Studijní pobyt ERASMUS+ Informace pro studenty vyjíždějící v letním semestru 2015/2016 27.10.2015 Brno Mgr. Hana Kuzdasová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informace pro studenty vyjíždějící s programem LLP- ERASMUS v ak. roce 2012/2013 Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r.o. LLP - ERASMUS.
Advertisements

  MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ Andrea Klapuchová Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy
Zahraniční pobyty/LLP Erasmus
ERASMUS+ (2014 – 2020) Petra Riou ZO DIFA JAMU
Erasmus na PřF UK v Praze
ERASMUS 2012/2013 mobilita studentů Oddělení mobilitních programů Rektorát VUT v Brně Antonínská 1.
Jazyková průprava Jazykové kurzy na ČVUT
Program Leonardo da Vinci Projekt IN-CO PLUS Projekt IN-CO GRAD 2007.
Schůze koordinátorů programu SOCRATES/ERASMUS
Erasmus Info Day – DIFA 2013 Barbara Dostálová (zastupuje Hana Matějková) Institucionální koordinátor programu Erasmus Rektorát JAMU, zahraniční oddělení.
PREZENČNÍ STUDIUM Volba praxe – prezen. studium I. ročníky –praxi jsou povinni studenti absolvovat na recepci KÚ Jihočeského kraje, na inform. centru.
Lifelong Learning Programme (LLP) ERASMUS Studijní pobyty.
Erasmus+ Info Day – DIFA 2014 Hana Matějková Institucionální koordinátor programu Erasmus Rektorát JAMU, zahraniční oddělení Beethovenova.
Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/ Tato prezentace je spolufinancována.
Informační schůzka k programu. Erasmus+ Program ERASMUS+ se zaměřuje na spolupráci vysokoškolských institucí a vysokoškolských institucí s podniky. Program.
Projekt Bologna Experts 2009 – 2011 Certifikát ECTS&DS Label Rudolf Šindelář/Praha
PROHLUBOVÁNÍ VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ IPVZ Praha.
Program Socrates/Erasmus Jana Procáková Petra Veselá Odbor zahraničních vztahů Západočeská univerzita v Plzni.
Formální náležitosti. Co musím udělat, aby se má škola mohla zapojit do nového programu? Promyslet si, o jakou aktivitu mám zájem Najít si partnerskou.
Možnosti projektové spolupráce a individuálních stáží Jihočeská univerzita Norské fondy a fondy EHP Spolupráce škol a stipendia (CZ07)
Stipendia – Pracovní stáže
Program mobilit Leonardo da Vinci na ZČU Pavlína Bínová Odbor zahraničních vztahů Západočeská univerzita v Plzni.
Informační schůzka pro studenty Studijní pobyty ERASMUS+: Erasmus 2015/2016 Útvar pro zahraniční vztahy Rektorát JU Mgr. Věra Filipová.
SEMESTRÁLNÍ VÝMĚNNÉ POBYTY: ZÁMOŘÍ A RUSKO
Zápatí prezentace1 Informace k organizaci doktorské ho studi a na Ekonomicko-správní fakult ě MU.
Akademický rok 2015/2016 Zápis ke studiu.
Markéta Tomanová. Obsah Povinnosti Výhody (kurz)
ERASMUS+ Praktické stáže Absolventské stáže Informace pro studenty vyjíždějící v akademickém roce 2015/2016 a ZS 2016/ /4/2016, Brno.
Mobility Day MOBILITA STUDENTŮ Co je to Erasmus? Program Erasmus je výměnný studijní program určený vysokoškolským studentům, kteří chtějí.
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ Silvie Doubravská AIA AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA.
