Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Hana Hilscherová Název:VY_52_INOVACE_Z.8.8-1 Téma:Evropská unie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.0903.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kandidátské země do EU Chorvatsko Turecko Makedonie Island.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_242_Členské státy EU AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Předmět: Název materiálu: Výuková.
Evropská unie.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
ZÁKLADNÍ TENDENCE SOUČASNÉHO VÝVOJE MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Evropská unie Petr Machala.
EU.
Evropa Jan Šafařík Daniel Jindřichovský Informace o Evropě 2007.
Předmět: Základy společenských věd Ročník: IV.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Základy společenských.
EVROPSKÁ UNIE Mgr. Michal Oblouk.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
Státy Evropy regionální dělení.
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
EVROPSKá UNIE.
Co je Evropská Unie Evropská unie (EU) je svazek demokratických evropských zemí, které se zavázaly ke společnému úsilí o mír a prosperitu. Není státem,
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Symboly Evropské unie.
Jaké bude téma dnešní hodiny?
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Evropská Unie.
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
Úkol: Vysvětli pojmy MIGRACE EMIGRACE IMIGRACE NÁROD NÁRODNOST.
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Historie evropské ekonomické integrace.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): ČR a evropská integrace N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
Evropa - obyvatelstvo, EU Tercie Řešení úkol.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO Datum ověření ve výuce: Téma: Evropská unie Tématický okruh: Nadnárodní společenství Vzdělávací.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
zpracovaný v rámci projektu
Dějiny EU Mgr. Vladimír Velešík.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
EVROPSKÁ UNIE. EVROPSKÁ UNIE VLAJKA – 12 zlatých hvězd – původní počet členů - nyní symbol jednoty a harmonie.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
Mezinárodní vztahy prezentace č.1.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Vznik Evropské unie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NATO Severoatlantická aliance.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Severoatlantická aliance
Evropská unie VY_32_Inovace_07KR-7
Transkript prezentace:

Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Hana Hilscherová Název:VY_52_INOVACE_Z Téma:Evropská unie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/

Anotace : žák získá nové informace o Evropské unii Autor: Mgr. Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup : porovnává státy světa a zájmové integrace států světa na základě podobných a odlišných znaků Klíčová slova : Evropská unie, integrace Druh učebního materiálu: výkladová prezentace Druh interaktivity: výklad Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání : základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina: let Celková velikost: 1,20MB

Evropská unie Obr.1

Evropská unie Zkratka: EU Je společenství demokratických států, spojených zásadami svobody, právního státu a úcty k lidským právům  jde o politické a ekonomické sdružení, které tvoří 27 evropských států Základní údaje: Motto.: Jednota v rozmanitosti Latinsky: In varietate concordia Hymna : Óda na radost Úřední jazyky: 23 Sídlo: Brusel ( Belgie ) Prezident: Herman Van Rompuy ( 2011) Měna : euro Internetová doména: eu

Dějiny Evropské unie  vytvořena v roce 1992 na základě Smlouvy o Evropské unii, známější pod názvem Maastrichtská smlouva  Datum vzniku: 7. února 1992 Maastrichtská smlouva  začala platit  Nově se na evropské úrovni začalo spolupracovat v oblasti společné zahraniční politiky, bezpečnosti, justice ( právo )

Členství Pro vstup do EU musí stát splňovat tzv. Kodaňská kritéria:  politická kritéria: kandidátská země musí mít stabilní instituce zajišťující demokracii, právní stát, dodržování lidských práv a práv menšin  ekonomická kritéria: země musí mít fungující tržní ekonomiku schopnou se vypořádat s konkurenčními tlaky uvnitř Unie  kritérium přijetí: země musí být schopná přijmout závazky vyplývající z členství, včetně cílů politické, hospodářské a měnové unie Zakládajícími členy dnešní EU byly v roce 1952:  Belgie, Francie, Itálie, Lucembursko, Nizozemí, SRN - takzvaná „šestka“  Evropská unie má od roku členských států a přibližně 500 miliónů obyvatel

Obr.2 Eurozóna

Dnešní členové Evropské unie: Belgie 1950 Rakousko1995 Bulharsko 2007 Rumunsko2007 Česko 2004 Řecko 1981 Dánsko 1973 Slovensko2004 Estonsko 2004 Finsko 1995 Slovinsko2004 Francie 1958 Spojené království1973 Irsko 1973 Švédsko 1995 Itálie 1958 Kypr 2004 Litva 2004 Lotyšsko 2004 Lucembursko 1958 Malta 2004 Maďarsko 2004 Německo 1958 Nizozemsko 1958 Polsko 2004 Portugalsko 1986

