Ontologie přístupnosti budov Diplomová práce Petr Hazuza.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mapy bez bariér.
Advertisements

ŘÍČANSKÝ DENNÍ STACIONÁŘ. Proč stacionář ? ► Slušnost, úcta ke stáří i nemoci a demografický vývoj společnosti nás nutí přemýšlet a rozšiřovat kapacity.
Podpora terénních prací v projektu NIKM - národní inventarizace kontaminovaných míst, automatizace úloh Roman Bukáček, Jiří Chroust, Petr Pala, Jiří Zvolánek,
Proč jsme vytvořili vlastní filtr Kernun Clear Web. Filtrujete bez filtru? Josef Pojsl, TNS / Kernun Security Notes / Praha 11. října 2012.
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Vývoj metodiky a její verze před realizací pilotních studií.
Mechanika s Inventorem
MAPA BUDOV A ZAŘÍZENÍ V MAJETKU STATUTÁRNÍHO MĚSTA OLOMOUCE Jan Příborský.
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
Tématické okruhy doktorského studia:  Tribologie  Diagnostika  Únavové vlastnosti  Konstrukce a virtuální navrhování  Průmyslový.
Moravská zemská knihovna a zpřístupňování starých map.
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
Mycroft Mind Sémantický a vizualizační engine nejen pro novou generaci eShopů InterSystems Sympozium
Vsetín – město bez bariér
Relační databáze.
Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Databázové systémy Přednáška č. 6 Proces návrhu databáze.
Hodnocení DeMo v projektu NetZP Mgr. Andrea Preclíková.
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
DMVS Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS -Účelová katastrální mapa realizace 2011, investice cca 9 mil. -Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP.
Informační systém cykloturistických stezek těšínska Bakalářská práce Zpracovatel: Pilchová Gražyna Vedoucí práce: Doc. Ing. Petr Rapant, CSc.
Nadacepartnerstvi.cz cyklistevitani.cz Cyklisté vítáni Konference Společně správným směrem - spolupráce s partnery i médii Ostrava, 10. prosince 2009 Certifikace.
PLÁN DLOUHODOBÉ OCHRANY DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ V PRAXI Mgr. Andrea Fojtu, Mgr. Eliška Pavlásková ÚVT UK, ÚISK UK
Aplikace teorie information commons v Ústřední knihovně Přírodovědecké fakulty MU Klub vysokoškolských knihovníků SKIP Zdeňka Dohnálková Prosinec 2006.
Výzkum uplatnění dat laserového skenování v katastru nemovitostí
Tvorba mapy pro orientační běh s použitím GPS
© Doc. Miniberger, BIVŠ UML modelování Webové služby představují sadu standardů umožňující komunikaci aplikací bez ohledu na platformu, na které jsou provozovány.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta Institut ekonomiky a systémů řízení obor Geografické informační systémy.
ISSaR – možnosti využití systému při získávání a zpracování statistických dat Ing. Jarmila Cikánková Oddělení datových služeb CENIA.
Modelování hluku ze silniční dopravy v oblasti městské zástavby
Využití Souborného katalogu knihovnami NPÚ v systému Tritius
COGAIN 2009 Možnosti řízení invalidního vozíku. Systém řízení vozíku  Rozdělen do několika částí  Část pohonu Motor pohonu Senzory ujeté vzdálenosti.
Vývoj aplikace pro navigaci v Porubském areálu VŠB-TU Ostrava
ZÁKLADY GEOINFORMATIKY
Návrh a implementace algoritmů pro údržbu,
Bezbariérovost občanské vybavenosti centra města Ostravy Ing. Jakub ŠVRČEK Ing. Marek MIHOLA katedra Městského inženýrství FAST VŠB TU OSTRAVA GIS Ostrava.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
Helios Orange - Implementace systému
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
Selekční jazyky Současné trendy Přednáška č. 5 ( ) Filozofická fakulta Masarykova Univerzity, Kabinet knihovnictví - Ústav české literatury a knihovnictví.
Provozovatelé služeb a informační centra - silný tandem Mgr. Lenka Stockton Asociace hotelů a restaurací České republiky.
CRAB z pohledu dodavatele Pilotní pasportizace dodavatel sběru dat do pasportu a dalších specifických informací o budovách 1 1.
Adaptace on-line David Kunssberger Miroslav Lupač Agentura Koniklec, o. p. s.
Beskydy pro všechny Pilotní projekt hodnocení objektů CR pro znevýhodněné skupiny Workshop Proč si pořídit certifikát aneb Otevřete své zařízení pro další.
Odbor doplňování a zpracování fondů
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
Proč jsme vytvořili vlastní webfiltr Kernun Clear Web Filtrujete bez filtru? Josef Pojsl, TNS / Seminář WEBFILTR Kernun / Praha 6. února.
Datové centrum sociálních služeb v Libereckém kraji Interaktivní softwarový program určený pro poskytovatele sociálních služeb, zadavatele a také pro.
A jeho praktická aplikace Štěpán Vacek Univerzita Hradec Králové Liberecké informatické fórum 2010.
Kapitola 5: Úvod do analytických technologií Webu Vítězslav Šimon (SIM0047) Adaptivní webové systémy (AWS)
Výškopis ● Vrstevnice -Vrstevnice je čára o stejné nadmořské výšce zobrazená na mapě. – Interval i = M / 5000 – Hlavní, vedlejší.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Návrh turistického informačního systému v centru Českých Budějovic
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Identifikační a lokalizační studie brownfieldů
C-síť (circle – net) Petr Kolman.
Management počítačové sítě
Facility management jako součást efektivní správy společnosti
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Datová opora pro nastavení cyklu kvality
Ateliérová tvorba I. Název projektu : Dům s pečovatelskou službou
Mapování přístupnosti a pražská Mapa přístupnosti
Sdílení dat o přístupnosti
Klíčové aktivity projektu
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
STUDIE PROVEDITELNOSTI ZAVEDENÍ NÍZKOEMISNÍ ZÓNY NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA BRNA „Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí.
Geografické informační systémy
Transkript prezentace:

