Program rozvoje venkova na období 2014-2020 možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XV. Celostátní finanční konference
Advertisements

Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Program rozvoje venkova na období
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“
Program rozvoje venkova na období
Dotační příležitosti.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Program rozvoje venkova na období
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Program rozvoje venkova Příprava na programové období po roce 2013
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Program rozvoje venkova 2014 – 2020
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Strukturální politika
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
„Budujeme region se společnou budoucností“ „Budujeme region se společnou budoucností“ realizace SP LEADER Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova:
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Strategie absorpce venkovských oblastí (SAVO) Zpracovala: Bc. Jana Bartošková, Bc. Petr Zajac Datum: 3. dubna 2013.
Centrum rozvoje venkova Olomouckého kraje 27. listopadu, hotel FIT v Přerově Obnova a rozvoj vesnic, občanského vybavení a služby na ochranu kulturního.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Návrh reformy SZP Evropská komise předložila návrh reformy SZP pro období po roce Účelem tohoto návrhu je posílit konkurenceschopnost, udržitelnost.
Dotace na míru starostům příležitosti pro obce prosinec 2014 prosinec 2014.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Program rozvoje venkova na období Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Podnikání a zemědělství.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Podpora venkova po roce 2013 z pohledu Olomouckého kraje Seminář MAS 10. května 2013, Olomouc.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Regionální akční plán Jihočeského kraje Ing. Jaromír Slíva, MBA.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA 2014 – 2020 A MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ KRAJINNÉ ARCHITEKTURY.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Ing. Jan Groh, LL.M., MBA Inovace z pohledu PRV III. Venkovská konference v Královéhradeckém kraji.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
 Evropský sociální fond  Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost  Doba realizace projektu: –
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Program rozvoje venkova , Monínec.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Integrovaný regionální operační program
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Jablunkovska
Výsledky projednávání
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Programové období nový rámec pro II. pilíř SZP - rozvoj venkova Strategie Evropa 2020 (EU 2020) Společný strategický rámec (SSR) zahrnuje EZFRV, EFRR, ESF, KF a ENRF a odráží EU 2020 prostřednictvím společných tematických cílů, které mají být řešeny klíčovými akcemi jednotlivých fondů Partnerská smlouva národní strategický dokument vymezující zacílení finančních prostředků k naplnění tematických cílů definovaných ve „společném“ nařízení Rozvoj venkova EZFRV Ostatní SSR fondy EFRR, ESF, KF a ENRF Možnost průřezového využití komunitně vedeného místního rozvoje formou metody Leader

Priority pro rozvoj venkova  Podpora přenosu znalostí a inovací  Zlepšení konkurenceschopnosti (zemědělství, lesní hospodářství)  Podpora pro organizaci potravinového řetězce a řízení rizik  Obnova, zachování a posílení ekosystémů  Podpora efektivního využívání zdrojů a přechod na nízkouhlíkové hospodaření (investiční opatření, nároková opatření)  Podpora sociálního začleňování, redukce chudoby a hospodářského rozvoje venkovských oblastí

Rozpočet na Program rozvoj venkova  dle stávajícího návrhu víceletého finančního rámce je rozpočet na období pro rozvoj venkova 101,157 mld. EUR (v běžných cenách)  národní alokace nejsou dosud stanoveny  lze předpokládat spíše nižší částku z EZFRV než v současném období  dopad vyšší míry kofinancování z EU zdrojů celkový rozpočet na rozvoj venkova může být nižší než pro období 2007 – 2013 !

Možnosti podpor pro obce článek 21 – Základní služby a obnova vesnic ve venkovských oblastech článek 36 - Spolupráce  Navrhujeme implementovat ČlánekPoznámka b) – investice do všech typů drobné infrastruktury, včetně investic do OZE nutno vydefinovat drobnou infrastrukturu, vodohospodářskou a dopravní infrastrukturu je třeba dořešit s ostatními resorty (MŽP, MMR) d) investice do základních služeb pro venkov, včetně oblasti volného času a kultury důraz na občanskou infrastrukturu ve vazbě na zaměstnanost 36 - Spolupráce zejména spolupráce obcí s podnikatelskými subjekty

ČlánekPoznámka c) – infrastruktura širokopásmového připojení PRV nevhodný nástroj, v gesci MPO g) – investice na přemístění činností a rekonstrukce budov v zájmu zlepšení environmentálního profilu dané usedlosti nízká využitelnost opatření Možnosti podpor pro obce článek 21 – Základní služby a obnova vesnic ve venkovských oblastech  Nedoporučujeme implementovat

ČlánekPoznámka a) – vypracování a aktualizace plánů rozvoje obcí a plánů pro ochranu a správu lokalit sítě Natura 2000 a dalších míst vysoké přírodní hodnoty zvážit zejména s ohledem na povinnost zpracování integrovaných plánů rozvoje místními akčními skupinami, nízký zájem o dotaci na ÚP v tomto období (nízká preference ze strany krajů) e) investice veřejných subjektů do rekreační infrastruktury v gesci MMR, disponuje vhodnějšími nástroji pro podporu a propagaci CR f) – investice do kulturního a přírodního dědictví PRV nevhodné pro rekonstrukce většího významu, obecně tomuto tématu dávána nejnižší priorita Možnosti podpor pro obce článek 21 – Základní služby a obnova vesnic ve venkovských oblastech  Ke zvážení

LEADER  minimálně 5 % z EAFRD musí být alokováno na LEADER  využití metody LEADER bude možné i pro ostatní fondy SSR – obecné podmínky pro provádění místních strategií jsou proto zohledněny ve „společném“ nařízení  strategické plány LEADER by mohly obsahovat integrovanou strategii pro využití finančních prostředků i z jiných EU fondů

Další kroky v roce 2012 pro přípravu programového období  diskuse potřeb s nevládními organizacemi v rámci kulatých stolů i odborných skupin gremia  první návrh nového programového dokumentu  koordinace s ostatními resorty (zejména MMR)  příprava podkladů pro část Partnerské smlouvy za MZe  projednávání v rámci institucí EU

Děkuji za pozornost!