Kandidátské země Chorvatsko  stalo se kandidátskou zemí v roce 2004  Evropská unie s ním zahájila přístupová jednání 3. října 2005  Neochota Chorvatska spolupracovat s Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii  krátce předtím však Chorvatsko udělalo pokrok při hledání generála Ante Gotoviny, obviněného z válečných zločinů, a tím splnilo zbývající podmínku pro zahájení přístupových jednání  Pravděpodobný vstup Chorvatska do Evropské unie je podle předpokladů z května 2011 datum 1. července 2013

Turecko  přihlášku ke členství v EU podalo Turecko roku 1987  rozhovory o vstupu s ním byly zahájeny 3. října 2005  Turecko si stanovilo jako cílový rok přistoupení 2013  nemá ale podporu ze strany EU a je považován za nerealistický  Odpůrci Turecka v Evropské unii naopak poukazují na to, že většinou území leží v Asii, sousedí s nestabilními zeměmi a má špatné vztahy se sousedním Kyprem Makedonie  V roce Makedonie podala oficiální přihlášku  Makedonii byl v roce 2005 udělen status kandidátské země, ale oficiální přístupová jednání zatím nezačala

Island  Island podal 16. července 2009 oficiální přihlášku do EU  Status kandidátského státu byl Islandu udělen 17. června 2010  Island je od roku 1994 členem Evropského hospodářského prostoru a od roku 2000 také Schengenského prostoru  Vstup Islandu provázejí obavy ze sporů o legislativu upravující rybolov Černá Hora  Černá Hora podala přihlášku do EU 15. prosince 2008  Status kandidátské země byl oficiálně udělen 17. prosince 2010 Potenciální kandidátské země  Jako potenciální kandidátské země jsou oficiálně stanoveny zbývající balkánské státy: Albánie, Bosna a Hercegovina, Srbsko a Kosovo  země, které mají v současné době podanou oficiální přihlášku ke členství v EU, ale neobdržely zatím status kandidátské země, jsou Albánie a Srbsko

Země, které žádaly o vstup, ale nestaly se členy Norsko  dvakrát se pokoušelo vstoupit do tehdejšího EHS  jeho přistoupení vetováno Francií  potom se norští občané vyjádřili proti vstupu v referendech  Norové se obávají ztráty suverenity Švýcarsko  Je proslulé tradiční neutralitou  zároveň je ale kontinentální zemí, která je v současnosti obklopená Evropskou unií.  roce 1992 podalo přihlášku ke členství v EU  následně ale v témže roce občané země zamítli vyjednávaní o vstupu do Unie v referendu

Evropské instituce  Evropský parlament  Evropská rada  Rada Evropské unie  Evropská komise  Soudní dvůr Evropské unie  Evropská centrální banka  Evropský účetní dvůr  Hospodářský a sociální výbor a Výbor regionů

Evropská měnová unie EMU  Sedmnáct zemí EU je členy eurozóny – to znamená, platí společná měna euro  Belgie, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Kypr, Lucembursko, Malta, Německo, Nizozemsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Slovinsko a Španělsko Česká republika a EU  podala žádost o členství v EU  datem vstupu byl 1. květen 2004

Měna - Euro  symbol €  druhý nejdůležitější reprezentant ve světovém měnovém systému  Euro je oficiálním platidlem v 17 z 27 států Evropské unie  a v šesti dalších zemích mimo EU  na základě dohod s Evropskou unií používají euro : Monako, San Marino, Vatikán  Zámořská území : Mayotte, Saint- Pierre, Miquelon  bez dohody s EU euro zavedly Andorra, Černá Hora, Kosovo  Mince mají nominální hodnoty : 1c, 2c, 5c 10 c 20 c, 50c, 1e, 2e  Bankovky mají nominální hodnoty : 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500e Psaná podoba eura  V rámci celé Evropské unie se používají tři různá písma – latinka, cyrilice a řecké písmo  Slovensko – přijetí eura