Ontologie přístupnosti budov Diplomová práce Petr Hazuza

Projekt Mapy bez bariér Platforma pro sdílení dat o přístupnosti Původní myšlenka vnikla již v roce 2013 (JUP) Motivace: uzavřená data, nejednotnost formátů, publikovány jen deriváty dat Data Profesionální (proces sběru a vyhodnocení dat je pokryt určitou metodikou) Komunitní (subjektivní data vytváří sami uživatelé) V úvodní fázi profesionálně zmapováno 600 turisticky atraktivních objektů Další fáze Agregace stávajících dat (rozdílná kvalita, stáří, licence,…) Podpora nového mapování 1

Projekt Mapy bez bariér Původní záměr struktury dat Budova popsána „architektonicky“ (včetně toho, které patra daný výtah propojuje apod.) K jednotlivým entitám přiřazená data podstatná pro mapování přístupnosti Nevýhody Neexistuje slovník popisující doménu architektury (kap. 3.4) Neexistence těchto dat u již zmapovaných objektů Velká náročnost při mapování i následné digitalizaci 2

Projekt Mapy bez bariér Reálná koncepce struktury dat Zúženo na doménu „mapování přístupnosti budov“ (ne všechny architektonické entity jsou důležité i z pohledu mapování přístupnosti - jup:stepsIsBannister) Podoba metodiky, podle které je Ontologie navržena, ani jí předepsaných formulářů není konečná Směry dalších možných rozšíření výchozí metodiky lze vyvodit z dalších existujících metodik (mapování hotelových pokojů a koupelen, restaurace,… a to nejen pro imobilní) 3

Ontologie přístupnosti budov 4

Třídy modelující Formulář Hlavní části Formuláře modeluji třídy Object Elevator Platform RampSkids WC formuláře modeluje třída Form, podtřída owl:Thing a jup:Form; jup:formMaps ; jup:formType jup:ObjectMKPOForm; jup:hasAttachment. 5

Třídy modelující Formulář Modelovány jsou však i další, pro mapování podstatné, entity (s ohledem na ostatní metodiky a omezení) Akustický orientační majáček Akustický orientační majár Dveře Kontrastní značení Zvonek … 6

Vlastnosti – metadata jup:createdBy – identifikátor osoby, která vytvořila záznam jup:createdDate – datum vytvoření záznamu jup:isCertifiedRecord – záznam byl vytvořen certifikovanou osobou jup:isUpToDateRecord – aktuální záznam jup:license – licence, pod kterou je záznam publikován jup:source – zdroj, z kterého byl záznam získán … 7

Vlastnosti – kategorizace přístupnosti Konrétní kategorizace odvozeny od vlastnosti jup:mappableEntityAccessibility kategorizace pro objekty (MKPO, SenSen, SONS,…) části objektu jako např. WC (MKPO, SenSen, Síť mateřských center,…) komplexy (např. Domov pro seniory Elišky Purkyňové na Praze 6 je hodnocen jako částečně přístupný ) organizace (Banka bez bariér, Zaměstnavatel bez bariér,...) 8

Vlastnosti – vztahy mezi entitami jup:hasPart, jup:partOf dcterms:hasPart: a related resource that is included either physically or logically in the described resource 9

Vlastnosti – pole formuláře Běžné datové typy + výčtové typy jako SKOS schémata Předpokladá se rozšíření o další mapovatelné entity mappableEntityMirrorHeight – výška umístění spodní hrany zrcadla mappableEntityControlHeight – výška umístění ovladače …. Příloha mapující schodiště dokonce už i implementována 10

Propojení s ostatními slovníky a datové sady Dbpedia, WikiData RÚIAN, ARES LinkedGeoData (OpenStreetMap) … 11

Evaluace – služby pro pořizovatele dat Kontrola limitů pro dané kategorie přístupnosti objektů / upravených WC podle Metodiky kategorizace přístupnosti objektů Nejasné limity Výška prahů je maximálně 2cm vs Povrchy a sklon komunikací v objektu a jeho bezprostředním okolí výrazněji nekomplikují pohyb na vozíku SPARQL dotazy Nad celým datasetem I pro konkrétní objekt v rámci skriptu (RUBY) Výstupem je RDF graf – zamýšleno jako kontrola v rámci procesu zpracování dat 12

Evaluace – služby pro koncové uživatele Vyhledání objektu na základě specifických požadavků uživatele / na základě zadané vzdálenosti od určitého bodu Na základě osobních zkušeností Jsem sám na mech. vozíku ? Jsem sám na ele. vozíku ? Jsem s doprovodem S manželkou ? S kamarádem ? Z tohoto pohledu jsou kategorie předepsané MKPO jen orientační Využití dat z různých zdrojů (RÚIAN, Dbpedia,…) ? Součást mobilní aplikace Mapy bez bariér 13

Možnosti dalšího rozšíření Ontologie Komunitní data – již zkoušeno s daty z Vozejkmap.cz Další kategorizace přístupnosti (nejen objektů) Rozšíření o další entity modelující hotelové pokoje,… Vizualizace dat nad mapovým podkladem Harmonizace s Národním katalogem otevřených dat Spolupráce s ENAT(European Network for Accessible Tourism) 14

Děkuji za pozornost. 15