STRAVOVÁNÍ A PROVOZ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH ELEKTRA LUHAČOVICE 12. 6. 2014 MVDR. MIROSLAV JAROŠ Označování alergenů v nebalených potravinách a v pokrmech.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Advertisements

Adresa: Ovčárecká 305, Kolín V, Kolín Telefon:
Nařízení evropského parlamentu a rady Evropské unie č. 1169/2011
REACH Implementation Project 3.10 (RIP 3.10) Technické pokyny pro identifikaci a volbu názvu v rámci REACH.
Intolerance a alergie na potraviny
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Nová směrnice o energetické účinnosti
Potravinové alergie Hartmanová Lenka
Celiakie Zuzana Chaloupková.
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Ing. Lucie Janotová, Ph.D., UniConsulting
Dana Gabrovská Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Legislativní předpisy, přístup ke kontrole
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Potraviny rostlinného původu
Ing. Jana Balachová, Ing. Jiří Mauer inspektorát SZPI v Ústí nad Labem
Přehled možných potravinových alergenů.
OZNAČOVÁNÍ POTRAVIN Ing. Zuzana Nováková.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Potraviny pro zvláštní výživu
Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011
Potravinové alergie a intolerance
ALERGIE.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_282 Ročník: 2.
Regionální potravina a novinky v legislativě
Nejčastější závady v označování
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Složení výrobku (receptura) - Tam, kde existují smlouvy se zákazníkem (pokud se týká složení/receptury výrobku a technologických požadavků), musí být tyto.
24. září 2016 Regionální potravina 2016 Mgr. Ing. Eva Trávníčková Státní zemědělské a potravinářské inspekce
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
P OTRAVINOVÉ ALERGIE A INTOLERANCE Magdalena Rusňáková, OPP 1. ročník.
JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 TRŽNÍ ŘÁDY.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_DOVAZENE_SKORAPKOVE_OVOCE_PR EZENTACE_12 Název školyStřední škola služeb,
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross-compliance v oblasti výroby a skladování krmiv a s tím souvisejících.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV41 Název školy.
Jan Katina, 24. listopadu 2016, Café Louvre, Praha
NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011
NEŽÁDOUCÍ REAKCE NA POTRAVINY
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Seznam alergenů publikovaný ve směrnici 2000/89 ES od
Seznam alergenů 1. Obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice , žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich Korýši.
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
JÁDROVINY A OLEJNATÁ SEMENA
Škrob a výrobky ze škrobu
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Alergie a anafylaktický šok
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Poznatky z kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Přehled možných potravinových alergenů.
Potravinářský sektor z pohledu českého spotřebitele
Spotřební a energetické daně
PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA
Alternativní směry ve stravování
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Škrob a výrobky ze škrobu
Transkript prezentace:

STRAVOVÁNÍ A PROVOZ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH ELEKTRA LUHAČOVICE MVDR. MIROSLAV JAROŠ Označování alergenů v nebalených potravinách a v pokrmech

Typy alergických reakcí Výskyt alergií v populaci : děti – 4 – 6%, dospělí 1 – 3% Potravinová alergie– nepřiměřená reakce imunitního systému na určitou potravinu - její složku – bílkovinu - zpravidla glykoprotein Potravinová intolerance – metabolická porucha, nedostatek nebo úplná absence látek (zpravidla enzymů), které se podílejí na zpracování potraviny nebo její složky ( laktózová intolerance způsobená nedostatkem laktázy ) Pseudoalergie – nežádoucí reakce na potravinu způsobená přecitlivělostí organismu vůči některým složkám potravin – potraviny s vyšším obsahem histaminu ( sýry, některá červená vína, zkažené ryby, orientální fermentované potraviny ). Příznaky: nauzea, zvracení, průjem a kožní projevy - kopřivka a otoky.

Legislativa Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU ) č. 1169/2011 O poskytování informací o potravinách spotřebitelům

Kapitola I, článek 1 – předmět a oblast působnosti, bod 3 Platné pro provozovatele celého potravinového řetězce – výroba – prodej včetně stravování 3. Toto nařízení se vztahuje na provozovatele potravinářských podniků ve všech fázích potravinového řetězce, kde se jejich činnosti týkají poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Použije se na všechny potraviny určené pro konečného spotřebitele, včetně potravin dodávaných zařízeními společného stravování a potravin určených k dodání do těchto zařízení.

Kapitola I, článek 2, bod 2d) Definice zařízení společného stravování Jakékoli zařízení (včetně vozidel, stánků s pevným stanovištěm a přenosných stánků), jako jsou například restaurace, závodní jídelny, školy, nemocnice a cateringové firmy, v němž se v rámci běžné činnosti připravují potraviny určené k přímé spotřebě konečným spotřebitelem;

Kapitola II – obecné zásady poskytování informací o potravinách – článek 3 – bod 1 - obecné cíle Cíl nařízení: Ochrana zdraví a zájmů spotřebitelů Umožnění informovaného výběru potravin a jejich bezpečného použití konečnému spotřebiteli

Článek 8 – povinnosti PPP (provozovatel potravinářského podniku), bod 1 Odpovědnost – vždy PPP 1. Za informace o potravině odpovídá provozovatel potravinářského podniku, pod jehož jménem nebo obchodním názvem je potravina uváděna na trh, a není-li usazen v Unii, dovozce potraviny na trh Unie.