ERASMUS+ Praktické stáže Absolventské stáže Informace pro studenty vyjíždějící v akademickém roce 2015/ /10/2015, Brno.
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ Bc. Tomáš Lády  program Evropské unie pro podporu:  mobility jednotlivců na všech úrovních  strategických partnerství mezi.
Nominace Nominace na studijní pobyt Erasmus je závazná Zrušení pouze ze závažných důvodů Formulář Oznámení o zrušení pobytu, které zašlete zahraničnímu.
Informace Erasmus+ Informace pro vyjíždějící studenty na program Erasmus+ v akademickém roce 2014/15 Zahraniční oddělení PF UP v Olomouci.
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Možnosti studia v zahraničí Mgr. Tomáš Uher Univerzita Karlova Informační, poradenské a sociální centrum.
 Středoevropský výměnný univerzitní program zaměřený na regionální spolupráci univerzit v rámci sítí.  Program má více než 20 letou historii, ČR je.
MOŽNOSTI STUDIA V ČÍNĚ. Ing. Dana Brázdová Ing. Eva Zamrzlová Ing. Radka Vaváková ODDĚLENÍ ZAHRANIČNÍCH STYKŮ VŠE.
Schůzka koordinátorů pro zahraniční záležitosti FF UP autor prezentace, datum prezentace, univerzitní oddělení, fakulta, adresa.
Pracovní stáže v zahraničí ERASMUS Rektorát VUT v Brně Útvar vnějších vztahů Odd. zahraničních vztahů 24. dubna 2014.
Studijní pobyty v zahraničí ERASMUS Rektorát VUT v Brně Útvar vnějších vztahů Odd. zahraničních vztahů 10. dubna 2014.
Mobilita studentů na základě bilaterálních smluv, popř. formou „free movers“
ODBOR MARKETINGU A VNĚJŠÍCH VZTAHŮ Mgr. Petra Švambergová FREEMOVERS, STÁŽE A DALŠÍ STIPENDIA.
Informace pro studenty vyjíždějící s programem ERASMUS+ v ak. roce 2015/2016 Právnická fakulta UK duben 2015 referát ERASMUS.
Informace pro studenty vyjíždějící s programem ERASMUS+ v ak. roce 2014/2015 Právnická fakulta UK duben 2014 Referát ERASMUS.
Studijní pobyt ERASMUS+ Informace pro studenty vyjíždějící v letním semestru 2014/ Brno Mgr. Hana Kuzdasová.
Mobilita studentů na základě bilaterálních smluv, popř. formou „free movers“
ERASMUS+ Praktické stáže Absolventské stáže
Akademický rok 2017/2018 Zápis ke studiu.
ERASMUS+ Praktické stáže Absolventské stáže
Zahraniční oddělení PF UP v Olomouci
ZÁPIS do STUDIA NA FF UP – 1. ročník
Studijní pobyt ERASMUS+
Zahraniční oddělení PF UP v Olomouci
Dotační program Podpora včelařství 2015 Krok za krokem
Mobilita studentů mimo program Erasmus+ financovaná z příspěvku MŠMT)
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2014
Studijní pobyt LLP/ ERASMUS
Zahraniční studia Petra Nováková
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
Pracovní stáže
Erasmus 2010/11.
Informační seminář o zahraničních pobytech a stážích
Informační schůzka k programu
Zahraniční oddělení PF UP v Olomouci
Možnosti financování studentských projektů Grantovou agenturou Univerzity Karlovy Mgr. Alena Tůmová, Ph.D.
Mobilita v rámci bilaterálních dohod
Zahraniční oddělení PF UP v Olomouci
pro celoživotní vzdělávání. Podrobný návod ke studiu.
Zápis do 1. ročníku bakalářský program - Strojírenství
Transkript prezentace:

