Obsah: Výhody eura Výhody eura Nevýhody eura Nevýhody eura Očekávání Očekávání Co Slovensko eurem získá? Co Slovensko eurem získá? Euro na Slovensku a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Problematika přistoupení ČR k Evropské měnové unii
Advertisements

Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
Hospodářská politika státu
Středoškolská odborná činnost 2008/2009 EURO: politický či ekonomický projekt? Číslo oboru: 13 Název oboru: Ekonomika a řízení Autor: Monika Jabůrková.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
PENÍZE Historie peněz Hlavní funkce peněz Domácí a zahraniční měna
Měnové kurzy devizového trhu a jejich vliv na podnikatelské prostředí Zlínského kraje Vývoj trhu Ing. Pavel Kochta
Světové hospodářství.
Integrační procesy v ekonomice
Unie malých a středních podniků ČR Hospodářská komora ČR Přijetí eura v České republice Názor podnikatelů.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu.
VNĚJŠÍ MĚNOVÁ POLITIKA – 4. nástroj hospodářské politiky – 2. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Mikroekonomie I Platební bilance a obchodní bilance Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
STADIA EKONOMICKÉ INTEGRACE
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Čísla kolem nás (MĚNA).
3. Kurzové systémy a platební bilance
Hospodářská politika. HP je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu. Cíle: 1) plná zaměstnanost 2) cenová stabilita 3) růst ekonomiky.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Peníze a měny.
Vytvoření velkého vnitřního trhu a počátky Evropské hospodářské a měnové unie Dějiny EU Marian Kebísek.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
Hospodářská politika Téma 3 Měnová politika v eurozóně.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Exkluzivní produkt QUANTUM EXTRA SP. QUANTUM LEBEN AG: Lichtenštejnská životní pojišťovna 2. největší pojišťovna v Lichtenštejnsku Na trhu od roku 2004.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_100 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Charakteristika a členění bankovních produktů
Bankovnictví.
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Měnový kurz.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE soustředění Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 14,00 – 15,00.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_62_INOVACE_73 8 _ Přímé bankovnictví II. AutorIng. Renata Wagnerová Průřezové téma Člověk a svět.
Anotace Prezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení se s bezhotovostním platebním stykem AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup Vyjasnění.
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
Mezinárodní instituce. Ekonomická integrace. Globalizace. Hospodářská teorie a politika - VŠFS Jiří Mihola, 2015 Téma 10.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_16_Měna TEMA:Finanční gramotnost ČÍSLO.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Ekonomika Hospodářská politika 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_02.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Finanční gramotnost v praxi Ing. Ludmila Tkáčová CZ.1.07/3.1.00/
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Společná měnová politika RNDr. Oldřich Hájek. Společná měnová politika Období po druhé světové válce Evropská platební unie Marshallův plán Vzájemný směný.
Evropská unie. Pojem a význam Evropské unie Definice Evropské unie (dále jen EU) Aktuální počet členů EU Rok vstupu ČR do EU Cíle EU (čtyři základní svobody)
Občanská výchova Formy placení. Platby a platební styk  Za zakoupené zboží nebo službu je vždy nutné zaplatit.  Mezi plátcem a příjemcem peněžní částky.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ZPŮSOBY PLACENÍ – platební styk
Měnové právo II 12. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Jednotná měnová politika
Peníze a měnová politika
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-1)
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
Magický čtyřúhelník hospodářské politiky
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-2)
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Transkript prezentace:

Obsah: Výhody eura Výhody eura Nevýhody eura Nevýhody eura Očekávání Očekávání Co Slovensko eurem získá? Co Slovensko eurem získá? Euro na Slovensku a výjimky Euro na Slovensku a výjimky

Výhody eura Silná a stabilní měna Silná a stabilní měna Usnadnění platebního styku se zahraničím Usnadnění platebního styku se zahraničím Pokles eurodevizových rezerv Pokles eurodevizových rezerv Klesající míra inflace Klesající míra inflace Euro jako světová měna Euro jako světová měna Zlepšení poměru cena/výkon ve prospěch spotřebitele Zlepšení poměru cena/výkon ve prospěch spotřebitele

Nevýhody eura Ztráta národní identity Ztráta národní identity Evropská centrální banka, jako ovlivňovatel inflace Evropská centrální banka, jako ovlivňovatel inflace Hospodářská a měnová unie jako předstupeň politické unie Hospodářská a měnová unie jako předstupeň politické unie Předání pravomocí v oblasti centrálního bankovnictví na nadnárodní úroveň Předání pravomocí v oblasti centrálního bankovnictví na nadnárodní úroveň Velké vstupní investice pro institucionální zabezpečení zavedení měny do oběhu a zlepšení informačních systémů Velké vstupní investice pro institucionální zabezpečení zavedení měny do oběhu a zlepšení informačních systémů Přeměna slovenské koruny na euro Přeměna slovenské koruny na euro Sjednocení legislativy Sjednocení legislativy

Očekávání Zaokrouhlení částek nahoru Zaokrouhlení částek nahoru Problém uhlídat inflaci na uzdě Problém uhlídat inflaci na uzdě Cenová úroveň bude záležet na koupěschopnosti Cenová úroveň bude záležet na koupěschopnosti obyvatel obyvatel Euro přispěje k vyšší obchodní výměně, novým investicím a tedy i novým pracovním místům Euro přispěje k vyšší obchodní výměně, novým investicím a tedy i novým pracovním místům Růst platů a růst životní úrovně na Slovensku Růst platů a růst životní úrovně na Slovensku Více se budou používat platební karty a bezhotovostní platby Více se budou používat platební karty a bezhotovostní platby Zdražování Zdražování Dvojité oceňování a duální oběh Dvojité oceňování a duální oběh

Co Slovensko eurem získá? Konkurenční i investiční výhodu Konkurenční i investiční výhodu Vyšší stabilitu ekonomiky Vyšší stabilitu ekonomiky Euro určitě zvýší rating i kredibilitu země Euro určitě zvýší rating i kredibilitu země Zahraničním investorům zmizí měnové riziko, tak jako exportérům ze Slovenska Zahraničním investorům zmizí měnové riziko, tak jako exportérům ze Slovenska Zjednodušení porovnání cen Zjednodušení porovnání cen Euro sníží administrativu Euro sníží administrativu

Euro na Slovensku a výjimky Dvojitému zobrazování v eurech a v korunách se vyhnou: Produkty poskytované formou služeb jednorázových displejů, poštovních známek, rozhlasových reklam, esemesek, zájezdových a zásilkových katalogů Produkty poskytované formou služeb jednorázových displejů, poštovních známek, rozhlasových reklam, esemesek, zájezdových a zásilkových katalogů Technika těžce realizovatelných změn Technika těžce realizovatelných změn Internetové obchody Internetové obchody Drobní živnostníci, tržnice Drobní živnostníci, tržnice Letáky a poutače Letáky a poutače Kupóny, dárkové poukazy a různé poukazy na služby Kupóny, dárkové poukazy a různé poukazy na služby Taxikáři a mobilní operátoři Taxikáři a mobilní operátoři

Použité zdroje: