Praha, 7.7.2014 Závěry z cvičení HMP Blackout 2014 – energetická část.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Advertisements

Bezpečná integrace OZE do ES ČR
Bezpečnost a spolehlivost provozu přenosové soustavy v kontextu MSK
Výroba a distribuce elektrické energie
Modernizace a ekologizace provozu VE Lipno I. Milníky akce - generální oprava soustrojí TG2 Zahájení: 5. listopadu 2012 Dokončení: polovina prosince 2013.
Elektrické napětí Spolehlivost dodávky elektrické energie
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
Rozvodny a transformovny 1. část
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
Výroba elektrické energie - obecná část
Strategické změny v řízení elektrizačních soustav Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Energetická bezpečnost ČR závěry NEK – aktualizace Václav Pačes Hynek Beran.
Prosper Golf Resort Čeladná | Pilotní projekt ochrany proti blackoutu (RESPO) Ing. Ivan Beneš, Ing. Daniel Bubenko CityPlan spol. s r.o. (Představený.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Výroba elektrické energie - obecná část
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
Rozvodny a transformovny 1. část
Energetika.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Chytré sítě Smart grids.
Průmyslové rozvody.
VŠB - TU Ostrava, Fakulta Elektrotechniky a Informatiky Rozvoj RCM v elektroenergetice Ing. Jan Gala.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Kritické situace v PS ČR
Využití Smart Meteringu při řízení spotřeby energie
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Modernizace a rozvoj přenosové soustavy ČR Ing. Vladimír Tošovský předseda představenstva a generální ředitel.
Problémy provozovatelů přenosových soustav v Evropě 10. září 2003 Ing. Ludmila Petráňová.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Bezpečnost z pohledu provozovatele přenosové soustavy Ing. Vladimír Tošovský.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Teplárna Otrokovice a.s.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Regionální politika RP ČR.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Výroba elektrické energie - obecná část
HLAVNÍ ČINNOST Hlavní činností společnosti je obchod s elektřinou a provoz energetických zdrojů. Vyrábíme teplo. Zajišťujeme komplexní dodávky energií.
Výroba elektřiny VY_30_INOVACE_ELE_733
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
1 Aktuální hrozby pro 21.století a ochrana obyvatelstva.
Co je to BLACKOUT? Totální výpadek dodávky elektrické energie z přenosové nebo distribuční soustavy nebo rozsáhlé systémové poruchy těchto soustav. Důsledkem.
Zajištění dodávky elektřiny pro hlavní město Prahu při mimořádných stavech v elektrizační soustavě pro konferenci: BEZPEČNOSTNÍ FÓRUM 2015 PRAHA
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Žofínské fórum Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek 18. února 2016.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
PST v PS ČR Ing Vladimír Tošovský ČEPS, a.s.. PST v Evropě / ENTSO-E 1700 MVA.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Ing. Ivan Beneš Místopředseda Českého národního výboru pro omezování katastrof Místopředseda Výboru pro udržitelnou energetiku RVUR Člen Rady expertů,
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Je kybernetická bezpečnost dostačující?
Kybernetická obrana české republiky
Úvod, základní principy a cíle
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Průmyslové rozvody.
Výroba elektrické energie - obecná část
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

Praha, Závěry z cvičení HMP Blackout 2014 – energetická část

Obsah presentace  Současný způsob obnovy provozu elektrizační soustavy  Příčiny blackoutu a zranitelnost elektrizační soustavy  Zranitelnost velkých měst  Strategie prevence a zkušenosti ze zahraničí  Opatření pro zvýšení odolnosti Prahy proti blackoutu  Závěr 2

Současný způsob obnovy provozu elektrizační soustavy  Za obnovu napájení z distribuční soustavy je odpovědný provozovatel distribuční soustavy  Obnova provozu distribuční soustavy je možná až po obnově provozu přenosové soustavy (ev. jejich částí)  Standardy obnovy v ČR jsou: ‒ 18 hodin pro napěťovou úroveň do 1 kV (12 h v Praze) ‒ 12 hodin pro napěťovou úroveň nad 1 kV (8 h v Praze)  Při vyhlášení stavu nouze uvedený standard neplatí  Při stavech nouze nemá zákazník ze zákona nárok na finanční náhradu za nedodržení standardů 3

Blackout = přerušení dodávek elektřiny velkého rozsahu, ale rozhodující je čas  „Blackout prvního stupně“ - několikahodinový rozpad provozu přenosové soustavy (bez poškození, anebo pouze s menší destrukcí - rychle opravitelnou)  „Blackout druhého stupně“ může trvat dny až týdny, pokud by došlo k větší destrukci více než jednoho vedení přenosové soustavy  „Blackout třetího stupně“ by mohl trvat ještě déle, pokud by byly cíleným a synchronizovaným útokem vyřazeny najednou vazební transformátory propojující přenosovou soustavu s distribučními soustavami (v Praze se jedná o 3 napájecí uzly) 4