Studijní pobyt ERASMUS+ Informace pro studenty vyjíždějící v letním semestru 2015/ Brno Mgr. Hana Kuzdasová

strana 2

Nominace Nominace na studijní pobyt Erasmus je závazná Zrušení pouze ze závažných důvodů : 1.Formulář Oznámení o zrušení pobytu, dodáte zahr. referentu vaší fakulty, který předá IK 2. Omluvný zahraničnímu koordinátorovi (v kopii také na s vysvětlením důvodu zrušení pobytu Odstoupení od nominace – vliv na budoucí možnost zařazení strana 3

Po nominaci Pokud zahraniční univerzita s nominací souhlasí, zašle Letter of acceptance (instit.koordinátorovi nebo studentovi) Nebo potvrzovací o přijetí Obojí musí obsahovat data pobytu od kdy do kdy Po obdržení zařizujete další náležitosti spojené s pobytem strana 4

strana 5

Před odjezdem Vyplníte a odešlete přihlášku (Application form) Je třeba: 1) zjistit deadline pro podání přihlášky na webu zahr.univerzity 2) ověřit, zda univerzita nemá svou VLASTNÍ přihlášku (v tomto případě neposíláte přihlášku MENDELU) 3) Ověřit jazykové požadavky zahraniční univerzity (potvrzení o jazyk. úrovni vám vydá zahr. referent fakulty) 4) vyplnit a odeslat přihlášku : A - MENDELU, B - zahraniční univerzity strana 6

A - přihláška MENDELU Vyplněnou přihlášku (někdy včetně LA) potvrzuje zahraniční oddělení fakulty Departmental coordinator: proděkan pro zahr. záležitosti vaší fakulty, PEF pro stud. záležitosti Institutional coordinator (IK) : Mgr.Hana Kuzdasová Přihlášku s přílohami posílá na zahraniční instituci SÁM STUDENT (na adresu instit. nebo obor. koordinátora - dle pokynů zahr. univerzity) strana 7

B - přihláška zahraniční univerzity 1. Zahr.instituce vyžaduje pouze on-line přihlášku 2. Zahr.instituce vyžaduje on-line i papírovou verzi 3. Zahr. instituce vyžaduje pouze papírovou přihlášku Pokud zahr. instituce vyžaduje k přihlášce i tzv. "Transcript of Records (průchod studiem), jedná se o výpis předmětů absolvovaných na MENDELU, který získáte na studijním oddělení své fakulty. Přihlášku vyplnit na počítači a před odesláním do zahraničí vyhotovit KOPII !!! strana 8

strana 9

On-line jazykové testování (OLS) povinné on-line testování jazykové úrovně před studijním pobytem i po jeho skončení výsledky testu budou sděleny vám i nám, jazyková podpora se týká hlavního pracovního jazyka, nikoliv jazyka země pobytu. Pracovní jazyk musíte vyplnit v LA. platí pro mobility, jejichž hlavním pracovním jazykem je angličtina, němčina, francouzština, španělština, italština a nizozemština platí pro všechny mobility s datem zahájení po 1. lednu 2015 strana 10

OLS na základě výsledků jazykového testování vám může být přidělena zdarma licence pro účast v online jazykovém kurzu, pokud ji přijmete, je vaší povinností kurz dokončit více informací na licence vám přiděluje koordinátorka Erasmus+ MENDELU podle obecných kritérií stanovených EK strana 11

Learning agreement - LA Informace o studijní nabídce naleznete na: – webových stránkách zahraniční instituce – některé univerzity zasílají přímo vám Předměty - svou náplní a obsahem musí odpovídat vašemu studijnímu zaměření, vybíráte 3 odborné předměty v minimální výši 18 ECTS (nově v LA předem jak budou schváleny, tabulka B) za 1 semestr Doktorandi práce na disertaci (nebo dle domluvy a požadavků fakulty) Nutno dodržet podmínky fakulty oad=137381;z=1 strana 12

strana 13

strana 14

strana 15

strana 16

Postup - Learning agreement 1.Necháte Learning agreement schválit na ZO své fakulty 2.SAMI zašlete svůj LA k potvrzení na zahr. instituci (opět ve většině případů na adresu instit. koordinátora) 3.Všemi potvrzený přinesete k podpisu Finanční dohody Musíte použít formulář MENDELU ! strana 17

strana 18

Jak zařídit ubytování? Ne všechny instituce vám nabízejí ubytování, někdy musíte zajistit ubytování v soukromí Informace o ubytování najdete na web. stránkách zahraniční univerzity Náklady na ubytování se v každé zemi liší, v dražších zemích - výdaje na ubytování dosahují až výši grantu na měsíc Cenným zdrojem prakt. informací o ubytování a výdajích je DATABÁZE ZÁVÉREĆNÝCH ZPRÁV MENDELU DATABÁZE ZÁVÉREĆNÝCH ZPRÁV MENDELU strana 19

