AZ KVÍZ Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Jana Procházková Datum: 25.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava. Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava.
zpracovaný v rámci projektu
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Naše vlast – Česká republika
Poloha České republiky
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Česká republika Srdce Evropy.
ČESKÁ REPUBLIKA VY_32_INOVACE_06-21 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Tomáš Trávníček.  Tatry jsou pohoří na severu Slovenska a jihu Polska, jsou součástí Karpat. Do roku 1992 byly nejvyšším pohořím Československa. Nyní.
Česká republika
Transkript prezentace:

SLOVENSKO SLOVENSKO Krásná země

Geografická poloha Slovenská republika je vnitrozemský stát nacházející se ve střední Evropě Slovenská republika je vnitrozemský stát nacházející se ve střední Evropě Na východě sousedí s Ukrajinou, na jihu s Maďarskem, na jihozápadě s Rakouskem, na západě s Českem a na severu s Polskem. Na východě sousedí s Ukrajinou, na jihu s Maďarskem, na jihozápadě s Rakouskem, na západě s Českem a na severu s Polskem. Hlavním městem je Bratislava. Hlavním městem je Bratislava.

Rozloha Celkový rozsah území Slovenska čítá km2. Celkový rozsah území Slovenska čítá km2. Na východě území se rozkládají nejznámější slovenské hory Vysoké a Nízké Tatry. Na východě území se rozkládají nejznámější slovenské hory Vysoké a Nízké Tatry. Severním a středním oblastem Slovenska dominují na především rozsáhlé horské masivy, které jsou součástí Západních Karpat. Ty se dělí na tři části – Vnější, Střední a Vnitřní. Severním a středním oblastem Slovenska dominují na především rozsáhlé horské masivy, které jsou součástí Západních Karpat. Ty se dělí na tři části – Vnější, Střední a Vnitřní. Vnější Západní Karpaty se nacházejí na severu a zahrnují Malé Karpaty, Javorníky a Beskydy. Vnější Západní Karpaty se nacházejí na severu a zahrnují Malé Karpaty, Javorníky a Beskydy.

obyvatelstvo Na Slovensku bylo asi obyvatel.

Vznik Před příchodem Slovanů v 5. století žili na území Slovenska především Keltové a Germáni. Před příchodem Slovanů v 5. století žili na území Slovenska především Keltové a Germáni. V 7. století se zdejší obyvatelstvo stalo součástí Sámovy říše. V 7. století se zdejší obyvatelstvo stalo součástí Sámovy říše. Poté se staly oblasti západního Slovenska významnou součástí Velké Moravy. Poté se staly oblasti západního Slovenska významnou součástí Velké Moravy.

Vztahy s Č eskem Češi a Slováci mají blízké kulturní a jazykové rysy. Češi a Slováci mají blízké kulturní a jazykové rysy. Od roku 1918 bylo Slovensko součástí Československého státu. Od roku 1918 bylo Slovensko součástí Československého státu. V roce 1993 došlo k rozdělení a od tohoto data se počítá historie samostatného Slovenského státu. V roce 1993 došlo k rozdělení a od tohoto data se počítá historie samostatného Slovenského státu.

Vláda a politika Slovensko je parlamentní republikou. Slovensko je parlamentní republikou. Výkonnou moc představuje vláda, v jejímž čele stojí premiér. Zákonodárnou moc vykonává jednokomorový parlament zvaný Národní rada Slovenské republiky, v němž zasedá 150 poslanců. Výkonnou moc představuje vláda, v jejímž čele stojí premiér. Zákonodárnou moc vykonává jednokomorový parlament zvaný Národní rada Slovenské republiky, v němž zasedá 150 poslanců. Hlavou státu je prezident, volený Hlavou státu je prezident, volený přímou volbou občanů na 5 let. přímou volbou občanů na 5 let. Prezidentem se nedávno stal Prezidentem se nedávno stal Andrej Kiska. Andrej Kiska.

Folklór Ke Slovensku se váže mnoho pověstí. Ke Slovensku se váže mnoho pověstí. Nejznámější je o zbojníkovi Jánošíkovi. Nejznámější je o zbojníkovi Jánošíkovi. Ten bohatým bral a chudým dával. Ten bohatým bral a chudým dával. Nakonec mu jedna baba nasypala pod nohy hrách a ukrytí vojáci ho lapili a popravili. Nakonec mu jedna baba nasypala pod nohy hrách a ukrytí vojáci ho lapili a popravili.

Folklór Folklór patří na Slovensku mezi největší pýchu republiky. Každá oblast, město, vesnice má svůj vlastní charakter a svůj vlastní folklór - kroje, hudbu, písně, architekturu, zvyky, tradice, tance a nářečí. Pro prezentaci folklórních zvyků jednotlivých regionů jsou na mnoha místech Slovenska pořádány folklórní festivaly. Folklór patří na Slovensku mezi největší pýchu republiky. Každá oblast, město, vesnice má svůj vlastní charakter a svůj vlastní folklór - kroje, hudbu, písně, architekturu, zvyky, tradice, tance a nářečí. Pro prezentaci folklórních zvyků jednotlivých regionů jsou na mnoha místech Slovenska pořádány folklórní festivaly.

Sport Vzhledem k tomu, že se Slovensko nachází v mírném podnebném pásmu, je možné vykonávat sporty s letním stejně jako se zimním zaměřením. Mezi populární sporty na Slovensku patří: fotbal, lední hokej, tenis, házená, basketbal, vodní slalom, lyžování, cyklistika a další. Slovenská fotbalová reprezentace patří ke světové, či evropské špičce,fotbal se těší poměrně velké oblibě. Slovenská fotbalová reprezentace se zúčastnila Mistrovství světa ve fotbale 2010 a probojovala se do elitní šestnáctky. Slovenský fotbalový svaz řídí slovenský fotbal a pod jeho záštitou se organizují oficiální fotbalové soutěže na Slovensku např. Corgoň liga, 1. slovenská fotbalová liga a další.

Typické jídlo Brynzové halušky jsou slovenské národní jídlo. Připravují se z brambor, mouky, soli, brynzy a slaniny. Častým doplňkem brynzové halušek je sklenice kyselého mléka, nebo žinčice. Brynzové halušky jsou slovenské národní jídlo. Připravují se z brambor, mouky, soli, brynzy a slaniny. Častým doplňkem brynzové halušek je sklenice kyselého mléka, nebo žinčice.

Výrobek Čokoláda Čokoláda Když mluvíme o slovenských sladkostech, první se mnohým vybaví Figaro. Tuto tradiční značku cukrovinek dnes používají dvě firmy. Když mluvíme o slovenských sladkostech, první se mnohým vybaví Figaro. Tuto tradiční značku cukrovinek dnes používají dvě firmy.

NĚJAKÉ OTÁZKY

DĚKUJI ZA POZORNOST Informace čerpány z Vypracoval Jiří Pavka