Vliv ceny energie na konkurenceschopnost českého průmyslu Ing. Daniel Vaca místopředseda předsednictva SVSE 31.10.2013 Praha – Žofín, Fungování energetických.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
Advertisements

Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Poplatky za OZE jsou hlavním problémem průmyslu ČR s cenou elektřiny Jelenovská 2013 Karel Šimeček - SVSE.
OCHRANA ZÁJMŮ VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ NA ENERGETICKÉM TRHU Praha,Žofín.
Vliv ceny elektřiny na konkurenceschopnost českého průmyslu
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
XXII. Seminář energetiků
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
1 Ceny plynu současný stav a další očekávání Jiří GAVOR ENA s.r.o. září 2008
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ekonomická stránka činnosti podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
1 Cenová úroveň roku 2006, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2007, aktuality Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, 170.
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
1 Cenová úroveň roku 2004, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Česká elektřina pro CE region Jak zapadá výroba elektřiny v ČR do energetické politiky EU Ladislav.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Ceny energií a jejich očekávaný vývoj
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
1 Kvalita prověřená časem POZICE OCELÁŘSKÉHO PRŮMYSLU SEMINÁŘ MPO, PRAHA, ŘÍJEN 2010 Jiří Cienciala Prezident odvětvového svazu hutnictví železa Předseda.
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
1 Cenová úroveň u oprávněných zákazníků po 3/4 roku 2002 Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE)
1 Předpokládaný vývoj české energetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2007.
TRH (tržní mechanismus)
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
1 Souhrnné výsledky 11. ročníku dotazníku k cenám elektřiny, problematika OZE, aktuality z činnosti SVSE Praha Asociace Energetických Manažerů.
Úvodní prezentace pro diskuzi o podpoře OZE z peněz spotřebitelů elektřiny.
PLÁN ČINNOSTI SDRUŽENÍ VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ ENERGIÍ Karel Šimeček - SVSE/AEM Praha 3/2014.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
15 let aktivní činnosti Strategické cíle Slavnostní zasedání předsednictva SVSE červenec 2014 KŠ.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Dostupné podklady pro výpočet úlev 11 Příspěvek na podporu OZE Dostupné podklady pro výpočet vlivu úlev.
Porovnání regulovaných cen v EU a situace v plynárenství Seminář SVSE Ing. Jiří Gavor, CSc., Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o.
Ochrana práv spotřebitelů … kvalitní dodávky energií, za přiměřené ceny Ing. Jan Světlík generální ředitel a předseda představenstva VÍTKOVICE, a.s
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Pražská energetika, a. s. FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ Žofín
1 Pohled SVSE na fungování trhů s energiemi Petr Matuszek Fungování energetických trhů v EU a ČR Praha 2. listopadu 2010.
VLIV CENY ELEKTŘINY NA KONKURENCESCHOPNOST ČESKÉHO PRŮMYSLU Ing. Pavel Pustějovský člen předsednictva SVSE, výrobní ředitel DEZA, a.s. EGÚ Brno říjen 2013.
Návrh modelu Nové tarifní struktury v elektroenergetice pro veřejný konzultační proces Energetický regulační úřad 4. února 2016 Hospodářský výbor – Poslanecká.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Aktuální aktivity SVSE Strategie dalšího postupu Seminář SVSE –
VLIV CENY ELEKTŘINY NA KONKURENCESCHOPNOST ČESKÉHO PRŮMYSLU Karel Šimeček - SVSE/AEM Seminář SVSE 10/2013.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
1 Souhrnné výsledky 12. ročníku dotazníku k cenám elektřiny, problematika OZE, aktuality z činnosti SVSE Praha Asociace Energetických Manažerů.
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Transkript prezentace:

Vliv ceny energie na konkurenceschopnost českého průmyslu Ing. Daniel Vaca místopředseda předsednictva SVSE Praha – Žofín, Fungování energetických trhů v EU a ČR

ZÁKLADNÍ FAKTA

BOJ S KLIMATICKÝMI ZMĚNAMI vs. CENA ELEKTŘINY evropské ceny elektřiny jsou vlivem politiky klimatických změn nad cenami v ostatních částech světa v EU dochází k navyšování ceny elektřiny o podporu obnovitelných zdrojů obchodování s emisemi (EU ETS) více něž 1/3 ceny ekologickou spotřební daň, čímž se Evropa stává nekonkurenceschopná cena elektřiny v ČR je od roku 2010 nad průměrem EU jednou z hlavních příčin je tzv. Boj s klimatickými změnami

UŽ I V UNII SI TOHO VŠIMLI – ekonomické fórum Cernobbio, Itálie, Antonio Tajani, evropský komisař pro průmysl a podnikání – „Evropská unie stojí před průmyslovým masakrem kvůli přehnaným nákladům na obnovitelné zdroje“. „Jsme pro zelenou politiku, nesmíme ji ale brát jako náboženství. Potřebujeme novou energetickou politiku. Musíme přestat s pózováním, protože nemůžeme obětovat evropský průmysl na oltář klimatických cílů, které jsou nerealistické a jinde ve světě se nevynucují“. Herman Van Rompuy, evropský prezident – „Ve srovnání s americkými konkurenty platí dnes evropský průmysl dvakrát víc za elektřinu a čtyřikrát víc za plyn. Našim firmám není nic platné, že jsou efektivnější“.

