FORMÁTY DATOVÝCH SOUBORŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_01 Autor: Mgr. Ivana Matyášková
Advertisements

Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
Informatika, základní pojmy
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
Michal Votrubec.  Stroj zpracovávající data zadaná uživatelem.  Nejčastější typy PC: stolní počítač, notebook (laptop, netbook), server, …  Můžeme.
Typy programů operační systémy programy pro práci se soubory
Software – aplikace, programy
Software Dělení programů.
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar ZŠ Na Planině 1393/3, Praha 4 Krč Zdroj obrázků: Alfacomp.cz (pokud není uvedeno jinak)
Systémový software Aplikační software
Referát č.8 Jakub Pelikán
Počítače a marketing ve venkovském cestovním ruchu Počítačový kurz Lektor: Ing. Marta Kočková.
Informační a komunikační technologie 8. ročník Multimédia Bohumil Bareš.
Význam a rozdělení software
Otázka č. 8 Ingrid Vyroubalová.  Veškeré programové vybavení počítače  Určeno pro interakci s uživatelem  Využívá grafické rozhraní (GUI) (MS Office,
Opakování učiva pro 7. ročník
Anotace Žák definuje aplikační SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat aplikační software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Software Aplikační programy.
Internetové prohlížeče
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
mp4 png pps html doc txt xlsx ppt gif docx pdf avi mp3
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
* Slouží pro vytváření a úpravu textových dokumentů. * Dnešní pokročilé textové procesory umožňují do dokumentu vkládat kromě textu i obrázky, videa,
Počítačová grafika a prezentace 1 Radek Pinc
Software = programové vybavení Je to sada všech počítačových programů v počítači. Software = programové vybavení Je to sada všech počítačových programů.
Programové vybavení počítače
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Počítačová grafika - teorie Autor:
Internetový prohlížeč
Opakování učiva pro 8. ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
INFORMATIKA 9 Kancelářské využití software III2 – I9- 17.
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ SOFTWARE
Veškerá data v počítači jsou uložena jako soubory.
Referát č.8 Daniela Venusová.
Počítačové vybavení Gymnázium Šlapanice. Školní síť Server s OS Linux Stanice s OS Win XP Možnost bootování OS Linux ze serveru Rychlost sítě 100 Mb/s.
VY_32_INOVACE_51_Microsoft_Office_2010. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Základy informatiky Aplikační SW Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
Základy informatiky Aplikační SW Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Informatika Soubory a složky
Rozdělení softwaru Obecná informatika. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_INOVACE_INF_612 Jméno autora: Mgr. Marie Kardová.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Pojmy a názvy 1 Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Druhy aplikačních programů – rozdělení podle účelu 1
Software Počítače - rozdělení podle účelu
Grafické programy - opakování
Rozdělení software podle účelu 2
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Textový Editor.
Internetové prohlížeče
Software Počítače Rozdělení podle účelu 2. část
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
SOFTWARE II Aplikační software.
INTERNET, POhYB PO WEBU VY_32_INOVACE_14
Aplikačné programy Základné užívateľské programy na prácu s textom a grafikou rozdelenie: TEXTOVÉ EDITORY TABUĽKOVÉ EDITORY DATABÁZOVÉ SYSTÉMY GRAFICKÉ.
Opakování učiva pro 7. ročník
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar
Opakování učiva pro 8. ročník
Microsoft office - Seznámení Více výukových souborů najdete na stránce: emagister.proweb.cz
Opakování učiva pro 7. ročník
Opakování učiva pro 8. ročník
Transkript prezentace:

FORMÁTY DATOVÝCH SOUBORŮ APLIKAČNÍ PROGRAMY, PROGRAMOVACÍ JAZYKY, FORMÁTY DATOVÝCH SOUBORŮ Karin Tylšerová

DRUHY APLIKAČNÍHO SOFTWARE webové prohlížeče komunikační programy kancelářské balíky podnikové aplikace překladače programovacích jazyků grafické programy CAD programy počítačové hry výukové programy pomocné programy [utility] speciální programy pro různé profese programovací jazyky DRUHU by mělo být asi DRUHY, ne?

Webové prohlížeče (Browsers) = Počítačový program, který slouží k prohlížení internetových stránek, neboli World Wide Webu (WWW) umožňuje komunikaci s HTTP serverem a zpracování přijatého kódu (HTML, XHTML, XML apod.), který podle daných standardů zformátuje a zobrazí webovou stránku Textové prohlížeče zobrazují stránky jako text, obvykle velmi jednoduše formátovaný. Grafické prohlížeče umožňují složitější formátování stránky včetně zobrazení obrázků. Pro zobrazení některých zvláštních součástí stránky, jako jsou Flash animace nebo Java applety, je třeba prohlížeč doplnit o specializované zásuvné moduly. Když píšeš webové prohlížeče, asi by bylo dobré mít to i tak v angličtině, tedy browsers (pokud to tam máš jako počeštěné slovo, pak browsery).

Typy webových prohlížečů Běžné web. prohlížeče GRAFICKÉ: Windows Internet Explorer Opera Google Chrome Mozilla Firefox Safari TEXTOVÉ: Links Lynx Jen poznámka k organizaci graf. web. prohl. … Safari bych zařadil asi na konec, jedná se, pokud vím, čistě o UNIXový browser, mezi ten a windowsové bych pak napsal Mozillu, ta je přizpůsobena oboum, ostatní jsou snad zase pouze windowsové.

Komunikační programy Programy sloužící k internetové komunikaci po celé síti, tj. po celém světě Bezplatné (freeware) Skype TeamSpeak Mumble Ventrilo Viber KakaoTalks Kik Messenger ChatON Internetové komunikaci PO celé síti …

Kancelářské balíky = Skupina kancelářského software prodávaného jako celek, který nabízí určitý stupeň propojení jednotlivých aplikací v balíku. Jeho součástí obvykle bývá textový procesor, tabulkový procesor, nástroj na tvorbu prezentací či databázový systém. Někdy se v balíku též objevují groupwarové nástroje či grafické editory.

Kancelářské balíky Textový procesor (Word, Writter) Tabulkový procesor (Excel, Calc) Nástroj pro prezentace (Powerpoint, Impress) Databázový systém (Access, Base) Další nástroje: Vektorový grafický editor (OO Draw, konkurence Correl) Nástroj pro mat. rovnice (Equation, Math) Tvorba letáků, plakátů, tiskovin (MS Publisher) E-mailová komunikace (MS Outlook) A další: MS Groove, MS OneNote, MS Picture Manager, MS InfoPath…

Podnikové programy = užitečné speciální programy určené firmám pro řízení a správu podniku Funkce spec. programů: Tvorba faktur (Fakturace, Fakturka, 2HCS Fakturace) Daně a daňová přiznání (TAX 2011, TaxEdit S3…) Kniha jízd (AUTOPLAN, Kniha jizd 2011, SPZ 2011...) Další fce: Personalistika (mzdy, rozpis směn) Řízení výroby Účetnictví… atd. atd. atd.

Též nazývány kompilátory. Nástroje využívané programátory pro vývoj SW. Slouží pro překlad algoritmů zapsaných ve vyšším programovací jazyku do strojového kódu. Prvním programem, který by bylo možno označit jako překladač, byl A-0 Systém z roku 1952. Nejznámější překladače: GCC (GNU Compiler Collection) Intel C++ Compiler (ICC) Microsoft Visual Studio (přesněji v něm obsažené překladače C++, C#, Visual Basic atd.) Glasgow Haskell Compiler (GHC) Turbo Pascal, následně Delphi Borland C++, následně C++ Builder Free Pascal Nevím, co je pro Tebe důležité, ale zde máš o překladačích nějaké povídání: http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99eklada%C4%8D

Grafické programy 2 typy Programy pro vektorovou grafiku (OpenOffice Draw, Correll Draw, Callisto) Programy pro rastrovou grafiku (Adobe Photoshop, GIMP, Zoner Photo Studio, PhotoFiltre, …)

CAD programy computer-aided design, (počítačem podporované) širokou činnost navrhování a technického kreslení vždy obsahují grafické, geometrické, matematické a inženýrské nástroje pro kreslení plošných výkresů a modelování objektů a dějů reálného světa Využití v architektuře, strojírenství, designérství, projektování, stavařině…

Počítačové hry Jedná se o druh softwaru vydávaného na nějakém nosiči (DVD, CD, disketa,…), který se vkládá do PC přes mechaniku k tomu určenou (CD – CD-ROM mechanika). Vyžadují pro komfortní provoz zejména ovládací zařízení, zvukovou kartu, grafický akcelerátor atd.