Před podpisem Finanční dohody 3 týdny před plánovaným odjezdem : 1. necháte pobyt zapsat do UIS zahr. referentem své fakulty (data v Letter of Acceptance, poté ikonka bankovní spojení pro zahr.pobyt) 2. zadáte svůj EUROúčet do UIS (Portál studenta) 3. Vyřídíte si návrh na vyslání (2 x vytištěný necháte potvrdit na fakultě, 1 tam necháte a druhý ukážete na pokladně) 8;download=116358;z=1 8;download=116358;z=1 uhradíte pojistné (pokladna – budova A, 2.patro, 8-13 hod) 4. Objednáte se k podpisu FD na PO, nejpozději 2 týdny před odjezdem, nutno podepsat osobně - Mgr.Kuzdasová strana 20

Vzor Finanční dohody Před podpisem Finanční dohody si text FD řádně prostudujte Najdete na: (Administrace studijního pobytu - Postup před odjezdem - Uzavření Finanční dohody) strana 21

Návrh na vyslání - postup e-Agenda →Zahraniční cesty→Nová cesta Uživatel, Výjezd jako a Pracoviště naskočí přihlášenému uživateli automaticky Dále pokračujte ve vyplňování: Stát: z rolovacího menu vyberte zemi, do které jedete (např. Dánské království) Přijímající organizace: ručně vypište jméno organizace na kterou jedete (např. University of Copenhagen) strana 22

Druh cesty: z rolovacího menu vyberte odpovídající druh pobytu (v případě studujního pobytu i pracovní stáže vyplňte „výukový pobyt“) Účel: ručně vypište účel pobytu (např. studijní pobyt, pracovní stáž, atd.) Odkdy: vyplňte počáteční datum pobytu (včetně cesty) Dokdy: vyplňte konečné datum pobytu (včetně cesty) Program mobility: z rolovacího menu vyberte program, přes který vyjíždíte (např. CEEPUS, ERASMUS atd… ) Specifikace: z rolovacího menu vyberte typ mobility (např. studijní pobyt, pracovní stáž) Projekt: žádný (nevyplňujte) strana 23

strana 24

Klikněte na „Založit a přejít dál na financování cesty“ Zde je nutné znovu vyplnit data cesty a destinaci Od: znovu zadejte počáteční datum (včetně cesty) Do: znovu zadejte konečné datum (včetně cesty) Stát: znovu z rolovacího menu vyberte zemi, do které jedete (např. Dánské království) Místo pobytu: není nutné vyplňovat Jízdní výdaje: není nutné vyplňovat Ostatní: není nutné vyplňovat Stravné: není nutné vyplňovat Ubytování: není nutné vyplňovat strana 25

Klikněte na „Přidat pobyt“ V horní části se pobyt objeví v tabulce „Pobyty ve státech a náklady“ strana 26

Klikněte na „Přejít na zadání financování cesty“ strana 27

Druh zdroje: z rolovacího menu vyberte „Vlastní prostředky“ strana 28

Klikněte na „Přidat nový zdroj“ strana 29

V Tabulce zdrojů financování vyplňte: Ubytování – 0 Kč Jízdní výdaje – 0 Kč Stravné – 0 Kč Pojistné – opište částku, která byla vypočítána, např Kč Ostatní – 0 Kč strana 30

Klikněte na „Uložit financování cesty a přejít dál“ strana 31

Zde vyplňte: Ubytování – nepožadováno Jízdní výdaje - nepožadováno Stravné – nepožadováno Ostatní – nepožadováno strana 32

Klikněte na „Uložit zdůvodnění výdajů a přejít dál“ strana 33

Před podáním návrh cesty 2x vytiskněte - klikněte na „Vytisknout návrh cesty strana 34

Nyní můžete návrh cesty podat - klikněte na „Podat návrh cesty“ strana 35

K podpisu Finanční dohody: 1. Potvrzení o přijetí ke studiu - tzv. Letter of Acceptance + potvrzení o Welcome Days, Orientation week nebo jazykovému kurzu na i mimo přijímající instituci (pokud máte doklad, je to započítané do financování pobytu) (kopie) 2. Oboustranně potvrzený Learning agreement - originál, příp. kopie (1 kopii si ponecháte!) v případě, že nemáte ještě vyřízený LA, můžete i tak FD podepsat, stipendium bude ale vyplaceno poté, co budete mít dokumenty kompletní) 3. Doklad o úhradě pojištění (z pokladny) 4. Vytištěný printscreen výsledků jazykového testu OLS strana 36