CENA ELEKTŘINY V EU vs. KRIZE od roku 2009 neparticipuje český průmysl na konkurenční výhodě: domácích energetických surovin (uhlí, uran) přebytku instalovaného výkonu výrobních zdrojů od roku 2009 se stále zvyšuje konkurenční nevýhoda v rostoucích přirážkách k tržní ceně komodity přičemž platí, že ceny energií zkracují nebo prodlužují cyklické poklesy ekonomiky v daném státě

FAKTA, NÁKLADY, DOMNĚNKY … celková cena elektřiny pro průmysl vzrostla od roku 2004: o +140% vyjádřeno v EUR o +76% vyjádřeno v CZK náklady na POZE jsou, při povinném eskalačním faktoru +2% v roce 2013: 44,5 mld. Kč v roce 2030: 55 mld. Kč celkem tedy 940 mld. Kč !!! vs. cena za dostavbu JE Temelín Častý názor: Průmysl požaduje zvýhodnění a podporu;. Skutečnost: Nechceme podporu, pouze odstranění diskriminace! Průmysl je zcela soběstačný, nepotřebuje dotace, platí daně do státního rozpočtu. Nelze mu ale sebrat úplně všechno a učinit z něj jediného plátce politických rozhodnutí

VÝBĚR PODPORY OZE V ROCE 2013

KOLIK PLATÍME NA PODPORU OZE? Pořadí v ČR odběr / tržby Společnost Spotřeba (MWh) Poplatek na OZE v letech 2010 až 2013 (Kč) Celkem za společnost (Kč) / 19České dráhy / 6Unipetrol / 17ArcelorMittal Ostrava / 16Třinecké železárny / 12OKD / 4AGROFERT Holding / 1Škoda Auto / --SPOLANA / 41VÍTKOVICE / --Česká rafinérská / 46AGC Flat Glass Czech / 56Czech Coal / 91Linde Gas / 93Spolchemie / --Českomoravský cement / --SYNTHOS Kralupy / --Lovochemie / --Lasselberger / --Borsodchem MCHZ / --KAVALIERGLASS / --ŽĎAS Celkem

FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ v EU a ČR = KONKURENCESCHOPNOST CEN ENERGIÍ

CENY DISTRIBUCE – Snížit úroveň regulované složky cen elektřiny pro velký průmysl např. na úroveň Německa Ceny distribuce patří k nejvyšším v EU, při poklesu spotřeby ČR hrozí další jednicový růst Možnosti snížení sazeb: - snižování nákladů efektivními, nepředraženými investicemi, regulací i motivací řídících orgánů - nedotování distribučních tarifů MOO z cen MOP a VO - přenesení části nákladů za systémové služby na výrobu elektřiny - snaha o zavedení poplatku za přeshraniční využití sítí (kruhové toky)

KONKURENCESCHOPNOST CEN ENERGIÍ CENY KOMODITNÍ – Ceny komodit jsou ovlivňovány evropským trhem, cena silové elektřiny kopíruje vývoj ekonomiky, cena komodity plynu ne PŘÍPLATKY K CENÁM – přemrštěný příplatek k ceně na podporu OZE CELKOVÉ CENY ENERGIÍ – I přes víceletý pokles ekonomiky ceny energií v ČR stále rostou a to nad úroveň jiných evropských států. V ČR jsou vysoké „netržní“ složky cen pro průmysl, a to jak vysoké ceny přenosu, distribuce a síťových služeb, tak přemrštěný příplatek k ceně na podporu OZE. „Politické přirážky“ k cenám energií jdou proti zájmům průmyslu i obyvatelstva.

POPLATKY ZA PŘENOS v EU

POMĚR NÁKLADŮ NA ELEKTŘINU V LETECH 2009 – 2013 Regulované položky za 5 let vzrostly z 26% na 49%

SROVNÁNÍ NÁKLADŮ NA OZE PRO PRŮMYSL V EU rok GWh1000 GWh Czech Republic€ ,0%€ ,0% Germany€ ,0%€ ,0% France€ ,9%€ ,2% Srovnatelný průmyslový podnik platil v roce 2012: při odběru 150 GWh ve Francii 5× méně, náklady má nižší o 49 mil. Kč a 34× méně v Německu, náklady má nižší o 61 mil. Kč při 1000 GWh ve Francii 31× méně, náklady má nižší o 405 mil. Kč a 34× méně v Německu, což představuje rozdíl více než 407 mil. Kč !!!

DOPADY POZE NA ENERGETICKY INTENZIVNÍ PRŮMYSL absolutně

POROVNÁNÍ POPLATKŮ VELKOODBĚRATELE porovnání poplatků velkoodběratele elektřiny v roce 2007 a náklady na distribuci elektřiny v Kč / změna v Kč a % = + 18% náklady na podporu OZE v Kč / změna v Kč a % = % náklady na distribuci plynu v Kč / změna v Kč a % = + 24% náklady na ekologické daně v Kč / změna v Kč a % suma plateb odběratele v Kč / změna v Kč a % = + 109%

PŘÍLEŽITOSTI A CÍLE PRO ROK 2014

NUTNÉ ZMĚNY PRO FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÉHO TRHU Motto: Energeticky intenzivní průmysl přežije dlouhodobější odbytovou krizi pouze za podpory konkurenceschopných cen energií. Energetický trh nebude bez energointenzivního průmyslu prosperovat. Proto je nutné: Snížit velikost maximálních plateb spotřebitelů na POZE Nezatěžovat průmysl platbami nad úrovní evropské konkurence