Výukové programy = konkrétní software, který je určen k výukovým účelům a je schopen plnit alespoň jednu z didaktických funkcí: expozice učiva (obrazové materiály) upevnění osvojených vědomostí a dovedností kontrola získané úrovně vědomostí a dovedností Např. Interaktivní učebnice, testové programy…

Utility (pomocné programy) Slouží k zjednodušení činností, které lze jinak realizovat s vynaložením většího úsilí (např. použitím několika různých aplikací), popřípadě vyžadují jisté znalosti (příkazů, parametrů).

Mapovací programy Statistické programy CAD – architektura, projektování Programy pro řízení výroby v závodech Navigace (letadel, osobní a nákladní dopravy) GIS – Geoinformační systémy IS – Informační systémy (např. SkautIS…)

PROGRAMOVACÍ JAZYKY Např. Java, Basic, Visual Basic, Pascal, Python = Komunikační nástroj mezi programátorem, který v programovacím jazyce formuluje postup řešení daného problému, a počítačem, který program interpretuje technickými prostředky. = Soubor pravidel pro zápis algoritmu Např. Java, Basic, Visual Basic, Pascal, Python

FORMÁT DATOVÉHO SOUBORU čistě obrázkové formáty (JPG, JPEG, TIFF, GIF, BMP, PNG, …) formáty videa a hudby (AVI, WMV, MP3, MP4, …) formáty dokumentů, které lze upravovat a/nebo číst pouze specializovaným programovým vybavením (jako CDR, PDF…) Formáty z kancelářských balíčků (doc/docx, xls/xlsx, ppt/pptx, …) JPEG a JPG je prakticky totéž, zmínil bych ale třeba i BMP a PNG. WMV, MPG, … dnes už i MP4

Seznam formátů datových souborů CDR: grafický soubor programu CorelDRAW CSS: soubor kaskádových stylů EPS: formát vhodný pro tisk dokumentů, který obaluje tiskové příkazy PostScriptu FLV: Flash Video, formát videa přehrávatelný pomocí aplikací Adobe Flash GIF: obrázkový formát s bezeztrátovou kompresí HTML: webová stránka popsaná jazykem HTML JPEG: obrázkový formát se ztrátovou kompresí vhodný pro fotografie PDF: otevřený formát pro zobrazování dokumentů PNG: obrázkový formát s bezeztrátovou kompresí vhodný pro grafiky na webu PHP: serverový skript v jazyce PHP SWF: soubor s aplikací Adobe Flash TIFF: obrázkový formát vhodný pro ukládání fotografií, především o velkém objemu a rozlišení dat XML: dokument ve formátu XML

Základní přípony dokumentů TXT – jednoduchý text. dokument Poznámkový blok DOC – text. soubor MS Word ODT – text.soubor OO Writer XLS – tabulkový soubor MS Excel ODS – tabulkový soubor OO Calc PPT – prezentace MS PowerPoint ODP – prezentace OO Impress PDF – otevřený formát pro zobrazování dokumentů HTML – webová stránka popsaná jazykem HTML GIF – obrázkový formát s bezeztrátovou kompresí JPEG – obrázkový formát se ztrátovou kompresí vhodný pro fotografie WAV – zvukový soubor WMA - zvukový soubor MP3 – audio nahrávka, hudební soubor AVI – audiovizuální nahrávka, video MPEG – audiovizuální data POZN.: Kancelářské balíky Windows 2007 a vyšší verze k obvyklým příponám souborů z předchozích verzí kanc. balíků přidávají ještě koncovku –x (tj.: docx, xlsx, pptx…)