Obr.3,4

Obr.5

Obr.6

Hymna  Óda na radost  původně báseň napsaná Friedrichem Schillerem  oslavující přátelství mezi lidmi  zhudebněna Ludwigem van Beethovenem  roku 1824 jako čtvrtá a závěrečná věta jeho Deváté symfonie  Jako hymna je používána beze slov Obr.7

Obr.8

Vlajka  Žluté hvězdy na modrém pozadí  Kruh představuje solidaritu a soulad mezi evropskými národy  Hvězd je 12 – počet nemá souvislost s počtem států  Je tradičním symbolem dokonalosti, úplnosti a jednoty  Vlajka bude stejná bez ohledu na další počet států Obr.9

Obr.10,11

Den evropské unie  9.Květen – zapsán do dějin jako den počátku sjednocené Evropy  Také nazýván jako Schumanův den  Je připomínkou dne, kdy francouzský ministr zahraničních věcí Robert Schuman představil myšlenku mírové spolupráce Evropy  Dnes veřejně znám jako Den Evropy

Použité zdroje: Obr.1: biw=1252&bih=521&tbm=isch&tbnid=CaDKOzAACKn6MM:&imgrefurl= ilustrace-evropsk--unie.html&docid=VhNqQV- VeloYnM&imgurl= / kontinent-evropa-mapu-s-eu-hv-zd-3d-hran--symbolick-- ilustrace-evropsk-- unie.jpg&w=400&h=400&ei=Msa7TqDrE4zDswbjoNzmBg&zoom=1&iact=rc&dur=45 3&sig= &page=5&tbnh=136&tbnw=136&start=46&ndsp=10 &ved=1t:429,r:7,s:46&tx=90&ty=55 Obr.2: Obr.3: m=isch&tbnid=oFnEzu1H1_5fLM:&imgrefurl= ocid=645NrDI_MW2kcM&imgurl= coins-and- banknotes.jpg&w=2272&h=1704&ei=dMm7TvyKGsWSswbbkMEw&zoom=1&iact=rc &dur=385&sig= &sqi=2&page=1&tbnh=134&tbnw=176&sta rt=0&ndsp=12&ved=1t:429,r:5,s:0&tx=64&ty=27

Obr.4: bih=521&tbm=isch&tbnid=jVkGzXRLK7bVaM:&imgrefurl= 117.blog.cz/0812/bleskovka-c- 5&docid=oZzNXpVW2TwhqM&imgurl= _o2.jpg&w=628&h=599&ei=dcm7TtqzKNDCtAbvif3YBg&zoom=1&iact=rc&d ur=454&sig= &sqi=2&page=2&tbnh=138&tbnw=145&nds p=11&ved=1t:429,r:8,s:12&tx=81&ty=79 Obr.5: Obr.6: Obr.7: Obr.8: Obr.9: &bih=521&tbm=isch&tbnid=znm0DU- Wb05brM:&imgrefurl= e&docid=tHgFG0bVUDWmgM&imgurl= ons/thumb/7/74/EU_Flag_specification.svg/300px- EU_Flag_specification.svg.png&w=300&h=204&ei=dcm7TtqzKNDCtAbvif3YBg&zo om=1&iact=rc&dur=476&sig= &page=2&tbnh=121&tbnw= 178&start=10&ndsp=11&ved=1t:429,r:9,s:10&tx=89&ty=73

Obr.10: 2&bih=521&tbm=isch&tbnid=Y1UmVUk2K9sm7M:&imgrefurl= cz/zahranici/evropa/clanek.phtml%3Fid%3D113265&docid=Hlk2LwGR2nXykM&imgurl = vlajka.jpg&w=201&h=150&ei=dcm7TtqzKNDCtAbvif3YBg&zoom=1&iact=hc&vpx=237 &vpy=158&dur=52&hovh=120&hovw=160&tx=115&ty=73&sig= &page=7&tbnh=120&tbnw=160&start=62&ndsp=12&ved=1t:429,r:6,s:62 Obr.11: 2&bih=521&tbm=isch&tbnid=DvBUZ2DyiTuyXM:&imgrefurl= en- kroatien.net/flags/european_union_flag.shtml&docid=JtbRnE9_DVy0aM&imgurl= flagge.gif&w=443&h=302&ei=cM67Tv63BMvBtAaR4sDPBg&zoom=1&iact=rc&dur=22 4&sig= &page=9&tbnh=127&tbnw=187&start=84&ndsp=10& ved=1t:429,r:6,s:84&tx=158&ty=43