Pojištění Nutno povinně vyřídit na MENDELU 2 990,- Kč v rozmezí 2-12 měsíců na 1 výjezd Veškeré informace najdete na: Dotazy k pojištění: ERV pojištovna, a.s. tel Asistenční služba 24 hod: EuroAlarm Assistance Prague tel , fax strana 37

Povinnosti na fakultě před odjezdem informovat se u zahraničního referenta o požadavcích fakulty ZAPSAT SE DO SEMESTRU ve kterém vyjíždíte strana 38

Jak peníze dostanete Euroúčet u KB a.s. / nejbližší Merhautova 1, Brno NUTNO POUŽÍT EUROÚČET V KB 2-3 týdny před odjezdem se dostavíte na PO k podpisu Finanční dohody (nutno mít již zadaný zahr. pobyt a údaje o EUR účtu v UIS + požadované doklady) osobní schůzka nutná podle vypsaného termínu vyplacení nejpozději 1.den zahájení pobytu strana 39

Výpočet grantu do Finanční dohody se uvádí přesná délka pobytu – podle ní se vypočítává celková výše grantu pokud délka pobytu není stanovena přesně na celý měsíc, je grant přidělován dle počtu dnů posledního měsíce následovně:  1 měsíc = 30 dní  výjezd od  = 3 měsíce × měsíční grant + 14 × 1/30 strana 40

Výše stipendia 2015/16 strana 41

Speciální stipendium vzdelavani/informace-pro-studenty-s-tezkym-handicapem- nebo-specifickymi-potrebami / vzdelavani/informace-pro-studenty-s-tezkym-handicapem- nebo-specifickymi-potrebami / vzdelavani/studenti-ze- znevyhodneneho-socio-ekonomickeho- prostredi/ vzdelavani/studenti-ze- znevyhodneneho-socio-ekonomickeho- prostredi/ strana 42

A hurá do světa … strana 43

strana 44

Po příjezdu do zahraničí Změna Learning agreementu (Changes to LA) formulář : Changes to original LA strana 45

Změny Learning agreementu Learning agreement - předběžný studijní plán, možno ho po příjezdu změnit, tzv. Changes to original Learning AgreementChanges to original Learning Agreement Jak na to : 1.Nejdříve mailem zašlete návrh změn na formuláři Changes to LA na vaši fakultu MENDELU (zahr. referentovi) – pokud je fakulta schválí, odešle potvrzené a podepsané vám zpět 2.Potvrzené změny předložíte ke schválení na zahraniční instituci, poté potvrzené všemi stranami zašlete zpět na zahr. oddělení své fakulty a v kopii Mgr.Kuzdasové – na PO 3.Changes nutno vyřídit do 30 dnů po zahájení pobytu strana 46

strana 47

strana 48

strana 49

Změna doby pobytu Pokud delší o 2 týdny, oznámíte předem ZO fakulty a IK Rozdíl v délce pobytu a financích řešíme Dodatkem k FD Pokud je pobyt delší, nevzniká automaticky nárok na dofinancování pobytu (zero – grant) Pokud je pobyt kratší o 1-5 dní včetně, neřeší se Dodatkem ani pokrácením stipendia Pokud je pobyt kratší o více jak 5 dní – Dodatek, finanční vyrovnání Dodatek podepisujete po návratu ze zahr. pobytu - Mgr. Kuzdasová na základě předloženého Confirmation of Study period (originál ) strana 50

Po návratu 1.Odevzdáte doklady na PO k rukám Mgr.Kuzdasové 2.V případě potřeby podepíšete Dodatek k FD 3.Vložíte Závěrečnou zprávu do : a)UIS (Portál studenta : Hodnocení zahraničního pobytu: dobi=418;studium= dobi=418;studium=56459 b)databáze EK (heslo na váš mail) Uděláte znovu jazykový test – OLS 5.Na fakultě požádáte o uznání předmětů strana 51