Kapitola IV – oddíl 1 - článek 9 – seznam povinných údajů – 1 c Povinnost označovat alergeny dle přílohy II od V souladu s články 10 až 35 a s výhradou odchylek obsažených v této kapitole se povinně uvádějí tyto údaje: c) každou látku nebo pomocnou látku uvedenou na seznamu v příloze II nebo odvozenou z látky či produktu uvedených na seznamu v příloze II způsobující alergie nebo nesnášenlivost, která byla použita při výrobě nebo přípravě potraviny a je v konečném výrobku stále přítomna, byť v pozměněné podobě;

Článek 12 – dostupnost a umístění povinných informací o potravinách – bod 1, 5 1. V souladu s tímto nařízením musí být u všech potravin povinné informace o potravinách k dispozici a snadno dostupné. 5. V případě nebalených potravin se použije článek 44.

Způsoby uvádění alergenů v pokrmech 1)Vyvěšením nebo umístěním na viditelném místě 2)Uvedením přímo v jídelním lístku 3)Jiným vhodným způsobem Při vypracovávání seznamu alergenů je třeba brát v potaz všechny alergeny, které jsou přítomny v používaných potravinách dle údajů na etiketě (dochucovadla, kořenící směsi, různé polotovary )

Článek 44 – vnitrostátní opatření pro nebalené potraviny Povinnost označovat alergeny - od Jsou-li potraviny nabízeny k prodeji konečnému spotřebiteli nebo zařízením společného stravování nebalené nebo jsou-li baleny v místě prodeje na žádost spotřebitele nebo baleny do hotového balení pro přímý prodej, a) je poskytnutí údajů stanovených v čl. 9 odst. 1 písm. c) povinné; 2. Členské státy mohou přijmout vnitrostátní opatření pro způsob poskytování údajů nebo jejich částí podle odstavce 1 a případně pro způsob jejich vyjadřování a uvádění.

Příloha II – látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost Obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut (původní druh pšenice ) nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich, kromě: a) glukózových sirupů na bázi pšenice, včetně dextrózy 1); b) maltodextrinů na bázi pšenice 1); c) glukózových sirupů na bázi ječmene; d) obilovin použitých k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského původu Alergie – lepek – celiakie – nesnášenlivost vůči lepku

Příloha II – látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost Korýši a výrobky nich např. krevety, krabi, langusty, humři, mořští a sladkovodní raci ) Potravinová alergie - přítomnost svalové bílkoviny tropomyosinu

Příloha II – látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost Vejce a výrobky z nich Potravinové alergie a)bílkoviny v bílku: ovomukoid, ovalbumin, ovotransferrin a lysozym. b)bílkoviny ve žloutku - méně časté apovitelleniny I a VI a fosvitin. Spouštěčem obvykle bývá inhalace ptačích antigenů.

Příloha II – látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost Ryby a výrobky z nich, kromě: a) rybí želatiny použité jako nosič vitaminových nebo karotenoidních přípravků; b) rybí želatiny nebo vyziny použité jako čiřicí prostředek u piva a vína Potravinová alergie – svalová bílkovina parvalbumin – přetrvává po celý život Pseudoalergie – histamin – rozkladem bílkoviny histinu - otrava ( mořské ryby – tuňák, makrela )

Příloha II – látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich Alergie – nejznámější alergeny vicilin a konglutinin – pražení ořechů zvyšuje aktivitu alergenů

Příloha II – látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost Sójové boby a výrobky z nich, kromě: a) zcela rafinovaného sójového oleje a tuku 1); b) přírodní směsi tokoferolů (E306), přírodního d-alfa tokoferolu, přírodního d-alfa-tokoferol-acetátu, přírodního d-alfa-tokoferol-sukcinátu ze sóji; c) fytosterolů a esterů fytosterolů získaných z rostlinných olejů ze sóji; d) esteru rostlinného stanolu vyrobeného ze sterolů z rostlinného oleje ze sóji

Příloha II – látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy), kromě: a) syrovátky použité k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského původu; b) laktitolu ( nízkokalorické sladidlo z laktózy )

Příloha II – látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost Skořápkové plody - mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich, kromě ořechů použitých k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského původu 9.Celer a výrobky z něj Alergie - zkřížená reakce s alergií na pyl břízy nebo pelyňku “syndrom bříza – pelyněk – celer”. Střední Evropa alergie celer–pyl břízy

Příloha II – látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost Hořčice a výrobky z ní 11. Sezamová semena a výrobky z nich 12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako celkový SO 2, které se propočítají pro výrobky určené k přímé spotřebě nebo ke spotřebě po rekonstituování podle pokynů výrobce

Příloha II – látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj luštěnina - mouka – těstoviny, pekařské polotovary 14. Měkkýši a výrobky z nich slávky, ústřice, olihně, chobotnice, sépie a hlemýždi

Závěr Děkuji za pozornost