Různé příčiny blackoutu nás uvedou do problémů na různou dobu 5 Nedostupnost podpůrných služeb Destrukce vedení Destrukce transformátorů hodiny - dny dny - týdny týdny - měsíce (2008: Emma)

Kritičnost situace v závislosti na rozsahu a délce výpadku 6 Pramen: Projekt VITA, PASR, SINTEF Blackout Praha Blackout ČR

Z obehnaných zdí … Uzavřená, soběstačná, schopná přežít několikaměsíční obléhání Zranitelnost měst vyplývá z jejich historické proměny Odolnost? Závislost? Složitost? Zranitelnost? k otevřeným metropolím Dnešní město lze „dobýt“ narušením infrastruktury Otevřená, nesoběstačná, neschopná přežít několikadenní odstřižení od KI Cílený útočný blackout může vést k dezintegraci státu Ochranu hlavního města proti blackoutu je proto nutno chápat jako součást vojenské obrany státu

Strategie prevence blackoutu  Blackout přenosové soustavy nelze vyloučit  Krizové situace nastávají především v úzkých místech vedení a na koncích vedení distribuční sítě (není elektrický proud)  Strategie prevence: v případě trvalé poruchy přenosové sítě umožnit rozdělení distribuční sítě na určitý počet autonomních ostrovů zásobovaných z místních zdrojů  Záměrné vytváření ostrovních provozů se provádí automaticky adaptivní rekonfigurací sítě v závislosti na stavu místní výroby, zatížení a na době výpadku 8

Útok střelnými zbraněmi na PG&E Metcalf transmission substation (2013)  Útok byl proveden dne 16. dubna 2013 v noci  Dosud nejzávažnější domácí teroristický útok proti severoamerické elektrizační soustavě v historii  Stanice napájí významnou průmyslovou aglomeraci Sillicon Valley  Dlouhodobému blackoutu se podařilo zabránit díky operativní změně konfigurace sítě a schopnosti elektráren umístěných v území Sillicon Valley zvýšit výrobu na potřebnou úroveň  Oprava elektrické stanice a obnova provozu trvala 27 dnů  Za útok nebyl dosud nikdo uvězněn ani obviněn 9

10

Prevence v USA na základě blackoutu 2003, superbouře Sandy 2012 a útoku na PG&E 2013  Federal Energy Regulatory Commission (FERC) konstatuje, že elektrické sítě budované po desetiletí v „benigním“ prostředí nyní čelí hrozbám, které nebyly při jejich návrhu uvažovány  Přístup se mění na proaktivní prevenci namísto reaktivního zmírňování následků  Jako hlavní preventivní opatření proti blackoutu se zdůrazňuje schopnost přechodu městské distribuční sítě do nezávislých (krizových) ostrovních provozů s využitím místních výroben elektřiny 11

Itálie - národní blackout (2003)  28. září 2003 v důsledku poškození vedení mezi Švýcarském a Itálií došlo k rozsáhlému blackoutu, který kromě ostrovů Sardinie a Elby postihl celou Itálii  Obnova normálního provozu přesáhla 24 hodin 12

Prevence (Itálie)  Soustava je dovybavena zdroji elektřiny schopných startů ze tmy, z nichž některé jsou koncipovány i jako zdroje vytvářených krizových ostrovních provozů ve velkých sídelných či průmyslových aglomeracích  Vedle vodních elektráren jsou vhodné i plynové turbíny, které pracují v jednoduchém cyklu, a paroplynové zdroje, pokud se doplní by-pass parní části, aby mohly plnit tuto nouzovou funkci 13

ČR: Vyhlídky pro ostrovní provozy v regionech     > >

Praha PRE: Snímek spotřeby kritické infrastruktury s hodinovou přesností 15 Základní potřeby pro přežití Umožňuje chod ekonomiky Prosinec 2012

Dimenzování KOP Praha: 300 MW (určeno na základě týdenních maxim vývodů s kritickou infrastrukturou) 16

Závěr – Krizový Ostrovní Provoz Praha  Praha nemá v současné době na svém území žádný vhodný zdroj veřejného krizového ostrovního provozu, který by byl schopen zajistit nouzové zásobování elektřinou v případě déletrvajícího výpadku přenosové soustavy ČR  Vybudovaný KOP Praha se zdrojem/zdroji na území hl. m. Prahy by zajistil bazální potřeby dodávek elektřiny pro fungování subjektů zajišťujících základní chod státu a města, orgánů krizového řízení, subjektů zajišťujících chod kritické infrastruktury a subjektů či objektů zajišťujících alespoň základní životní potřeby obyvatel města a osob na území města se nacházejících 17