Doklady po návratu 1.Confirmation of Study Period - potvrzení o délce studia (ORIGINÁL), potvrzené zahr. koordinátorem ne dříve jak týden před ukončením pobytu), odevzdáte do 14 dnů od ukončení studijního pobytu, kopii na fakultu - v případě, že se délka pobytu liší oproti době uvedené ve FD, je nutné provést vyúčtování stipendia a objednat se k podpisu Dodatku k Finanční dohodě (Mgr.Hana Kuzdasová, tel ) 2.Transcript of Records - výpis absolvovaných předmětů a získaných kreditů na zahraniční instituci (KOPIE), nejpozději do 6 týdnů od návratu, originál na fakultu strana 52

Na co si dát pozor Vyřizujte doklady včas. Zkontrolujte, zda jste je dodali kompletní. Dodržujte termíny dodání dokladů (LA – k podpisu FD, nejpozději do 2 týdnů po začátku pobytu, Changes – nejpozději do 30 dní po zahájení pobytu, TR – do 6 týdnů po ukončení pobytu, Confirmation do 2 týdnů po ukončení pobytu) LA nebo Changes se musí rovnat Transcriptu of Records. Od všech dokladů si pořiďte kopie. Vše musíte mít vyřízené do 6 týdnů po návratu. strana 53

Kdy vracíte stipendium Poměrnou část : nezískáte požadovaných 18 kreditů (minimální počet) a současně úspěšně neodstudujete 3 odborné předměty Celé stipendium: a)nedodáte požadované dokumenty do termínu stanoveného MENDELU b)Nevyplníte před a po mobilitě jazykový test OLS c)Nevyplníte Závěrečnou zprávu (EU Survey + databáze MENDELU) d)Nedodržíte vaše povinnosti uvedené ve Finanční dohodě strana 54

Koordinátoři na fakultách AF: Ing. Daniel Falta, Ph.D. proděkan pro zahraniční styky tel: , Referent: Bc. Alena Hooperová, tel: LDF: Dr. Ing. et Ing. Miroslav Kravka, proděkan pro zahraniční styky tel: , Referent: Ing. David Sís, tel: , PEF: Ing. Marcel Ševela, Ph.D., proděkan pro studijní záležitosti tel: , Referentka: Ing. Šárka Braunerová, tel: strana 55

FRRMS: prof. Dr. Ing. Libor Grega, děkan FRRMS tel: ; Referentka: Hana Kališová, tel: ZF: Ing. Ivo Ondrášek, Ph.D., proděkan pro zahraniční styky tel: mendelu.cz Referentka: Ing. Jana Nečasová, tel: strana 56

Zkratky, nejasnosti Institucionální koordinátor – Mgr.Hana Kuzdasová Fakultní koordinátor – proděkan(ka) pro zahr.styky vaší fakulty, proděkan pro studijní záležitosti PEF PO – pedagogické oddělení rektorátu LA – Learning agreement (studijní smlouva) Changes to LA (změny ve studijní smlouvě) Confirmation of Study period – Potvrzení o délce studijního pobytu FD Finanční dohoda strana 57

Nejčastější nedostatky Špatně uvedený akademický rok Chybí vaše podpisy na dokumentech Sending institution je MENDELU Škrty v LA, Changes Více Changes Nesedí LA (Changes) s TR Datum podpisu zahr.koordinátora na Confirmation je starší než datum ukončení pobytu Pozdní dodání dokumentů Nevyplněný jazykový test včas, nevyplnění Závěrečné zprávy strana 58

Podrobné informace strana 59

Kde najdete tuto prezentaci? 1. ktualityhttp:// ktuality 2.Na fakultních webových stránkách strana 60

Kontakt PO rektorátu Mgr. Hana Kuzdasová Tel: Fax: strana 61

strana 62

Šťastnou cestu a pěkný pobyt! strana 63

Děkuji za pozornost Mgr. Hana Kuzdasová Institucionální koordinátorka Erasmus+ strana 64