Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Advertisements

Z obnovitelných zdrojů
Obnovitelné zdroje energie P1.B SŠIEŘ Rožnov pod Radhoštěm
Výroba a distribuce elektrické energie
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Autor: Petr Melicherík Spoluautoři: Iveta Suchá
Sluneční elektrárna.
ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nevyčerpatelnými a obnovitelnými.
Alternativní zdroje energie
Registrační číslo projektu
Sluneční energie.
Obnovitelné zdroje energie (OZE)
OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE
Sub-projekt BRIE Potštát 12. října Praktické využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných domech Ing. Libor Lenža Regionální energetické centrum,
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Solární panely g.
Elektrická energie V současnosti nejvíce strojů a nástrojů pohání elektrická energie. Získává se přeměnou jiného druhu energie. Základem pro její výrobu.
ZDROJE ENERGIE Chemie 9. ročník
Martin VRZALA. * Energetika * Primární energetické zdroje * Obnovitelné energetické zdroje.
Energetika.
Společenské a hospodářské prostředí
Jsou zásoby přírodních zdrojů na Zemi omezené?
Výroba elektrické energie
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Geotermální energie Využití na Islandu.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
VYUŽITÍ ENERGIE SLUNEČNÍHO ZÁŘENÍ
Využití energie Slunce
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Geotermální energie Využití na Islandu.
Výroba elektřiny VY_30_INOVACE_ELE_733
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Výroba a přenos elektrické energie Číslo DUM: III/2/FY/2/2/17 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
energie má své dobré stránky ale i špatné ENERGIE.
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
David Tomáš E.3 OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE. OBSAH PREZENTACE Úvod Obsah Co jsou to obnovitelné zdroje ? Energie ze slunce Větrná energie Kinetická energie.
Elektrárny VY_32_INOVACE_2A_17 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Stroje Zbožíznalství 1. ročník 1. Hnací stroje - mění přiváděnou energii na energii mechanickou - dělíme je podle: a) druhu spotřebované energie na vodní.
SVĚTELNÁ ENERGIE. Vznik světelné energie Jaderná energie ve Slunci se mění na světelnou energii, tu zachytí solární panely, ze kterých vychází elektrická.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotacePřehled.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a životní prostředí Zdroje energie III. Alternativní zdroje 2/2 Anotace: Prezentace slouží jako.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
VY_32_INOVACE_ CESTA ENERGIE Mgr. Irena Škantová Environmentální výchova listopad ročník Hra je určena pro pochopení významu, využití.
Energetické přeměny Zbožíznalství 1. ročník Energetické přeměny - energii z přírodních zdrojů je nutné přeměnit na formy vhodnější pro dopravu i k použití.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Tepelné čerpadlo.
VY__III/2__INOVACE __215 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 7. – 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Geotermální energie.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST BIOLOGIE A EKOLOGIE - PRŮŘEZOVÉ TÉMA
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Energie ohně.
Obnovitelné zdroje energie
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Obnovitelné a neobnovitelné přírodní zdroje
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník

Nevyčerpatelné energetické zdroje = obnovitelné zdroje energie - nezatěžují životní prostředí nebo jen minimálně v srovnání s neobnovitelnými zdroji

Nevyčerpatelné energetické zdroje patří sem: a) energie vodních toků (řek) b) energie moře c) energie větru d) energie slunce e) energie zemního tepla f) biomasa - např. bioplyn g) tepelná čerpadla

a) Energie vodních toků - využití vody (jejího spádu) - na elektřinu se přeměňuje ve vodních elektrárnách

b) Energie moře - využití přílivu (rozdílné hladiny při přílivu a odlivu) - využití příboje (mořských vln)

c) Energie větru - dříve využívána například k pohánění větrných mlýnů - dnes využívána pro výrobu elektřiny pomocí větr. elektráren - každý stát má jiné podmínky pro její využití, nejlépe jsou na tom státy, které mohou instalovat větrníky do moře

d) Energie slunce - jediný obnovitelný zdroj, který v případě nutnosti dokáže pokrýt veškerou současnou potřebu energie - využívá se přímo pomocí a) slunečních kolektorů b) fotovoltaických článků

Sluneční kolektor = solární panel - mění světelnou energii na energii elektrickou

Fotovoltaický článek = solární článek - velkoplošná polovodičová součástka schopná přeměňovat světlo na elektrickou energii

e) Energie zemního tepla - tzv. geotermální energie - projevy jsou erupce sopek a gejzírů, horké prameny či parní výrony - využívá se ve formě tepelné energie (pro vytápění), či pro výrobu elektrické energie

f) Biomasa - rostliny, které se využívají pro energetické účely, např. vytápění - rozeznáváme: a) zbytkovou (odpadní) biomasu b) cíleně pěstovanou biomasu - energetické byliny a rychlerostoucí dřeviny

g) Tepelná čerpadla - odebírají teplo z venkovního prostředí (vzduchu, vody, půdy) a odevzdávájí ho do topného zařízení

Typy tepelných čerpadel a) země – voda b) vzduch – voda c) voda – voda d) vzduch - vzduch atd. první slovo znamená zdroj, odkud se energie čerpá a druhé slovo označuje teplosměnné médium, tzn. čím je teplo vedeno

Použité zdroje Literatura: Karel Cvrček a spol, Zbožíznalství I. pro obchodní akademie a ostatní státní školy, vydalo nakladatelství Fortuna Praha 2005, ISBN Elektronické zdroje /Solar_cell.png/180px-Solar_cell.png Vše on-line